Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe - Shimano MT200/500, M365, M315; Tektro Auriga i podobne.

Marek2850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Serio? Na forum każdy poleca ceramiczne lub kevlarowe klocki ze sklepu Szaja, lub klocki EBC, wystarczy poszukać :)

Opublikowano

Tarcze mam pod żywiczne, więc przy takich chciałem zostać.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam. 

Jakie okładziny mają fabrycznie hamulce shimano mt200??? Proszę o informację. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, chodzi o okładziny do hamulców mt200, przejechałem jakieś 100 km i siła hamowania nie zadowala (oczywiście nie oczekuje od tych mt200 że będzie żyletka) czy ceramiki rozwiązały by trochę problem? 

Opublikowano

Na pewno polepszą pracę. Pamiętaj umyć dokładnie zacisk i tarczę przed montażem nowych klocków.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
W dniu 2.08.2018 o 22:45, PrzeLuka napisał:

Ponadto do metalików potrzebna jest odpowiednia tarcza. Tarcza zawsze w opisie ma a przynajmniej powinna mieć informacje do współpracy z jakimi klockami jest przeznaczona. 

Zalecana jest, aczkolwiek nie ma musu, jeśli nie jeździsz po górach, non stop hamując, to metaliki dadzą poprawę na tarczach pod klocki żywiczne i nie zjedzą tarcz w sezon.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kruk - dzięki za odpowiedź - w dodatku tak szybką. 

A czy korzystając z sytuacji mogę uzyskać odpowiedź na pytanie czy 600 km dla okładzin od nowości przy wadze kolarza 115-120kg to wystarczający dystans klasyfikujące je do wymiany ? Ostatnio zauważyłem, że coś słabiej mi ten tylny hamulec pracuje :( Czy ewentualnie jest jakiś sposób na przeczyszczenie samych okładzin "czymś" bo obawiam się że mogło na nich osiąść trochę niezamierzonego materiału :( 

Opublikowano
9 minut temu, Nenedugo napisał:

sposób na przeczyszczenie samych okładzin "czymś"

Woda z płynem do naczyń, potem woda, potem izoproponol albo płyn do czyszczenia tarcz samochodowych, potem z tarczami tak samo.

Opublikowano

nctrns - rozumiem, że oczywiście okładziny wyciągam z zacisków ?? Czy prócz usunięcia szpilki muszę coś jeszcze wiedzieć aby nie zepsuć sb hamulców ? (wiem, broń boże nacisnąć wtedy klamkę jak nie będzie okładzin :) ) Akurat jest to mój pierwszy rower z hydraulikami i tym samym pierwszy raz mam z tym styczność. Inne rowery to do zera się rozbiera :D

Opublikowano

Bez wyciągnięcia okładzin z zacisków może być ciężko. Jak nie zaciśniesz klamki to wszystko będzie w porządku ;)

Opublikowano

Klocków ogólnie się nie powinno myć, jak masz metaliki to jeszcze ale jak żywiczne to śmietnik. Żadne wypalanie czy mycie żywicznym nie pomoże jak zostały zasyfione czymś. 

Opublikowano

Kruk -> z tego co wiem to będą to klocki żywiczne, gdyż tarcze mam do właśnie takich klocków :( Czyli sklep i nowe okładziny i wymiana w domu ? Mówisz, że nie ma sensu bawić się w mycie czyszczenie itd. ?

Opublikowano

Mycie zacisku ma sens u jest zalecane, mycie żywicznych klocków nie, bo nic to nie da jeśli są czymś zachlapane. 

klocki żywiczne są porowata wbrew temu co widać gołym okiem i każde zachlapanie czymś tłustym powoduje stopniowe wnikanie tłuszczu do środka klocka.

Opublikowano (edytowane)

Witam

Hamulce Mt-200, założyłem większe tarcze 180/180, i kolcki zamiast organicznych BS01, założyłem półmetaliczne https://kross.eu/pl/akcesoria/komponenty/klocki-hamulcowe/klocki-hamulcowe-bp-dsm-2

siła hamowania wyraźnie wzrosła. Przód hamuje bardzo cicho, i nawet skutecznie, więcej nie trzeba bo ważę 100 kg, i przy mocniejszym naciśnięciu unosi tył, poza tym wykończę amortyzator. Tył jest bardzo skuteczny, jednym palcem tym najmniejszym zablokuję koło na asfalcie. Wszystko fajnie ale tył piszczy czasem przy lekkim naciśnięciu, czasem piszczy czasem nie, i to nie jest typowy pisk, tylko takie coś jak kiedyś było w starych v-breakach. Chyba trzeba wymienić klocki z tyłu na coś innego? W sklepie szaja nie ma ceramików do zacisku Mt-200. Co polecacie żeby nie piszczało? Jakieś sprawdzone ceramiki?

Edytowane przez mariush19
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Chciałbym kupić klocki ceramiczne do hamulców mt-200 słyszałem, że ceramika to dobry wybór tylko na rożnych sklepach różnie piszą 

np. na szajbajku https://sklep.szajbajk.pl/pl/p/Klocki-CERAMICZNE-do-Shimano-M525%2C-M375%2C-Tektro%2C-TRP/324 pisze, że słabo hamują  

a na discobrakes że mocno https://www.discobrakes.com/?s=0&t=10&q=compounds& jak wy sądzicie ? Czy może jakieś inne organiczne ?

Opublikowano

Ceramiki od szajbajka bardzo dobrze hamują w zwykłych warunkach i są bezgłośne. Tzn, takich gdzie nie grzejesz bardzo hamulca. Mają moc od razu bez rozgrzewania co jest fajne dla zwyklego uzytkownika, ja mialem je jakieś 8 miesięcy w sumie ale je zeszklilem. To też kupilem metaliki, też od szaja, te są bardzo głośne ale moc jest odczówalnie większa, po rozgrzaniu w hamulcach szhimano dzialają bardzo brutalnie i ciężko je wyczuć.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Przecież u szaja piszę :

"duża siła hamowania w warunkach suchych i mokrych"

Opublikowano

Ja mam ceramiki discobrakes w Deorkach M6000, tarcze pod klocki żywiczne i hamulce hamują jak brzytwa.

Opublikowano
2 godziny temu, Johnny0.2 napisał:

tak ale

Proszę Cię bardzo.W filmiku poniżej masz odpowiedź na swoje pytanie ;) 

Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj ale on tam miał zblokowane tylne koło taki test jest nic nie wart   

Edytowane przez Johnny0.2