Skocz do zawartości

Zmiana hamulców

maku1977

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kto bogatemu zabroni

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Tarcze Strom to nic specjalnego, zwykłe tarcze, lepiej już poszukać czegoś fajnego, zwłaszcza do takich hebli :D 

Opublikowano
Tarcze Strom to nic specjalnego, zwykłe tarcze, lepiej już poszukać czegoś fajnego, zwłaszcza do takich hebli  

No wlasnie, a sa drogie. Wolalbym kupic xt.

Opublikowano

To teraz mi doradźcie jakie tarcze kupić, najlepiej CL, choć mam adapter z CL na IS magury, tylko niema bolcy

3B639780-453A-4A0B-9D3E-5FA2680D6786.jpeg

Taki....

6EA56A19-64CF-4F1A-9C11-28CB5A313D77.jpeg
Opublikowano

Jeśli masz sztywne osie to ten adapter a raczej kapsel musi być inny. 

A tarczę no ja polecam sprawdzone XT czy XTR, a jak za drogo to poszukaj SLX SM rt67 wyglądają identycznie jak XT. Ogólnie aby tarcza była dobra i sztywna nie powinna być samą blaszką, najlepiej na aluminiowych pająkach :)

Opublikowano

Ja jak kolega wyzej- xt polecam

Opublikowano

Może to nudne itp. że ciągle większość tylko XT i XT ale dają na serio dużo:

-3 warstwowa konstrukcja

-aluminiowy pająk co daje sztywność.

-ciekawy wygląd.

-szybkie chłodzenie

Opublikowano

O Xt, Tarcza XTR różni się tylko od XT że ma dodatkowe żeberka wkoło tarczy które lepiej odprowadzają ciepło.

Opublikowano
48 minut temu, Kruk napisał:

Może to nudne itp. że ciągle większość tylko XT i XT ale dają na serio dużo:

-3 warstwowa konstrukcja

-aluminiowy pająk co daje sztywność.

-ciekawy wygląd.

-szybkie chłodzenie

Najgorsze tarcze jakie miałem w życiu. Nigdy już tego nie kupię. Wszystkie wyżej zalety to chyba na papierze no poza wyglądem. Tu trzeba przyznać rację. 

Opublikowano
Najgorsze tarcze jakie miałem w życiu. Nigdy już tego nie kupię. Wszystkie wyżej zalety to chyba na papierze no poza wyglądem. Tu trzeba przyznać rację. 

Rozwiniesz to jakoś?

Opublikowano

Mi nic nie daje 3 warstwowa konstrukcja. Jest nawet gorzej bo już mam tył wyobijany i lekko zwichrowany od uderzeń kamieni. 

Gdzie ta sztywność jak po wielo km zjeżdzie tarcza aż trze o klocki tak jest zwichrowana od gorąca. 

To gdzie to odprowadzanie ciepła... 

W drugim rowerze na takim samym stylu jazdy mam Zee z RT66. Tarcze współpracują z nimi pięknie. Są idealnie proste a minimalne muskanie klocków po rozgrzaniu trwa sporo krócej niż z XT. Moja opinia jest czysto subiektywna ale jestem nimi bardzo rozczarowany. Jeśli już miał bym ponownie coś brać z XT na pająku to tylko wersję z czystej stali. 

Opublikowano
Mi nic nie daje 3 warstwowa konstrukcja. Jest nawet gorzej bo już mam tył wyobijany i lekko zwichrowany od uderzeń kamieni. 
Gdzie ta sztywność jak po wielo km zjeżdzie tarcza aż trze o klocki tak jest zwichrowana od gorąca. 
To gdzie to odprowadzanie ciepła... 
W drugim rowerze na takim samym stylu jazdy mam Zee z RT66. Tarcze współpracują z nimi pięknie. Są idealnie proste a minimalne muskanie klocków po rozgrzaniu trwa sporo krócej niż z XT. Moja opinia jest czysto subiektywna ale jestem nimi bardzo rozczarowany. Jeśli już miał bym ponownie coś brać z XT na pająku to tylko wersję z czystej stali. 

Polecam RT76 / 67 (is6/cl)
Do mnie ta warstwowa budowa rowniez nie przemawia :)

Opublikowano

Moim zdaniem domieszka alu jest tego przyczyną albo mi się trafiły jakieś straszne paści. Z tyłu mam obicie od kamienia to aż widać jak by się jedna część od drugiej chciała oddzielić. Próbowałem to sklepać ale nic z tego. Do tego nie daj się już idealnie wyprostować. Większość producentów stosuje stal i nie wydziwia. 

Opublikowano

Ja mam do tego takie podejscie, ze taka czesc jak tarcza hamulcowa ma warstwe z aluminium dla zmniejszenia wagi, to jasne ze bedzie sie duzo szybciej zuzywac. Nie jestem zawodowcem i nie stac mnie na ciagle wymiany wiec wole kupic cos wytrzymalszego. Czyli wersja z jednego kawalka. Zreszta duzo sie naczytalem ze zuzywaja sie super szybko. smile.png

Opublikowano

To ciekawe co Ares piszesz, ja co najmniej 10 osób znam co ma XT'kowe tarcze i sobie chwalą i właśnie się poprzerzucali z samych blaszek. Ja takich tarcz przerabiałem i najgorsze są Sramoskie tarcze, jak już brać coś innego niż XT czy XTR to można wziąć tarcze Hope, a jak nie bo za drogie to jakieś inne.

Opublikowano
To ciekawe co Ares piszesz, ja co najmniej 10 osób znam co ma XT'kowe tarcze i sobie chwalą i właśnie się poprzerzucali z samych blaszek. Ja takich tarcz przerabiałem i najgorsze są Sramoskie tarcze, jak już brać coś innego niż XT czy XTR to można wziąć tarcze Hope, a jak nie bo za drogie to jakieś inne.

Ale XT to dwa rodzaje tarcz. Sa rt 76 i rt 86

(Nazewnictwo wersji na is6)

Opublikowano

Jak masz center lock to wiadomo że takie potrzebujesz :) 

Ja swoje zdanie wyraziłem, nie namawiam bo to nie moja kasa. Jak chcesz to poszukaj sobie jakiś innych tarcz na allegro.

Opublikowano
Jak masz center lock to wiadomo że takie potrzebujesz  
Ja swoje zdanie wyraziłem, nie namawiam bo to nie moja kasa. Jak chcesz to poszukaj sobie jakiś innych tarcz na allegro.

Chyba nie zrozumiales... dla is6 sa dwa typy xt i dla cl sa dwa typy xt. Jedne sa z jednego kawalka, a drugie sa z rdzeniem z aluminium. Te pierwsze sa super, te drugie zdaniem wielu fajne do czasu.

Opublikowano (edytowane)

Bardzo nie lubię się podpierać jakimiś testami ale jak tutaj jeden z nas zapodał taki test ogólnie hamulców to można przeszperać archiwa magazynu Bike. Były tam testy na pewno XTR'a, który się rozwarstwił pod wpływem ciepła. Symulowane były Alpejskie warunki zjazdu. Tarcze z czystej stali Srama, Magury czy pozostałe Shimano spokojnie dawały radę. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

Okey, to tego nie widziałem. pewnie ten rt 76 jest starszym modelem a rt 86 to nowszy model.

To jak ktoś hebla duuużo używa to faktycznie lepszy będzie ten RT 76 jak ktoś bardziej XC a nie Enduro to można dać RT 86

• Lubię to! 1
Opublikowano

Zabieg zmiany hamulców skończony, odpowietrzone, choć tył trochę miękko chodzi wiec jeszcze raz podejdę do odpowietrzania, ale problem zrobił się gdzie indziej. Tylny zacisk opiera się o tylny trójkąt ramy, przez co nieda się go wyśrodkować i trze lekko o tarcze (ostatnie zdjęcie). Mam problem.....

FBAE72F4-3B51-450E-89DE-15EEDE469FC6.jpeg 2C92728E-3B8F-4312-A3F5-3BD2777802C2.jpeg B7511FBC-07D7-4B9D-A490-EBF3C96D088F.jpeg 20A4419B-15AB-402D-AAA2-BB10D36A0966.jpeg
Opublikowano

Pięknie się komponują te heble. 

Niestety masz niezły bigos, myślałem jak to ugryźć i jedyne co mi przyszło do głowy, co jest najmniej inwazyjne, to zeszlifowanie o 0,5 do 1 mm samego miejsca montażowego w tarczy:

tarcza.thumb.jpg.7ef5148b1f0ada5e80b812202a66f814.jpg

Wtedy lekko przybliżysz tarczę do szprych i zrobi się trochę więcej luzu i nie będzie ocierać.

• Pomógł 1