Skocz do zawartości

Zmiana hamulców

maku1977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dokładnie o tym samym myślałem, tylko zastanawiałem się czy spytać wprost czy nie będę wyśmiany:))))

Opublikowano

No widzisz, bo to logiczne wyjście, zacisku ruszać nie wolno, ramy tak samo no to tarcza :) Zrób tylko to idealnie równo.

Opublikowano

żeby ściągnąć tarcze trzeba klucza do centerlock? Niemam takiego, innego sposobu niema?

Opublikowano

Potrzebujesz klucza do suportów HT2 bo tam jest inna nakrętka, przystosowana do Centerl lock'a przy sztywnych osiach.

Opublikowano
7 godzin temu, maku1977 napisał:

Tylny zacisk opiera się o tylny trójkąt ramy, przez co nieda się go wyśrodkować i trze lekko o tarcze 

Może większa tarcza np 200 (+ adapter) spowodowałaby, że zacisk przesunie się w inne miejsce.

Opublikowano

o większej tarczy niema mowy, jedynie co to pomysł Kruka może uratować tą sytuacje, większa tarcza odsunie zacisk na większą średnice, a tam trójkąt ramy jest jeszcze węższy. Koło już ściągnięte, zaraz jadę w poszukiwaniu klucza i tokarza, po zabiegu dam znać :) a na marginesie zawiódł mnie Scott..... 

Opublikowano

Zaciski Magury są bardzo grybe niestety np w porównaniu do zee czy Sram guide r jest to kilka milimetrów
Sposób mocowania zacisku w tej ramie niestety nie powala

Opublikowano

zabieg proponowany przez Kruka zakończony pomyślnie, stoczyłem podtoczenie tarczy o 1 mm i już chodzi swobodnie, nie jest jeszcze wyśrodkowane tarcza ale poszło w dobrym kierunku. 

W wolnej chwili jeszcze to rozbiorę, podtoczę jeszcze o 1 mm żeby tarcza była wyśrodkowana i będzie pełen sukces.

jeszcze raz dzieki Kruk za pomoc....

image.jpg
Opublikowano

NIe ma sprawy, zresztą tylko potwierdziłem Twoje przemyślenia :) Grunt że się udało i działa :) Miłego użytkowania hebli :D 

Opublikowano

Wracając do mojego druciarstwa, to zakończyłem już cały zabieg i montaż na gotowo. Po pierwszych testach pomierzyłem dokładnie ile obrobić kołnierz i jaką podkładkę dystansową dorobić z drugiej strony aby zapewnić właściwy docisk tarczy przez śrubę. Tarcza już wyśrodkowana, nic nie trze. W wolnym czasie jeszcze dorobioną drugą podkładkę dam do anodowania aby tak aluminiowo nie świeciła i wymienię. Jakby kogoś coś podobnego spotkało do wrzucam szkic podkładki dociskowej.D0DAFDF0-B21D-4456-9FDF-7638420A7548.thumb.jpeg.42c46fba0856e9764e25ec1f715034bb.jpeg

8017D508-8CB2-4264-A3B7-3EC71792AC41.jpeg
Opublikowano

Noo i super że się udało. W sumie można to też tak zrobić że kupić adapter pod center lock na  6 śrub, jego tak podtoczyć i wtedy nie trzeba niszczyć tarcz, chyba że lubisz tarcze na center lock jak np XTR :D 

Opublikowano

Mam te tarcze i sobie chwalę tylko w rozmiarach 203 i 180.Niestety XTR nie  jest systemie na 6 śrub :/ 

Opublikowano

A ile w tym prawdy jest że nie zalecane jest zakładanie większej tarczy niż producent amortyzatora dopuszcza? Szukałem po necie czy dla fox34 są jakieś ograniczenia i nic nie znalazłem a też zastanawiałem się na 203 z przodu. Tylko tak myśle czy nie będzie głupio wyglądało 203 przod, 160 tył.

Opublikowano

To są amory już do trailu czy enduro  więc spokojnie 203 przyjmie, same lagi na to wskazują, 34 mm :) Hehe to przełóż 180 na tył, znów podpiłuj a na przód załóż 203 :D i po problemie.

Opublikowano

:) na tył już niema szans większej założyć, chyba ży bym zrobił nowy adapter szczęki hamulcowej i by szczęka wylądowała wyżej, ale obawiam się że to mogło by robić straszne przeciążenia na ramę podczas hamowania

Opublikowano

Jeśli producent pozwala mieć 180 mm to mógłbym dać ale jak nie widzisz potrzeby to po co :) Jak zaś brakuje Ci mocy z przodu to daj 203 i nie piernicz się :) 

Opublikowano

Wracając do moich przebojów z tylną szczęką hamulcową, dupa ze mnie że naocznie tego nie zauważyłem. Kupując nowy rower, zgodnie ze specyfikacją producenta tylna tarcza to 160. Kupiłem rowy, po założeniu magury powstała kolizja z ramą. Byłem wściekły na scotta że dali du... dziś dopiero zauważyłem ze pomimo specyfikacji ze tarcza jest 160, to rower ma 180. Podkreślam, nowo kupiony rower, nikt nic nie zmieniał. Ciekawe jak to się stało.....

Opublikowano

Noo to ciekawe skoro 160 z tyłu to max a dali 180...

Opublikowano

No też mnie to ciekawi jak to się stało, już przejrzałem wiele stron z tym modelem i na każdej przód 180 tył 160, a ja mam tu i tu 180

Czyżby pomyłka..... szkoda że omyłkowo nie włożyli xx1 gold :)

Opublikowano

Ostatnio w dartmoor dali dodatkowe adaptery mimo że amor był już na 180 i w rowerz była tarcza 180 taka mała pomyłka