Skocz do zawartości

Dt Swiss 350 bębenek 10/11 speed na 12 micro spline

MichałR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 7.09.2019 o 11:03, MichałR napisał:

Witam.

Moje pytanie brzmi czy na piastę dt Swiss 350 straight pull bębenek 10/11 speed dało by radę założyć bębenek dt Swiss micro spline?

Głównie chodzi o zmianę na kastę Shimano 12 speed bez zmiany piasty , ale przy zmianie bębenka.

Zerknij na to:

Łukasz, 28 paź, 14:05 (1 dzień temu)

Dzień dobry, 

mam pytanie, czy mając piastę DT350 (straightpull, centerlock) 5x135mm QR jestem w stanie nawet po pewnych przeróbkach zmusić do działania z bębenkiem MicroSpline? Gdzieś na forum mignęła mi wiadomość, że należy spiłować bębenek. Lub czy jest taka mozliwość z innymi piastami pasujacymi do rozstawu 135mm?

Z poważaniem

Łukasz

DT4YOUpon., 28 paź, 14:08 (1 dzień temu)

Standard Micro Spline dedykowany jest przede wszystkim pod rozstaw BOOST 12/148 mm i dla niektórych piast 12/142 mm.

Pod QR 5/135 mm nie występuje. Tym samym nie uda się go zamontować w takiej piaście… Pod bębenek Micro Spline dedykowany jest inny adapter od strony napędu, więc ten który ma Pan oryginalnie w piaście teraz, nie będzie pasującym.

Łukasz, 28 paź, 23:43 (17 godzin temu)

Panie Gracjanie,

znalazłem tutaj przykład, jak gość uruchomił MicroSpline na jeszcze węższej piaście.

https://www.mtb-news.de/forum/t/umbau-dt-240-135mm-quick-release-auf-micro-spine-shimano-12-fach.893219/

DT4YOU <sklep@dt4you.com>

09:49 (7 godzin temu)

do mnie

Sprawdziłem dokładniej ten temat i faktycznie artykuł o numerze HWAXXX00S7112S jest produkowany przez DT Swiss, ale nie jest on dostępny jeszcze w oficjalnej sprzedaży.
Póki co tylko jakieś pierwsze wersję piast OEM będą wyposażane w taki standard.
Można zatem przypuszczać, że w przyszłości jest szansa na pojawienie się bębenka micro spline pod standard QR, ale póki co nie mamy jeszcze żadnego oficjalnego stanowiska w tej sprawie..

Jeśli pojawi się w sprzedaży to z pewnością umieścimy taką informację na naszej stronie oraz na profilach w social mediach.

Opublikowano

Wracając do wymiany bębenka na micro spline w piescie dt Swiss 350 nie była możliwa. Musiałbym zmienić cała piastę.

Opublikowano
18 godzin temu, MichałR napisał:

Wracając do wymiany bębenka na micro spline w piescie dt Swiss 350 nie była możliwa. Musiałbym zmienić cała piastę.

Zamowilem wlasnie bebenek Microspline, z prawa koncowka - HWAXXX00S7112S.

Jedyny sklep, ktory ma te rozwiazanie to Whizz Wheels w Niemczech. Koszt adaptera to 20euro+15 wysylka.

https://whizz-wheels.de/shop/naben/180-190-ceramic/33461/endanschlaege-rechts-zahnscheiben/3-klinken-system?number=HWAXXX00S7112S

Bebenek zamowilem od DT4YOU, bo taniej.

Powiedzieli mi takze z nieoficjalnych zrodel, ze bedzie to dostepne w sprzedazy od poczatku przyszlego roku.

Zobaczymy, jak juz przyjdzie, zmontuje czy dziala. W DT4YOU tez mowili, ze bedzie to dzialac.

• Pomógł 1
Opublikowano

No czekamy na szczegóły, czy założysz x12 do ramy 135mm.

Opublikowano (edytowane)

Już prawie sprzedałeś rower , czasem warto być upartym i pokombinować 👍,  jeszcze czeka cię ominięcie problemu z korbą bo też są przewidziane na szerszy rozstaw widełek z tyłu 

Edytowane przez polmaj
Opublikowano
4 godziny temu, polmaj napisał:

Już prawie sprzedałeś rower , czasem warto być upartym i pokombinować 👍,  jeszcze czeka cię ominięcie problemu z korbą bo też są przewidziane na szerszy rozstaw widełek z tyłu 

No to pięknie... Możesz rozwinąć? Gdzieś jest napisane, jak to ominąć, rozwiązać?

Opublikowano

https://www.centrumrowerowe.pl/mechanizm-korbowy-shimano-deore-xt-fc-m8100-1-pd20215/

Tu masz opisane dostępne wersje , może jakiś fachowiec popracował by nad linią łańcucha ale nie jestem pewien czy da się to zrobić ,  można to ominąć na wiele sposobów 

1.Najtaniej dokupić do obecnej zębatkę NW 

2. Wrzucić korbę m 8000 też powinna grać ale z nie grupowym łańcuchem tylko z każdym innym 12 , np jakiś wysoki model SRAM , w jednej z manufaktur robiących zębatki NW widziałem adnotację że może nie działać z nowym łańcuchem slx i XT , więc zakładam że z każdą inną też mogą być problemy .

Opublikowano (edytowane)

@OGLocDogg nic nie kombinuj na razie z korbą. Poczekaj aż przyjdzie wszystko pod zmianę na tył.Wtedy zobaczysz jak*/czy* to wszystko działa i zadecydujesz co z przodem(1x,czy 2x)

Bardzo ważne: są 2 rodzaje tylnych przerzutek,z nowej serii M8100 pod 1x(RD-M8100) i 2x(RD-M8120),tak więc robiąc tył,to zastanów się co chcesz mieć przodu ;) 

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

Dokładnie. Na bank chcę mieć z przodu tylko 1 blat. Stad ta cała zmiana. Teraz sobie czytałem z linią łańcucha trochę - gdy kupię korbę dajny na to SLX M7000 z linią 50mm, to mogę zmniejszyć ją stosując podkładki pod zębatkę.

Gdy chciałbym zwiększyć linię, to stosuje podkładki we wkładzie suportu. Dobrze myślę?

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

@OGLocDogg nic nie kombinuj na razie z korbą. Poczekaj aż przyjdzie wszystko pod zmianę na tył.Wtedy zobaczysz jak*/czy* to wszystko działa i zadecydujesz co z przodem(1x,czy 2x)

Bardzo ważne: są 2 rodzaje tylnych przerzutek pod 1x(RD-M8100) i 2x(RD-M8120),tak więc robiąc tył,to zastanów się co chcesz mieć przodu ;) 

Nie musi nic działać na razie , ale dobrze wiedzieć jakich trudności się spodziewać  , wszystko da się tylko trzeba pokombinować

Opublikowano
4 godziny temu, OGLocDogg napisał:

Gdy chciałbym zwiększyć linię, to stosuje podkładki we wkładzie suportu. Dobrze myślę?

Źle. Przy ramie 73 mm nie można przełożyć podkładki z lewej strony na prawo bo jej ram nie ma. Dając nadmiarową podkładkę z prawej nie założysz prawidłowo korby.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

Dziś przyszły części piasty. Bez kasety wszystko pasuje. Teraz pora zamowić resztę.

20191106_175320.jpg

20191106_175859.jpg Edytowane przez OGLocDogg
Opublikowano (edytowane)

No i elegancko! Szanuje takie dążenie do celu.

Linia łańcucha? Uzyj starej korby z podkładkami pod zębatke, ja spiłowałem sobie podkładki m8 aby pasowały i nawet nie było ich widać :)

Gdzieś ktoś przymiaerzał łańcuch 12s shimano do blatu SLX M700 NW, łańcuch nie wchodzi, ja proponuje zakup chińczyka które grają ze wszystkim i kosztują grosze.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Świetnie.Czekam aż wszystko poskładasz.Strasznie ciekawi mnie jak to wszystko będzie działało 

Opublikowano

Noo i git, udało się, czyli 3 zapadkowy micro spline bębenek, pasuje zarówno do piast z szprychami giętymi jak i prostymi :D 

Opublikowano
6 minut temu, Kruk napisał:

Noo i git, udało się, czyli 3 zapadkowy micro spline bębenek, pasuje zarówno do piast z szprychami giętymi jak i prostymi :D 

Mam system ratchet, nie ma chyba jeszcze zapadkowego.

Opublikowano

Aaa masz ratchet, nie nie, już jest 3 zapadkowy na micro spline tylko ponoć działa do piast o giętych szprychach nie prostych, nie wiem czemu tak ale tak DT podaje :) 

Opublikowano

Ok, mały update...

Zamontowałem kasetę, o dziwo bez problemów. Wyliczylem, że powinienem mieć linię łańcucha coś koło 43mm, czyli coś ma wysokości młynka.

Teraz największym problemem jest przednia zębatka i offset. Jeszcze zębaty nie kupiłem, bo nie wiem jaka mi się zmieści pomiędzy tylne widełki, muszę jakąś kupić i na czuja sprawdzić. Offset zrobić kupując odpowiednia zębatkę, czy stosując trick z podkładkami? 

20191108_192716.jpg 20191108_192732.jpg
Opublikowano

Dzięki Piter za te śruby, właśnie takich szukałem :) Zakupiłem zębatkę SRAMa 32T BCD104, bo w miarę tania była. 34T kupię jakiegoś chińczyka. Jeszcze nie wiem, bo niektórzy piszą, że 1x11 NW pasuje do 1x12, ale nie wiem tego na 100%. Nie miałem tego w rękach. Ogólnie to bym chciał i tak przenieść linię łańcucha w stronę zewnętrznych zębatek, tak by większy przekos był na największej tylnej z racji tego, że nie jest mi ona tak często potrzebna. Docelowo chciałbym zębatkę 34T, która pokryłaby się z moim wcześniejszym napędem 2x10. Przy niższym przełożeniu zwyczajnie już mi podrzuca przód przy stromych podjazdach. Sam jestem lekki, więc nie dociążę zbytnio przodu. Natomiast przy napędzie 2x10 nie używałem praktycznie wcale najwyższego przełożenia.

Dam znać, jak wyjdzie finalnie i przyjdą części.

Opublikowano

Nie wiem czy 34 nie będzie zahaczała o tylne widełki, dla mnie przy takim offsecie to 30T to max, no ale zobaczymy.

Kurde jak 51T nie była ci za bardzo potrzebna to szkoda, że nie kupiłeś kasety 10-45

Opublikowano (edytowane)

Na 34T i linii łańcucha 46mm. Myślałem, że łańcuch będzie spadać, lecz nic takiego nie zauważylem na sucho.

Co do mocowania tarczy z przodu, to czekam na śruby z allegro. Dałem dupy i zamówiłem 1szt, a nie 1 komplet, wiec musiałem improwizować :D

Dźwięk manetki ma taki metaliczny brzdęk, jakby zamek pistoletu odskakiwał.

20191113_221049.jpg 20191113_220500.jpg 15736802205895912922991364044799.jpg

Edytowane przez OGLocDogg
Opublikowano (edytowane)

Skończone. Nie wiem dlaczego moja wiadomość jest ukryta...

Na 34T i linii łańcucha 46mm. Myślałem, że łańcuch będzie spadać, lecz nic takiego nie zauważylem na sucho.

Co do mocowania tarczy z przodu, to czekam na śruby z allegro. Dałem ciała i zamówiłem 1szt, a nie 1 komplet, wiec musiałem improwizować 

Dźwięk manetki ma taki metaliczny brzdęk, jakby zamek pistoletu odskakiwał

20191113_220500.jpg 20191113_221058.jpg Edytowane przez OGLocDogg
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Manetka ma kozacki brzdęk, ale ta żebatka 34 to tak serio na styk :D, dalej już nie przesuniesz. Ja bym jednak użył 32.