Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe - Shimano MT200/500, M365, M315; Tektro Auriga i podobne.

Marek2850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wiem że to tani hamulec ale jakie okładziny pasują do tego zacisku ? Będą pasowały okładziny od br-mt315 ?

Opublikowano

Tak, niskie modele Shimano mają raczej te same żywiczne klocki :)

Opublikowano

Dzięki bo patrząc na klocki deore w sklepie szaja byl napis ze pasują do br-mt315 wiec wolalem sie zapytac

Opublikowano

Tak będą pasować, weź sobie kevlary czy ceramiki i zwiększysz siłę tych hamulców tylko dobrze wszystko odtłuść przed montażem nowych :)

Opublikowano

Wiem dzięki właśnie się patrzę na ceramiki. Jeśli chodzi o czystość hebli to jestem pedantem ;)

Słyszałem że same tłoczki można posmarować smarem miedzianym czy to prawda ?

Opublikowano

Żadnym smarem się nie smaruje niczego w środku zacisku! Jak robi się procedurę "luźnych tłoczków" to się fakt smaruje tłoczki ale smarami silikonowymi aby nie niszczyły uszczelek a potem i tak się wybiera nadmiary, a procedurę tą się robi tylko wtedy gdy tłoczki nie równo pracują. Także jak masz nowe hamulce to tylko jeździsz i czyścisz zacisk odtłuszczaczem czy jakimś cleanerem, klocki muszą być suche bez smaru czy oleju. 

Opublikowano

Dzięki bo właśnie sie zastanawiałem 

Opublikowano

Witam wszystkich 

Mam pytanie gdzie mogę kupić klocki kevlarowe np firmy discobrakes?

Opublikowano

Witam, mam swojego nowego krossa level 4.0 i mam hamulce Shimano BR-M315 I czuję duży niedosyt. Więc postanowiłem że kupię sobie tarcze, 203mm na przód i 180mm na tył. Ale czy to będzie pasować? Ja Wiem że 203mm z przodu będzie mi zrzucala rower na jedną stronę ale czy to mi "wejdzie"? 

P.S czy oznaką że wciskamy hamulec prawie do końca jest to spowodowane zapowietzreniem układu hamulcowgo? 

Opublikowano

A sprawdziłeś jaki maksymalny rozmiar tarczy dopuszcza producent amortyzatora? Dla XCRa to max 180 mm. 315ki nie powalają jakością hamowania, więc większe tarcze nie zrobią aż tak wielkiej różnicy jeśli wraz z tarczami nie wymienisz klocków.

Polecam taki zestaw...

https://allegro.pl/oferta/jagwire-klocki-polmetaliczne-deore-515-525-575-jrk-7750539779

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-shimano-deore-sm-rt66-180mm-7779194826

Tak, jeśli klamka jest za miekka tzn., że hamulec jest zapowietrzony.

Temat uznaje za wyczerpany, więc zamykam.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Cześć,

w swoim rowerze mam hamulce Shimano M365 z okładzinami żywicznymi. Po kilkuset kilometrach stwierdzam, że potrzebuję większej siły hamowania. Czy do tych zacisków są jakieś okładziny metaliczne/półmetaliczne (znajduję tylko żywiczne)?

Z góry dzięki za pomoc :D

Opublikowano

Wystarczy pogrzebać. Na forum podobnych zapytań jest mnóstwo.

Półmetaliki - https://allegro.pl/oferta/jagwire-klocki-polmetaliczne-deore-515-525-575-jrk-7750539779

Półmetaliki - https://allegro.pl/oferta/klocki-okladziny-hamulcowe-bbb-shimano-tektro-7835727436

Półmetaliki - https://allegro.pl/oferta/a2z-klocki-polmetaliczne-shimano-deore-tektro-jrk-7376162373

Metaliki - https://allegro.pl/oferta/klocki-x-top-sintered-xp-620s-shimano-m575-m525-7860704182

U Szaja na sklepie też znajdziesz pasujące klocki.

Zmieniając klocki na twardsze niż żywiczne musisz brać pod uwagę to czy tarcza to wytrzyma. Nie bez przyczyny producenci w opisie tarcz umieszczają informacje do jakich klocków jest przeznaczona.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, ostatnio po raz pierwszy zakupiłem rower z hamulcami hydraulicznymi. Zakupiony został jako używany i z tego co się doszukałem są to hamulce tektro twin piston,  zauważyłem że klocki wymagają wymiany i teraz mam pytanie jaki typ klocków będzie pasował do moich hamulców? 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć, mam pytanie. Posiadam hamulce Shimano BR-M315 I chciałbym wymienić okładziny na metaliczne z zywicznych, ale na moje nieszczęście te hamulce są tylko do okładzin zywicznych. Co zrobić? Mogę je zamontować? Jak tam to jakie polecacie metaliki do tych hamulców. 

Opublikowano

Z doświadczenia użytkowników nic się nie dzieje z tarczami. Ja polecam półmetaliki. różnica i tak jest ogromna a heble są uniwersalne. Polecam Discobrakes ze sklepu SzajBajka lub Jagwire.

Opublikowano
Cześć, mam pytanie. Posiadam hamulce Shimano BR-M315 I chciałbym wymienić okładziny na metaliczne z zywicznych, ale na moje nieszczęście te hamulce są tylko do okładzin zywicznych. Co zrobić? Mogę je zamontować? Jak tam to jakie polecacie metaliki do tych hamulców. 

Opublikowano
3 minuty temu, Motorniczy napisał:

Masz zapewne na myśli tarcze, a nie zaciski. Tarcze z napisem "resin only" faktycznie są pod klocki organiczne, ale wiele osób z powodzeniem stosuje metaliki. 

Opublikowano

Tak to prawda, ale nie wszystkie tarcze zwykłe lubią metaliczne klocki i siłą hamowania zamiast wzrosnąć spada, lub hebel dziwnie pracuje, wpierw nie hamuje a potem jak złapie to katapulta. 

Możesz kupić ceramiki do nich na pewno będzie poprawa w hamowaniu.

Opublikowano

tarcze pewnie masz RT56? U mnie te tarcze współpracują z metalicznymi klockami i zaciskami 4 tłoczkowymi, wszystko hula. Jedyny minus taki, że klocek szybciej zedrze tarczę ale jeśli tarcza nadaje się jeszcze do jazdy - to czemu jej nie wykorzystać. 

Nieco inny problem jest taki - są głosy, że do klocków metalicznych powinny być ceramiczne tłoki w zacisku, klocek metaliczny jest agresywniejszy, mocniej grzeje układ. Ale ogólnie - zakładają metaliki do tych zacisków i jeżdżą, wiadomo, że to nie uczyni z tego hamulca hebla do grawitacji ale przy lżejszych zastosowaniach poprawi jego efektywność 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak duży jest wzrost zużycia tarczy pod żywiczne klocki ma półmetalicznych klockach 

Czym zastąpić B01S innym niż Shimano? Chwilowo myślę o żywicznych, ale innej firmy.