artie Opublikowano 9 Stycznia 2023 Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 29.11.2022 o 13:05, Adam1979 napisał: Przepraszam że marudzę, ale dla mnie ustawienia są mało intuicyjne. Gdzie się wyłącza virtual partner?Na ekranach danych nie mam go wybranego, jak go nawet dodam to nie ma możliwości wyłączenia go, jedyna opcja pokaż ekran (jak go wyłączę to po prostu nie ma dodatkowego ekranu virtual partnera). Jak dam usuń to virtual partner znika ale na mapie mam cały czas podzielony ekran. W instrukcji nie ma informacji jak go wyłączyć. Może ktoś sprawdzić jak go wyłączył u siebie? Bardzo dziękuję za odpowiedź. Licznik garmin 530 edge. Znalezienie tego w google trwa jakieś 5 sekund, dużo krócej niż pisanie takiego posta.. https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=h0DVKIWwT860O8FcNbe2b9 W dniu 24.11.2022 o 19:07, Chertan napisał: Ja używam https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/fac50ef3-77b2-466c-9f4f-4dcb2feb49a3 oraz pól danych (daje dużo więcej parametrów w widoku mapy) https://apps.garmin.com/pl-PL/apps/b3dc604d-ffb0-4cfd-99be-c2cdeac2215a i MapDashboardMS jest bardzo fajny - na ekranie mapy mam wszystkie istotne dane. Dla mnie rewela, prosta konfiguracja i nie muszę zmieniać już ekranów. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez artie
Krystiano Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Wiecie może czy przez garmina da się zaktualizować czujnik prędkości? W garmin connect wyskakuje mi informacja że jest dostępna aktualizacja dla czujnika prędkości z wersji 2.30 na wersję 4.10. Niestety czujnik nie aktualizuje się. Sam czujnik również nie chce sparować się z apką garmin. Bezproblemowo łączy się tylko z garminem. Czy jest jakiś sposób na aktualizację?
Alek_M Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 (edytowane) Czujnik paruje się tylko z Garminem i z jego poziomu przeprowadzasz aktualizację, tylko najpierw aktywuj czujnik kilkoma obrotami koła. Aktualizacje przesyłane są na urządzenie i ono komunikuje dopiero o potrzebie aktualizacji czujników. Edytowane 17 Kwietnia 2023 przez Alek_M
Krystiano Opublikowano 17 Kwietnia 2023 Opublikowano 17 Kwietnia 2023 4 minuty temu, Alek_M napisał: Czujnik paruje się tylko z Garminem i z jego poziomu przeprowadzasz aktualizację, tylko najpierw aktywuj czujnik kilkoma obrotami koła. Aktualizacje przesyłane są na urządzenie i ono komunikuje dopiero o potrzebie aktualizacji czujników. Tylko że nie mam pojęcia jak z poziomu garmina wywołać aktualizację. Garmina mam sparowanego z czujnikiem i działa to cały czas dobrze. Garmin zawsze aktualizuje się również bezproblemowo. Już drugi tydzień walczę z czujnikiem i aktualizacją Z poziomu garmina mogę wejść tylko w informację o czujniku i widzę wersję oprogramowania ale nie ma tam opcji wywołania bądź sprawdzenia aktualizacji.
jawa Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Opublikowano 20 Kwietnia 2023 Krystian ja sam nie dawno aktualizowałem czujnik prędkości to proste jak masz fona zrób to z apki Garmin wchodzisz w moje czujniki wybierasz czujnik prędkości ustawienia i gdzieś tam poszukaj wersja oprogramowania jak znajdziesz to tam będzie pisać aktualizuj
Rowerowa Szajba Opublikowano 24 Maja 2023 Opublikowano 24 Maja 2023 Pytanie czy ktoś potrafi krok po kroku mi powiedzieć jak po ściągnięciu danego widgetu ze sklepu connect iq i wgraniu go do licznika Garmin edge 530 odpalić żeby to śmigało. Tyle czasu mam licznik a nadal się mecze i nie mam zielonego pojęcia jak to odpalić żeby wogole działalo :(((. Gdzie to potem wejść na licznik czy z aplikacji to się odpala garmina czy bezpośrednio z licznika?
MarcinH Opublikowano 24 Maja 2023 Opublikowano 24 Maja 2023 Skoro masz już dany widget zainstalowany/zsynchronizowany to zostało go tylko otworzyc. Widgety są tam gdzie powiadomienia z telefonu. Czyli w stronce ze statusem garmina jest do nich dostęp. Jak widgetów jest kilka to się je zmienia góra/dół. Z manuala: Viewing Widgets Your device is preloaded with several widgets, and more are available when you pair your device with a smartphone or other compatible device. From the status page, select Widgets. Select or to view more widgets. The next time you view the widgets, the last widget you viewed appears.
pecio Opublikowano 24 Maja 2023 Opublikowano 24 Maja 2023 Kłania się czytanie instrukcji. Tam jest wszystko dokładnie opisane co i jak z widżetami. Jakby coś to masz na stronie stanu w Edge.
Rowerowa Szajba Opublikowano 25 Maja 2023 Opublikowano 25 Maja 2023 5 godzin temu, pecio napisał: Kłania się czytanie instrukcji. Tam jest wszystko dokładnie opisane co i jak z widżetami. Jakby coś to masz na stronie stanu w Edge. Mówisz że to będzie w i strukcji? Aż do niej zerone bo różne rzeczy znalazłem ale jeśli o widgety to do tego nie doszedłem.
pecio Opublikowano 25 Maja 2023 Opublikowano 25 Maja 2023 (edytowane) Przykłady - Strona numer 56 instrukcji...... Dostosowywanie pętli widżetów Można zmieniać kolejność widżetów w pętli, a także usuwać widżety i dodawać nowe. 1 Wybierz kolejno Menu > Ustawienia > System > Zarządzanie widżetami. 2 Wybierz widżet, który ma zostać dodany do pętli widżetów lub z niej usunięty. 3 Wybierz Zmień kolejność, aby zmienić lokalizację widżetu w pętli widżetów. Strona numer 9..... Widżet eksplorowania segmentów z serwisu Strava umożliwia podgląd i eksplorację pobliskich segmentów z serwisu Strava. I tak dalej . W instrukcji wszystko jest opisane. Żeby uruchomić widżet wchodzisz w menu tam szukasz pozycję Connect IQ ,klikasz i rozwija się menu ze sklepem oraz zainstalowanymi widżetami. Wchodzisz w dany widżet i voilà.. Edytowane 25 Maja 2023 przez pecio
Włóczykij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Czy ktoś mógłby polecić mapę Polski z polskimi znakami poprawnie wyświetlanymi na Garmin 530? Zależy mi na mapie, na której widać wyraźnie różnicę pomiędzy drogami utwardzonymi a polnymi/ścieżkami na różnych poziomach powiększenia, z zaznaczonymi obszarami zielonymi w trybie wysokiego kontrastu. Mapy z ogonkami z garmin.osmapa.pl mają krzaczki zamiast polskich znaków. Z map wyeksportowanych z bbbike.org mój Garmin 530 nie widzi tych kodowanych w UTF-8, a te w formacie latin1 polskich znaków nie mają. [edit] A może brak polskich znaków wynika z tego, że po update znikł mi język polski z menu i mam ustawiony angielski jako domyślny? Swoją droga gdzie mógłbym znaleźć plik polish.gtt do Garmina 530? Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Włóczykij
Yarooo Opublikowano 5 Czerwca 2023 Opublikowano 5 Czerwca 2023 (edytowane) Cytat z innego forum. "Zainstaluj na komputerze Garmin Express. Podłącz Garmina oryginalnym kablem i zrób aktualizację z poziomu tej aplikacji. Tam m.in. polecą aktualizacje map i innych rzeczy, w tym pliki językowe". Inny forumowicz odpisał. "Zainstalowałem, zaktualizowałem i polskie menu wróciło". Edytowane 5 Czerwca 2023 przez Yarooo
Włóczykij Opublikowano 5 Czerwca 2023 Opublikowano 5 Czerwca 2023 49 minut temu, Yarooo napisał: Cytat z innego forum. "Zainstaluj na komputerze Garmin Express. Podłącz Garmina oryginalnym kablem i zrób aktualizację z poziomu tej aplikacji. Tam m.in. polecą aktualizacje map i innych rzeczy, w tym pliki językowe". Inny forumowicz odpisał. "Zainstalowałem, zaktualizowałem i polskie menu wróciło". Równolegle znalazłem to rozwiązanie i potwierdzam - Garmin Express wgrywa j.polski z powrotem przy okazji aktualizacji map. Jednak gdyby ktoś chciał wgrać sam j.polski, to może być problem - w obecnej wersji Garmin Express w "Aktualizacje opcjonalne" jest co prawda opcja "Pliki języków", ale mi wyskakiwał komunikat "Nie ma żadnych dodatkowych plików języków do zainstalowania". Jakkolwiek nie zmieniło to faktu, że wyświetla mi nadal krzaczki na mapie zamiast polskich znaków.
pecio Opublikowano 6 Czerwca 2023 Opublikowano 6 Czerwca 2023 Wyświetlanie ogonków na mapach nie ma nic wspólnego z plikami językowymi w urządzeniu. Te pliki sa odpowiedzialne tylko i wyłącznie za menu / alerty / powiadomienia. Za wyświetlanie mapy są odpowiedzialne pliki zaszyte w zestawach mapowych i ich sposób kodowania. Edge przyjmują tylko system - UNICODE. 1
Włóczykij Opublikowano 7 Czerwca 2023 Opublikowano 7 Czerwca 2023 21 godzin temu, pecio napisał: Wyświetlanie ogonków na mapach nie ma nic wspólnego z plikami językowymi w urządzeniu. Te pliki sa odpowiedzialne tylko i wyłącznie za menu / alerty / powiadomienia. Za wyświetlanie mapy są odpowiedzialne pliki zaszyte w zestawach mapowych i ich sposób kodowania. Edge przyjmują tylko system - UNICODE. To dlaczego nie przyjmuje mi map z BBBike.org kodowanych w formacie UTF-8?
pecio Opublikowano 7 Czerwca 2023 Opublikowano 7 Czerwca 2023 Jeżeli wrzucasz plik o takiej samej nazwie jak istnieje w Garminie to nie będzie działać. Zmień nazwę pliku z BBB i potem wrzuć do pamieci
Alek_M Opublikowano 15 Czerwca 2023 Opublikowano 15 Czerwca 2023 (edytowane) Szukam widżetu do 530, który by pokazywał na ile czasu starczy jeszcze bateria oraz jak szybko się wyczerpuje na godzinę. Ktoś używa takiego czegoś i może podsunąć propozycję? Edytowane 15 Czerwca 2023 przez Alek_M
Andrew1985 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Opublikowano 16 Czerwca 2023 W dniu 9.01.2023 o 12:08, artie napisał: Znalezienie tego w google trwa jakieś 5 sekund, dużo krócej niż pisanie takiego posta.. https://support.garmin.com/pl-PL/?faq=h0DVKIWwT860O8FcNbe2b9 MapDashboardMS jest bardzo fajny - na ekranie mapy mam wszystkie istotne dane. Dla mnie rewela, prosta konfiguracja i nie muszę zmieniać już ekranów. Kurde może to proste a może coś zle robię jak mogę to ustawić co Ty. Chodzi mi o mapdashboard. Ściągnąłem to na garmina odpaliłem filmik z neta i nic się nie zgadza Nie mogę tego ustawić. Podpowiesz łopatologicznie ? Posiadam garmina edge 530
bahamut24 Opublikowano 16 Czerwca 2023 Opublikowano 16 Czerwca 2023 10 godzin temu, Alek_M napisał: Szukam widżetu do 530, który by pokazywał na ile czasu starczy jeszcze bateria oraz jak szybko się wyczerpuje na godzinę. Ktoś używa takiego czegoś i może podsunąć propozycję? 830 na auto jasności, ekran cały czas włączony , nawigacja zużywa 6% baterii/h . Proponuje naładować do 100% i sprawdzic po godzinie ile zużyje. Do takich rzeczy widżety nie sa potrzebne 😆
Alek_M Opublikowano 16 Czerwca 2023 Opublikowano 16 Czerwca 2023 (edytowane) 4 godziny temu, bahamut24 napisał: 830 na auto jasności, ekran cały czas włączony , nawigacja zużywa 6% baterii/h . Proponuje naładować do 100% i sprawdzic po godzinie ile zużyje. Do takich rzeczy widżety nie sa potrzebne 😆 Ze względu na wypadek na razie trenuję na trenażerze godzinkę i wydaje mi się, że licznik bierze około 7% baterii na godzinę bez włączonego GPS i bez kursu. Licznik jest po wymianie gwarancyjnej u Garmina i chyba pakują tam bardzo słabe baterie lub o niższej pojemności niż oryginał (1000mAh). Dam bratu, żeby przetestował mój licznik na zewnątrz i porównał zużycie, bo przed wymianą mój roczny 530 nie zjadał tak szybko baterii. Edytowane 16 Czerwca 2023 przez Alek_M 1
marcinq82 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Opublikowano 21 Czerwca 2023 (edytowane) Witam szanownych kolegów, kupiłem swój pierwszy komputerek Edge 530, i od razu mam problem, Edge nie wykrywa sieci WI-FI, dokupiłem lampki Bontrager Flare RT i ION RT i też nie chce się z nimi połączyć, nie wiem czy to nie wina mojego egzemplarza czy cos źle robię? EDIT: udało mi się połaczyć na sztywno z WI-FI, ale mam prolem z lampkami, przy pierwszym uży iu znalazło mi obie lampki ( w domu ) ale jak wyszedłem pojezdzic to straciło połaczenie, teraz po przywróceniu GARMINA do ustawien fabrycznych znajduje tylko tylna lampe? Edytowane 22 Czerwca 2023 przez marcinq82
jacekbomba Opublikowano 21 Lipca 2023 Opublikowano 21 Lipca 2023 Cześć. Zastanawiam się nad kupnem 530tki. Chciałbym się dowiedzieć, czy w jakiś prosty sposób można zdefinować trasę do zadanego punktu. Czyli podaję adres i w jakiś sposób zostaje wyznaczona trasa z mojej aktualnej pozycji. Pozdrawiam, Jacek.
bahamut24 Opublikowano 21 Lipca 2023 Opublikowano 21 Lipca 2023 1 godzinę temu, jacekbomba napisał: Cześć. Zastanawiam się nad kupnem 530tki. Chciałbym się dowiedzieć, czy w jakiś prosty sposób można zdefinować trasę do zadanego punktu. Czyli podaję adres i w jakiś sposób zostaje wyznaczona trasa z mojej aktualnej pozycji. Pozdrawiam, Jacek. Bezpośrednio w garminie nie da się bo brak dotyku. Jedynie przez aplikację i wgranie kursu.
MarcinH Opublikowano 21 Lipca 2023 Opublikowano 21 Lipca 2023 (edytowane) @jacekbomba Wg mnie to trochę inaczej działa niż napisał kolega wyzej. Żeby podać punkt jako adres czy inny POI jak w klasycznej nawigacji samochodowej to trzeba mieć Edge 830. W 530 (mimo, że nie ma dotyku) to da się wskazać konkretny punkt na mapie jako po prostu miejsce pod kursorem na mapie (bezpośrednio na urządzeniu, bez użycia aplikacji, są suwaki lewo prawo i zoom obsługiwane przyciskami) i zostanie automatycznie utworzony kurs od obecnej pozycji do wskazanego na mapie punktu. Dodam tylko że dla takiej sytuacji zdaje się warto mieć włączoną opcje dot. automatycznego przeliczenia kursy po zjechaniu z trasy (wtedy na bieżąco będzie się przeliczał kurs do celu nawet jak się po drodze skręci inaczej niż pierwotny kurs mówił) Edytowane 21 Lipca 2023 przez MarcinH
jacekbomba Opublikowano 22 Lipca 2023 Opublikowano 22 Lipca 2023 Dziękuję za odpowiedzi. Chciałbym się upewnić, że przez aplikację można ustawić punkt po adresie. Na YouTube w tutorialach jest pokazane, że trzeba samemu znaleźć dany punkt na mapie i ho wskazać. Nie ma wyszukiwania po adresie.
Rekomendowane odpowiedzi