Skocz do zawartości

Tarcze 180 tył/przód

Quelux

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 25.07.2019 o 23:26, Accent_Szaj napisał:

Co do 160 czy 180. Zależy czy sztywna oś czy QR.

Jak sztywna oś, to bierz 180 fajniej się prezentują.

Przy Qr5 i tarczy 180 na tylnej osi, dość ciężko wyregulować zacisk, żeby nie tarły klocki o tarczę.Oczywiście przy większej wadze rowerzysty 90-110Kg.

Nie zgadzam się, mam QR9, tarczę 180mm z tyłu, dzwonienie klocków o tarczę zdarza się bardzo rzadko.

Opublikowano
5 godzin temu, SpiderMAN napisał:

mam QR9, tarczę 180mm z tyłu, dzwonienie klocków o tarczę zdarza się bardzo rzadko.

Chyba źle mnie zrozumiałeś,nie piszę ,że się nie da,tylko że jest ciężko :/ .

Miałem QR9 w Rambler'ze i tarcze 180.Wygląd świetny(kolega Grzembol701 zaprezentował),ale i na 160 i 180 po mocnym wciśnięciu hamulca mogłem zablokować koło.

Odpowiadając na pytanie z tematu" czy poczuje różnice?",to uważam,że:

-Do tyłu nie.

-Do przodu TAK 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Nic bardziej mylnego, trzeba po prostu mieć praktykę przy ustawianiu zacisku, robię to w 3 minuty :D

Mam dwie blaszki, które znacząco ułatwiają proces.

Opublikowano

Ja również nie mogę się zgodzić z tym, że ciężko ustawić zacisk przy QR9.

Mam u siebie, zacisk ustawiałem raz i nawet po demontażu koła, nie musiałem nic poprawiać.

Nie wiem, z czego, wynikał problem u Ciebie.

A tak jak pisze SpiderMAN, za parę groszy u majfrendów możesz kupić blaszki zakładane na tarcze i pomagają w ustawieniu zacisku. Mam jedną w nadmiarze, bo nie wiedziałem czy to czasem nie jest "z papieru", ale już widzę, że jedna mi posłuży długo - do czasu, aż ją zgubię ;)

Opublikowano
13 minut temu, SpiderMAN napisał:

Mam dwie blaszki, które znacząco ułatwiają proces.

Właśnie dlatego uwielbiam to forum :D 

Zawsze człowiek się czegoś dowie i nauczy

Też uważam, że praktyka czyni mistrza, a potrzeba matką wynalazków :D 

Opublikowano

Są zaciski z dodatkowo regulacją która umożliwia perfekcyjne ustawienie zacisku:( miejsce gdzie są montowane śruby w zaciski posiada malutkie śrubki odpychające zacisk od śrub montażowych, dzięki czeku można przesunąć zacisk o 0,01 mm :) 

p5pb16077144.thumb.jpg.49cdee08b960ffac63cec7908b220b60.jpg

Opublikowano

Bajka.Czego to ludzie nie wymyślą i dlaczego nie wymyślili tego wcześniej? :D 

Opublikowano

Sam się zastanawiam czemu Shimano tego nie stosuje w zaciskach.

Opublikowano

jak dla mnie to osłabianie konstrukcji zacisku - odkuwka wytrzyma ale jednak. Dwa - kolejna rzecz, która przy nieumiejętnym obchodzeniu się będzie skutkować uszkodzeniem/zniszczeniem zacisku. W fullu mam tarcze RT56 180mm współpracujące z zaciskiem Zee, w gravelu 160mm na centerlocku i TRP Spyre - jedne i drugie nie dzwonią, czasami RT potrafiła dać o sobie znać ale bez tragedii. Inna sprawa - dzwoni tarcza a nie zacisk, ludzie majstrują przy ustawieniu zacisku zamiast zainwestować w dobrą tarczę

Opublikowano
Godzinę temu, trollu napisał:

ludzie majstrują przy ustawieniu zacisku zamiast zainwestować w dobrą tarczę

Przecież tarcza to powierzchnia płaska i nawet najdroższa jest minimalnie krzywa od nowości.Jak nie ustawisz równolegle zacisku do tarczy,to będzie tarło 

Opublikowano

Prawda, miałem kupę tarcz, SLX, XT, i mam XTR aktualnie i też były leciuchno krzywe, ale taki przyrząd rozwiązał sprawę :):

klucz-do-prostowania-tarcz-hamulcowych.j

Opublikowano
10 godzin temu, Accent_Szaj napisał:

Przecież tarcza to powierzchnia płaska i nawet najdroższa jest minimalnie krzywa od nowości.Jak nie ustawisz równolegle zacisku do tarczy,to będzie tarło 

czyli idąc tym tokiem rozumowania - jeśli masz krzywą felgę to zamiast dać ją do prostowania kleisz do niej kilogram odważników. Wiadomo, że zacisk trzeba ustawić ale tutaj odnosząc się do ochów i achów że zacisk Hayesa można przesunąć o 0.01mm - bez tego da się żyć i dla mnie jest to wodotrysk za który się płaci a niewiele wnosi. Miałem w x-calibrze szybkozapykacze, M315 i RT56 180mm - czasami dzwoniły. Teraz mam RT56 na sztywnej ośce i zaciski 4T - dużo większy klocek więc tendencja do dzwonienia też większa - a jest cisza. Odkręcam zacisk, zaciskam klamkę, dokręcam zacisk i zapominam. Każda tarcza jest krzywa to fakt, ale jeśli chcemy już tak dyskutować to powinniśmy barć też pod uwagę temat naprężeń wewnętrznych które potrafią "wyjść" po nagrzaniu tarczy np na ostrym zjeździe. Ja z kumplem podchodziłem do tematu produkcji pływających hartowanych tarcz - Hope na pewno takie oferuje. Problem prostowania tarczy jest upierdliwy (czasochłonny a co się z tym wiąże kosztowny) 

Opublikowano (edytowane)

trollu chyba nas wkręcasz(trolujesz :D ).

3 godziny temu, trollu napisał:

czyli idąc tym tokiem rozumowania - jeśli masz krzywą felgę to zamiast dać ją do prostowania kleisz do niej kilogram odważników.

Co ma felga do hamulców???Równie dobrze mogłeś napisać,żeby dopompować opony :D .

Bierzemy pod uwagę nowe tarcze,które(jeszcze raz wytłuszczę) są minimalnie krzywe. Jak nie są minimalnie,tylko bardziej,trzeba je od razu reklamować!

Poza tym,sam sobie przeczysz,lub dajesz sobie rady. :/ 

Najpierw piszesz:

15 godzin temu, trollu napisał:

dzwoni tarcza a nie zacisk, ludzie majstrują przy ustawieniu zacisku zamiast zainwestować w dobrą tarczę

Potem piszesz,że masz wypasiony zacisk 4T(domyślam się,że 4 tłoczkowy),a tarcza (średniutka) jaka była, taka jest RT56

Miałem w x-calibrze szybkozapykacze, M315 i RT56 180mm - czasami dzwoniły. Teraz mam RT56 na sztywnej ośce i zaciski 4T - dużo większy klocek więc tendencja do dzwonienia też większa

Posłuchaj swojej rady i zainwestuj w tarczę RT86,jak przyjdzie ci nowiutka w pudełeczku i założysz ją do roweru,to stwierdzisz,że ja i kruk dobrze piszemy

13 godzin temu, Kruk napisał:

Prawda, miałem kupę tarcz, SLX, XT, i mam XTR aktualnie i też były leciuchno krzywe

Ps.Żeby nie było.Tu prawdę napisałeś :) ,ale potwierdzasz tym samym,to co piszę Kruk i ja 

Każda tarcza jest krzywa to fakt, ale jeśli chcemy już tak dyskutować to powinniśmy barć też pod uwagę temat naprężeń wewnętrznych które potrafią "wyjść" po nagrzaniu tarczy np na ostrym zjeździe

Edytowane przez Accent_Szaj
Opublikowano

po co mam zmieniać na RT86 skoro obecne RT56 mają się całkiem dobrze? Jak wyzioną ducha to wlecą lepsze i tyle. A krzywizny, regulacje 0.01mm - czym Wy to mierzycie? Macie granitowe płyty wzorcowe czy maszyny współrzędnościowe? Kruk wrzucił foto narzędzia do prostowania tarcz gdzie robi się to na oko a brandzlujecie się regulacją zacisku o setne milimetra jakby to coś zmieniało

Opublikowano

trollu nie denerwuj się tak :) 

14 minut temu, trollu napisał:

po co mam zmieniać na RT86 skoro obecne RT56 mają się całkiem dobrze?

Nie wiem czy ty w ogóle czytasz i piszesz posty ze zrozumieniem?

To są chłopie twoje słowa!

15 godzin temu, trollu napisał:

ludzie majstrują przy ustawieniu zacisku zamiast zainwestować w dobrą tarczę

Czyli piszesz z doświadczenia?Że zamiast zainwestować w dobrą tarcze ustawiasz zacisk :/ ? Już naprawdę nie czaję o co Ci chodzi

24 minuty temu, trollu napisał:

regulacją zacisku o setne milimetra jakby to coś zmieniało

Oczywiście że zmienia.Pewnie tego nie wiesz,ale podczas dokręcania zacisku,zmienia on swoją pozycję,trzeba go trzymać a te śruby trzymają go w ryzach

Opublikowano
34 minuty temu, trollu napisał:

A krzywizny, regulacje 0.01mm - czym Wy to mierzycie?

Ojj trolu serio? Czepiasz się słówek jak Moja czasami :D To tylko przenośnia, patent ze śrubkami w zacisku jest moim zdaniem bardzo trafiony bo daje możliwość bardzo dokładnego ustawienia, ot cała filozofia :)

Opublikowano
10 minut temu, Accent_Szaj napisał:

trollu nie denerwuj się tak

nie musisz mi udzielać rad :)

Już naprawdę nie czaję o co Ci chodzi

trudno

Pewnie tego nie wiesz,ale podczas dokręcania zacisku,zmienia on swoją pozycję,trzeba go trzymać a te śruby trzymają go w ryzach

nie, nie wiem. A tak na serio - nie mam tych wyjątkowych śrubek, nie muszę trzymać zacisku a skręcam go tak, że jest ok. Magia. 

2 minuty temu, Kruk napisał:

Czepiasz się słówek

true chociaż widzę, że jest tu ktoś "lepszy" ode mnie 

2 minuty temu, Kruk napisał:

To tylko przenośnia, patent ze śrubkami w zacisku jest moim zdaniem bardzo trafiony bo daje możliwość bardzo dokładnego ustawienia

spoko, każdy ma swoje zdanie. Jak dla mnie te śrubki nie mają jakiejś cudownej mocy. Jak będziesz leciał piecem w dół i po którymś dohamowaniu tarcza zacznie dzwonić to co wtedy? Cała magia ustawiania dzień wcześniej pryska jak bańka mydlana 

Opublikowano
1 minutę temu, trollu napisał:

spoko, każdy ma swoje zdanie. Jak dla mnie te śrubki nie mają jakiejś cudownej mocy. Jak będziesz leciał piecem w dół i po którymś dohamowaniu tarcza zacznie dzwonić to co wtedy? Cała magia ustawiania dzień wcześniej pryska jak bańka mydlana 

Na całe szczęście nie ma takich przygód, ja mam tylko XC nie enduro rower Trollu :)

Ale gdybym tak poleciał i skrzywił tarcze to nic nie da ustawienia zacisku, wtedy tarcza do prostowania wpierw a potem na nowo zacisk regulować trzeba.Ja robię regulacje na słuch i na zaciskanie powoli klamki także taki patent by mi się przydał bardzo w moich Saintach

Opublikowano
2 minuty temu, trollu napisał:

Jak dla mnie te śrubki nie mają jakiejś cudownej mocy. Jak będziesz leciał piecem w dół i po którymś dohamowaniu tarcza zacznie dzwonić to co wtedy? Cała magia ustawiania dzień wcześniej pryska jak bańka mydlana

Przy RT56 to nawet nie jestem zaskoczony :) .

Może posłuchasz swojej rady i choć spróbujesz lepsze tarcze.Tym bardziej ,że używasz roweru do zjazdu.Jeszcze na 4 tłoczkowych zaciskach.

Opublikowano

lepsze tarcze wlecą na pewno ale tak jak napisałem - kiedy obecne się skończą. Nie widzę powodu wywalać dobrej tarczy dla samej zmiany

Opublikowano

Z tego co widzę masz konkretną maszynę.Super zaciski i używasz ją ekstremalnie.Piszesz dodatkowo,że przy zjazdach nagrzewają się i szlag trafia ustawianie.

To chyba dobry powód do zmiany.

Tym bardziej że RT86,bo nad takimi się zastanawiasz,.Są pływające i mają już technologie "Ice Technology" Dużo szybciej odprowadzają ciepło.

Ps.Nie czuje się "Lepszy" od ciebie i na pewno nie chciałem cię obrazić.Myślę ,że tylko rozmawiamy ;) 

26 minut temu, trollu napisał:

nie musisz mi udzielać rad :)

Opublikowano
1 godzinę temu, trollu napisał:

z saintami XC prawie jak DH ;)

ojj przyznaje się, mam schizę na punkcie hebli :P:D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Z tego co widzę masz konkretną maszynę.Super zaciski i używasz ją ekstremalnie.Piszesz dodatkowo,że przy zjazdach nagrzewają się i szlag trafia ustawianie.

To chyba dobry powód do zmiany.

Tym bardziej że RT86,bo nad takimi się zastanawiasz,.Są pływające i mają już technologie "Ice Technology" Dużo szybciej odprowadzają ciepło.

Zbyt dużo czytasz o technologiach. Tematy około hamulcowe są jednymi z najbzdurniejszych i tutaj @trollu ma rację. Takie forum, takie zastosowanie i takie samo nudzenie choćby o ocieraniu. Gdzie faktycznie coś tam słychać na stojaku ale w trakcie jazdy cisza jednak nudzić trzeba i zakładać 500-ny temat "bo mi trze klocek". 

Stal ma to do siebie, że się kurczy z zimna lub rozszerza od gorąca w tym te z "Ice Technology. Fizyki się nie oszuka i żadna bzdurna technologia pewnych rzeczy nie wyeliminuje. 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Ares napisał:

Ice Technology. Fizyki się nie oszuka

Nie oszuka,tylko wykorzysta,bo ta tarcza nie jest cała stalowa(Al/Fe). Fakt ,faktem.Tarcza też się kurczy i rozszerza,ale za to znacznie szybciej odprowadza ciepło i wraca do swojego pierwotnego stanu.

Zbyt dużo czytasz o technologiach

Nowe technologie służą poprawie bezpieczeństwa i komfortu.

Gdyby nie one ,to faktycznie nie zastanawialibyśmy się jak ustawić zacisk,bo Wigry 3 nie miał tarczówek :D 

Tematy około hamulcowe są jednymi z najbzdurniejszych i tutaj @trollu ma rację. Takie forum, takie zastosowanie i takie samo nudzenie choćby o ocieraniu. Gdzie faktycznie coś tam słychać na stojaku ale w trakcie jazdy cisza jednak nudzić trzeba i zakładać 500-ny temat "bo mi trze klocek". 

Zgadzam się w 100%. Urwijmy temat ocierania ,ustawiania i innego nudzenia.

Chłopak w tym temacie pyta jakie tarcze wybrać.

Faktycznie,jak zaczyna się temat hamulców ,od razu przechodzi na ocieranie.Tak jak za młodu, każda rozmowa z kumplami przy piwku schodziła na temat lasek :D

Edytowane przez Accent_Szaj