Skocz do zawartości

Sensa Trentino SL Shiny 105 (2019) - szosa w pomarańczach

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
43 minuty temu, piterrrxd napisał:

Jaka jest pozycja na tym modelu? Wygląda na bardziej przesuniętą w stronę sportowej. Ciekawi mnie też jak są poprowadzone linki pod supportem.

Nie jestem fachowcem ale tak pozycja bardziej sportowa. Geometria ramy jest na stronie sklepu szybkieroweru.pl. Ja przy wzroście 168 wybrałem ramę o rozmiarze 51. Jak trzeba to mogę zrobić zdjęcie jak siedzę na rowerze.

IMG_20200506_165505.jpg

Edytowane przez leszek1za
Opublikowano

Dla mnie to też pierwsza szosa i to kupowana przez internet więc fachowiec ze mnie żaden, ale ja w weekend będę podkładki spod kierownicy wyjmował, żeby zejść z pozycją niżej. 

Mama 178cm i rozniar 54. Bez żadnego doświadczenia z pozycja szosowa nigdy nie uświadczyłem bólu pleców, a jak wyprostuje ręce w pozycji górnej na klamkach to mam wrażenie trekingiem jade :)

Za to mam problem z siodełkiem i jego prawidłowym ustawieniem. Podejrzewam, że jest poprostu nie w moim rozmaiarze, bo jakbym nie kombinował to drętwieja mi wrażliwe dla mężczyzn części ciała co jest bardzo nie komfortowe. 

Opublikowano

Podłącze się do tematu :)

Jestem właścicielem Sensy Trentino od prawie 2 tygodni (Pierwsza szosówka).

Pozycja sportowa acz w miarę wygodna , po przejechaniu trasy 70 kilometrowej, czułem tylko lekkie ukłucia w okolicy kręgu szyjnego. Ogólnie, bardzo pozytywne wrażenia, chyba jedynie mam małe problemy z przerzutkami, nie zawsze załapie trybik od razu. Będę to musiał sprawdzić w serwisie gwarancyjnym. W sumie póki co przejechane ok.200 km!

PS; Siodełko rzeczywiście nie należy do najbardziej komfortowych, ale przy odpowiednim stroju nie powinno być źle ;)

Opublikowano
W dniu 25.04.2020 o 22:47, leszek1za napisał:

Rozmiar roweru jaki zakupiłem to 51 przy moim wzroście 168. Ogólnie polecam zarówno rower jak i sklep szybkierowery.pl.

Również szukam pierwszej szosy. Ta Sensa wydaje się sensowna pod względem osprzętu/cena. Jak Ci rozmiarowo pasuje? Mam 170 cm i teoretycznie według tabelki powinienem wybrać 54, ale mam obawy, czy nie będzie za duży. 

Opublikowano
1 godzinę temu, KamilP88 napisał:

Również szukam pierwszej szosy. Ta Sensa wydaje się sensowna pod względem osprzętu/cena. Jak Ci rozmiarowo pasuje? Mam 170 cm i teoretycznie według tabelki powinienem wybrać 54, ale mam obawy, czy nie będzie za duży. 

Przy moim wzroście czuję się na niej dobrze. Nie odczuwam jakiś niedogodności typu ból pleców. Jedyny problem to ból zewnętrznej strony lewej stopy jednak nie ma to związku z rozmiarem ramy. Po zmianie wkładki w butach i małej korekcie bloków problem znikł. Rower kupowałem przez internet. Przed zakupem konsultowałem się ze sklepem i doradzili mi rozmiar 51.

Opublikowano

Ja też nie do końca miarodajnie się wypowiem (brak doświadczenia), ale pozycja dla kogoś, kto nigdy wcześniej nie jeździł na szosie jest OK. Może zmienię zdanie po jakimś dłuuugim dystansie, ale na razie wszystko jest fajnie.

Kiedyś ktoś pytał o mój pomarańczowy bidon, pasujący do pomarańczowej Sensy. Ostatnio w Decathlonie pojawiły się takie z nadrukiem CCC, pasują do roweru i do pomarańczowych uchwytów na bidon :).

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Czy stacjonarnie jakieś sklepy oferują te rowery. Najlepiej zachodniopomorskie.

Opublikowano
W dniu 10.06.2020 o 12:04, Golm napisał:

Czy stacjonarnie jakieś sklepy oferują te rowery. Najlepiej zachodniopomorskie.

Chyba tylko dwa sklepy. Najbliżej w Poznaniu. Ja przed zakupem obejrzałem, przymierzyłem, ale akurat miałem wyjazd do Poznania, to przy okazji wpadłem do sklepu.

Ostatnio a to pogoda, a to nawał pracy zdalnej, ale z refleksji - nadal wrażenie na mnie robi lekkość roweru w porównaniu do krosowego. Odczułem to fajnie w zeszłym tygodniu, gdy pół trasy jechał z wiatrem w plecy i wyszła mi, jak na mnie, niezła średnia :). Swoją drogą, strachliwy jestem z górki, 50 km/h aż nadto. Trzeba sobie ładnie wszystko w głowie ułożyć, żeby zjeżdżać 70-80 km/h . Ale to może z wiekiem tak się robi - na motocyklu 90 mi wystarczało, co się mam spieszyć? :)

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolejne obserwacje. Nadal na zmianę jeżdżę crossem z córką w foteliku i szosą sam. No bez porównania :).

Zauważyłem też (może wcześniej mnie to nie dotyczyło, bo nie miałem szosy i opiętych gaci), że częściej występują pozdrowienia między rowerzystami mijającymi się na drodze. Jest trend wzrostowy, czy wcześniej tego nie zauważałem? Zawsze mi się takie pozdrawianie na moto podobało.

Dziś jeździłem koło południa, a rano wyjeżdżałem samochodem i przede mną śmignęło sześć wesołych kolarek na szosach. A ja akurat autem, ech... ;).

Opublikowano

A ja bym im tempa pewnie nie dotrzymał, ale 6 kolarek to ładniejszy widok niż 6 kolarzy.

U mnie opony OK, choć chętnie bym wstawił pomarańczowe :).