Skocz do zawartości

Zmiana hamulców

maku1977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie pytanie, poprostu jestem początkującym riderem mam rower od niecałego miesiąca i zrobiłem dopiero mało co ponad 1000km. Przez ten czas byłem zadowolony z hamulców nawet nie rozumiałem o co inni robią szum przekrzykując się który lepszy od drugiego ten ma taką modulacje ten inną, dla mnie to czarna magia i już ale jak to na początku bywa po przekroczeniu swojego pierwszego 1000km pomyślałem czemu nie spróbować swoich sił na maratonie mtb, wiec ostatnio pojechałem na MTB Atelier Maraton do Dąbrowy Górniczej, nie było tam wcale jakiś strasznych zjazdów ale wystarczające aby przy rozpędzeniu roweru do 40km h hamulce jakoś tak dziwnie hamowały, albo słabo albo tak zerojedynkowo. Koło się blokowało nie czułem się z tym komfortowo. Hamulce to SLX M7000, nowe zamontowane na nowym spark 920. Moje pytanie brzmi czy jak wymienię na magure MT8 Raceline to będzie przepaść czy po prostu mój poziom jazdy jest tak słaby że muszę nauczyć się hamować. Czytałem dużo opini o slx m7000 i są skrajne. Proszę o pomoc doświadczonych kolegów....

Opublikowano

Jeśli masz SLX M7000 to albo masz żywiczne klocki lub półmetaliczne albo metaliczne ale jak widzę po stronie producenta to masz żywiczne lub pół metaliki. Ogólnie SLX są to dobre hamulce, z przyzwoitą modulacją. Bardzo możliwe że są zapowietrzone jak to bywa w nowych hamulcach i trzeba je odpowietrzyć. Tak jak wspomniałem, klocki też mają duży wpływ na siłę hamowania i modulacje, także to zależy. Ja wpierw był wymienił na kevlarowe lub ceramiczne, odpowietrzył hamulce i wtedy się zastanawiał nad zmianą.

Magury są słynne ze swojej dobrej modulacji, lepszej od Shimano, nie mniej te MT 8 są super ale wziąłbym MT 7 z 4 tłoczkami, zyskasz wtedy jeszcze więcej siły i lepszą modulacje :)

Opublikowano

Na początku sprawdź stan klocków i odtłuść tarczę. Potem zobacz czy tłoczki wysuwają się równo i jednocześnie. Odpowietrzyć też nie zawadzi. 

Klocki możesz też wymienić na inne. Dopiero potem myśl o zmianie hamulców.

Opublikowano

Dziekuje, to najpierw poszukam takich klocków kevlarowych

Tarcze to odtłuszczam po każdej jeździe tak jak mycie napędu, rower jest najważniejszym członkiem rodziny :)

Opublikowano

Fabrycznie m7000 sprzedawane sa albo z żywicznymi albo metalicznymi klockami. Wymień klocki jeśli masz żywiczne, odpowietrz heble i będzie dobrze. M7000 to dobre hamulce. Moje choć lekko zapowietrzone to hamuja tak jak powinny.

Opublikowano

To jeszcze mi podpowiedzcie czy brać ceramiczne czy kevlarowej, zawsze mi się wydawało ż kevlar jest lepszy a tu widze że kevlar jest tańszy od ceramiki...,

.... i drugie pytanie, jakbym się już za jakiś czas decydował na zmianę hamulcu na te matura, to starczy zmienić same zaciski a zostawić klamki slx czy zmienić cały zestaw?

Opublikowano

Kevlar będzie lepszy pod względem modulacji, a przynajmniej nie musi się rozgrzać żeby dobrze hamować. 

Jeśli zmieniać zestaw. W przypadku odsprzedaży SLX'ów będzie ciężko łatwiej znaleźć nabywcę na kompletny set. 

Opublikowano

Dzieki, to zamawiam kevlar.

ps. Nawet nie brałem pod uwagę że ktoś może takie coś chcieć odkupić

Opublikowano
43 minuty temu, maku1977 napisał:

Dziekuje, to najpierw poszukam takich klocków kevlarowych

Tarcze to odtłuszczam po każdej jeździe tak jak mycie napędu, rower jest najważniejszym członkiem rodziny :)

Ceramiczne klocki są także bardzo dobre, mam i polecam klocki Discobrakes

Poza tym obejrzyj test klocków który Szaj robił całkiem niedawno na kanale.

Zmiana na te Magury to moim zdaniem przerost formy nad treścią.

Opublikowano

Oglądałem na kanale... 

zasugerowałem się wypowiedzią Reda i zamówiłem kevlar

No cóż .... pozostaje mi złożenie kolejnego zamówienia bo teraz mi chyba nikt nie zmieni w sklepie szajbajkowym :)

Opublikowano
4 minuty temu, maku1977 napisał:

No cóż .... pozostaje mi złożenie kolejnego zamówienia bo teraz mi chyba nikt nie zmieni w sklepie szajbajkowym

I nic nie zmieniaj. Kevlar da radę. Po co od razu pchać się w ceramiczne?

Opublikowano

Żeby dalej narzekać :D

55 minut temu, maku1977 napisał:

Nawet nie brałem pod uwagę że ktoś może takie coś chcieć odkupić

Ja mam M7000 z okładzinami J04C (metaliczne z radiatorem) i jestem zadowolony. Więc sądzę że osób które chciałby je odkupić znajdziesz sporo.

Opublikowano

Ceramiczne są bardzo dobre, dla mnie siłą porównywalne z metalicznymi. za to metaliki na mokro tak drą ryja że szok :D 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, maku1977 napisał:

,.... i drugie pytanie, jakbym się już za jakiś czas decydował na zmianę hamulcu na te matura, to starczy zmienić same zaciski a zostawić klamki slx czy zmienić cały zestaw?

ostatnio była dyskusja na forum o takich zamianach, ........ końcowy wniosek był taki, jeżeli wymieniać to komplet, a nie wkładać silnika z jednego auta od karoserii drugiego :) 

Edytowane przez User56sz
Opublikowano

W shimano powiedzmy sobie szczerze czasami opłaca się robić taki myk bo np. klamki SLX m7000 z zaciskiem Sainta wyjdzie taniej niż cały hebel saint a siła hamowania jest ta sama bo klamki mają tą samą funkcje i pracę :)

Opublikowano

to zależy. Ja miałem MT500 i z nich zostały tylko klamki. Zaciski Zee, przewody Saint, klocki metaliki EBC, do tego olej Shimano i koniec końców wyszło prawie 1kzł jak podliczyłem. Teoretycznie za tą samą kasę miałbym komplet Zee tylko jest jeden problem - na obejmie Zee nie powiesiłbym manetek M8000 bo inny I-Spec

Kumpel w Remedym ma starsze SLX na metalikach shimano i heble żylety. Ogólnie shimano uchodzą jako 0/1 - mi to pasuje. W przypadku Magur na pewno modulacja jest "płynniejsza", wszystko zależy od osobistych preferencji 

Opublikowano

jak już padło stwierdzenie że zmiana na magury mt8 lub 7 to przerost formy nad treścią to pociągnę temat, a co myślicie o heblach magura mt trail sport????

Opublikowano (edytowane)

Nie wiem czy dobrze myślę, ale wydaję mi się że te MT Sport to nic innego jak MT7 na przód i MT6 na tył, a żeby ludziom nie mącić i zrobić to jako komplet to wymyślili takie połączenie i nazwali je MT Sport bo jak wiadomo, przedni hebel musi być mocniejszy ( jak idzie o XC, Trail czy Enduro ), dlatego też nawet jak się ma identyczne hamulce na przód i tył to daję się większą tarczę na przód by zwiększyć siłę hamowania :)

Edytowane przez Kruk
Opublikowano

Też tak myślałem, tylko dlaczego w takim razie przy wysokiej cenie mt7 i 6 powstaje trail sport generalnie lepszy w niższej cenie

Opublikowano (edytowane)

Generalnie to nie powstaje.  MT7 jest dużo bardziej zaawansowany niż przedni zacisk do MT trail sport. Innymi słowy ten ostatni jest bardziej rekreacyjny. 

Edytowane przez Red
Opublikowano

Zobacz sobie model MT5 jest rewelacyjny
Działa tak jach chcesz nie jest 0-1 działa płynnie ale jest jak kotwica
Cały zestaw jest lekki w porównaniu do np zee

Opublikowano

Odpowietrzone, założony kevlar, dalej 0-1.....ale hamuje świetnie

Opublikowano

Noo to przynajmniej masz mocniejsze heble. Co do 0-1 hmyyy... noo magury ponoć mają lepszą modulacje, może spróbuj pokręcić Free Stroke'iem :

Tech_Image_FreeStroke_01.jpg

Ale to raczej tylko długość skoku klamki niż sama modulacja.

Opublikowano

Tak jak wcześniej pisałem, po wymianie na kevlar napewno taki żółtodziób jak ja nawet zauważy że hamowanie się poprawiło o dobre 100%, niestety dalej po wymianie klocków, odpowietrzania i wypieszczeniu całych hamulców dalej to 0-1 a co gorsza tak rżnie tarcze że aż mi szkoda. 

Po tym jak zobaczyłem nową bluzkę u żony, a chce zauważyć że dopiero co dwa lata temu sobie kupowała nową postanowiłem zamówić nowiutkie MT7 Pro, w przyszłym tygodniu na początku przyjdą....

a po sprzedaży SLX dopieszczeni je o nowe tarcze Storm:)))))))