eathan Opublikowano 3 Września 2022 Autor Opublikowano 3 Września 2022 W dniu 2.09.2022 o 08:42, Bujak napisał: @eatan Czy możesz dopisać 1030plus do tematu tego wątku? Chyba nie mogę bo nie mam opcji edycji tematu. 1
Caliph Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 (edytowane) Witam Mam problem z 530-tką. Otóż jeżdżąc w Krakowie i po okolicach działa bez zarzutu (nawigacja). Ładnie podpowiada punkty nawigacyjne, kiedy skręcić, która droga czy ścieżka itd. Poza tym pokazuje podjazdy, no generalnie cud miód Wczoraj po raz pierwszy miałem go w górach - Gorcach. No i porażka. Po pierwsze zawiesił się po 4 czy 5 km i nagle zamiast 24 km do celu pojawiło się 280 m musiałem zapisać jazdę i odpalić nową od punktu zawieszenia. Druga sprawa to pokazywał komunikaty nawigacyjne ale wybiórczo - jakieś większe zakręty, dojazd do schroniska, ale kompletnie pomijał kwestie odbić czy połączeń różnych szlaków np. przełęcz Borek gdzie mamy węzeł szlaków została zupełnie zignorowana Gdybym nie znał tych gór to z tą nawigacją mógłbym sobie... szkoda mówić. No i wreszcie zupełnie brak pokazywania profili wzniesień. Szlak projektowałem z poziomu smartfona i apki Garmin Connect czyli wszystko było "koszerne" Urządzenie posiadam od kilku tygodni i może są jakieś sztuczki czy inne ustawienia bo na razie to porażka. W sumie urządzenie kupiłem żeby jeździć w rejonach mi nie znanych i nie tracić czasu na zabawe z osmandem Edytowane 4 Września 2022 przez Caliph
bahamut24 Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 2 godziny temu, Caliph napisał: Witam Mam problem z 530-tką. Otóż jeżdżąc w Krakowie i po okolicach działa bez zarzutu (nawigacja). Ładnie podpowiada punkty nawigacyjne, kiedy skręcić, która droga czy ścieżka itd. Poza tym pokazuje podjazdy, no generalnie cud miód Wczoraj po raz pierwszy miałem go w górach - Gorcach. No i porażka. Po pierwsze zawiesił się po 4 czy 5 km i nagle zamiast 24 km do celu pojawiło się 280 m musiałem zapisać jazdę i odpalić nową od punktu zawieszenia. Druga sprawa to pokazywał komunikaty nawigacyjne ale wybiórczo - jakieś większe zakręty, dojazd do schroniska, ale kompletnie pomijał kwestie odbić czy połączeń różnych szlaków np. przełęcz Borek gdzie mamy węzeł szlaków została zupełnie zignorowana Gdybym nie znał tych gór to z tą nawigacją mógłbym sobie... szkoda mówić. No i wreszcie zupełnie brak pokazywania profili wzniesień. Szlak projektowałem z poziomu smartfona i apki Garmin Connect czyli wszystko było "koszerne" Urządzenie posiadam od kilku tygodni i może są jakieś sztuczki czy inne ustawienia bo na razie to porażka. W sumie urządzenie kupiłem żeby jeździć w rejonach mi nie znanych i nie tracić czasu na zabawe z osmandem Spróbuj trase zrobic w komoot i wgrac do garmina
MarcinH Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 Dodatkowo w ustawieniach profilu w sekcji Nawigacja i/lub Mapy jest kilka ustawień o komunikatach, tzn czy i które mówić, które tylko pokazywać. Pokazywanie profili wzniesień to też chyba coś co trzeba włączyć w ustawieniach profilu. Tu możesz sprawdzić czy po wygraniu masz te wzniesienia (w ogólnie sekcji Nawigacja masz listę tracków i po wybraniu obadaj czy one są w ogóle). Pytanie dodatkowe o ten węzeł szlaków, czy tam czasem nie miałeś akurat jechać prosto? Czasem mam wrażenie że w miejscu gdzie bym się spodziewał podpowiedzi to jej nie mam bo tam akurat trzeba jechać prosto. Też na początku (początek roku) czułem się jak we mgle po przejściu z osmand na Garmina ale po czasie i poznaniu specyfiki urządzenia jak i zaznajomienia z ustawieniami profilami opcjami wszystko zaczęło śmigać. I nie raz jakieś mini dróżki za Krakowem co pierwszy raz jechałem to aż byłem zdziwiony że tak dobrze mnie prowadzi. Choć były obawy co będzie poza miastem. No tyle że ja po szosie, Ty rozumiem w lesie bardziej. Ale tak czy siak, to jednak koniec końców powinna być kwestia ujarzmienia tego co i jak i powinno być dobrze 🙂
dgim Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 Irytuje mnie ta apka Garmina. Po którymś z ostatnich update'ow nie mogę zmienić nazwy kursu wgranego z zewnątrz. Znika przycisk - Gotowe
Gomez Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 U mnie 830 też kulawo nawiguje na górskich szlakach. Mam mapy osm i często błądzę. Najgorzej jest jak trasa powrotna przecina trasę początkową. W 810 mam wrażenie że lepiej bylo
MarcinH Opublikowano 4 Września 2022 Opublikowano 4 Września 2022 A to testowałem niedawno w 530. W mieście akurat ale w terenie gdzie pełno ścieżek się ze sobą przeplata. Byłem pozytywnie zaskoczony że dobrze wiedziałem gdzie kiedy skręcić w jakiejbkolejnosci gdy część już była przejechana część nie i czasem się niby wydawało że są 3 drogi do wyboru. Ale Garmin dawał radę i komunikaty i jak to wyglądało na ekranie. Nawet chyba wrzucałem z tego screen. Tu w wątku jakiś czas temu.
Caliph Opublikowano 5 Września 2022 Opublikowano 5 Września 2022 No na tej przełęczy to akurat odbija się w prawo w inny szlak. Następnym razem zapodam więcej punktów przy projektowaniu śladu i zobaczymy.
Rowerowa Szajba Opublikowano 5 Września 2022 Opublikowano 5 Września 2022 To i ja postanowiłem się przesiąść z brytona 450 z mapami monochromatycznymi na garmina 530. Ogólnie mam nadzieję że dobra decyzja została podjęta jeśli chodzi o zakup? Najpierw kupiłem używanego garmina 520 ale szybko bo dokładnie po 3 h jazdy bateria w nim prawie zdychała także na forum uświadomili mnie że to kiepski komputerek i szybko go zwróciłem jeszcze tego samego dnia. Dla mnie bateria totalny dramat reszta nawet uszla. Ktoś wie ile w pudełku jest uchwytów? Najlepiej jak by były 2 jeden na mostek do MTB i drugi z wysięgnikiem do szosy. Coś jeśli nie będę wiedział spróbuję się przekopac przez te 41 stron forum😁😁
jhartman Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 To nie tak, że 520 ma słabą baterię. Po prostu ten egzemplarz był zajechany.
eathan Opublikowano 6 Września 2022 Autor Opublikowano 6 Września 2022 (edytowane) 2 godziny temu, jhartman napisał: To nie tak, że 520 ma słabą baterię. Po prostu ten egzemplarz był zajechany. Jednak coś jest na rzeczy. Miałem 820 i kilkunastu miesiącach był już problem z baterią i była wymiana. Jak się pojawiła 830, to zmieniłem i mam już ponad 2 lata i problemu nie ma. Użytkuje tak samo jak wcześniej. 7 godzin temu, Rowerowa Szajba napisał: Ktoś wie ile w pudełku jest uchwytów? Najlepiej jak by były 2 jeden na mostek do MTB i drugi z wysięgnikiem do szosy.😁 Są dwa z tego co pamiętam. Masz wysięgnik + taki na gumce zapinany do kierownicy. Poza tym jest jeszcze wersja z dedykowanym uchwytem MTB - przykręcanym do kierownicy, ale ma zawias i jest krótki. On jest w zestawie z garminem w wersji MTB albo do kupienia oddzielnie (tanio nie jest). Edytowane 6 Września 2022 przez eathan
Rowerowa Szajba Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 Licznik garmin 530 własnie jest po wstępnej konfiguracji i mam pytanie czy dobrze to wyczytałem że włączajac pierwszy trening godzina wtedy automatycznie zmieni się na poprawna jaka jest w naszej strefie zamieszkania? Szukałem gdzie dodac np. +1h dla naszego rejonu ale nie znalazłem. Co do innych parametrów jak temp. udalo mi sie znależć. A z zaskoczeń miłych to czujniki które posiadam brytona bez problemu mi z garminem połączyło. Ktos wie jak wyłaczyc mrugajace ikonki np serca czyli tetna bo tego akcesorium nie mam a n razie na pewno nie mam w planach kupowac.
eathan Opublikowano 6 Września 2022 Autor Opublikowano 6 Września 2022 Tak godzinę się ustawia sama z GPS
Rowerowa Szajba Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 Ktos wie jak sie ustawia średnice koła w garminie 530?
eathan Opublikowano 6 Września 2022 Autor Opublikowano 6 Września 2022 2 godziny temu, Rowerowa Szajba napisał: Ktos wie jak sie ustawia średnice koła w garminie 530? A po co chcesz to robić? Przecież pomiar odbywa się z GPS-a.
dgim Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 U mnie w końcu update dotarł do 9.50.Kiedy wychodziłem na runde to na klatce paczka wskoczyła
Rowerowa Szajba Opublikowano 6 Września 2022 Opublikowano 6 Września 2022 2 godziny temu, eathan napisał: A po co chcesz to robić? Przecież pomiar odbywa się z GPS-a. Jeśli przez gps się ustala prędkość ok. Zawsze byłem przyzywyczajony od kad miałem liczniki że się ustawiało średnicę koła.
Bujak Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 Ktos wie jak sie ustawia średnice koła w garminie 530?Garmin ustawia średnicę koła automatycznie porównując z danymi z GPS (w domyśle jest ustawienie auto).
eathan Opublikowano 7 Września 2022 Autor Opublikowano 7 Września 2022 8 godzin temu, Rowerowa Szajba napisał: Zawsze byłem przyzywyczajony od kad miałem liczniki że się ustawiało średnicę koła. Jak dokupisz czujnik garmina na koło to tam można zdaje się ustawić rozmiar koła.
MarcinH Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 36 minut temu, eathan napisał: Jak dokupisz czujnik garmina na koło to tam można zdaje się ustawić rozmiar koła. Z czujnikiem prędkości Magene wciąż jest to robione automatycznie :-)
eathan Opublikowano 7 Września 2022 Autor Opublikowano 7 Września 2022 7 minut temu, MarcinH napisał: Z czujnikiem prędkości Magene wciąż jest to robione automatycznie :-) Napisałem o czujniku Garmina. Jak parowałem to pamiętam, że było coś tam o rozmiarach koła.
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 Panowie kolejne pytanie odnośnie funkcji. Mam takie coś do wyboru i w 520 już to zauważyłem. Czy ja dobrze kumam że to jest do ustawienia rowerów jakie posiadam i po prostu sobie zmieniam tylko rowery jakim mam jechać i tam automatycznie będę miał już zapisane ustawienia np. w rowerze jednym nie mam czujników a drugim mam to mi wtedy automatycznie będzie je łączyć żeby co chwilę mozolnie nie przedzierać się przez kolejne opcje konfiguracji?
Rowerowa Szajba Opublikowano 7 Września 2022 Opublikowano 7 Września 2022 Jestem po pierwszej jeżdzie z garminem 530 i szczerze to jest spoko komputerek treningowy i nawigacyjny. A bateria nie znika w oczach jak w 520. Tutaj zuzycie 10% a w trasie dzis spędzone 3h 40 min. Wynik super, prowadzenie po wgrnej wczesniej trasie bezproblemowe bo sam oznajmia dzwiekiem ze bedzie skręt. Tez mam go ustawionego na wygaszenie w czasie jazdy i dopiero do dojazdów do skrętów sie sam załącza przynajmniej nie rozprasza niepotrzebnie podczas jazdy na plus. Tak samo z tym wirtualnym gosciem co sie scigam jadac. Co do prowadzenia po sladzie to chcac sobie zmienic trase zaden problem. Najpierw będzie chciał żebym zawrócił chyba 3 sa takie komunikaty po czym przeliczy i poprowadzi mnie inna trasa super!!! I ma tego duzo wiecej. Ogolnie ten licznik zostaje i z tego jestem zadowolony. Także się nie dziwię ze duzo osób go posiada 😃
Krystiano Opublikowano 10 Września 2022 Opublikowano 10 Września 2022 W dniu 4.09.2022 o 20:53, Gomez napisał: U mnie 830 też kulawo nawiguje na górskich szlakach. Mam mapy osm i często błądzę. Najgorzej jest jak trasa powrotna przecina trasę początkową. W 810 mam wrażenie że lepiej bylo Ja przerobiłem kilka map i zdecydowanie najlepsze są te wbudowane. Cud, miód malina. Kilka ultra przejechanych i niezliczone wycieczki i zdecydowanie dają radę. Szkoda szukać i wgrywać coś innego
Bujak Opublikowano 10 Września 2022 Opublikowano 10 Września 2022 też tak uważam. niestety stare, ale dobrze prowadzą
Rekomendowane odpowiedzi