stefanwoj231 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 5 godzin temu, avertos napisał: Co to ma wspólnego z tym o czym pisałem? Moim marzeniem był trail, konkretnie rower Full Suspension. Myśl chodziła za mną od paru lat, nie wytrzymalem to kupilem Kupiłem ten rower nie do latania po mieście tylko też pod kątem lasu do ktorego sie wybieram za tydzień. Cenie sobie komfortową jazdę, HT to już przeżytek, szkoda pleców. Duzo lepiej mi sie jezdzi po miescie na takim rowerze niz na sztywniaku (jego wciaz mam ale jak juz na fulla usiadlem to niebo a ziemia) Na razie uczę się bunny hoppa i troche manuala, nie widze przeszkodzy robić to w miescie by potem wykorzystac w lesie. Do innego miasta bede sie przeprowadzal za rok, zaplanowalem wszystko ze bede sie na nim teraz uczyl, rower bedzie ze mna nawet 10 lat. Nie sadze ze po roku sie zuzyje, wiec co za roznica czy go kupie teraz czy za rok. Dlatego wszystko idealnie planuje by przezyl ten czas, nic sie z nim nie stalo i bym nie zalowal zadnej decyzji.A dzisiejszą decyzją jest mlekowanie tych opon. Liczę tylko że ktoś szczerze potwierdzi że mogę śmiało je mlekować skoro zastosowanie bedzie ich do lasu i nic nie bedzie stalo na rpzeszkodzie jezdzic nimi po miescie (tzn ze sie nie zuzyja szybko). Drugie pytanie to czy skoro napisali tylko na jednej tubeless to czy to oznacza ze tylko jedna z nich jest tubeless. Thats all wspomniałeś o lataniu po mieście jak taki rowerek full suspension jedzie po zwykłej prostej drodze? pozdro
KrzysiekMTB Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 6 godzin temu, avertos napisał: Ktos mi pisal o jakis MaXalami do łatania Ja pisałem. MaXalami (i podobne) służą do naprawy opony tubeless gdy dziura w oponie jest za duża, żeby mleko mogło ją uszczelnić. Wbrew pozorom działa bardzo dobrze, można tego używać "w trasie" i jest na tyle wytrzymałe, że nie trzeba później wyrzucać tej opony. Kilka razy mnie i kolegów uratowało, ale trzeba też przyznać, że mogą być dziury, że nawet to nie pomoże. Pozdrawiam Krzysiek
Motke Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 6 godzin temu, avertos napisał: Co do wlania mleka to chyba zawsze sie wlewa 100ml czyż nie? Oczywiście, że NIE. To chyba logiczne, że inaczej wlewa się do opon szosowych a inaczej do fatbików. 6 godzin temu, avertos napisał: A zawory? też musze miec nowe? bo do tubeless podobno są inne nakładki/zawory Przecież już masz odpowiedni zawór. Skoro kupiłeś Gianta to już w tej chwili nie masz dętek w kołach. Jeśli masz to wynajmij adwokata i idź do sądu, że zostałeś oszukany. Edytowane 12 Czerwca 2019 przez Motke
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) Ok dzieki panowie, nie wiem jakim cudem moje opony chodzą bez dętki ale no mniejsza oto wydaje mi sie ze napis tubeless oznacza ze opony są przystosowane to bęzdętek ale dopiero po zalaniu mlekiem. Tak czy siak nie bede kupowal zadnych zestawów naprawczych bo po co mam to kupowac jak nie bede wiedzial jak to naprawic, po prostu bede jezdzil z wiekszym cisnieniem by sie dziura nie zrobila, i tyle. mam amortyzatory od tego jak wjade na kamien by sie kolo ugielo. Lekko spuszcze tylko cisnienie ale nie ze do 1,3 bara i tyle. Zalezy mi na predkosci a nie czolganiu sie jak flak 7 godzin temu, stefanwoj231 napisał: wspomniałeś o lataniu po mieście jak taki rowerek full suspension jedzie po zwykłej prostej drodze? pozdro Dla mnie lepiej niż jak na moim poprzednim Xc na ktorym musialem sie pochylac, tutaj jeździ mi sie znacznie przyjemniej, rower ma w koncu pelne zawieszenie, nic Cie nie uderza jak siedzisz na krzesle i nie trzeba co chwile wstawać na nogi Wiadomo jest troche wolniejszy ale to akurat nie jest problem, nie jestem przeciez na wyscigach, chodzi o fun Edytowane 12 Czerwca 2019 przez avertos 1
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 14 godzin temu, avertos napisał: Przy obu było TR a przy jednej tylko Tubeless, jestem dokladny i wyczulony na takie rzeczy. Ale juz sie przy zwyczailem ze inni nie podchodza tak dokladnie do rzeczy jak ja. Skoro obie są Tubeless to jesteśmy w domu Czepialskim raczej... mało samodzielnym. Te opony są Tubeless ready, przy odpowiednio uszczelnionej obręczy nadają się pod zestaw bezdętkowy.
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Teraz, SpiderMAN napisał: przy odpowiednio uszczelnionej obręczy nadają się pod zestaw bezdętkowy. czyli ja ktos nie uszczelni dobrze obręczy to mleko moze sie wylac? eh, oby to dobrze zrobili..
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 8 godzin temu, stefanwoj231 napisał: wspomniałeś o lataniu po mieście jak taki rowerek full suspension jedzie po zwykłej prostej drodze? pozdro No normalnie, jedzie i wybiera wszystko, a jak ma jechać? Jeżdże fullem do pracy od ponad roku, 3000km zrobione, do ht raczej nie wrócę.
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 10 godzin temu, avertos napisał: to jak sie robi mleko to zawory (fabrycznie mam presta) sie wymienia na te pod mleko. Zawory masz przymocowane do dętek. W przypadku tubeless trzeba kupić same zawory. Budową zewnętrzną się nie różnią.
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 17 minut temu, avertos napisał: czyli ja ktos nie uszczelni dobrze obręczy to mleko moze sie wylac? eh, oby to dobrze zrobili.. Może nie od razu wylać, ale po prostu koło nie będzie trzymać ciśnienia. O ile się nie mylę, te koła co masz już fabrycznie są przygotowane pod bezdętki. Musisz tylko kupić wentylki tubeless i mleko. 15 minut temu, Sziva napisał: Zawory masz przymocowane do dętek. W przypadku tubeless trzeba kupić same zawory. Budową zewnętrzną się nie różnią. Wentyl tubeless dla zoobrazowania wygląda tak. https://rowerek.pl/product-pol-8939-Zawory-do-opon-bezdetkowych-Effetto-Mariposa-CaffeLatex-2-szt-uniw.html?gclid=Cj0KCQjwxYLoBRCxARIsAEf16-tRYG8kX9v89SiyOQVSxaxoU2JxrDqEGbm1_4JXVLb93wjj3Osa10QaAm8EEALw_wcB 4 godziny temu, KrzysiekMTB napisał: Ja pisałem. MaXalami (i podobne) służą do naprawy opony tubeless gdy dziura w oponie jest za duża, żeby mleko mogło ją uszczelnić. Wbrew pozorom działa bardzo dobrze, można tego używać "w trasie" i jest na tyle wytrzymałe, że nie trzeba później wyrzucać tej opony. Kilka razy mnie i kolegów uratowało, ale trzeba też przyznać, że mogą być dziury, że nawet to nie pomoże. Pozdrawiam Krzysiek Dokładnie jak Krzychu piszesz, przykładem takim służę z życia, rozciąłem bok prawie nowej opony Specialized Butcher Control na rozbitej butelce leżącej na DDR w Krakowie, opona warta 179zł w drogich sklepach poszła na śmietnik, żadne łatki, kombinacje z podklejeniem boku kawałkiem gumy, nawet u wulkanizatora byłem, nic nie pomogło, mam drogą i zniszczoną w durny sposób oponę i musiałem to przełknąć.
maku1977 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Powiedz mi @avertos co Tobą kierowało kupując tego traila jak Ty nim jedziesz tylko pare minut przez miasto do pracy a potem pare godzin pucujesz. Po co Ci ten rower???? Niewiem skąd jesteś, ale zapisz się na jakiś maraton, przejedź go na tym rowerze, daj z siebie wszystko i wyciśnij z niego ile będziesz w stanie, wtedy zobaczysz do czego on służy, jaką daje frajdę i zadowolenie....
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 2 minuty temu, maku1977 napisał: Powiedz mi @avertos co Tobą kierowało kupując tego traila jak Ty nim jedziesz tylko pare minut przez miasto do pracy a potem pare godzin pucujesz. Po co Ci ten rower???? Niewiem skąd jesteś, ale zapisz się na jakiś maraton, przejedź go na tym rowerze, daj z siebie wszystko i wyciśnij z niego ile będziesz w stanie, wtedy zobaczysz do czego on służy, jaką daje frajdę i zadowolenie.... jezdze nim prawie 1-2h dziennie, teraz jade do szczecina bo ciezko wytryzmac z dala od fajnych górskich terenów i tam do lasow bede nim trenowal Ale dzieki za motywacje Edytowane 12 Czerwca 2019 przez avertos
maku1977 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 W lesie się ubrudzi i co nie daj Boże może igła z sosny wpaść do kasety. Nie ryb tego....błagam
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 1 minutę temu, maku1977 napisał: W lesie się ubrudzi i co nie daj Boże może igła z sosny wpaść do kasety. Nie ryb tego....błagam nie mam problemu z ubrudzeniem itp, o rower dbam po ukończonej jeździe, w trakcie jazdy nie mysle jak wyglada ;P Edytowane 12 Czerwca 2019 przez avertos
maku1977 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 @avertos, No a jak się zmienią warunki terenowo pogodowe w trakcie tej ekscytującej jazdy, smakujesz od razu w terenie innym smarem łańcuch czy już kończysz jazdę na tym którym jest posmarowany?
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 1 minutę temu, maku1977 napisał: @avertos, No a jak się zmienią warunki terenowo pogodowe w trakcie tej ekscytującej jazdy, smakujesz od razu w terenie innym smarem łańcuch czy już kończysz jazdę na tym którym jest posmarowany? Łańcuch smaruje przed wyprawą (po oczyszczeniu) na suche warunki: PTFE Shimano Na mokre/inne: brunox Edytowane 12 Czerwca 2019 przez avertos
maku1977 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 A na marginesie, pytałeś o pompkę małą, rozważ naboje co2 1
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 (edytowane) 3 minuty temu, maku1977 napisał: A na marginesie, pytałeś o pompkę małą, rozważ naboje co2 wiem wiem, ale to juz wyzszy poziom, kupilem tą pompke juz, troche droga ale cena = jakość + chwyt, mam nadzieje ze starczy na wiele lathttps://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-lezyne-hv-drive-90psi-216mm-niebiesk-7609062464 Edytowane 12 Czerwca 2019 przez avertos
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Teraz, maku1977 napisał: Całe szczęście że niebieska....:) a jak, musi pasowac ;> nie chce uposledzic roweru, blotniki tez niebieksie, bedzie sztosik i + 5 do skilla na trasach
maku1977 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 1 minutę temu, avertos napisał: wiem wiem, ale to juz wyzszy poziom, kupilem tą pompke juz, cena = jakość + chwyt, mam nadzieje ze starczy na wiele lathttps://allegro.pl/oferta/pompka-reczna-lezyne-hv-drive-90psi-216mm-niebiesk-7609062464 Tylko z tego co pisałeś to zrobiłeś system bezdętkowy, chcesz jeździć na bardzo niskim ciśnieniu, i z własnego doświadczenia, i po wiedzy od kolegów na forum, już wiem ze opona może wyskoczyć, ta pompka chyba jej nie napijesz wtedy. Mi spadła przy skoku a miałem 1,7.
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 18 minut temu, maku1977 napisał: Tylko z tego co pisałeś to zrobiłeś system bezdętkowy, chcesz jeździć na bardzo niskim ciśnieniu, i z własnego doświadczenia, i po wiedzy od kolegów na forum, już wiem ze opona może wyskoczyć, ta pompka chyba jej nie napijesz wtedy. Mi spadła przy skoku a miałem 1,7. A miałeś i obręcz i oponę w systemie TR? Z drugiej strony wożenie ze sobą takiej pompki na wszelki wypadek mija się trochę z celem. 25 minut temu, maku1977 napisał: Całe szczęście że niebieska....:) Innej w tym przypadku bym nie sugerowała
Kkaaeell Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 Ja jezdze na 0'9-1bar i nie mialem problemow z rozszczelnianiem
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 Nie straszcie bo to droga pompka, wiec czemu mialaby sobie nie poradzic z systemem bezdętkowym a nawet jak to po prostu nie bedzie jezdzil na az takim niskim ciśnieniu, obnize np 1/3 cisnienia max co mam teraz i będzie git. Na wjazdy jezdze na 2.6 bara jakos, a u gory bede sobie spuszczal do tych np 2 barów czy tam 2,1. Jak zjade z trasy to dompomuje sobie i od nowa przygoda tak to widze, bo przeciez tylko po to mam tą pompke, no i awaryjnie w razie jakby trzeba bylo dopompowac od zera
Gość Opublikowano 12 Czerwca 2019 Opublikowano 12 Czerwca 2019 20 minut temu, avertos napisał: Nie straszcie bo to droga pompka, wiec czemu mialaby sobie nie poradzic z systemem bezdętkowym a nawet jak to po prostu nie bedzie jezdzil na az takim niskim ciśnieniu, obnize np 1/3 cisnienia max co mam teraz i będzie git. Na wjazdy jezdze na 2.6 bara jakos, a u gory bede sobie spuszczal do tych np 2 barów czy tam 2,1. Jak zjade z trasy to dompomuje sobie i od nowa przygoda tak to widze, bo przeciez tylko po to mam tą pompke, no i awaryjnie w razie jakby trzeba bylo dopompowac od zera Cena nie ma nic do rzeczy, jak koło rozszczelnisz w terenie, to taka mała pompka Ci nie pomoże... Niestety, na takie wypadki wozi się dętkę na zapasie, wylewasz mleko wykręcasz wentyl, zakładasz dętkę, pompujesz i wracasz, a w domu naprawiasz tubeless. Nie licz na to, że taka popierdółka napompuje od zera koło bez dętki, bo to nie jest możliwe.
avertos Opublikowano 12 Czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 Czerwca 2019 1 minutę temu, SpiderMAN napisał: Cena nie ma nic do rzeczy, jak koło rozszczelnisz w terenie, to taka mała pompka Ci nie pomoże... Niestety, na takie wypadki wozi się dętkę na zapasie, wylewasz mleko wykręcasz wentyl, zakładasz dętkę, pompujesz i wracasz, a w domu naprawiasz tubeless. Nie licz na to, że taka popierdółka napompuje od zera koło bez dętki, bo to nie jest możliwe. no dobra ale przynajmniej mam dobrą pompke podręczna, to musisz przyznac dętkę tez bede wozil a czyms musze napompowac (od tego mam ta pompke)
Rekomendowane odpowiedzi