Skocz do zawartości

Jaki rower do maratonów MTB

Anton

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Poszukuję roweru do maratonów MTB (nie do xc) w cenie ok 3000 zł na kolach 29 cali. Jaka marka roweru? :) Jaki rower byłby zalecany, czy wystarczy amortyzator sprężynowy?

Opublikowano

Wszystko zależy do jakich maratonów. Na Absa Cape Epic byłoby lipnie ;)

A tak serio to maratony można jeździć i na hardtailu i na full'u do maratonów. Na początek możesz zacząć od hardtaila, nawet ze sprężyną z przodu, choć zdecydowanie lepszym rozwiązaniem byłby jakiś (nawet podstawowy) amortyzator powietrzny. Nie nie jest to jakiś obowiązek, ale jednak rower byłby lżejszy, choćby do wciągania przy podjazdach. Jeśli budżet masz mocno ograniczony przy sprężynowym amorze możesz zastosować szerszą oponę w prozdzi 29x2.25 lub nawet 2.3 i nieco niższe ciśnienie to wtedy pomoże amortyzacji.

Opublikowano (edytowane)

Podstawowy amor powietrzny to jaki? 

O fullu nie mysle bo za drogi.tylko hartaile.a jakiego producrnta polecasx? Czy unibike evo ,mision lub flite ns kolach 29 cali to dobre rowery do maratonow xcm?

Maratony to np. Kaczmarek alectric mtb

Edytowane przez Anton
Opublikowano
1 godzinę temu, Anton napisał:

roweru do maratonów MTB (nie do xc)

Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale ja jakoś nie widzę wybitnej różnicy. Wielu producentów dedykuje rowery do XC, bo to jest konkurencja olimpijska, ale specjalnie do maratonów to się raczej rowerów nie robi, na maratonach się śmiga po prostu ścigaczami do XC. 

Jaka marka? Każda, która produkuje dobry rower do ścigania się. Czyli w praktyce w zasadzie każdy producent, który robi rowery mtb wchodzi w grę, bo każdy ma gałąź produktów sportowych. 

A jak planujesz starty w maratonach, to zakładam, że coś jeździsz. Na czym jeździsz zatem obecnie?

Znaleźć nowy rower do 3000 z amorem powietrznym... No, lekko nie będzie. 

Opublikowano
33 minuty temu, Anton napisał:

Podstawowy amor powietrzny to jaki? 

O fullu nie mysle bo za drogi.tylko hartaile.a jakiego producrnta polecasx? Czy unibike evo ,mision lub flite ns kolach 29 cali to dobre rowery do maratonow xcm?

Maratony to np. Kaczmarek alectric mtb

Obecnie jezdze na unibike 4 speed rower trekingowy.  Do maratonow potrzebuje rower mtb a nie do xc czyli nie do rajdow po specjalnie przygotowywanych trasach tylko do rajdow jak np ten ostatnio w zarach

Do maratonow te unibike beda dobre? A moze giant talon 2 ltd 29 cali?

To jakie to mp marki dobre pod maratony?

Mp=np

Opublikowano
15 minut temu, Anton napisał:

Do maratonow potrzebuje rower mtb a nie do xc czyli nie do rajdow po specjalnie przygotowywanych trasach tylko do rajdow jak np ten ostatnio w zarach

Wierz mi - rowery do XC najlepiej sprawdzą się w maratonach, bo są szybkie i lekkie, a czy trasa jest przygotowana, czy naturalna, to nie ma znaczenia. Las, kamienie, korzenie, błoto oraz podjazdy i zjazdy to las, kamienie, korzenie, błoto oraz podjazdy i zjazdy. Nie ma żadnej różnicy. Nazwa MTB to ogólne pojęcie na rower górski, w tym także rekreacyjne, wygodne, niemal komfortowe, ciężkie sprzęty. A w maratonach, które też są ściganiem się, a nie jakimś tam rajdem, nie o to chodzi. Musi być stosunkowo jak najmniejsza masa, niekoniecznie wygoda pozycji, efektywność i zwrotność.

Marki pod maratony? Trek, Kross, Specialized, Scott, KTM, Focus, Merida, Giant, Cannondale, Kellys, Cube, Canyon, Lapierre, Ghost, Romet, i wiele, wiele innych. Nie o marki tu trzeba pytać, tylko o konkretne modele.

Może coś takiego? Tu masz powietrzny amortyzator już:  

https://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_2,10,707,710,14524,2017.html

Opublikowano

Coz romet.poki co nie ma o tym modelu opini.koszt grubo ponad 3000. Za duzo. Czy unibike flite 29 z amorkiem sr suntour xcr air lub giant talon 2 to dobry wybor pod maratony? Ot i podaje konktetny model

A maraton to wyscigi kto pierwszy na mecie czy przejazd rekreacyjny?

Moze tez inaczej zadam pytanie.poszukuje rower gorski mtb rekreacyjny ktorym od czasu do czasu takze mozna pojezdzic w maratonach i sie nie rozpadnie w tych maratonach

A romet mustsng 1 29 jaki ma amor? I czy te mustangi to dobre rowery bo przyciaga ich niska cena a bardzo dobry osprzet?

A moze merida big nine 300?

Opublikowano
9 minut temu, Anton napisał:

A maraton to wyscigi kto pierwszy na mecie czy przejazd rekreacyjny?

No jak się uprzesz, że chcesz przejechać maraton rekreacyjnie, to raczej nikt Ci nie zabroni. ;) Najwyżej mogą zamknąć metę, nim do niej dojedziesz. :D Generalnie maraton to impreza sportowa, na której masz do przejechania dystans (zazwyczaj kilka do wyboru) i ścigasz się z innymi uczestnikami równocześnie. Wygrywa ten, który ukończy przejazd w najkrótszym czasie. Czyli sorry - wyścigi. Dostajesz numer startowy, dostajesz chip do mierzenia czasu, ruszasz na "start" z wszystkimi, itd.

Skoro tak stawiasz sprawę i definiujesz potrzeby, to myślę, że zarówno z  tego Unibike'a jak i z owego Gianta będziesz zadowolony. Osobiście wolałbym Gianta Talona. :)

Opublikowano

Flite ma amor powietrzny giant nie.wiec dlaczego giant?

Co myslisz o tych rometach?

Poszukuje roweru ktorym szybko mozna jezdzic po plaskim i wygodnie po dziurach.czyli jazda po lesnych sciezkach lesnych drogach polnych drogach po drogach asfaltowych i szutrowych. Jaki typ roweru polecacie: gorski,gravel, fitness,szosowy, przelajowy czy krosowy?

Na jaki rodzaj terenu jest zwlaszcza zalecany amortyzator powietrzny?

Opublikowano

Sorry Anton ale Ty chyba sam nie wiesz do końca czego chcesz

1 godzinę temu, Anton napisał:

Poszukuje roweru ktorym szybko mozna jezdzic po plaskim i wygodnie po dziurach.czyli jazda po lesnych sciezkach lesnych drogach polnych drogach po drogach asfaltowych i szutrowych. Jaki typ roweru polecacie: gorski,gravel, fitness,szosowy, przelajowy czy krosowy?

Na jaki rodzaj terenu jest zwlaszcza zalecany amortyzator powietrzny?

Jak coś jest do wszystkiego to najczęściej jest do niczego ?

Opublikowano (edytowane)

Wiem co chce.rower gorski rekreacyjny z mozliwoscia startow w maratonach w kwocie ok 3000zl oraz drugi rower na takie drogi ktore wymienilem. Czy moge prosic o Wasze propozycje takich rowerow?

Czy na maratony i jazde po drogach ktore uprzednio wymienilem konieczny jest amortyzator powietrzny? Czy amor XCR sr suntour tez moze starczy?

22 minuty temu, Wog napisał:

Sorry Anton ale Ty chyba sam nie wiesz do końca czego chcesz

Jak coś jest do wszystkiego to najczęściej jest do niczego ? no trudno miec rowery na kazdy rodzaj terenu

Edytowane przez Anton
Opublikowano
21 minut temu, Anton napisał:

Wiem co chce.rower gorski rekreacyjny z mozliwoscia startow w maratonach w kwocie ok 3000zl oraz drugi rower na takie drogi ktore wymienilem

Chyba się trochę pogubiłem. Czyli Ty szukasz dwóch rowerów, czy tak?

Opublikowano

Tak

Tak

I pytanie podstawowe: czy do maratonow w skrocie xcm musi byc rower mtb gorski?

Opublikowano

No a tego swojego Unibika nie możesz używać do tej rekreacyjnej jazdy albo  zmodyfikować do tego jeśli ma ciutkę przestarzały osprzęt?

Opublikowano

Jestem przed kupnem rowery. I tak: albo bedzie to na maratony i te rozne tereny jeden rower lub jeden na maratony s drugi na te drugie trasy.

Opublikowano
18 minut temu, Anton napisał:

I pytanie podstawowe: czy do maratonow w skrocie xcm musi byc rower mtb gorski?

Nie musi ale powinien. Jeśli oczywiście  chcesz dojechać do mety  ?

Opublikowano (edytowane)

1. A na gravelu lub crosowym nie dojade?

2. To jaki polecasz jeden taki rower ktorym bede mogl jezdzic po wszystkich tych trasach lacxnie z maratonami?

3. Skoro powinien byc mtb to unibike fusion 29 moze byc?

6 godzin temu, Wog napisał:

Nie musi ale powinien. Jeśli oczywiście  chcesz dojechać do mety  ?

Skoro powinien byc mtb to unibike fusion 29 moze byc?

4. Czy na takie maratony konieczne sa pedaly i buty w systemie spd?

5. Czy w takim maratonie mozna pojechac z marszu? Tzn. Bez uprzedniego przygotowania sie w sensie rowerzysty? Czyli zapisac sie przyjechac na maraton i pojechac w nim bez przygotowywania sie do takiego maratonu?☺

6. Czy do takich maratonow mtb rekreacyjny nie wystarczy?musi byc sportowy/wyczynowy?

Maratony ktore mam na mysli to takie jak np. w Zarach, Wolsztynie itp., czyli nie w gorach.

Edytowane przez Anton
Opublikowano

No za 3 tysiaki to Ty dwóch rowerów nie kupisz. ? To po pierwsze. Po drugie gravel ma sztywny widelec, więc jak Ty chcesz nim jeździć w maratonach mtb ? A crossowy to taki trekkingowy tylko bez tych wszystkich pierdół. Ja bym Ci radził Rometa Mustang 29 1. Coś koło 2700, piękny osprzęt i fajna rama. No i dopiero co wchodzi do sprzedaży więc  będziesz oryginalny ?

Opublikowano

Jeden za 3000 zl a nie dwa za 3000

Ten romet tez sie nim interesuje ale nie ma o nim opinii.trudno brac rower nie sprawdzony.poza tym nie ma rsczej zintegrowanej korby?

Opublikowano

Poprosze o zaproponowanie mi trzech konkretnych modeli rowerow mtb 29 cali  hardtaili typowo pod maratony?☺przedzial cenowy do 5000zl a najlepiej w okolicach 4000zl

Opublikowano
19 godzin temu, Łabędź napisał:

Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale ja jakoś nie widzę wybitnej różnicy. Wielu producentów dedykuje rowery do XC, bo to jest konkurencja olimpijska, ale specjalnie do maratonów to się raczej rowerów nie robi, na maratonach się śmiga po prostu ścigaczami do XC. 

Gdzieś od 2 lat producenci uszczególowili podział rowerów z uwagi na przeznaczenie: XC, Maraton, FR, DH, Enduro, TRIAL, BMX. Być może związane jest to z trendami narzucanymi przez zawodników. Kiedyś XC i Maraton to był zdecydowanie ten sam rower. Teraz już nie koniecznie. Pod pojęciem roweru do maratonów MTB rozumie się lekkiego fulla tj.wagą do ok.12 kg, z amortyzacją między 100-120mm skoku. Jeśli skok jest większy i do tego w góre idzie waga np. 130mm to już mamy do czynieniea z Trial, Enduro itd.

Co roku w marcu śledze jeden z najważniejszych maratonów MTB na Świecie tj. ABsa Cape Epic w RPA i zauwazyłem, że standardem stały się właśnie fulle. Przynajmniej czołówka na nich jeździ. 

@Anton kolega to się chyba zdecydowac jakoś nie może, bo najpierw szukas roweru do lasu, na szutry i na asfalt, do wszystkiego. Teraz do maratonów?Za chwilę będą szosy, a na koniec stacjonarne lub fatbike? ;)

Opublikowano
19 godzin temu, Łabędź napisał:

Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale ja jakoś nie widzę wybitnej różnicy.

Różnice są. Choćby takie że w XC robisz krótkie podjazdy i masz bardziej techniczną trasę więc rower ma krótszy ogon i ogółem bardziej zwartą geometrię i pozycja jest bardziej pochylona (niską główka) a to na maratonach sprawdza się raczej średnio. Na maratonach przez większość czasu jedziesz w jednej pozycji więc pozycja musi być wygodniejsza a rower nie musi być super zwrotny. 

Można więc dość do wniosku że każdy rower MTB nadaje się na maraton ale nie każdy sprawdzi się w XC.

Na jakie marki/modele patrzeć? Obecnie dobrze cenowo wychodzi Romet Mustang. Unibike też często widuję (a nawet miałem Expert'a 29). 

Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Red napisał:

rower nie musi być super zwrotny

To również się zmieniło, ponieważ coraz częściej na maratonach pojawiają się sekcje techniczne. Przebieg samych tras jest dość skomplikowany, więc dobra (możenie super) zwrotnosć na pewno się przydaje. Wcześniej sekcji technicznych nie było wcale, potem pojawiały się sporadycznie (podejrzewam, że dla urozmaicenia trasy), a obecnie stanowią one większą część niektórych odcinków tras (szczególnie w etapówkach). Może to wynikać z faktu, aby wyścig był bardziej widowiskowy i mogli się popisać technicy ;)

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, Franz Mauer napisał:

Gdzieś od 2 lat producenci uszczególowili podział rowerów z uwagi na przeznaczenie: XC, Maraton, FR, DH, Enduro, TRIAL, BMX. Być może związane jest to z trendami narzucanymi przez zawodników. Kiedyś XC i Maraton to był zdecydowanie ten sam rower. Teraz już nie koniecznie. Pod pojęciem roweru do maratonów MTB rozumie się lekkiego fulla tj.wagą do ok.12 kg, z amortyzacją między 100-120mm skoku. Jeśli skok jest większy i do tego w góre idzie waga np. 130mm to już mamy do czynieniea z Trial, Enduro itd.

Co roku w marcu śledze jeden z najważniejszych maratonów MTB na Świecie tj. ABsa Cape Epic w RPA i zauwazyłem, że standardem stały się właśnie fulle. Przynajmniej czołówka na nich jeździ. 

@Anton kolega to się chyba zdecydowac jakoś nie może, bo najpierw szukas roweru do lasu, na szutry i na asfalt, do wszystkiego. Teraz do maratonów?Za chwilę będą szosy, a na koniec stacjonarne lub fatbike? ;)

Po prostu rozwazam rozne opcje aby w momencie zakupu juz wiedziec jaki typ roweru i jaki model zakupic.

Tez slyszalem o podziale rowerow mtb do zawodow xc czyli cross country (taki rower do tego typu zawodow mnie nie interesuje; takze odpada tez rower typu full) oraz do xcm czyli do maratonow.i o takiego wypytuje

Za chwilę będą szosy, a na koniec stacjonarne lub fatbike? O te nie bede pytal?

6 godzin temu, Red napisał:

Różnice są. Choćby takie że w XC robisz krótkie podjazdy i masz bardziej techniczną trasę więc rower ma krótszy ogon i ogółem bardziej zwartą geometrię i pozycja jest bardziej pochylona (niską główka) a to na maratonach sprawdza się raczej średnio. Na maratonach przez większość czasu jedziesz w jednej pozycji więc pozycja musi być wygodniejsza a rower nie musi być super zwrotny. 

Można więc dość do wniosku że każdy rower MTB nadaje się na maraton ale nie każdy sprawdzi się w XC.

Na jakie marki/modele patrzeć? Obecnie dobrze cenowo wychodzi Romet Mustang. Unibike też często widuję (a nawet miałem Expert'a 29). 

Ktore unibike 29 cali beda dobre na takie maratony oprocz experta?

1. Poprosze  mimo to o zaproponowanie mi trzech konkretnych modeli rowerow mtb 29 cali  hardtaili typowo pod maratony?☺przedzial cenowy do 5000zl a najlepiej w okolicach 4000zl

2. Poszukuje  takze roweru ktorym szybko mozna jezdzic po plaskim i wygodnie po dziurach.czyli jazda po lesnych sciezkach, lesnych drogach, polnych drogach, po drogach asfaltowych i szutrowych. Rowerem tym nie bede bral udzialu w maratonach. Jaki typ roweru polecacie: gorski,gravel, fitness,szosowy, przelajowy czy krosowy? I jakie konkretne modele rowerow. Kwota do wydania ok 4000zl

3. Poszukuje takze roweru ktory laczylyby cechy rowerow z punktu 1 i 2? Pod wzgledem jazdy w roznym terenie

Edytowane przez Anton
Opublikowano (edytowane)

Właściwe to każdy model MTB od Unibike'a jest na tej samej ramie wiec jeździć będą tak samo. Jeśli nie chcesz przepłacać ani bawić się w upgrade'y to celuj w Evo albo Flite'a nawet z poprzedniego rocznika.

Edytowane przez Red