Ares Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Do 2 blatu i więcej zawsze wybiera się wersje przerzutki z długim wózkiem czyli w tym przypadku SGS.
Gość Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Tylko, że SGS nie obsłuży 42t w 2 x 10. Chcesz M6000 GS z kasetą 11-42 musisz wymienić jeden blat... lub zrobić napęd 1 x 10.
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Obsłuży. Co najwyżej będzie tak, ze na najmniejszym blacie korby nie będziesz używał dwoch, trzech najmniejszych koronek kasety. A całkiem możliwe że wszystkjch będziesz mógł. 31 minut temu, Ares napisał: Do 2 blatu i więcej zawsze wybiera się wersje przerzutki z długim wózkiem czyli w tym przypadku SGS. Nie do końca. 6000 gs jest do dwóch blatów z tym, że o różnicy 10 zębów. 8000 gs to samo, itp.
Gienek2001 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 36 minut temu, Piotr78 napisał: Obsłuży. Co najwyżej będzie tak, ze na najmniejszym blacie korby nie będziesz używał dwoch, trzech najmniejszych koronek kasety. A całkiem możliwe że wszystkjch będziesz mógł. Czyli bez problemu mogę zamawiać i zamontować Shimano Deore RD-M6000 Shadow+ GS 10-sp 42T i powinno wszystko ładnie działać choć pojemność jest o 4 mniejsza a maksymalna przednia dyferencja o 4 za duża?
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Tak. Tylko musisz pamiętać, że istnieje możliwość o której pisałem wyżej czyli na najmniejszej koronce korby i ze trzech najmniejszych kasety ( a szczególnie dwóch ) łańcuch może być nieco luźniejszy niż być powinien. Ale z tych przełożeń w zasadzie się nie korzysta lub bardzo mało bo można je zastąpić dużą z przodu i środek kasety.
Gienek2001 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 1 minutę temu, Piotr78 napisał: najmniejszej koronce korby i ze trzech najmniejszych kasety ( a szczególnie dwóch ) W sensie że przy ułożeniu najmniejsza z przodu i 3 najmniejsze z tyłu może być za luźno czy ogólnie wrzucając któraś z nich niezależnie od drogiego przełożenia
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Tylko gdy mała z przodu i najmniejsze z tyłu. Łańcuch musi mieć właściwą ( najkrótszą ) wersję, czyli pomijając przerzutkę tylną owijasz duży blat korby oraz największą koronkę kasety - stykasz palcami na sztywno + dodajesz 2 ogniwa. Będzie ok. Tam i tak jest zapas na 2 zęby najmniej, a Ty "przegniesz" o kolejne dwa więc niczym to nie grozi poza lekko zbyt luźnym łańcuchem na tych dwóch wg. mnie przełozeniach, których i tak się w zasadzie nie używa. Nic nie urwiesz jeśli o to chodzi
Gienek2001 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Okej to zamawiam. Dzięki wielkie wszystkim za pomoc mam nadzieję że wszystko będzie pięknie śmigać 😃
Ares Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, Gienek2001 napisał: Czyli bez problemu mogę zamawiać i zamontować Shimano Deore RD-M6000 Shadow+ GS 10-sp 42T i powinno wszystko ładnie działać choć pojemność jest o 4 mniejsza a maksymalna przednia dyferencja o 4 za duża? Już ci napisałem ale jak wolisz inaczej to twoja sprawa. Powtarzam jeszcze raz. Do napędów 2/3x.. zawsze powinno się stosować wersje z długim wózkiem. GS XT M8000 nie jest do 2 blatu. Nie ma tu absolutnie żadnej dyskusji. Obie ich wersje się różnią. Co za moda nastała na wpakowywanie wszędzie GS-ów to nie mam pojęcia. 1
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Ares, dlaczego nie chcesz dostrzec oczywistych rzeczy? rd-m8000 GS JEST dla napędów 2x, https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deorext-m8000/RD-M8000-GS.html rd-m6000 GS JEST dla napędów 2x. https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/RD-M6000-GS.html Napisz do Shimano, że nie wiedzą co piszą. /edit mało tego, rd-m6000 gs jest dla kaset 11-42 tylko ( obsłuży jeszcze 11-46 jako 1x - ale to już z życia wzięte ) rd-m6000 sgs obsłuży kasety 11-36 z kasetami 11-42 nie działa lub działa jak rozdeptany tourney. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Piotr78
Accent_Szaj Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 Godzinę temu, Piotr78 napisał: Ares, dlaczego nie chcesz dostrzec oczywistych rzeczy? rd-m8000 GS JEST dla napędów 2x, Ja właśnie też nie tak dawno dowiedziałem się,że GS jest dla 2x i przyznam,że troszkę zgłupiałem Choć w tym wypadku ,za cholerę nie rozumie, po co chłopak ma brać przerzutkę o mniejszej pojemności? Napiszcie proszę czemu te GS są takie lepsze od SGS?
Ares Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 1 godzinę temu, Piotr78 napisał: Ares, dlaczego nie chcesz dostrzec oczywistych rzeczy? rd-m8000 GS JEST dla napędów 2x, Drogi Piotrze życie weryfikuje wszystko. Ja muszę przyznać, że bardziej rozpatruję temat przez pryzmat fulla gdzie dochodzi jeszcze ugięcie zawieszenia. Znam gościa co mu nagle GS zaczął w 2x łamać przerzutkę. Chodziło duży blat 38T i dwie konkretne koronki na kasecie. Tak zabił dwie w tym moją trochę przechodzoną z grupy SLX. Dopiero SGS wybawił go z kłopotu. Inny się zapomniał i na skrajnym po ptokach bo puścił hak. Mam też porównanie XT M8000 w takim samym układzie 1x11 w GS i SGS. Ja mam GS gdzie na 1x1 charczy, stuka, puka a u kumpla na SGS cisza. Ma prawie niespotykany dziś układ 1x11 w wersji SGS. U kilku innych znajomych też występują jakieś dziwne dzwięki a nie jesteśmy wszyscy debilami by nie poradzić sobie z tak banalną regulacją Shimano. Ostatnio mamy bekę bo kamień wykrzywił mu wózek gdzie dolne kółko miało odchył na 2,5 cm!!! przy 1x1 i nadal miał całą dostępność kasety przy zadowalającej pracy. Moja chyba zaliczyła by już zgon a na pewno nie miał bym 1x1. Ja po prostu nie rozumie tej awersji to SGS-ów i polecania mniejszej pojemności. Te wersje się nieco różnią ale nie tak by na przykład za wadę pleść jak to czasem niektórzy mają, że długi wózek zbiera liście i patyki... Jak się zdarzy u mnie i mi padnie ta XT choć nie musi bo mam jej serdecznie dość to już nigdy nie wsadzę nawet do 1x GS-a.
Piotr78 Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 (edytowane) Rd-m6000 to specyficzny przypadek, poza długością wózka ( który głównie ma za zadanie obsłużyć przednią dyferencję ) różni się budową samej przerzutki - korpusu-pantografu. GS ma inny skok i jest przystosowana wg Shimano tylko do kaset 11-42. ( napęd 1x lub 2 x z przednią dyferencją 10 zębów ) Z kolei Rd-m6000 sgs ma budowę typową dla starszych konstrukcji typu rd-m781,786 itp gdzie obsługuje kasety max 11-36. Zawsze przerzutki mają jakiś margines błędu, zakres tolerancji. Niektóre mniejszą, inne większą, ale skok pomiędzy 11-36 na 11-42 to jest prawie 20 % ( 20 % z 36 to 7,2 zęba ) i to jest zbyt dużo. Co innego dla np. 11-42 na 11-46 co stanowi poniżej 10 % różnicy. Np. deore xt rd-m8000 gs a sgs różni się tylko długością wózka ( przednią dyferencją ) zamiast 10 zębów dla napędów 2x mamy aż 18 zęby dla napędów 3x, choć wersja sgs obsłuży tak samo dobrze 1x z kasetą 11-46 jak i wersja gs. W przypadku deore rd-m6000 tak nie jest. A długość wózka najlepiej mieć dopasowaną w przypadku rd-m8000 czyli niepotrzebnie ludzie biorą wersję sgs dla napędów 1x lub 2 x ( z różnicą 10 zębów z przodu ). Przerzutki z dłuższym wózkiem są nieco wolniejsze, słabiej napinają niż z krótkim wózkiem. ( gdy nie włączone sprzęgło ) oraz są dłuższe - prześwit do ziemi. Ares - to są różnice wynikające z konkretnych bolączek rowerów. Dla 11 sp. 11-46 hak zawsze musi ! być idealnie prosty inaczej to działa słabo, a czasami wręcz nie działa. ( linki, pancerze czyste, nie zagięte, a napęd- łańcuch nie wyciągnięty ) Bo jak się zsumują te 3 rzeczy ( napęd, linki, hak ) nawet po troszku z każdej to mamy wyraźny spadek jakości przerzucania. Edytowane 26 Lutego 2020 przez Piotr78
PiotrekGT Opublikowano 26 Lutego 2020 Opublikowano 26 Lutego 2020 2 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Napiszcie proszę czemu te GS są takie lepsze od SGS? Kółeczko wprowadzące jest umieszczone inaczej niż w sgs dzięki czemu lepiej współpracuje z kasetami 11-42, temat wałkowany już dawno, do 11-36 sgs będzie lepsza. Autor wąstku ma 11-42 więc GS jest dla niego. SGS nawet nie ma takiego wysięgu żeby ogarnąć 42T. Nie dotyczy to przerzutek XT, one wszystkie mają niecentryczne kółka prowadzące. Nowe rowery wychodzą w układach korb powiedzmy 36-26 sparowane z kasetami 11-42 i przerzutką własnie GS.
Aloszka Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Witam. Potrzebuje też pomocy w zmianie kasety 36T na 42T . Mam rower bulls copperhead 3 29 plus z przeżyta xt m786, i muszę jakiś adapter zastosować bo kółeczka z przeżytki za bardzo nachodzi na dużą zebatke. Problem w tym że mam zastosowany hak w ramię taki że nie ma w przeżytek tego małego czego.(nie wiem jak to się fachowo nazywa) U mnie wygląda to tak jak na zdjęciach. I jak zastosuję Wolf Tooth to przeżytki będzie przesunięta w zewnętrzna stronę. I teraz moje pytanie czy znajdę jakieś adapter żeby to szło w lini, czy uda mi się wyregulować przeżytki skoro będzie przesunięta na zwenatrz przy zastosowaniu wolf tooth.
w0jta5 Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Godzinę temu, Aloszka napisał: I teraz moje pytanie czy znajdę jakieś adapter żeby to szło w lini, czy uda mi się wyregulować przeżytki skoro będzie przesunięta na zwenatrz przy zastosowaniu wolf tooth. Masz hak przerzutki Direct Mount. Nie wiem czy występują adaptery pod DM, ewentualnie poszukaj czy ktoś produkuje zmodyfikowany hak przerzutki do tego roweru. Najmniej kłopotliwie będzie zmienić przerzutkę tylną na inną (np. M8000 - GS czy SGS to już sobie policzysz mając na uwadze pojemność całkowitą napędu). Doraźnie możesz kombinować zmieniając śrubę B na dłuższą, zadziała ale to zmniejszy precyzje pracy przerzutki.
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Dodanie śruby B dłuższej upośledzi w jakimś stopniu pracę przerzutki, Kupienie haka normalnego nie DM i dokupienie Goatlinka da średni efekt. Najlepiej kupić nową przerzutkę Nawet na M6000 i już będzie dobrze.
Aloszka Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 A jeszcze powiedźcie czy jak kupie przeżytke m8000 to będzie ona kompatybilne z manetka jaka teraz mam do m786?
Kruk Opublikowano 27 Lutego 2020 Opublikowano 27 Lutego 2020 Przerzutki 11 rzędowe działają na manetce 10 lepiej nawet niż 10 przerzutka z 10 manetką. 1
Aloszka Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Przerzutki 11 rzędowe działają na manetce 10 lepiej nawet niż 10 przerzutka z 10 manetką. Ok dziękuję wszystkim za pomoc. Szukam m8000 w dobrej cenie i działam dalej. Pozdrawiam
Aloszka Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Przerzutki 11 rzędowe działają na manetce 10 lepiej nawet niż 10 przerzutka z 10 manetką. Powiedz mi czy moja manetka m780 oby napewno obsłuży 10rz na m8000 ?
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Tak na bank... to jest znane połączenie i większość to zna. Muszę zrobić osobny post alby takie "tricki" na wierzchu były. Możesz śmiało kupować miałem m8000 przerzutkę i manetkę m780 i super działało, oczywiście po odpowiedniej regulacji zgodnej ze sztuką 2
Aloszka Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 Tak na bank... to jest znane połączenie i większość to zna. Muszę zrobić osobny post alby takie "tricki" na wierzchu były. Możesz śmiało kupować miałem m8000 przerzutkę i manetkę m780 i super działało, oczywiście po odpowiedniej regulacji zgodnej ze sztuką Takiego potwierdzenia szukałem, ktoś już tak robił. Dzięki
Kruk Opublikowano 28 Lutego 2020 Opublikowano 28 Lutego 2020 A jak tak bardzo mi nie wierzysz to kup sobie przerzutkę 10 Deore M6000 GS https://www.sbike.pl/shimano-przerzutka-tylna-shimano-deore-rd-m6000-shadow+-gs-10-sp-42t-o_l_9552.html Nie mniej ja bym brał m8000. I pamiętaj że ja jestem z tych co nie okey działa, ja tak długo reguluje aż będzie działać jak masło. U mnie działa albo nie działa nie ma po środku nic.
Rekomendowane odpowiedzi