TOMALA72 Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Opublikowano 7 Marca 2020 Właśnie paradoksalnie do moich potrzeb Primal jest bardziej odpowiedni i dobrze mi leży. Nie wiem co jest takiego w Hornecie… podoba mi się i cały czas myślę o bardziej ekstremalnej jeździe enduro, taka choroba wieku średniego trochę:) W sumie jak nie sprzedam lub zamienię Primala to najbliższy sezon będę nim śmigał w wolnych chwilach. Nie mam silnego parcia na sprzedaż za bezcen:)
PiotrekGT Opublikowano 11 Marca 2020 Opublikowano 11 Marca 2020 (edytowane) Jak chcesz to moge ci sprzedać zacisk z przewodem taki jak masz na tyle, 40zł. U mnie na przodzie przy mojej 70kg wadze dawał rade kupisz sobie samą klamke i będzie komplet Edit: to miało do wątku o hamulco SLX ale pomyliłem Edytowane 11 Marca 2020 przez PiotrekGT
TOMALA72 Opublikowano 12 Marca 2020 Autor Opublikowano 12 Marca 2020 10 godzin temu, PiotrekGT napisał: Jak chcesz to moge ci sprzedać zacisk z przewodem taki jak masz na tyle, 40zł. U mnie na przodzie przy mojej 70kg wadze dawał rade kupisz sobie samą klamke i będzie komplet Edit: to miało do wątku o hamulco SLX ale pomyliłem Na razie temat zmiany hebla sobie odpuściłem:) SLX, który zamówiłem miał być nowy a okazało się, że był montowany, klocki są zaolejone i wyje jak diabli. Odesłałem, czekam na zwrot kasy...mam nadzieję, że Gość będzie słowny i zwróci?. Póki co Sram zostaje:)
Accent_Szaj Opublikowano 12 Marca 2020 Opublikowano 12 Marca 2020 4 godziny temu, TOMALA72 napisał: Odesłałem, czekam na zwrot kasy... Bardzo dobrze zrobiłeś.Jak byś znowu wpadł na pomysł wymiany,to moim zdaniem najlepiej zrobisz taką samą klamkę jak z drugiej strony 1
Accent_Szaj Opublikowano 14 Marca 2020 Opublikowano 14 Marca 2020 Brak opisu ,domyślam się ,że na czas koronawirusa zaszywasz się z Bajkiem w puszczy ?
TOMALA72 Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Opublikowano 15 Marca 2020 (edytowane) 7 godzin temu, Accent_Szaj napisał: Brak opisu ,domyślam się ,że na czas koronawirusa zaszywasz się z Bajkiem w puszczy ? Dokładnie:) Edytowane 15 Marca 2020 przez TOMALA72
TOMALA72 Opublikowano 15 Marca 2020 Autor Opublikowano 15 Marca 2020 Zanim zakażą wychodzić z domu😁 1
Markap227 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Ogólnie to jestem początkujący i chciałem się spytać bardziej doświadczonych😁. Interesuje się kupnem nowego Primala i przeglądałem dużo stron, forów itd. i zauważyłem że primal intro z 2019 ma tak naprawdę lepszy osprzęt(sram X5 1x10, sram level) od 2020(sram X4 1x9, tektro m275). Problem też jest z dostępnością bo rocznik 2019 mogę dostać w Katowicach i Warszawie a ode mnie z miasta to po 400-500km natomiast 2020 mogę zamówić do sklepu tylko że przez koronę nie jest na razie dostępny. Co według was lepiej wybrać i czy M czy L i czy na kołach 29 czy 27.5? Mam 180cm I mogę jescze urosnąć z 5-7 (mam 14 lat)
PiotrekGT Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Godzinę temu, Markap227 napisał: M czy L i czy na kołach 29 czy 27.5? Mam 180cm I mogę jescze urosnąć z 5-7 (mam 14 lat) L a co do kół to odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz nim śmigać po pumptrackach, skakać i bawić sie czy po prostu dobrze, pewnie prowadzić, może w mniej technicznym terenie. Jesteś młody więc wydaje mi się że zabawa ci w głowie
Markap227 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 (edytowane) 2 godziny temu, PiotrekGT napisał: L a co do kół to odpowiedz sobie na pytanie czy chcesz nim śmigać po pumptrackach, skakać i bawić sie czy po prostu dobrze, pewnie prowadzić, może w mniej technicznym terenie. Jesteś młody więc wydaje mi się że zabawa ci w głowie No zabawa na głównym miejscu😁 nie chce na razie jeździć w super technicznym terenie raczej jakiś łatwo-średni teren ale głównie na singletracki, hopki, pumptracki, bikeparki. Jak nauczę się bardziej technicznie i szybko jeździć(i jak nazbieram pieniądze😁) to kupię fula i może bardziej pomyślę o zawodach i trudnym terenie ale na razie to czyszta zabawa😁 A i co do tego co pisałem wyżej to uważasz że opłaca się pojechać po ten rocznik 2019 czy to raczej nie jest jakaś super różnica? Edytowane 30 Marca 2020 przez Markap227
PiotrekGT Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 To doradzam 27,5 Powiem szczerze że intro w ogóle bym nie kupił bo wszystko chciałbym w nim wymieniać, nie jestem w stanie się wypowiedzieć. Dla mnie ten rower powinien mieć: - myk myka (no chyba że masz zamiar jeździć jak dziś każdy nastolatek z siodełkiem opuszczonym na maxa i swagować się po mieście to wtedy nie) - Napęd przynajmniej 1x10 11-42 ale 1x11 11-46 mile widziane - hamulce minimum klasy deore - widelec przynajmniej coś w stylu suntour aion, może być machette jak kolegi z wątku, fox 34 w bieda wersji czy jakiś rock shox revelation. Swoją drogą mam taki konfig i polecam. Za 4k da się takie coś złożyć. przemyśl sobie ten temat
Markap227 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 Ok dzięki za szybkie odpowiedzi i zastanowię się chyba nad złożeniem tak jak napisałeś ale nie zabardzo znam się dokładnie na częściach i nie wiem jak podobierać do ramy stery, obręcze, kierownice, mostek itd. więc nie wiem czy to dobry pomysł😐 jescze pomyślę i może spróbuje złożyć coś do tych 4k
PiotrekGT Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 13 minut temu, Markap227 napisał: Ok dzięki za szybkie odpowiedzi i zastanowię się chyba nad złożeniem tak jak napisałeś ale nie zabardzo znam się dokładnie na częściach i nie wiem jak podobierać do ramy stery, obręcze, kierownice, mostek itd. więc nie wiem czy to dobry pomysł😐 jescze pomyślę i może spróbuje złożyć coś do tych 4k Zasugeruj się konfiguracjami obecnych tutaj pirmali, jak sie nie myle jest ich tu 6 na forum
Markap227 Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 6 minut temu, PiotrekGT napisał: Zasugeruj się konfiguracjami obecnych tutaj pirmali, jak sie nie myle jest ich tu 6 na forum Ok dzięki za podpowiedź, popatrzę na te primale i może uda mi się coś wykombinować😁 a przynajmniej mam taką nadzieję
Accent_Szaj Opublikowano 30 Marca 2020 Opublikowano 30 Marca 2020 @Markap227 Póki co to tu masz temat z którego kroczek po kroczku powstał Primal od 0
Wojtek O. Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Opublikowano 4 Kwietnia 2020 Zawsze możesz naskrobać do mnie na Priv raczej zaglądam co dziennie na forum to odpowiem. A składałem całego od 0 więc w miare się orientuję. @PiotrekGT też jest ogarnięty w technikaliach....
Krzychu27 Opublikowano 24 Maja 2020 Opublikowano 24 Maja 2020 Jak z amortyzatorem w primalu intro 2019?
TOMALA72 Opublikowano 24 Maja 2020 Autor Opublikowano 24 Maja 2020 Oryginalny RST Alpha z tłumieniem olejowym, regulacją odbicia i sprężyną stalową na początek wystarczy, nawet pracuje i jest dość sztywny. Do katowania w sam raz, nie jest drogi i w razie uszkodzenie nie szkoda:) Jednak jest to dość ciężki kloc (stalowe golenie górne) i nie wybiera tak jak powietrze drobniejszych nierówności. To taki trochę najsłabszy punkt wersji Intro… Kupujesz bo tańsza ale od początku wiesz, że kiedyś trzeba będzie kupić lepszy amortyzator w miarę rozwoju umiejętności. Taki zakup na raty:) Posiadanie takiego amora ma też jeden spory plus...kiedy zaliczasz glebę bo nie ogarniasz hopek, pierwszą twoją myślą jak dojdziesz do siebie nie będzie to jak wygląda Kashima na goleniach twojego Foxa😁
jakp Opublikowano 29 Maja 2020 Opublikowano 29 Maja 2020 Hejo! Ja mam primala evo 29 2019. Od marca poprzedniego sezonu, więc jeden pełny sezon na nim przejeździłem. Amor RS Recon 140 z boostem w tym modelu działa bardzo dobrze i nie odczuwam żadnego pływania na boki. Napęd 1x11 robi robotę w porównaniu do 1x10 które mam w drugim rowerze. Jak ktoś już wspomniał, na szosie jest trochę ciężko, chyba że wsadzisz jakies opony 2.1 pod xc ale wtedy rower traci swój urok. Generalnie i tak nim robię wycieczki 30km na spokojnie po pracy, jak dojadę 5-10min później na miejsce niż na gravelu, którym po prostu przy takiej samej sile jestem w stanie jechać trochę szybciej, to nic mi się nie stanie dla amatora na dłuższej trasie i tak większym problemem będzie kondycja niż te opony Rowerem jeżdze sobie codziennie bez jakiegoś większego celu ale i Rychlebskie Ścieżki odwiedziłem z nim 4 razy i było super! Prowadzi się pewnie i stabilnie przy dużej prędkości, no i hopki czy manuale na rollerach nie są żadnym problemem. Myślę że ktoś doświadczony z ht na 29 mógłbym tym sprzętem wiele osób w górach zadziwić. Jestem nawet pewien, że to Ty czy ja jesteśmy ograniczeniem, a nie ten rower Nie chce tutaj robić dyskusji na czym się lepiej jeździ, czy na primalu czy na tanim fullu, bo akurat mam Marin Hawk Hilla 27.5 z 2018, ale poruszę kwestię rozmiaru kół. Na 27.5 zabawa jest większa, lepsza i przyjemniejsza! Zwinność w zakrętach, lekkość, mniejsze koło, krótszy tylny trójkąt - czuć to gdy tylko zaczynasz coś świrować rowerem. Na 29 też się da, ale wymaga to o wiele więcej pracy ciałem. Ja mam 177cm i ramę L i chętnie bym z kimś się zamienił na M, żeby zrobić z niego jeszcze bardziej funbike Jeśli chcesz nowego ze sklepu, to jak koledzy wyżej już mówili, zastanów się czy nie lepiej złożyć, wiele części na necie kupisz w śmiesznych pieniądzach, na promocjach czy tam używanych.
Rekomendowane odpowiedzi