Skocz do zawartości

Wymiana kasety 10s 11-36t na 10s 11-42t

Brago11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Motke napisał:

Dziwne. Na oficjalnych stronach nie ma 500-10 z 11-42T.

Jak dla mnie to ta 11-42T ma zbyt duże "dziury"

Mo właśnie :(, ale w sprzedaży jest dostępna...

Co te "dziury"  będą powodować, jakieś spowolnienie przez mniejsza płynność zmian? 

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano

Niedawno robiłem u siebie podobną przeróbkę. Z napędu 2x10 przesiadłem się na 1x10. Jeśli chcesz pozostać na 2x10 to naturalnie nie bierz pod uwagę kasety 11-46.

Przód: FaceFace 32T (nie ma się o czym rozpisywać bo nie o tym rzecz)

Tył:

Kaseta SunRace 11-46T 10sp -> https://allegro.pl/oferta/kaseta-sunrace-mx3-10-sp-csmx3-11-46t-srebrna-box-7415936346

Dłuższy łącznik przerzutki z hakiem (GoatLink) -> https://allegro.pl/oferta/wolf-tooth-lacznik-goatlink-10s-shimano-7387773080

I sama przerzutka Shimano Deore XT (Shimano RD-M8000 Shadow+ 11rz SGS) -> http://oferta.be-bike.pl/product/Przerzutka-Shimano-RD-M8000-Shadow-11rz-SGS--7718358?CategoryId=81239&OfferPage=2& (natualnie to, że przerzutka jest 11rz nie przeszkadza bo manetka jest 10)

I teraz tak. Po zmianie trudno jest mi w 100% wyregulować całe to ustrojstwo. Działa dobrze ale nie idealnie. Jak śmiga doskonale na przełożeniech 11-13-15-18-21-24-28 to trochę traci precyzję na 34-40-46 i vice versa. Ze zmiany jestem jednak zadowolony. Minimalne opóźnienie w zmianie biegu życia mi nie rujnuje.

Opublikowano (edytowane)

ja nie chce wymieniać napędu, tylko kupuje nowy rower Kross Level 7.0 2019 i zauważyłem że występują z dwoma kasetami 11-36 i 11-42 i tak się zatanawiam, która będzie lepsza dla mnie, ten z 11-42 mam znacznie taniej niz z 11-36. Obecnie mam bardzo stary rower Kross Hexagon V4 z 2006 i tak naprawdę nie mam zielonego pojęcia co będzie dla mnie znaczyć w praktyce kaseta 11-36 czy też 11-42 :(

@treznor Nie masz jakichś przeskoków, opóźnień lub czegoś nie pożądanego jak zmieniasz przerzutki w zakresie gdzie jest przeskok o 3 zęby 11-13-15-18-21-24-28

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
10 godzin temu, Gophfer napisał:

Co te "dziury"  będą powodować, jakieś spowolnienie przez mniejsza płynność zmian? 

Jedziesz asfaltem na 18. Jest za lekko. Dajesz 15 i jest z kolei za ciężko.

Opublikowano

To już musisz zobaczyć sam sobie, bo może się okazać że komuś będzie lekko a tobie będzie za ciężko

Jednak w kasecie 11-42 będzie Ci lżej wjechać pod stromy podjazd, ale jak pisałem wyżej jak takich nie masz i nie masz też zamiaru wybierać się w taki stromy teren możesz zostać przy 11-36

Opublikowano (edytowane)

No i wychodzi na to co jest chyba oczywiste że lepszy byłby napęd 2x11 z jakąś kaseta 11-40 zamiast 2x10 z kaseta 11-42. 

Edytowane przez Gophfer
Opublikowano
9 godzin temu, Gophfer napisał:

tak się zatanawiam, która będzie lepsza dla mnie, ten z 11-42 mam znacznie taniej niz z 11-36

Nikt Ci nie odpowie na to pytanie. Największą wadą kasety 11-42 jest dziura pomiędzy 15 a 18. Jest to skok o 20% w najczęściej wybieranych przełożeniach. Jeżeli będziesz miał swoje ulubione przełożenie na płaskich odcinkach i wypadnie ono akurat w tym miejscu to się będziesz z nią męczył i przerzucał ciągle pomiędzy 15 a 18. Jeżeli będzie nim inne przełożenie które będziesz realizował na 15 lub 18 to może się okazać że te większe skoki są dla Ciebie lepsze przy jeździe rekreacyjnej bo zmiana biegu będzie dawała bardziej konkretny efekt.

Tak naprawdę wyboru w tej chwili będziesz dokonywał w ciemno. Możesz rzucić monetą na dobrą sprawę. Musiałbyś pojeździć na każdej z nich i dopiero wtedy wybór byłby poparty doświadczeniem.

1 godzinę temu, Gophfer napisał:

No i wychodzi na to co jest chyba oczywiste że lepszy byłby napęd 2x11 z jakąś kaseta 11-40 zamiast 2x10 z kaseta 11-42

Nie jeździłem na 11 ale widziałem kiedyś film Daniela na YT w którym wypowiedział się że chyba na 10 jakoś lepiej mu się jeździło. Napęd 10 ocenił jako taki który wymaga mniej precyzji. Nie pamiętam z kiedy był ten film ale dość dawno go oglądałem. Poszukaj może.

Opublikowano

Duże kasety mają rację bytu w napędach 1x. W 2x trudno wykorzystać praktycznie największe zębatki kasety z racji przełożeń.

W 2x znacznie efektywniejsza jest ciasna kaseta ale z szerszym stopniowaniem na korbie typu 14T. Do korby 26/36 w zupełności wystarczy kaseta 11-36.

Warto zerknąć do kalkulatora i sobie sprawdzić/porównać z jaką prędkością najczęściej się jeździ i będzie wiadomo.

Opublikowano (edytowane)
Cytat

Duże kasety mają rację bytu w napędach 1x.

powyższe by się zgadzało patrząc na zdjęcia opakowania

Dzięki wielkie wszystkim za info i pomoc, mam nadzieje, że drugi sprzedawcą z którym negocjuje cenę będzie miał rower z kaseta 11-36. Wydaje mi się, że jak dla mnie na początek ważniejsza będzie płynność zmiany biegów i niezbyt duża różnica na poszczególnych biegach, niż zdobywanie szczytów na większej zębatce :)

kaseta.JPG Edytowane przez Gophfer
Opublikowano

Jak będzie za ciężko zawsze można zmienić z przodu blat na mniejszy

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Hej, zastanawiam się jaka może być przyczyna pęknięcia tylnej przerzutki w miejscu mocowania. Zmieniałem kasetę 10 rzędowa Shimano CS-HG50 11-36T na też 10 rzędowa Shimano CS-GH500-10 11-42T. Po wymienienu i założeniu nowego łańcucha po paru zmianach przełożenia tylna przerzutka po prostu pękła i nie wiem czy ja coś źle zrobiłem. Jeśli ktoś wie jaka może być przyczyną to prosiłbym o rade bo nie chce zepsuć jeszcze raz przeżytki przy wymianie na nową. 

Z góry dziękuję :D

Opublikowano

Pytanie co to za przerzutka i czy jest w stanie obsłużyć zębatkę 42t. Jeżeli tak to czy odległość wózka przerzutki od kasety była dobrze ustawiona.

Opublikowano
10 minut temu, Nemrod napisał:

Pytanie co to za przerzutka i czy jest w stanie obsłużyć zębatkę 42t. Jeżeli tak to czy odległość wózka przerzutki od kasety była dobrze ustawiona.

Nie pamiętam dokładnie jaka to przerzutka ale z tego co się dowiedziałem jest w stanie obsłużyć tą zębatkę. A co do odległości wózka to wydaje mi się że była dobrze ustawiona.

Opublikowano

Łańcuch za krótki ?

No i jaka to przerzutka, która obsługuje wg. Shimano  11-36 oraz 11-42 ?

Opublikowano

Deore XT M781 teraz jak czytam to nie obsługuje. Ale to nie ja sprawdzałem ja dostałem tylko kasetę i informacje że można zmienić, zacząłem sprawdzać dopiero po tym jak pękła. Więc takie pytanie jaka przerzutkę kupić? Shimano deore RD-M6000 shadow+ GS bedzie odpowiednia do kasety 11-42t?

Opublikowano

Ja zapytam do jakiej korby? Abyś nie przekroczył przypadkiem pojemności całkowitej przerzutki. Wózek GS jest do napędów 2rzędowych. SGS do 3rzędowych. Oczywiście każdy będzie grał z 1rzędowym.

A tak nawiasem mówiąc zmiana przerzutki nie jest konieczna. Można zastosować GoatLink i obecna zmieniarka obsłuży większą kasetę.

https://www.cyklomania.pl/wolf-tooth-components-adapter-goatlink-10rz,id8787.html

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, PrzeLuka napisał:

A tak nawiasem mówiąc zmiana przerzutki nie jest konieczna. Można zastosować GoatLink i obecna zmieniarka obsłuży większą kasetę.

Jak przerzutka pękła, to wymiana raczej jest konieczna. 

RD-M6000-SGS wg. producenta obsługuje największą zębatkę max 36T. 
RD-M781-SGS czy GS również wg. producenta obsługuje największą zębatkę max 36T. 
Pewnie czy użyciu ekstendera lub długiej śruby B można je dostosować do obsługi zębatki 42T. Ale jak z precyzją po wykonaniu takiego manewru to nie wiem. 

Złamanie przerzutki prawdopodobnie nastąpiło własnie z powodu że górne kółko było za blisko dużej zębatki. 

RD-M6000-GS to najtańsza opcja pracy z 42T i napędem 10s lub 11s. GS wobec SGS ma inaczej (mimośrodowo) osadzoną oś wózka i dlatego może współpracować z 42T. 

Ważną kwestią jest to, o co pyta PrzeLuka - całkowita pojemność napędu. Jakie masz pozostałe komponenty? 

Edytowane przez w0jta5
Opublikowano
Godzinę temu, w0jta5 napisał:

Jak przerzutka pękła, to wymiana raczej jest konieczna. 

Nie napisał co dokładnie pękło. Jeśli mocowanie do haka to sprawa prosta.

Opublikowano

Gdyby tylko hak pękł, to byłoby super. Obyłoby się od dużych wydatków. 

Opublikowano (edytowane)

Racja, zapomniałem wspomnieć o korbie. Na korbie może być max 10 zębów różnicy dla napędów 2x. ( dla rd-m6000 gs ) Myślę, że mogłoby być i 14 zębów gdyby zrobić odpowiednio dłuższy łańcuch.

Co do wymiennego haka ramy to zgoda - to on powinien się poddać, a nie przerzutka. Ale bywa różnie ;)

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano
W dniu 24.02.2020 o 18:56, PiotrekGT napisał:

To m6000 gs bedzie ok

Co do tej przerzutki Shimano Deore RD-M6000 Shadow+ GS 10-sp 42T to ona ma pojemność 41 a z tego co się zorientowałem to ta pojemność liczy się  (Ilość zębów na dużej tarczy z przodu – ilość zębów na małej tarczy) + (ilość zębów na największej zębatce z tyłu – ilość zębów na najmniejszej zębatce) i mi wyszło 45 czyli za dużo więc czy na pewno będzie dobra?

Opublikowano

W teorii nie obsłuży, w praktyce nie wiem, nie testowałem.
Przerzutki ogarniającej kasetę 42T i o pojemności większej niż 41T (czyli m6000 i m7000) chyba nie znajdziesz wg danych producenta.

Ciekawostka RD-M7120-SGS podobno na kasecie 11-42T 11s i manetce 11s może działać.