Skocz do zawartości

RockShox 30 RL 27.5 9QR - opinie.

szuszu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! 

Jak myślicie, czy RockShox 30 RL 27.5 9QR wytrzyma lajtowe zjazdy szutrowe, leśne, trochę kamieni? Teren Jury....Pytam, ponieważ chcę w najbliższym czasie wymienić amorek Santour XCM RL na powyższy model. Rowerek jest typu hardtaill Kross Level 3.0. i jestem w trakcie upgrade. Wstawiłem do tej pory koła i cały osprzęt z grupy XT i korbę SLX bo... tańsza i praktycznie niczym się nie różni od FC-M8000 😝 oraz opony Panaracer. Lubię trochę pozjeżdżać przy okazji w terenie ale nie wiem czy ten model by wytrzymał parę zjazdów. Marzy mi się full ale muszę hehe...trochę uzbierać...Z góry dziękuję za wszelkie porady i uwagi😉

szuszu 

Opublikowano (edytowane)

Z tego co widzę to jest za 1100 zł.... ale jest możliwość podwyższenia skoku na 120 mm i montażu blokady w manetce czyli wychodzi jakieś 1400 zł. Tyle jestem w stanie wyłożyć ale jak jest inny, lepszy kompatybilny z parametrami mojego kucyka to nie będzie problemu.. poczekam miesiąc i dozbieram kaskę... 

Kusi mnie ten model bo jest możliwość podniesienia skoku do 120 mm

Kurcze jestem świeży, mam zdjęcia ale nie wiem jak tu wstawić 

DSC_5689.JPG

DSC_5661.JPG

DSC_5664.JPG

DSC_5690.JPG Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Za 1100 spokojnie możesz szukać Recona powietrznego lub nawet Reby :) XC w tej cenie to żart :D 

Opublikowano (edytowane)

Już ogarnąłem foty... 👍

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Rozumiem. Ten model RockShox-a 30 RL akurat ma 1.1/8 i mi się podoba tylko mankamentem jest to czy wytrzyma lajtowe zjazdy, wiesz? 

Wiem.... Trudno teraz coś znaleźć.... Chyba że koło przednie całkiem zmienić pod wybrany model amortyzatora... Hmm..  Co wy na to? 

Tylko nie wiem czy można większą oś z przodu od tylnej dać i jak wtedy będzie się zachowywać rower podczas jazdy... Ciekawe... 

A można jakoś przerobić ramę aby była z główką taperowaną?? 

Kurcze, ale takiego Recona albo Rebę jakbym wstawił to łooo...😎 cyk cyk cyk i w dół ....😁

W sumie większy nacisk idzie na przód a tylne koło napędza, nie? Jakbym 15mm oś sztywną wstawił i zmienił koło.,nie? 

Ale smaki se narobiłem..... Poradźcie proszę! 😁

Opublikowano
Opublikowano (edytowane)

Czyli rozumiem, że wystarczy kupić podkładkę (ster) i Recona albo Rebę można montować,tak?? 

Czytałem, że trzeba mieć stery półzintegrowane razem z miską,tak? No dobra... To bym ogarnął sobie.... Ale pytanie brzmi czy da rade z przodu oś i piaste 15x100 gdy tył mam teraz na 9QR i czy nie będzie problemu podczas jazdy.... o to mi chodzi, nie? 

Narazie mam 9x100 przód, nie?  A amory o takim rozszerzeniu już przechodzą do lamusa...namierzyłem jeszcze RockShox 30 RL 9QR 27,5 bo takie mam piasty i szybkozamykacz.  Jakby wypaliło rozwiązanie, że koło przód 15x100 i tył 9QR da się powiązać i nie będzie problemu to wtedy zakupie to nowe koło 15x100 i mógłbym się rozglądać za lepszym amorem, gdzie te parametry są bardziej dostępne, nie? 

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

To tak:

Wystarczy kupić dolną miskę (nie trzeba całych jak nie chcesz) z łożyskiem od Cane Creeka i wtedy amor Tapered wchodzi. ( zakładając że masz stery półzintegrowane)

Możesz sobie kupić amor pod zwykłą ośkę. Jeśli chcesz pod oś przelotową 15 mm amor, to musisz wymienić co najmniej piastę.Przednia piasta może być nawet na oś 20 mm a z tyłu szybko zamykacz, jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Oś przelotowa daje sztywność.

Prawda, amor pod tapered, i oś 100x15 zawsze będzie nowocześniejszy. Inwestycja taka to:

-Dolne bieżnia sterów około 140 złotych plus robocizna

-Amor Recon, Reba około 1000-1300 zlotych

-Piasta na osi przelotowej około 110 złotych ( choć lepiej dopłacić i szukać na maszynówkach coś od Novateca około 150-170 złotych) + robocizna przeplatanie + ewentualne nowe szprychy

Opublikowano

Gitara! Już wiem na czym stoję.... 

Kupuje koło XT 27.5 z piastami 15X100, dolną bieżnię sterów, zobaczyć czy stery mam półzintegrowane i na koniec wybrać między Reconem a Rebą. Duży wydatek się szykuje znowu. Ale uzbieram jak i na osprzęt XT.

Dziękuję Kruku za pomoc... 

Wstawię zdjęcia jak będzie po robocie.. 

Aha... Tylko jak rozpoznać stery półzintegrowane? 😳

😊😜😉😏

Opublikowano
6 godzin temu, szuszu napisał:

Aha... Tylko jak rozpoznać stery półzintegrowane?

Wpisz w google..."rodzaje sterów rowerowych"

Pierwszy na liście wyników jest bardzo szczegółowy artykuł.

https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=1&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwiBhPDR0OjjAhULuIsKHaumBkIQFjAAegQIABAB&url=https%3A%2F%2Fbikehunter.pl%2Fstery-rowerowe-zintegrowane-klasyczne-i-ahead%2F&usg=AOvVaw0abLUYSwj0bMZqqX7qkmJl

Opublikowano

na 99% masz półzintegrowane czyli luz :) Możesz modyfikować a jak nie jesteś pewny zrób z bliska fotkę główki ramy to Ci na 100% potwierdzimy to.

Opublikowano (edytowane)

Ok. Dzięki wam serdecznie 

A jest różnica w jakości między taperowaną a 1.1/8??

Edytowane przez szuszu
Opublikowano

Szczerze? wygląda jak w zadymionym pomieszczeniu. Zrób jutro na spokojnie wyraźne zdjęcie :)

Opublikowano

Nom... taki mam telefon 😄

A jest różnica w jakości między taperowaną a 1.1/8??

Ok. Jutro zrobię lepsze 😉

Opublikowano

Noo jest teoretycznie sztywniej, niej mniej tutaj nie problem jest sztywność, tylko to że już ze średniej półki amory są tylko tapered jak Recon, kiedyś były ze zwykłą rurą, dzisiaj już są tylko tapered.

Opublikowano

A jest Recon na osi 9QR? 

Koło kurde bardzo dobrze się miewa i szkoda mi w sumie trochę, nie? 

Opublikowano

Tak są. Prędzej znajdziesz tapered z ośką 9QR niż 1 i 1/8 cala rurą i osią 15 mm

Opublikowano

Ale powiedz mi byku proszę.... na zjazdy...hehe takie lajtowe to nadaje się? 

Nie nie... Na 9QR