wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 szary_wolf pisałeś że kasetę byś zmienił...nie wiem jakie góry masz w okolicy ale przy napędzie 2x10 i kasecie 11-42 to chyba wszystko zrobisz niestety problemem tej kasety są duże skoki kadencji, bo przecież jakoś musieli upchnąć 11-42 na 10-ciu koronkach myślałem długo o połączeniu tej kasety z napędem 1x ale ostatecznie pójdzie kaseta 7000 SLX-a 11-42 właśnie przez lepsze stopniowanie...w Kellysie mam 2x10 przód 38x26 i kasetę 11-36 i nie wiem czy u Ciebie taka kaseta nie zdała by egzaminu? Spojrzałem w opis że masz korbe 38/28 to spore blaty jak na 29era...przeważnie widuje się 36/26 lub 36/24T ...no chyba że lubisz szybko asfaltem gonić a nawet gdyby to spokojnie możesz wsadzić młynek 26 i kasetę 11-36 przełożenie 26/36 nieznacznie się zmieni względem 28/42 a zyskasz dużo lepsze stopniowanie w napędzie...a jakby się okazało, że nie potrzebujesz blatu 38 to ładujesz na korbe 36/24 + kaseta 11-36 i jest baja wszystko zależy gdzie jeździsz i jak jeździsz...oczywiście zawsze możesz zajeździć ten napęd i kolejny założyć już taki, który sprosta twoim wymaganiom Widuje się jeszcze korby 38/24 ale jak to przerzuca to nie wiem??? Generalnie chyba 14 zębów różnicy max. może być przy dwublacie
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Chętnie pozbyłbym się dwóch najmniejszych tarcz z kasety na rzecz mniejszych różnic między biegami. Np. taka kaseta 15-42 Edytowane 22 Maja 2019 przez szary_wolf
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Chętnie pozbyłbym się dwóch najmniejszych tarcz z kasety na rzecz mniejszych różnic między biegami. Np. taka kaseta 15-42 Z tyłu nie ujmiesz koronek ale z przodu jak najbardziej możesz kombinować tak jak pisałem wyżej ...możesz sobie nawet popatrzeć na specyfikację różnych 29erów w sieci...jak napęd masz prawie nowy to bez problemu ożenisz i kupisz kasetę czy blaty...możesz wymienić sam młynek na 26T i kasetę na 11-36
ahaja Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 A jakie to korby są do mtb ze stopniowaniem 12T? Szczerze, jak szukałem to najczęściej występują zdaje się 10T i 14T. Te ostatnie łatwo połączyć z 'wszędzietaniodostepnymi' kasetami 11-32/34/36 i to ogarnia wszystko. Szary_wilk - zerknij na blog Uzurpatora. 1
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Na pewno go zajeżdżę, a potem pomyślę o powrocie na 3 blaty z przodu generalnie idea była taka żeby był do wszystkiego czyli i szaleć po lesie i pędzić po asfalcie i jak najbardziej spełnia swoją funkcję, ale jazda kadencyjna to to nie jest Przesiadka z 3x7 dała mi dużo nowych wrażeń
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 szary_wilk Ja po przesiadce z 3x8 Stare XT na obecny napęd 2x10 też byłem najarany a tu lipa...raz że wszystko ciężej chodzi, a dwa to wykonanie starych manerek Deore a te SLX 670 ...te stare to bajka Made in Japan Ja jednak nie wracam do 3x ...i z racji tego, że naturalnym środowiskiem mojego roweru jest las postanowiłem spróbować 1x co z tego wyjdzie zobaczymy...wszak człek uczy się całe życie Jeszcze nie napisałem...najbardziej w 2x10 wkurza mnie korekcja kadencji na kasecie jak skacze pomiędzy przednimi zębatkami ...w 3x jeździłem głównie na środkowej tarczy i smigałem z powodzeniem po całej kasecie...i w ogóle wszystko było jakby prostrze mimo 3 talerzy Kto wie może po przygodzie z 1x11 przeproszę na kolanach i przytule Stare 3x8 ...albo już raczej 3x10 , bo 3x8 to chyba już tylko w Altus i Acera
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Mnie trochę irytowało to, że mam dwa blaty i 3 biegi z przodu, bo deorka m6000 nie ma przełącznika 2/3. Znalazłem rozwiązanie Tak ustawiłem przełożenie 1 i 2, że na "pierwszym biegu" luzuję linkę i łańcuch nie ociera przy skosie na największych tarczach kasety, a na "drugim biegu" obsługuje tarcze z tyłu od 3-4 wzwyż Także mam napęd 2/3x10
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Mnie trochę irytowało to, że mam dwa blaty i 3 biegi z przodu, bo deorka m6000 nie ma przełącznika 2/3. Znalazłem rozwiązanie Tak ustawiłem przełożenie 1 i 2, że na "pierwszym biegu" luzuję linkę i łańcuch nie ociera przy skosie na największych tarczach kasety, a na "drugim biegu" obsługuje tarcze z tyłu od 3-4 wzwyż Także mam napęd 2/3x10 ...i to jest ciekawe, bo u mnie w nanetce slx670 jest przełącznik pod spodem i jest ustawiony na 2...i tylko 2 biegi mogę zmienić, a mimo to wskaźnik optyczny pracuję od końca do środka zamiast od końca do końca...no chyba, że przełącznik zmienia tylko funkcje manetki, a wskaźnik pokazuje 3 biegi dlatego mam jeszcze w głowie Srama NX 1x11...nigdy nie miałem i mam ochotę ugryźć
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Ja zdecydowałem się na komplet nowych deorek bez wskaźników, bo zależało mi na mocowaniu I-Spec II no i nie ukrywam, że takie gołe bez wskazówek wyglądają zacniej
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ja zdecydowałem się na komplet nowych deorek bez wskaźników, bo zależało mi na mocowaniu I-Spec II no i nie ukrywam, że takie gołe bez wskazówek wyglądają zacniej he he he ja się nie mogę doczekać jak sprzedam te śmieszne telewizorki...faktycznie jak się ma 3 blaty z przodu to można łypnąć okiem na ekranik, choć w starym rowerze miałem i nigdy nie patrzyłem no może czasem jak czyściłem rower to spojrzałem myśląc "cholera, a co ja tu mam???"
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Ja teraz bardzo często spoglądam między nogami za siebie sprawdzając co mam wrzucone z tyłu 😂
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ja teraz bardzo często spoglądam między nogami za siebie sprawdzając co mam wrzucone z tyłu Nowy rower ...może dlatego ja też spoglądałem szczególnie jak łańcuch był z przodu na blacie, a z tyłu na 32z grała wtedy symfonia łańcuchowa KMC następny powód żeby spróbować 1x ... nie będzie zerkania między nogi
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Nigdy nie zdecyduję się na napęd 1 na x i nie chcę polemizować, bo każdy ma własne upodobania mnie odpychają od tej koncepcji większe opory i mniejsza trwałość (co też jest zaletą 3 na x)
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Nigdy nie zdecyduję się na napęd 1 na x i nie chcę polemizować, bo każdy ma własne upodobania mnie odpychają od tej koncepcji większe opory i mniejsza trwałość (co też jest zaletą 3 na x) ...A jak w obecnym napędzie jeździsz na blacie z przodu to do której koronki dochodzisz nim zmienisz na młynek? Ja zasuwam prawie po całej kasecie a w napędzie 1x linia łańcucha jest bliżej ramy i nie ma takich przekosów...ponadto przekos na miękkich biegach jest bardziej odczuwalny dla napędu niż na twardych...a łańcuch 11s jest bardziej elastyczny niż 10s...nawet niektórzy go polecają do 10-tek zaryzykuje...wszystkiego trzeba w życiu spróbować 1
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Już mi polecano łańcuch do jedenastki i poważnie się zastanowię przy wymianie staram się wrzucać większy blat z przodu jak z tyłu jestem na 7 tarczy, czyli 1x1-7 i 2x7-10 Generalnie unikam dużych przekosów Edytowane 22 Maja 2019 przez szary_wolf
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Już mi polecano łańcuch do jedenastki i poważnie się zastanowię przy wymianie staram się wrzucać większy blat z przodu jak z tyłu jestem na 7 tarczy, czyli 1x1-7 i 2x7-10 Generalnie unikam dużych przekosów skoro 1x1-7 to 2 będzie x8-10 i widzisz te 3 największe koronki kasety załatwi linia łańcucha...i śmigasz na 1x10 ...mając blat bliżej ramy ogarnął byś wszystkie koronki
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Dla mnie 1x10 to za dużo klikania, a dwa blaty z przodu dają możliwość szybkiej sporej zmiany przełożenia dlatego być może kiedyś wrócę do trzech blatów z przodu jeżdżę na 2x7 czyli 2x7, 8, 9, 10
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Dla mnie 1x10 to za dużo klikania, a dwa blaty z przodu dają możliwość szybkiej sporej zmiany przełożenia dlatego być może kiedyś wrócę do trzech blatów z przodu jeżdżę na 2x7 czyli 2x7, 8, 9, 10 A mnie zawsze wkurzało korygowanie kadencji po zmianie tarczy z przodu o ile przy napędzie 3x było to znośne to przy 2x trochę mnie drażni mam nadzieję, że manetka XT zrobi robotę i umili leśne wyprawy z napędem 1x11
wozo13 Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 szary_wolf pytałem Cię wcześniej o wrażenia z użytkowania osi BananaBikes ...przymierzam się do zakupu...jak ze spasowaniem i jakością wykonania?
ahaja Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Szary_wolf Miałbym jeszcze prośbę o piknięcie zdjęć jak masz zamontowaną przednią przerzutkę: z obu stron. Widzę też, że masz obejmę na górze, a jak to wypada przy miejscach mocowania koszyka? Pytam, bo ja mam dolną obejmę i od jej górnej krawędzi do dołu koszyka mam tylko 5cm ... stąd nie wiem czy jak kupiłbym z górną obejmą to czy wtedy nie będzie to kolidować z koszykiem od ... baku ... 😉
szary_wolf Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 @wozo13 pisałem wyżej w którejś odpowiedzi, że jestem zadowolony jakość wykonania bardzo dobra, oś jest lekka i pusta w środku, no i brak części możliwych do popsucia także same plusy, no i cena dwa razy niższa od nowej maxle lite @ahaja jak wrócę z urlopu to podeślę Ci tutaj kilka fotek, nie montowałem jeszcze uchwytu na wodopuj i też się zastanawiam, czy dolna część koszyka na bidon się zmieści
cieq Opublikowano 24 Maja 2019 Opublikowano 24 Maja 2019 Rower jako całość przemyślany - dobrze dobrane komponenty. Zastanawiam się tylko co skłoniło Cię do wyboru tych obręczy?
szary_wolf Opublikowano 24 Maja 2019 Autor Opublikowano 24 Maja 2019 (edytowane) 1 godzinę temu, cieq napisał: Rower jako całość przemyślany - dobrze dobrane komponenty. Zastanawiam się tylko co skłoniło Cię do wyboru tych obręczy? To brzmi jak oskarżenie poprosiłem panów z Daveo o koła, które będą wytrzymałe, nie koniecznie najlżejsze. Zaproponowali mi powyższy zestaw. Zrobiłem research, obręcze mi odpowiadały, o piastach było mi trudniej coś znaleźć, ale ich specyfikacja też była dla mnie wystarczająca, więc zdecydowałem, że biorę i jestem zadowolony. P. S. Nie muszę zakładać dzwonka, tylna piasta drze się jak cholera Edytowane 24 Maja 2019 przez szary_wolf
cieq Opublikowano 25 Maja 2019 Opublikowano 25 Maja 2019 (edytowane) To nie jest oskarżenie Zapytałem bo te obręcze według DT są dedykowane do ostrego łomotu w rowerach All Moutain i Enduro. Nie wiem ile ważysz, jak jeździsz i gdzie, ale jeżeli priorytetem jest wytrzymałość to pewnie będzie jej aż nadto (do 130 kg). Piasty są systemowe, znaczy to tyle że dostęp do nich mają jedynie "składacze" kół. Występują też w kołach DT serii M- albo X-, nie pamiętam dokładnie w których. Proste w serwisie, wytrzymałe, tylna faktycznie ładnie cyka Edytowane 25 Maja 2019 przez cieq 1
Rekomendowane odpowiedzi