Skocz do zawartości

Garmin EDGE 530 / 830 / 1030plus

eathan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale żeby sprawdzić czy jest aktualizacja mapy trzeba podłączyć Garmina przez USB do laptopa i odpalić Garmin Express. W urządzeniu to chyba tylko się same robia aktualizacje samego Garmina.

I sprawdziłem też mam 2021.20, ale dawno nie patrzyłem czy jest coś nowego.

Opublikowano (edytowane)

To są najnowsze mapy na 830. I o dziwo takie same mapy są w najnowszym wypuście czyli 1040. Zawsze pisałem i mówiłem ,że olać mapy Garmina i wgrywać mapy OTM  które  są co tydzień aktualizowane. 

A przepraszam w 1040 dołożyli bardziej szczegółowe dane DEM. Podstawa map czyli pliki .img są takie same.

Edytowane przez pecio
Opublikowano

Zapytałem na forum Garmina dlaczego mapy nie są aktualizowane i odpowiedzieli, że błędy / braki na mapie należy zgłaszać tutaj:

https://my.garmin.com/mapErrors/report.faces

Zapraszam wszystkich do działania

A przepraszam w 1040 dołożyli bardziej szczegółowe dane DEM.
Czy masz dostęp do tego pliku dem?
Możesz podesłać?

Możemy go wrzucić do katalogu Garmin i będziemy mieli tą samą dokładność co 1040.

Zawsze pisałem i mówiłem ,że olać mapy Garmina i wgrywać mapy OTM  które  są co tydzień aktualizowane. 

Mapy zewnętrzne nawigują tylko po drogach.
Nie działa w nich wyznaczanie tras wg profilu MTB, czy szuter. Tylko dlatego używam oryginalnych map Garmina.
Opublikowano (edytowane)

Tak mam dostęp do DEM  i mogę podesłać , pisz na PRIV. Tylko jest jeden ból bo się będą gryzły i nawet może się navi zwiesić.  Będziesz musiał któreś usunąć bo Garmin czyta wszystkie pliki DEM niezależnie czy włączone czy nie a jak ma dwa tego samego rejonu to głupieje i się wiesza.

Co do map ja mam usunięte garminowskie  (nawet bazową )i wymazane z "rejestru" , aby się nie upominał o wgranie i śmigam tylko na OTM  . Nawiguje po drogach , szlakach, szutrach , przelicza trasy i żadnych problemów nie ma i mało tego robi to lepiej na tych mapach niż na oryginalnych.  Bazą do map Garmina jest OSM i jego routowalna sieć dróg i szlaków. Na tej samej bazie tylko jak najbardziej aktualnej  jest też OTM.

PS. 

Właśnie przed chwilą sprawdziłem 830 i jednak są dokładnie te same mapy i te same DEM Europy co w 1040 z tym , że ja mam cały świat nas rany do pamięci. 

Po za tym tak dla ciekawości podam -mapa Polski waży około 1,2 GB a bardzo szczegółowe dane DEM w najlepszej precyzji dla Polski około 34 GB co przekracza możliwości 530/830. ( mają tylko 32 pamięci) Ewentualnie można zrobić mój rejon najlepsza precyzja reszta w "słabszej "ale i tak lepszej niż Garmin co waży np. 12 GB. (Dane DEM dla Europy Garmina to 1,1 GB)

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Z jakich konkretnie alternatywnych map, wersji, korzystacie?

Sporo tego:
- https://garmin.opentopomap.org
- https://www.velomap.org
- https://garmin.osmapa.pl
etc

Wywaliłem gros map Garmina, od razu zrobiło się sporo miejsca.
Wrzuciłem sobie na razie do 530tki ostatnią z listy i widać, że jest nowsza, dokładniejsza od Garmina. Trochę irytuje mnie jednak numeracja budynków, której średnio potrzebuję a przy dużym zagęszczeniu numerycznie za mocno się robi.
Po 1 dniu jednak in plus.

Zastanawia mnie mapa dedykowana pod rower tj velomsp.org, testowaliście?

Opublikowano

Garmin Osm używam  i jest spoko. Natomiast zaciekawiło mnie velomtb ale płacić nie będę żeby sobie zobaczyć a Austria mnie nie interesuje

Opublikowano

Velomap.org bazuje na OSM . Dokładnie to są te same mapy z "autorskim" plikiem TYP odpowiedzialnym za tkz szatę graficzną. Zresztą powiem tak obecnie prawie wszystkie mapy bazują na OSM nawet Google mapy "uwzględniają " dane OSM. 

Opublikowano

Wiem że można wgrać przez base ale ja lubię minimalizm . 

Opublikowano

Właśnie przed chwilą sprawdziłem 830 i jednak są dokładnie te same mapy i te same DEM Europy co w 1040 z tym , że ja mam cały świat nas rany do pamięci. 

Dzięki za odpowiedź.
Sprawdzę wieczorem datę i objętość map i dem z 1030 plus i podeślę dla porównania.

Co do map ja mam usunięte garminowskie  (nawet bazową )i wymazane z "rejestru" , aby się nie upominał o wgranie i śmigam tylko na OTM. Nawiguje po drogach , szlakach, szutrach , przelicza trasy i żadnych problemów nie ma i mało tego robi to lepiej na tych mapach niż na oryginalnych.

Super informacja - Możesz coś więcej napisać, bo mi się nie udawało? U mnie na OSM zawsze nawigował tylko po ulicach, a ja mam MTB i gravel.
Co dokładnie masz wgrane (wystarczy dla Polski)? Jaka mapa, jaki plik dem i co jeszcze? Co masz usunięte?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc

Opublikowano (edytowane)

Już nie odpalę 830 bo trzy dni temu znalazła nowego 'pana". Ale z tego co pamiętam trzeba ustawić nawigację w tryb MTB , potem jest coś takiego w ustawieniach minimalizuj wznios  abyś po szlakach nie musiał pchać roweru pod górę i nawet fajnie wyznacza trasy ( wszystko zależy jak w mapie jest opisana dana ścieżka bo nie wszyscy się do tego przykładają) A mapy mam OTM +warstwice +autorski mój plik TYP+ autorskie dane DEM (dla mojego obszaru 1 sekunda kątowa , dla reszty Polski 3 sekundy )+ szlaki + ścieżki rowerowe + Słowacja OTM+ warstwice + DEM (3 sekundy) w sumie 36 GB. A usunięte mam wszystkie mapy Garminowskie, dane DEM, dane adresowe geocode, mapę bazową świata. A w 1040 jest co wywalać bo mam mapy całej Europy , obie Ameryki i Australię - dali 64 GB pamięci  to przyszaleli z jej zapełnieniem.

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)

@pecio

sprawdziłem mapy OTM i niestety nie wyznaczają szlakami MTB i szutrowymi:
Trasa przez podwarszawski Kampinos:
1A. OTM - MTB:
OTM_MTB.thumb.jpg.52f707655cf2a5abe9f5c4438df0004c.jpg782897367_OTM-MTB-PROWADZISZOSA.thumb.jpg.2f64f205cda20def0cd637b167f8aea9.jpg380382273_OTM-MTB-PROWADZIPOZALASEM.thumb.jpg.0cab3975b41c5d7dd505b0ab7c660375.jpg

2A. OTM - GRAVEL:

OTM-gravel.thumb.jpg.13c5adf784849dd363b20c7f7587845c.jpg

3A. OTM - SZOSA:

OTM_SZOSA.thumb.jpg.0dde23317f49d285fede64f728a48a87.jpg

Nie ma praktycznie żadnej różnicy. Wszystkie trasy są drogami asfaltowymi.

1B. Garmin cyclo - MTB:

2032402750_GARMINCYCLO-MTB.thumb.jpg.1078e6cb194b44da0b01f9363df99823.jpg853503263_GARMINCYCLO-SINGLETRACK.thumb.jpg.819c010fc6790501a7be2ea5bc8185db.jpgGARMIN CYCLO-MTB-PRZEZ LAS.jpg

2B. GARMIN CYCLO - GRAVEL:

863771078_GARMINCYCLO-GRAVEL.thumb.jpg.6e55ab44a6bff6a0d44c45c0c73ba38a.jpg

W mapach garmina wyznaczanie tras uwzględnia rodzaj roweru. MTB prowadzi singlami przez las. dla gravela wybiera inne trasy (można zaznaczyć np omijanie singli itp.)

Edytowane przez Bujak
  • Lubię to! 1
Opublikowano
4 godziny temu, odl napisał:

wypróbuj sobie Openmtbmap i poustawiaj wszystko zgodnie z opisem na https://openmtbmap.org/about-2/autorouting/#gsc.tab=0

Dzięki - jestem właśnie w trakcie testowania tej mapy

W dniu 14.07.2022 o 15:18, Bujak napisał:

Możesz sprawdzić datę i rozmiar w 1040? W 1030 plus jest tak:

data 11.12.2017

rozmiar 1 149 730 816
718822065_2022-07-2016_56_25-Window.thumb.jpg.d9dffd06ba1b0c009473a23ba65c2388.jpg

Opublikowano (edytowane)

Ta sama data i rozmiar. 

A co do wytyczania tras to bardzo dziwne ,że prowadzi tylko po asfaltach . Przed chwilą w urządzeniu 1040 zaplanowałem trasę MTB po pieszych szlakach w Gorcach i pięknie mnie prowadzi z uwzględnieniem  omijania stromych odcinków. Dodam ,że w 830 tak samo miałem. Jak jadę po asfalcie na nawigacji i wbiję się w jakiś "wyrypek " to ładnie mi przelicza , na początku to wiadomo zawróć ale potem już prowadzi aby dobić do trasy celowej. 

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Ta sama data i rozmiar. 
A co do wytyczania tras to bardzo dziwne ,że prowadzi tylko po asfaltach . Przed chwilą w urządzeniu 1040 zaplanowałem trasę MTB po pieszych szlakach w Gorcach i pięknie mnie prowadzi z uwzględnieniem  omijania stromych odcinków. Dodam ,że w 830 tak samo miałem. Jak jadę po asfalcie na nawigacji i wbiję się w jakiś "wyrypek " to ładnie mi przelicza , na początku to wiadomo zawróć ale potem już prowadzi aby dobić do trasy celowej. 
Może trzeba ustawić tryb "pieszy"- tego nie sprawdzałem. W trybie roweru prowadzi źle.
Opublikowano

OMTB prowadzi ok przez las i single, ale po zaznaczeniu omijaj single nie widzę zmiany. Tak samo po oznaczeniu omijaj drogi nieutwardzone - praktycznie ta sama trasa przez las.
Koniec tych testów. Zostaję przy starej mapie Garmina, bo najlepiej wyznacza trasy.

Opublikowano (edytowane)

Te błędy wynikają z faktu nieprecyzyjnej roboty "edytora" map OSM. Ja  na swoim podwórku do "danych routingu" wpisuje precyzyjne dane o typie nawierzchni, nachyleniu i co może po niej śmigać w dużym uproszczeniu mówiąc. Ale nie raz przeglądając inne rejony to widzę robotę po macoszemu zrobioną na tak zwaną sztukę. I potem wychodzą takie kwiatki ,że jadąc po asfalcie  Garmin informuje mnie że jadę po cytuję "droga gruntowa". To ma odbicie potem w wytyczaniu tras i omijaniu pewnych rzeczy. Biorąc pod uwagę ,że Garmin bazuje na mapach OSM i to bardzo starych ja wolę Open Topo Map ( to samo co Garmin tylko świeżynka ) . Fakt ,że w Garminie są wtopione specyficzne szlaki np dla MTB ale to samo ale lepiej możemy zrealizować dodatkowymi plikami z interesującą mnie specyfikacją (np. wszyskie trasy rowerowe w Polsce, trasy w bike parkach) 

I na koniec taka konkluzja --- każda nawigacja jest tyle warta ile mapy po których prowadzi. 

Edytowane przez pecio
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Gdzieś widziałem, że Garmin cycle jest oparty na Here maps, nie na OSM.

Opublikowano

Garmin jedzie na OSM. A Here Maps mam fabrycznie w samochodzie i to jest dopiero padaczka, lepiej jeździć z tabletem . A  jak już wspominałem zarówno Here ,Google i inni wspomagają się danymi OSM .

Opublikowano

P.s. mapy here chyba wcale nie są stare.
W każdym razie w here na androidzie tunel S2 pod Ursynowem jest widoczny:
f0c775e4908d8f69a776e1576751a848.jpg

Opublikowano

Na Andka najlepsze wg mnie to zrobione przez pepików Mapy.cz. Oczywiście na bazie OSM jak że by inaczej :-). Zresztą nie oszukujmy się ,kto dziś nie robi map na bazie OSM. To gigantyczna społeczność i najszybszy czas reakcji na zmiany.