szary_wolf Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Witam wszystkich czytających ten post Na wstępie chciałem się z Wami podzielić krótką historią mojej przygody z kolarstwem. Pierwszym rowerem, który miałem na własność był najprostszy BMX, odziedziczony po kuzynce, na którym uczyłem się jeździć. Potem przyszła pora na komunijny prezent w postaci damki na stalowej ramie i kołach 24" z marketu, na którym przejeździłem swoje wczesne dzieciństwo. Następnie, w wieku 14 lat rodzice sprezentowali mi w pełni uginający się ("amortyzowany") rower na większej, stalowej ramie i kołach 26" marki Arkus Romet. Mam do niego ogromny sentyment. Przejechał ze mną kilka tysięcy kilometrów, nauczyłem się na nim podstaw serwisu w rowerze i dzięki niemu naprawdę pokochałem jazdę na rowerze. Przez 12 lat wymieniłem w nim praktycznie wszystko, z wyjątkiem ramy i widelca, a koszty włożone w części i serwis kilkukrotnie przerosły jego cenę początkową. Dziś rower wciąż jest w moim posiadaniu, jest w pełni sprawny i jeździ nim moja żona, która nie jest tak zapalonym kolarzem jak ja. Plany złożenia nowego roweru zrodziły się 5 lat temu, kiedy dostałem pierwszą pracę. Nie mając zbyt szczegółowego planu i chcąc zacząć jak najszybciej, za pierwszą wypłatę złożyłem komplet kół 26" - pod tarczę, pod kasetę, na kapslowanych obręczach, na łożyskach maszynowych, na osiach QR 10 mm. Wtedy, dla mnie - niebo, a ziemia w porównaniu do kół w moim ówczesnym "fullu", po prostu szczyt marzeń. Na szczęście życie trochę pokrzyżowało mi plany i musiałem ostudzić zapał i odłożyć składanie roweru na kilka lat. W tym czasie trafiłem przez przypadek na kanał SzajBajka na YouTube, którego filmy bardzo poszerzyły moją wiedzę o budowie współczesnych rowerów. Kolejnym krokiem było to forum, na którym przesiadywałem kilka godzin dziennie, czytając instrukcje, porady i opinie. Dopiero wtedy zdałem sobie sprawę jak niewiele wiem i jak niewiele potrafię w kwestii budowy i serwisowania roweru. Zacząłem więc pytać Was o wszystko, aż znalazłem złoty środek. Powoli szkicowałem sobie plan z czego i jaki chcę zbudować rower. Sprzedałem bez żalu stary komplet kół 26", dochodząc do wniosku, że przy wzroście 191 cm koła 29" będą najlepszym i jedynym słusznym wyborem. A więc TwentyNiner. Kompletowanie części zacząłem 8 listopada 2018 roku, a ostatnia część dotarła do mnie 30 marca 2019 roku, czyli zajęło mi to 142 dni. Suma kosztów wszystkich części (bez kosztów przesyłek) wyniosła 5800 zł. Wiele osób po drodze (na szczęście nie na tym forum) odradzało mi składanie roweru od zera z powodu kosztów, sugerując kupno gotowego, a najlepiej "u nas w sklepie". Nie żałuję jednak ani złotówki wydanej na ten projekt - rower uszyty na miarę. Jeżeli ktoś może sobie na to pozwolić, to polecam z całego serca, bo to wspaniałe doświadczenie, świetna frajda, niesamowita satysfakcja, najlepsza przygoda w mojej rowerowej "karierze" i spełnienie długo wyczekiwanego marzenia. Chciałem podziękować wszystkim Forumowiczom, którzy odpowiadali, podpowiadali i doradzali jak mogli, bo to dzięki Wam złożyłem samemu swój wymarzony rower. Szczególnie chciałem podziękować Koledze @Krukowi, który miał dużo cierpliwości i bardzo pomógł mi w teorii budowy i serwisu roweru. Dziękuję ...Ale do rzeczy. Wykaz części (w kolejności, w jakiej do mnie dotarły):Rama: Accent Peak 29 TA 12 mm rozmiar L (21 cali)Widelec: Rock Shox Recon RL 29” 100 mm Solo Air QR 15x100 mm 2019 Black EditionKoło tylne: Obręcz - DT Swiss 533D 29" 32H Piasta - DT Swiss 370 32H CenterLock 12x142 mm Szprychy - DT Swiss Champion Black Nyple - Pillar Black - MosiądzKoło przednie: Obręcz - DT Swiss 533D 29" 32H Piasta - DT Swiss 370 32H CenterLock 15x100 mm Szprychy - DT Swiss Champion Black Nyple - Pillar Black - MosiądzSztywna oś przednia: Banana Bikes For RockShox QR 15x100 mmSuport: Token TK878EXStery półzintegrowane: Accent HSI-EXE TaperSztyca: PRO LT 400 x 31,6 mm (offset 0)Kaseta: Shimano Deore CS-HG500 11/42T 10-spTarcza przednia: Shimano Deore XT SM-RT81 CL 180mmTarcza tylna: Shimano Deore XT SM-RT81 CL 160mmPedały: Dartmoor Candy ProAdapter hamulcowy przedni: FORCE 180 mm PM/PMObejma sztycy: SIXPACK Skywalker 34,9 mmKorba: Shimano Deore FC-M6000 2x10 38/28T 175 mmOsłona ramion korby: ZEFAL Crank ArmorNakrętka przedniej tarczy hamulcowej: Shimano SM-HB20 CenterLock2 Opony: Maxxis IKON 29 x 2.2" EXO Protection/TubelessReady/Dual Compound 60 TPILinki + Pancerze przerzutek: Jagwire Mountain Elite Sealed ShiftHamulce hydrauliczne: Shimano SLX BR-M7000 J04C (okładziny metaliczne z radiatorem)Łańcuch: Shimano Deore CN-HG54 10-spManetki: Shimano Deore SL-M6000 I- Spec II 2/3x10Przerzutka przednia: Shimano Deore FD-M6025 2x10 Down Swing DPPrzerzutka tylna: Shimano Deore RD-M6000 Shadow+ SGS 10-spMostek: Accent Seventeen 31,8 x 110mmChwyty: Velo VLG 776 129 mmKierownica: Accent Execute 31.8x700 mm/5 mmSiodełko: BTWIN Trekking 500Podkładki dystansowe sterów: Poliwęglan 3
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Bardzo ładna maszyna, surowy czarny dobrze złamany czerwieniom, wygląda jak rasowa maszyna do XC , moje gratulacje aa i dzięki za wspomnienie o mnie choć nie uważam że więcej pomogłem jak Koledzy z forum Jakbyś miał kiedyś problem z łańcuchem to zakup sobie 11 rzędowy od Shimano, lepiej pracuje na 10 napędzie W razie jakiś problemów i jakbyś potrzebował szybkiej odpowiedzi to zapraszam na PW Edytowane 9 Maja 2019 przez Kruk
szary_wolf Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Opublikowano 9 Maja 2019 @Kruk Pomogłeś, najwięcej właśnie na PW, ale nie tylko tam
Kruk Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 Hehehe fajnie jak coś doradziłem Jak coś to pisz śmiało, ja zawsze buszuje po forum
TOMALA72 Opublikowano 9 Maja 2019 Opublikowano 9 Maja 2019 (edytowane) Fajny, ile masz wzrostu, że taki długi mostek i sterówka (nie przycięta) przy ramie 21"? Siodełko psuje wizualnie rowerek:)))) Ale jak wygodne to trudno:) Już doczytałem:) Edytowane 9 Maja 2019 przez TOMALA72
szary_wolf Opublikowano 9 Maja 2019 Autor Opublikowano 9 Maja 2019 Teraz, TOMALA72 napisał: Fajny, ile masz wzrostu, że taki długi mostek i sterówka (nie przycięta) przy ramie 21"? Siodełko psuje wizualnie rowerek:)))) Ale jak wygodne to trudno:) Mam 191 cm wzrostu, przymierzałem się najpierw do mostka 80 mm i bez tak dużego kąta, ale było niewygodnie. Sterówka została skrócona, była dłuższa, bo widelec był nowy. Siodełko też było wcześniej inne, ale było niewygodne, więc zmieniłem 1
wozo13 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 Nie ma to jak własnoręcznie zbudowany Rower 11 lat jeździłem na własnoręcznie zbudowanym sprzęcie, a rok temu kupiłem rower gotowy w sklepie...i co?...zrobiłem 100km i rower stoi praktycznie Nowy w piwnicy teraz myślę o budowie "Swojego" roweru od zera na komponentach właśnie z tego roweru...A właśnie, do czego dąże bardzo interesuję mnie rama ACCENT PEAK 2019 pod koło 650B...jak to jest z tymi ramami i z ich pękaniem??? znalazłem kilka zdjęć w sieci z odłamanymi tylnymi widełkami i nie wiem co o tym myśleć...Czy model 2019 jakoś znacząco się zmienił? Może wypowiedzą się użytkownicy Peak'ów...oczywiście Ciebie również proszę o opinie szacun 1
szary_wolf Opublikowano 21 Maja 2019 Autor Opublikowano 21 Maja 2019 Niestety za wiele nie mam do powiedzenia. Nie użytkuję ramy jakoś bardziej ekstremalnie, a i sztyca jest wsadzona ze sporym zapasem, bo podobno te ramy lubią pękać na rurze podsiodłowej. Może ktoś kto dłużej jej użytkuje się wypowie. 😉 Trzymam kciuki za projekt i chętnie zobaczę efekt końcowy 😀
wozo13 Opublikowano 21 Maja 2019 Opublikowano 21 Maja 2019 właśnie pękały przy sztycy i dolny trójkąt przy suporcie...fajna rama i kable na zewnątrz poczekam jeszcze na opinie... szary_wolf z którego roku jest twój egzemplarz i jak z lakierem? Widzę że sztywna oś siedzi...czyżby 2018? Napisz mi jeszcze jak ta oś od BBC jakościowo w porównaniu z RS-em...dzięki
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Tak, widziałem zdjęcia Dlatego ja wolę dmuchać na zimne i nie sprawdzać z ilu metrów uda się skoczyć rowerem w całości Kable, a zwłaszcza te czerwone to zasługa koleżanki @Szivay, bo to za jej poradą wziąłem Jagwire'y Mój egzemplarz kupiłem pod koniec 2018 roku, a jeśli chodzi o lakier to nie udało mi się go jeszcze zarysować (bo bardzo uważam ), ale jest matowy, więc na pewno łatwiej go zadrapać. Dlatego okleiłem ramę w newralgicznych miejscach błyszczącą przezroczystą folią ochronną (to też dzięki komentarzom @Szivay ) i robi robotę Jeśli chodzi o sztywne osie, to ta fabryczna Accenta z tyłu jest ok, a jeśli chodzi o przód... Jak kupiłem widelec (rocznik modelowy 2019) to okazało się, że ośkę Maxle Lite dostałem w gratisie, ale była przygięta dźwignia do zamykania i sprzedałem ją za grosze. Chciałem od początku osie na klucz imbusowy, nie na szybkozamykacz. Znalazłem oś BBC, poczytałem i kupiłem. I to był najlepszy wybór Jest sporo lżejsza, bo nie ma żadnych elementów ruchomych, po prostu pusta drążona ośka, można łatwiej dozować siłę, bo jest na klucz, a nie na dźwignię, dobra jakość wykonania i ponoć polskiej produkcji
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ten amortyzator jest nowy? Jakieś takie dziwne przebarwienia ms ns ostatnim zdjęciu ns goleniach, chyba że mi się wydaje
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) Godzinę temu, piter614 napisał: Ten amortyzator jest nowy? Jakieś takie dziwne przebarwienia ms ns ostatnim zdjęciu ns goleniach, chyba że mi się wydaje Nowy był jak go wyjąłem z pudełka i go montowałem, na zdjęciu ma już ponad 300 km To co widać to akurat był brud, nie obtarcie lakieru Edytowane 22 Maja 2019 przez szary_wolf
ahaja Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ładny stwór. Też kupiłem taką ramkę jeno malucha ... 17'' ;-). Pewien kłopocik zauważyłem chcąc zamontować przednią FD-M590 (low clamp) - wózek mam nieco wyżej bo około 5-6mm nad tarczą mimo zejścia z montażem aż do spawów. Ale działa :-). Zastanawiam się nad side swingiem ... Lakier - no tu już kolorowo nie jest. Poprzedni rower na Nordkappie miał lakier, naklejki i na to był położony bezbarwny. Tu jest czarny mat i kilka naklejeczek ... ale od samego stania na balkonie w oczekiwaniu na poskładanie mam ślady na mufie od dołu. Pękanie - ja tam jestem jak wróbelek, ale z tego co widziałem/czytałem to często ludzie katowali je nie do końca zgodnie z przeznaczeniem i/lub kupowali zbyt małe ramy co skutkowało łamaniem się podsiodłówek. Szary_wolf'ie: miałbym prośbę o piknięcie zdjęcia jak masz pociągnięte pod rurą poziomą kable/linki. Ja do tylnej przerzutki dałem początkowo pancerz po prawej stronie podsiodłowej ... ale generował większe opory (!) niż jak go puściłem z lewej strony. Niby większe gięcie ale opór mniejszy.
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 @ahaja powiem Ci, że na początku sam miałem problem jak puścić pancerze z linkami i trochę się nakombinowałem. Chciałem puścić pancerz prawej klamki lewą stroną ramy i na odwrót, żeby nie były zbyt naprężone i żeby się dobrze składały przy skręcaniu kierownicą. Problem polegał na tym, że jak pancerz puściłem przeciwległą stroną zgodnie z zamiarem, to na końcu w miejscu łączenia tylnego trójkąta z podsiodłówką pancerze musiały się jakoś skrzyżować. Na początku próbowałem kombinować, krzyżując pod rurą górną same osłony linki (te białe) tak, aby na końcu rury pancerze były po właściwej stronie bez krzyżowania się, ale za sugestią kolegów z forum skrzyżowałem pancerze jak widać na załączonych obrazkach. Spełnia to swoje zadanie, nie czuję, aby linka miała zbyt duży opór. Całość łącznie z linkami to seryjny zestaw Jagwire, który widnieje w opisie
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Szkoda, że do przedniej przerzutki nie zrobili Side Swing jak np. Kross R7 ...teraz w erze napędów 1x mogli o tym pomyśleć czyżbyś miał osłonki na linkach czy są powlekane? czy tak foto wyszło?
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 (edytowane) To są osłonki na linkach, które idą od manetki aż do samej przerzutki w całości a poza tym tak, linki też są powlekane Całość to zestaw Jagwire Mountain Elite Sealed Shift. Jestem z niego mega zadowolony, bo zawsze udręką było oliwienie wszystkiego po każdym myciu pod ciśnieniem, a teraz wszystko jest szczelne i schowane Jeszcze raz dzięki @Sziva ! Edytowane 22 Maja 2019 przez szary_wolf
Gość Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 7 minut temu, szary_wolf napisał: To są osłonki na linkach, które idą od manetki aż do samej przerzutki w całości a poza tym tak, linki też są powlekane Całość to zestaw Jagwire Mountain Elite Sealed Shift. Jestem z niego mega zadowolony, bo zawsze udręką było oliwienie wszystkiego po każdym myciu pod ciśnieniem, a teraz wszystko jest szczelne i schowane Jeszcze raz dzięki @Sziva ! Bardzo proszę
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Pamiętam jak 20 lat temu rowery miały właśnie przezroczyste osłonki i dzięki nim wszystko w środku rdzewiało i się syfiło ale tu widzę inny patent i nie ukrywam, że się tym mocniej zainteresuje...fakt, że będę puszczał tylko jedną bo będzie napęd 1x tymbardziej zależy mi na bezproblemowej pracy...widzę, że nim złożę rower to jeszcze z 10 razy zmienię koncepcję niektórych rzeczy
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 1 minutę temu, wozo13 napisał: Pamiętam jak 20 lat temu rowery miały właśnie przezroczyste osłonki i dzięki nim wszystko w środku rdzewiało i się syfiło ale tu widzę inny patent i nie ukrywam, że się tym mocniej zainteresuje...fakt, że będę puszczał tylko jedną bo będzie napęd 1x tymbardziej zależy mi na bezproblemowej pracy...widzę, że nim złożę rower to jeszcze z 10 razy zmienię koncepcję niektórych rzeczy Mnie wydawało się, że wiem sporo o rowerach i moja koncepcja roweru też była zupełnie inna, dopóki tu nie zajrzałem
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Człowiek całe życie szuka najlepszej dla siebie drogi założe się, że nawet teraz jak rower masz złożony...pewnie już masz ochotę coś zmienić ja mam tak ciągle
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Tak, masz rację, ale to głównie dlatego, że z pewnymi rzeczami (częściami) mam pierwszy raz do czynienia np. chętnie zmieniłbym tylną kasetę na taką, której jeszcze nikt nie wyprodukował bo z doborem kadencji jest czasem słabo, z początku nie mogłem się przyzwyczaić do pozycji w jakiej zmienia się przełożenia w manetkach deore, no i siodełko też pewnie pójdzie do wymiany jak pampers nie pomoże Ale ogólnie jest taki jak sobie wymarzyłem
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 Ja z rowerami MTB mam do czynienia już prawie 30 lat ostatni swój rower składałem w 2007 roku...od tamtej pory sporo się zmieniło, niestety również na gorsze Mój stary przyjaciel (rower) stoi w rezerwie...A teraz od podstaw będę przebudowywał swojego w sumie Nowego Kellys'a Thorx 30 bo nie do końca się polubiliśmy choć rowerek fajny...Najbardziej drażnią mnie napisy Kellys na każdym elemencie przez co czasem czuję się jak na rowerze kupionym w Markecie
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 "dawaj szpreja, bedziemy malować" fakt, nie jest wtedy zbyt oryginalny, a przecież każdy składak jest niepowtarzalny i wyjątkowy 1
wozo13 Opublikowano 22 Maja 2019 Opublikowano 22 Maja 2019 "dawaj szpreja, bedziemy malować" fakt, nie jest wtedy zbyt oryginalny, a przecież każdy składak jest niepowtarzalny i wyjątkowy ...a przede wszystkim spersonalizowany pod konkretnego kolarza nawet siodło kellys ładnie wyglądające ale piłujące w doope zmieniłem na 12 letnie Selle Royale i jest bajka ludzie latami usprawniają swoje rowery i na końcu stwierdzają, że to nie jest to 1
szary_wolf Opublikowano 22 Maja 2019 Autor Opublikowano 22 Maja 2019 Ja też chętnie przełożyłbym 12 letnie siodełko selle Italia ale ma inne mocowanie ;( znam ten ból
Rekomendowane odpowiedzi