Skocz do zawartości

Ranking wytrzymałości łańcuchów

GBike

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, eathan napisał:

Miałem przymiar Bike Hand (taki płaski kawałek blachy). Mierzyłem regularnie ale nic nie wpadało. Później się okazało, że przymiar nie był przeznaczony dla napędów 11s i nie wpadał bo był za gruby...

Ejjj, mi właśnie dzisiaj przymiar z bike hand wpadł na 0,75 właśnie w łańcuch hg601

Opublikowano (edytowane)

@eathan

Domniemywam, że Twój przypadek to rower szosowy z osprzętem Shimano 105. Kaseta taka jest na innym poziomie technologicznym (o czym świadczy przynajmniej 2x wyższa cena od łańcucha). U mnie sytuacja jest odwrotna. To kaseta potrafi kosztować mniej niż łańcuch i dlatego zastanawiam się nad modelem wymiany całego napędu dopiero wtedy, jak zacznie przeskakiwać łańcuch.

@SzpiceR

I co teraz zrobisz? Czy wymienisz łańcuch czy dalej będziesz jeździł?

Edytowane przez Commuter69
Opublikowano

Wymienię, szkoda reszty napędu biorąc pod uwagę, że to fabryczny łańcuch. Przy 11s niby powinno się przy 0,5-0,6 myśleć o wymianie, zresztą zamówiłem już kmc x11.

Opublikowano
1 godzinę temu, SzpiceR napisał:

Ejjj, mi właśnie dzisiaj przymiar z bike hand wpadł na 0,75 właśnie w łańcuch hg601

Pewnie na rynku masz różne przymiary Bike Hand i sporo z nich to podróbki. U mnie nawet na siłę nie dało się wcisnąć 

1 godzinę temu, Commuter69 napisał:

@eathan

Domniemywam, że Twój przypadek to rower szosowy z osprzętem Shimano 105. Kaseta taka jest na innym poziomie technologicznym (o czym świadczy przynajmniej 2x wyższa cena od łańcucha). 

Akurat nie. Mam XT M8000. 

Opublikowano
Wymienię, szkoda reszty napędu biorąc pod uwagę, że to fabryczny łańcuch. Przy 11s niby powinno się przy 0,5-0,6 myśleć o wymianie, zresztą zamówiłem już kmc x11.
Mierz łańcuch po założeniu: KMC 11 miałem wyciągnięty 0.5 na starcie.

W poprzednim rowerze z kasetą 8s wymieniałem łańcuch jak osiągnął 1% i jedziłem na jednej kasecie przez 18 lat.
Dopiero po tym czasie padła kaseta.

Opublikowano

To tylko potwierdza moje przypuszczenia, że w przypadku starych napędów (7-8s) nie warto tak bardzo przejmować się tymi rozciągnięciami łańcucha, dopóki napęd działa w miarę poprawnie. W moim przypadku jedyne co zaobserwowałem to to, że zmiana przełożenia na wytartej zębatce trwa kawałek sekundy dłużej niż na innych zębatkach.

Opublikowano
4 godziny temu, SzpiceR napisał:

Przy 11s niby powinno się przy 0,5-0,6 myśleć o wymianie, zresztą zamówiłem już kmc x11.

Powinno, ale to z innego powodu. Chodzi o jego sztywność, a nie zużycie na ogniwach pod kątem "rozciągnięcia". W przypadku większych luzów bocznych kuleje precyzja działania przełożeń.

Z dużym powodzeniem zajeżdżam takie łańcuchy po kolegach do 1,2% w napędach 7-9s. Kasetom jak bym założył świeże łańcuchy z pudełka ( takie też dostaje) bez problemu takowy przyjmą, gdy wcześniejszy taki po "koledze" dojdzie do wspomnianej wartości.

2 godziny temu, Commuter69 napisał:

To tylko potwierdza moje przypuszczenia, że w przypadku starych napędów (7-8s) nie warto tak bardzo przejmować się tymi rozciągnięciami łańcucha, dopóki napęd działa w miarę poprawnie.

Są napędy 7s i napędy 7s, ale jakie by one nie były wolę zmienić w odpowiednim momencie łańcuch jak za chwile czyli 100 km wywalić cały napęd do kosza. Od wartości 1,2% degradacja postępuje w mgnieniu oka.

zastosowanie łańcucha 9, czy 10s w takim napędzie pozwala na wiele km, a niczemu nie ujmuje pod względem poprawnego jego działania..

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
Opublikowano

@kaido2

Trochę zazdroszczę Ci takich kolegów od których dostajesz takie łańcuchy. Ja muszę się dobrze zastanawiać nad każdą następną inwestycją w rower, aby nie wpaść w kłopoty finansowe.

Opublikowano
9 godzin temu, kaido2 napisał:

Powinno, ale to z innego powodu. Chodzi o jego sztywność, a nie zużycie na ogniwach pod kątem "rozciągnięcia". W przypadku większych luzów bocznych kuleje precyzja działania przełożeń.

Już o tym kiedyś pisałem. Mi łańcuchy się nie rozciągają do ekstremalnych wartości a są wymieniane właśnie przez boczne luzy. Już mniejsza z tym, że zmiana przełożeń jest trochę gorsza - chodzi przede wszystkim o ogłosy pracy łańcucha pracującego bez dużego przekosu, dramat

Opublikowano

Odgłosy to indywidualna sprawa wynikająca też i z przyzwyczajenia. Mnie jeżeli nie jest to związane z usterką one nie przeszkadzają. Dostawałem np łańcuchy, które były dla kogoś głośne, głównie to były KMC. 

Opublikowano

Mnie akurat dość mocno denerwuje jesli słyszę coś co nie powinno mieć miejsca, zarówno w rowerze jak i w samochodzie. Kmc przyszedł, wyszejkowałem i wieczorem założę, zobaczymy jak to jest z tą głośnością bo opinie w internetach są sprzeczne 

Opublikowano

Też tak kiedyś miałem, cokolwiek co dawało odgłos po prostu wku... Jednak z czasem, zwłaszcza po tym jak już człowiek zaczął sam w 100% zajmować się swoim sprzętem, a jeszcze jak doszło składanie wynalazków wyszło, że tak ma być , bo ten typ tak ma, a odgłosy nie mają nic wspólnego z szybszym zużywaniem się, czy uszkadzaniem sprzętu.

Podejrzewam, że gdyby i u Ciebie poszło to w tą stronę to podobnie by to wyglądało, czyli na wiele odgłosów - zlew.

• 1 miesiąc temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Właśnie sprawdzałem łańcuch w moim góralu. Jest na granicy wyciągnięcia przed wskazaniem 0,75.

Trzeba będzie zamówić nowy. Ten przejechał zaledwie 750km - albo, aż 750km. 90% jazda górska.

Myślałem, że dokula się do 1.000 km, ale niestety nadaje się do wymiany.

Jestem pełen podziwu, że łańcuch potrafi wytrzymać 2000km.

Obecny to już 2gi łańcuch Shimano CN-M7100. Pierwszy założony był w elektryku i przejechał podobny dystans.

Łańcuchy czyszczę po każdej jeździe w terenie-górach, chyba, że użytkuje go w mieście to wtedy około 100km i myje.

2cb6ba9cadb98baa430de67ea9fd4b7a.jpg

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
55 minut temu, Grz_Bo napisał:

Właśnie sprawdzałem łańcuch w moim góralu. Jest na granicy wyciągnięcia przed wskazaniem 0,75.

Trzeba będzie zamówić nowy. Ten przejechał zaledwie 750km - albo, aż 750km. 90% jazda górska.

Myślałem, że dokula się do 1.000 km, ale niestety nadaje się do wymiany.

Jestem pełen podziwu, że łańcuch potrafi wytrzymać 2000km.

Obecny to już 2gi łańcuch Shimano CN-M7100. Pierwszy założony był w elektryku i przejechał podobny dystans.

Łańcuchy czyszczę po każdej jeździe w terenie-górach, chyba, że użytkuje go w mieście to wtedy około 100km i myje.

2cb6ba9cadb98baa430de67ea9fd4b7a.jpg

Pozdrawiam,
GB

Dlaczego wymieniasz? Przeskakuje? Jak nie to nie lepiej zajechać cały napęd i wtedy? Stawiam, że 5000km zrobi. Ja mam hg701, już 5600km i żadnych przeskoków. Nie mierzę bo kaseta 60zł, blat 25zł. Łańcuch najdroższy. Zacznie skakać to wymienię wszystko.

Opublikowano

Już przy 11s  ważna jest precyzja, stąd często te wymianki łańcuchów praktycznie nie używanych.

Jestem szczęśliwym posiadaczem napędów  6,7s które nie wymagają precyzji i taki łańcuch mogę dojechać do 6-9 tys km zanim dojdzie do tego 1%

Opublikowano

Zaczynając jeździć pchałem na jak najmniejszych zębatkach kasety. Pierwszy łańcuch i kaseta umarły po 1 tys. km. Po tym jak nauczyłem się jeździć z dużą kadencją, zrobiłem 5 tys na jednej kasecie i trzech łańcuchach. Na kasecie widać lekkie ślady zużycia a łańcuchy nie mają nawet 0,5% wyciągnięcia. Jeśli ktoś ma dużo pary w nogach i słuszną masę, to bez problemu zajedzie napęd w 1000 km. Jak ja dałem radę, to wielu się to "uda".

Opublikowano
Dlaczego wymieniasz? Przeskakuje? Jak nie to nie lepiej zajechać cały napęd i wtedy? Stawiam, że 5000km zrobi. Ja mam hg701, już 5600km i żadnych przeskoków. Nie mierzę bo kaseta 60zł, blat 25zł. Łańcuch najdroższy. Zacznie skakać to wymienię wszystko.

Mam napęd 12rz XT. Kaseta do tyłu kosztuje 450pln. Chyba lepiej wymienić łańcuch.  

Pytanie, czy ten stary łańcuch po skróceniu będzie nadawał się do kaset 10cio i 8mio rzedowowych?

Może go później wykorzystam do starego roweru.

Zaczynając jeździć pchałem na jak najmniejszych zębatkach kasety. Pierwszy łańcuch i kaseta umarły po 1 tys. km. Po tym jak nauczyłem się jeździć z dużą kadencją, zrobiłem 5 tys na jednej kasecie i trzech łańcuchach. Na kasecie widać lekkie ślady zużycia a łańcuchy nie mają nawet 0,5% wyciągnięcia. Jeśli ktoś ma dużo pary w nogach i słuszną masę, to bez problemu zajedzie napęd w 1000 km. Jak ja dałem radę, to wielu się to "uda".

Właśnie masa u mnie nie taka duża. 85kg na sucho. Jeżdżę raczej na miękkich przełożeniach z wysoką kadencją - 80 rpm. Ciągle podjazdy tego wymagają.

Pozdrawiam,

GB

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Grz_Bo napisał:

Mam napęd 12rz XT. Kaseta do tyłu kosztuje 450pln. Chyba lepiej wymienić łańcuch.  

Pytanie, czy ten stary łańcuch po skróceniu będzie nadawał się do kaset 10cio i 8mio rzedowowych?

OJP... To ci wyjdzie spalanie łańcucha jak w cieńko-cieńto na gazie :) za 100km :)

Tak się szlachta bawi :D

Wrodzony minimalizm kazałby szukać mi najtańszych kaset => 160zł https://www.aliexpress.com/item/4000003693520.html

I zajeżdżać całość do przeskoków.

Edytowane przez leszcz
Opublikowano
30 minut temu, Grz_Bo napisał:

Właśnie masa u mnie nie taka duża. 85kg na sucho. Jeżdżę raczej na miękkich przełożeniach z wysoką kadencją - 80 rpm. Ciągle podjazdy tego wymagają.

No już tak się nie rozczulaj :) .Sam zaczynałem od 84kg (obecnie 73) ale to żadna straszna waga. Nie masz 100kg. 80 to też nie jest wysoka kadencja. U mnie też są ciągłe podjazdy i zdarza się wlec nawet z kadencją rzędu 50 ale jak się da to kręcę 90-100. U mnie 80 to taka przelotowa kadencja, żeby się jak najmniej zmęczyć a wtedy nie cisnę na maksa. Ja na początku deptałem kapustę i pierwszy łańcuch (KMC X9) załatwiłem w 600km. Teraz jak jeżdżę z większą kadencją to obecny Sram 951 ma już za sobą koło 4000 km i przymiar na 0,5 jeszcze nie wchodzi. Grunt to również dbać o napęd. Czyścić i smarować.

Opublikowano
No już tak się nie rozczulaj .Sam zaczynałem od 84kg (obecnie 73) ale to żadna straszna waga. Nie masz 100kg. 80 to też nie jest wysoka kadencja. U mnie też są ciągłe podjazdy i zdarza się wlec nawet z kadencją rzędu 50 ale jak się da to kręcę 90-100. U mnie 80 to taka przelotowa kadencja, żeby się jak najmniej zmęczyć a wtedy nie cisnę na maksa. Ja na początku deptałem kapustę i pierwszy łańcuch (KMC X9) załatwiłem w 600km. Teraz jak jeżdżę z większą kadencją to obecny Sram 951 ma już za sobą koło 4000 km i przymiar na 0,5 jeszcze nie wchodzi. Grunt to również dbać o napęd. Czyścić i smarować.
Może to kwestia marki Shimano?

PS. 85kg to dla mnie mało. Zaczynałem, ze 110 pół roku temu.

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano
32 minuty temu, Grz_Bo napisał:

Może to kwestia marki Shimano?

PS. 85kg to dla mnie mało. Zaczynałem, ze 110 pół roku temu.

Pozdrawiam,
GB

To szacun za to 85. Mi zejście z 98 do 92 zajęło pół roku i 4,5 tys km. To było w tamtym roku. Teraz 2 miesiące bez roweru i jest 96kg. Ale od jutra już mogę...

Opublikowano

Też jestem zdania, że 80 nie jest wysoką kadencją. Jeżdżę 90-115

Opublikowano
Też jestem zdania, że 80 nie jest wysoką kadencją. Jeżdżę 90-115
Czy kadencja, a właściwie różnica 80 a 100 miałaby taki wpływ na zużycia łańcucha?

Pozdrawiam,
GB

Opublikowano

Inna płynność ruchów. Mniej obciążeń impulsowych.