Skocz do zawartości

Nowy rower krzywa korba/tarcza - kwadrat

Pazuzu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W nowo zakupionym rowerze po przejechaniu około 60 km zauważyłem cykliczne ocieranie łańcucha o prowadnicę przedniej przerzutki. Przy próbie regulacji zauważyłem że problem polega na minimalnym biciu tarczy korby. Rower to Fuji Jari 1.5 :
MECHANIZM KORBOWY    FSA Tempo Adventure, 46/30T
WKŁAD SUPORTU    FSA sealed-BSA thread

Wstępnie zakładałem niedokręconą korbę. Faktycznie można było jeszcze to dokręcić. Nie wiem do jakiego momentu to dokręcać jednak jeszcze ręcznie dałbym rade ale jednak zostawiłem. Niestety nic to nie zmieniło względem omawianego bicia tarczy. Bicie nie jest duże (około 2-3 mm), jednak utrudnia regulację prowadnicy przedniej przerzutki.

Czy tarcze korby powinny być idealnie liniowe czy może dopuszczalne (przez producenta lub też z praktyki) są odchyłki. Jeśli tak to jakie?
Czy korbę na kwadrat dokręcać "ile pary w łapach" czy jednak nie dokręcać do granic?

Opublikowano
9 minut temu, Pazuzu napisał:

Czy korbę na kwadrat dokręcać "ile pary w łapach" czy jednak nie dokręcać do granic?

Masz tam drobnozwojowy gwint, zerwiesz go nawet bez "pary"

Ogólnie korba powinna być równoległa do koła/kasety. Jeśli nie jest to prawdopodobnie jest problem na łączeniu korba/oś supportu. Skoro nowy to oddaj na gwarancję

Opublikowano

Jeśli obie koronki biją tak samo ( podczas falowania cały czas są równoległe do siebie ) to krzywa oś suportu na 95 % albo wadliwa korba - jej gniazdo - 5 % szans.  Założyć jakąkolwiek inna korbę na kwadrat ( bez łańcucha, bez jazdy ) i zakręcić korbą i popatrzeć z góry - będzie falowanie = krzywa oś.

Opublikowano
12 minut temu, Piotr78 napisał:

Jeśli obie koronki biją tak samo ( podczas falowania cały czas są równoległe do siebie ) to krzywa oś suportu na 95 % albo wadliwa korba - jej gniazdo - 5 % szans.  Założyć jakąkolwiek inna korbę na kwadrat ( bez łańcucha, bez jazdy ) i zakręcić korbą i popatrzeć z góry - będzie falowanie = krzywa oś.

Mała koronka ma również odchyłkę jednak z racji mniejszej średnicy mniej widoczną. Co ważne odchyłka małej i dużej występuje w tym samym momencie.
Czy taka sytuacja (krzywa oś) często się zdarza? 
Czy jeśli udałoby mi się wyregulować przednią przerzutkę (mimo tego minimalnego bicia), jeżdżąc z tą przypadłością mogę coś bardziej uszkodzić?

Opublikowano (edytowane)

Prawdopodobnie korba się źle ułożyła na osi suportu lub sam suport ma leciutko źle wycięty wpust i przy dokręcaniu taki cyrk wyskoczył. Zdarza się to w korbach na kwadrat.

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

2-3 mm to sporo ( bez obciążenia ). Lepiej wymienić suport na gwarancji na nowy - inny ( naprawić tego się nie da ). Czasami się zdarza w tańszych suportach krzywa oś ( czasem nawet dość często - zalezy od szczęścia, od partii suportów  - kiedyś tanich neco  to na sto ze 20 miało jakieś mankamenty ( krzywe osie, nierówno osadzone łożyska, ciężko obracające się lub hałasujące łożyska ) Oddaj na wymianę suportu na gwarancji ( jeśli masz blisko ) jeśli nie to kup sam jakiś suport.

/edit

Ewentualnie jak Kruk zasugerował, można spróbowac zdjąć korbę i nałożyć raz jeszcze na oś, ( oś i gniazdo ma być czyste, bez smaru ) nawet lekko nabić przykładając klucz nasadowy ( 2 razy młotkiem, nie za mocno, nie za słabo ) i dopiero dokręcić śrubą. Może gdy przykręcali na linii produkcyjnej kluczem pneumatycznym to źle załapał itp i źle weszło na oś.

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano

Ja się spotkałem tylko z lekkim po smarowaniem końcówek osi i wkręcaniem przez śrubę, ja smar bym dał, bo jak ośka ma jakiś mikro zadzior lub sama powierzchnia w korbie to jak wejdzie "na sucho" to jak zahaczy się w jednym miejscu to znów krzywo wejdzie :) Ja bym wpierw spróbował na smar i mocno dokręcić śrubą ramie, jak nie podziała to metodą Piotra. 

Opublikowano

Nagrałem na szybko film jak to wygląda i chyba nie jest tak źle. Widać że korba pływa.
youtube

Sklep w którym kupowałem rower jest jakieś 120 km od miejsca zamieszkania. Suport widziałem nie jest drogi. A może po prostu wyregulować, jeździć i ocenić sytuację za jakiś czas?

Opublikowano

Może położenie jakiś podkładek między blatem a korbą zmniejszy bicie. Podkładki możnaby było wyciąć z puszki po piwie.

Opublikowano
9 godzin temu, Pazuzu napisał:

Czy taka sytuacja (krzywa oś) często się zdarza? 

Zdarza i to bardzo często przy tanich korbach.

Po określeniu gdzi eleży problem po prostu go koryguję.

Opublikowano

Podkładki to druciarstwo, stosuje się je wtedy gdy ktoś nie ma pieniędzy lub ma drogą starą  korbę i chce na siłę uratować/jeździć z korbą, która ma zniszczone gniazdo ( np. od jeżdżenia na luźnym ramieniu korby ).

Falowanie nie jest duże, ale ewidentnie od krzywej osi ( jeśli zdejmiesz korbę - ale trzeba mieć ściągacz - klucz ) i raz jeszcze ją nałożysz, nabijesz i przykręcisz i będzie to samo ( najlepiej jak pisałem wyżej dać na chwilę inną korbę, żeby zobaczyć czy będzie to samo ) to wymienić suport. Lub jeździć tak jak jest teraz, a linkę przerzutki mocniej napiąć - wykręcić o np. 1 obrót śrubę regulacyjną, którą na 99 % masz na pancerzu. ( widziałem na zdjęciach, że powinna być ). Ten zabieg jeśli korba ociera o zewnętrzną część wózka przerzutki, jeśli o wewnętrzną to też pobawić się z regulacją, ograniczniki, napięcie linki, słowem wyregulować tak,  żeby nie ocierało. Masz tam klamkomanetki tiagry 4700 więc lewa chyba ma trymowanie ( sprawdziłem - ma  ) jeśli chodzi o ocieranie o wewnętrzną część wózka, można odpowiednio wyregulować podczas jazdy żeby nie ocierało.

Suport dobry na kwadrat od około 40 pln - najlepiej dać 50-70  ( długość osi dla Twojej korby to 110,5 mm ) - mufę czy 68 czy 73 mm to trzeba zmierzyć jaka jest w ramie ( np. linijką od spodu )

Opublikowano

Dzięki za odpowiedzi. Przynajmniej utwierdziliście mnie  w przekonaniu że "nie zwariowałem" i coś jednak jest nie tak.
Na ten teraz spróbuję wyregulować przerzutkę.
Jeśli się uda to jeżdżę do czasu aż będzie gorzej (a) lub okaże się że korba 46/30 będzie dla mnie za mała (b). Wtedy wymiana na coś z nowszym standardem, może nowa korba GRX 46/30 (a) lub jakaś 50/34 (b). Tak czy inaczej planowana jest rezygnacja z "kwadratu". Kupując rower zdawałem sobie sprawę że ta korba to słabe ogniwo. Tylko nie spodziewałem się tego tak szybko.

Jeśli natomiast nie będzie się tego dało wyregulować, będę zmuszony wymienić oś suportu (oddać do serwisu u siebie w mieście). Ze sklepem, w którym kupiłem, będę się próbował dogadać na jakąś zniżkę na kolejny produkt chociaż. Np równowartość nowej osi. Dość problematyczne było by dla mnie pakowanie, wysyłanie roweru. Pozbycie się go na minimum tydzień lub nawet dwa. Nawet jakbym pojechał do tego miasta to raczej mi tego od ręki nie zrobią więc mam 2 dni stracone. Wolę je spędzić na rowerze:)
Ciekawi mnie tylko jakie są ceny wymiany takiej osi, bo jeśli duże to będzie problem.

Opublikowano (edytowane)

Zależy od serwisu, miasta, nawału roboty. Od 10 pln do 50. 

Trwa to 5 minut, regulacje, sprawdzenie razem 10 max.

Jeśli masz klucze płaskie, 15,16, 24,  imbusy, trochę smaru stałego i młotek to jak kupisz klucz do suportu i sciagacz ( 30 pln ) to sam zrobisz powoli w pol h.

https://allegro.pl/oferta/klucz-do-suportu-na-kwadrat-shimano-sciagacz-korby-6711040505

Edytowane przez Piotr78
Opublikowano (edytowane)

Jakoś udało mi się to wyregulować, przynajmniej w warunkach domowych wygląda na wyregulowane:). Nie da się tylko wyregulować przekosu z małymi tarczami - ale to już ewidentnie wina korby. 
Jeszcze tylko test w terenie i na razie zostawiam, ale przyglądam się bacznie korbie z nowej grupy GRX.

Edytowane przez Pazuzu
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano

Taka mała uwaga do korb GRX. Mają one przesuniętą linie łańcucha więc wymagają przerzutki GRX. A wg strony shimano nie ma wersji na obejmę. A takiej wymaga Fuji Jari. Pytanie czy są jakieś adaptery. 

Opublikowano

Są adaptery do przerzutek przednich, wystarczy poszukać w necie,np. na Alli.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Wracam do tematu. Okres zimowy sprzyja modernizacjom i chciałbym się zabrać za omawiany temat już na dobre - regulacja to był środek tymczasowy. Pozostają mi 3 opcje :

1. Wymiana supportu na np BB-UN55 BSA 68x110mm (wymiar 110 mm biorę z postu Piotr78) - sposób najtańszy ale rozumiem że jest ryzyko że to jednak korba jest krzywa a nie oś supportu i wtedy wydam niepotrzebnie pieniądze.
2. Wymiana korby na taką z nowszym standardem np na coś takiego FSA OMEGA 46/30 . Tutaj pojawia się trochę niewiadomych : czy ta korba podpasuje, jaki support (tu proszę o sugestie), czy zmiana długości ramienia z 170 na 172,5 mm będzie dla mnie odczuwalna? I najważniejsze czy odczuję zmianę na oś zintegrowaną. Coś tam z wagi też się chyba urwie.
3. Wymiana korby na GRX 46/30, odpowiedniego supportu, wymiana przerzutki przedniej oraz dokupienie adaptera - opcja najdroższa, pod względem skomplikowania zakupów najprostsza (od razu wiadomo co kupić), problem jest tylko z dostępnością korby. Nigdzie nie można jej znaleźć.

Na ten teraz najbliżej mi rozwiązania nr 2 tylko chciałbym się upewnić do wyżej wspomnianych niewiadomych. Ewentualnie podzielcie się opinią jeśli bezsprzecznie któraś z pozostałych opcji ( 1 lub 3) jest waszym zdaniem lepsza. 

Całą operację chciałbym zakończyć do końca lutego.

Opublikowano

Poprawka do pkt 1.

Znalazłem dwie wykluczające się opcje- mianowicie, że suport do w/w korby powinien mieć 118 i 110,5 mm ( więc trzeba by zmierzyć po zdjęciu korby ile mm ma obecny suport żeby mieć pewność )

Co do pkt 2.

Kruk ma rację. Jeśli kupisz korbę z linku, który dałeś to kup ten suport.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. 

1. Z długością nie ma problemu. Bo ramiona korby chyba jestem w stanie zdjąć w domu.

2. Nie wiem czy to ma znaczenie ale z tego co rozumiem to oś ma średnicę 19mm i w zestawie jest adapter na 30mm. Czy to coś zmienia w temacie zaproponowanego supportu. A jest jakiś odpowiednik od Shimano?

Czy montaż tego zestawu (2) jest jakiś skomplikowany? Potrzebne są specjalne klucze? Jakieś szczególne umiejętności, smary itp?

Ps. Nie zdawałem sobie sprawy że temat tych osi jest taki rozbudowany.

Ps 2 Znalazlem jeszcze taki wkład FSA BB4000

Edytowane przez Pazuzu
Opublikowano

Standardów osi w korbach jest kupa dzisiaj :D 

Ale co prawda toja jestem zaskoczony, że są korby o osi przelotowej 19 mm O_O 

Nie kupiłbym tej korby w takim przypadku, bo trudno będzie o dobry suport, a to on w końcu kręci korba nie korba :)

Opublikowano

To jest system MegaExo 19. Pasująca oś to wydatek 140 zł, do tego ograniczona dostępność korb (nowych czy używanych). 
Jeszcze kilka godzin temu myślałem o opcji nr 2, a teraz zostaje mi dylemat między 1 a 3. Opcja GRX wychodzi nawet taniej niż opcja nr 2. Problem to dostępność, powysyłałem maile z pytaniem o termin dostaw. Zobaczymy co odpiszą. Oś na kwadrat mi nie przeszkadza, ale taka prawda że nigdy nie miałem niczego innego i sam nie wiem "co tracę". A skoro pojawiła się potrzeba wymiany to chyba skorzystam i wprowadzę nowszy standard. 

Opublikowano

Ja bym brał korbę GRX jak nic i ten suport Tokena i by było super :)

Opublikowano

Trzeba wtedy jeszcze sprawdzić ( bo nie wiem ) czy z linią łańcucha 46,9 mm zamiast 43,5 - 44 mm szosowa, przednia przerzutka sobie poradzi. To jest jednak ponad 3 mm na zewnątrz wszystko przesunięte. I jesli z tylu mamy rozstaw szosowy 130 mm ( trzeba sprawdzić )  to przekos wtedy będzie spory przy skrajnych biegach ( a nawet niezupełnie skrajnych ). Niby tam jest sztywna oś 142 mm więc raczej problemu być nie powinno. Aczkolwiek nie wiem. 

Opublikowano (edytowane)

Po 60km nawet przez głowę by mi nie przeszło coś wymieniać. Toż to dla niektórych jedna jazda..

Dzwoniłeś do sklepu, gdzie zakupiłeś rower. Masz wideo a oni zdecydują/zasugerują rozwiązanie (po ich stronie)..

Jak chcesz się, już na początku, z tym bawić, to nie prościej będzie wykręcić "wszystko". Zwłaszcza suport (przy okazji sprawdzisz jego parametry). Będzie w kiepskim stanie, to wtedy podejmiesz decyzję. Bawienie się w regulację (na przerzutce) takiego "falowania" spowoduje rozregulowanie ustawień. 

Dokręcenie ramion powinno być solidne z jednej i drugiej strony. Panowie? Ile to ma być 35-40Nm? Można na oko (siła i dobre narzędzie), ale nie trzeba. Ja poprosiłem kolegów z warsztatu.

Na tym systemie powinieneś przejechać sporo tysięcy kilometrów, więc narazisz się na dodatkowe koszta, niepotrzebnie go wymieniając. 

Wprawdzie nie należę do wagi ciężkiej (84kg), ale tańszy i dłuższy suport (BB-UN26 122,5mm) wytrzymał ponad 10tys km 4-sezonowej jazdy. Wymieniłem raczej z kaprysu (po 3latach) niż ze względu na zarzucie czy "falowanie". Jak coś ocierało, to pod wpływem bardzo dużej siły i być może nieumiejętnego stylu mojej jazdy. Ale to tak już na marginesie..

Edytowane przez piotr.solek