Skocz do zawartości

Klocki hamulcowe - Shimano MT200/500, M365, M315; Tektro Auriga i podobne.

Marek2850

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam rower kross hexagon x6 z 2012 roku i potrzebuję nowych klocków hamulcowych do tarcz 

Shimano Disc M375 ( tarcza 160mm ). Kompletnie się na tym nie znam i potrzebowałbym pomocy. Jeżdżę głównie w mieście i potrzebowałbym dobrych wytrzymałych klocków.
Pozdrawiam.

Opublikowano

Jaka jest różnica między żywicznymi metalicznymi itp?

Opublikowano

metaliki są agresywniejsze ale też szybciej zużywają tarczę i na zimno czasami mogą być "tępe". Ogólnie - metaliki są dedykowane do sytuacji, gdzie hebel jest mocno obciążony - enduro, zjazdy itd, nie puchną od temperatury i nie są tak wrażliwe na wilgoć. Bierz żywiczne, na zimno często lepiej hamują, w mieście zbyt szybo ich nie zużyjesz, tarcza dłużej wytrzyma i są tanie

Opublikowano

Ponadto do metalików potrzebna jest odpowiednia tarcza. Tarcza zawsze w opisie ma a przynajmniej powinna mieć informacje do współpracy z jakimi klockami jest przeznaczona. 

Opublikowano

odpowiednia tarcza to nie jest jakiś mityczne coś - jest twardsza i tyle. Ja od pół roku jeżdżę na Zee z metalikami a tarcze do żywicznych. Na razie żyją ale pewnie zimą będe musiał zmienić tarcze 

Opublikowano

Też jeździłem i gięły się jak cholera. Twardość twardością ale zupełnie inaczej oddają ciepło i nie gną się tak stygnąc. W którymś wątku rozmawialiśmy o tym, więc nie będę powielał.

Opublikowano

jedno wynika z drugiego - albo inny stop albo obróbka termiczna. Tak czy inaczej - do jazdy miejskiej dla mnie temat pomijalny bo wątpię, żeby hebel bardziej dostał niż np w górach na singlu lecąc w dół ;)

Opublikowano
W dniu 3.08.2018 o 00:18, trollu napisał:

odpowiednia tarcza to nie jest jakiś mityczne coś - jest twardsza i tyle. Ja od pół roku jeżdżę na Zee z metalikami a tarcze do żywicznych. Na razie żyją ale pewnie zimą będe musiał zmienić tarcze 

Z doświadczenia Ci powiem, że nie tak szybko jak Ci się wydaje, 8 lat jeździłem na tarczach pod żywiczne z klockami półmetalicznymi.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano (edytowane)

Witam chciałbym wymienić klocki hamulcowe do tych hamulcy https://allegro.pl/zestaw-hamulcow-tarczowych-shimano-br-t200-p-t-i7525489473.html?snapshot=MjAxOC0xMi0yMlQxODo0Mjo0Mi4xNjBaO2J1eWVyOzNlMmZlMTQ3MDMyNjc0NGU3OGM1NzM3OTc0YTRmYjAyMmJiY2M4Njc0NzQxMjVhNGU4ZmZkOWNlZTVmYTRjZTA%3D

Lecz nwm które pasują a chce je wymienić bo mam tłusta tarcze to więc i klocki się zatluscily tarcze chce wymyc w alkoholu izopropylonowym a klocki po prostu wymienić no chyba że da się je jakoś odtluscic bez zakupu niczego :P

Edytowane przez Adi1471
Opublikowano

Możesz poszukać też odpowiedników klocków w Decathlon. Mają bardzo fajnie pracujące klocki w rozsądnej cenie. 

Opublikowano

Wpisujesz nazwę hebli w google, znajdujesz nazwę okładzin, i wbijasz w wujka google, potem szukasz jakich potrzebujesz, czy żywiczne, czy pół-metaliki chyba że masz tarcze do metalików to warto kupić metaliki albo kewlarowe.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam, jedyne zalecane przez producenta klocki to B01S. Chciałbym spróbować pojeździć z jakimiś klockami półmetalicznymi, lub ceramicznymi. Polecicie jakieś modele pasujące do tych hamulców? 

Opublikowano

Noo czyli dobrze pamiętałem że te klocki są identyczne z 355 tak jak z 525, 575 itp.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedzieć, czy mogę zastąpić obecne tarcze SM-RT56 160 mm na SM-RT66 160 mm i zastosować klocki ceramiczne lub kevlarowe? Doczytałem się, że są dwa typy tarcz: "Narrow" i  "Wide" i chciałbym się dowiedzieć o różnicach i czy zacisk będzie pasować do tych tarcz SLX'a.

Opublikowano

Coś gdzieś dzwoni ale nie tutaj :D Narrow Wide są to blaty do korby w systemach napędu 1 na np. 11, taka zębatka po prostu mocno trzyma łańcuch i nie pozwala mu spaść.

Co do tarcz hamulcowych to możesz kupić sobie jakie chcesz jak idzie o klocki ceramiczne czy kevlarowe. Jakbyś chciał metaliczne klocki to wtedy tarcza musi być do tego przygotowana. 

Systemy w tarczach to "Ice Tech" ( 3 warstwowa konstrukcja stal-aluminium-stal dla lepszego odprowadzenia ciepła) i system "Freeza" ( dodatkowy radiator na tarczy który jeszcze lepiej odprowadza ciepło).

Opublikowano (edytowane)

Bardzo Tobie dziękuję za objaśnienie tematu! Pozdrawiam!

Edytowane przez Seebanek