MarcinH Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Ale żeby sprawdzić czy jest aktualizacja mapy trzeba podłączyć Garmina przez USB do laptopa i odpalić Garmin Express. W urządzeniu to chyba tylko się same robia aktualizacje samego Garmina. I sprawdziłem też mam 2021.20, ale dawno nie patrzyłem czy jest coś nowego.
pecio Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 (edytowane) To są najnowsze mapy na 830. I o dziwo takie same mapy są w najnowszym wypuście czyli 1040. Zawsze pisałem i mówiłem ,że olać mapy Garmina i wgrywać mapy OTM które są co tydzień aktualizowane. A przepraszam w 1040 dołożyli bardziej szczegółowe dane DEM. Podstawa map czyli pliki .img są takie same. Edytowane 7 Lipca 2022 przez pecio
Bujak Opublikowano 8 Lipca 2022 Opublikowano 8 Lipca 2022 Zapytałem na forum Garmina dlaczego mapy nie są aktualizowane i odpowiedzieli, że błędy / braki na mapie należy zgłaszać tutaj:https://my.garmin.com/mapErrors/report.facesZapraszam wszystkich do działania A przepraszam w 1040 dołożyli bardziej szczegółowe dane DEM. Czy masz dostęp do tego pliku dem? Możesz podesłać?Możemy go wrzucić do katalogu Garmin i będziemy mieli tą samą dokładność co 1040. Zawsze pisałem i mówiłem ,że olać mapy Garmina i wgrywać mapy OTM które są co tydzień aktualizowane. Mapy zewnętrzne nawigują tylko po drogach.Nie działa w nich wyznaczanie tras wg profilu MTB, czy szuter. Tylko dlatego używam oryginalnych map Garmina.
pecio Opublikowano 9 Lipca 2022 Opublikowano 9 Lipca 2022 (edytowane) Tak mam dostęp do DEM i mogę podesłać , pisz na PRIV. Tylko jest jeden ból bo się będą gryzły i nawet może się navi zwiesić. Będziesz musiał któreś usunąć bo Garmin czyta wszystkie pliki DEM niezależnie czy włączone czy nie a jak ma dwa tego samego rejonu to głupieje i się wiesza. Co do map ja mam usunięte garminowskie (nawet bazową )i wymazane z "rejestru" , aby się nie upominał o wgranie i śmigam tylko na OTM . Nawiguje po drogach , szlakach, szutrach , przelicza trasy i żadnych problemów nie ma i mało tego robi to lepiej na tych mapach niż na oryginalnych. Bazą do map Garmina jest OSM i jego routowalna sieć dróg i szlaków. Na tej samej bazie tylko jak najbardziej aktualnej jest też OTM. PS. Właśnie przed chwilą sprawdziłem 830 i jednak są dokładnie te same mapy i te same DEM Europy co w 1040 z tym , że ja mam cały świat nas rany do pamięci. Po za tym tak dla ciekawości podam -mapa Polski waży około 1,2 GB a bardzo szczegółowe dane DEM w najlepszej precyzji dla Polski około 34 GB co przekracza możliwości 530/830. ( mają tylko 32 pamięci) Ewentualnie można zrobić mój rejon najlepsza precyzja reszta w "słabszej "ale i tak lepszej niż Garmin co waży np. 12 GB. (Dane DEM dla Europy Garmina to 1,1 GB) Edytowane 10 Lipca 2022 przez pecio 1
dgim Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Z jakich konkretnie alternatywnych map, wersji, korzystacie?Sporo tego:- https://garmin.opentopomap.org- https://www.velomap.org- https://garmin.osmapa.pletcWywaliłem gros map Garmina, od razu zrobiło się sporo miejsca. Wrzuciłem sobie na razie do 530tki ostatnią z listy i widać, że jest nowsza, dokładniejsza od Garmina. Trochę irytuje mnie jednak numeracja budynków, której średnio potrzebuję a przy dużym zagęszczeniu numerycznie za mocno się robi.Po 1 dniu jednak in plus. Zastanawia mnie mapa dedykowana pod rower tj velomsp.org, testowaliście?
Gomez Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Garmin Osm używam i jest spoko. Natomiast zaciekawiło mnie velomtb ale płacić nie będę żeby sobie zobaczyć a Austria mnie nie interesuje
pecio Opublikowano 10 Lipca 2022 Opublikowano 10 Lipca 2022 Velomap.org bazuje na OSM . Dokładnie to są te same mapy z "autorskim" plikiem TYP odpowiedzialnym za tkz szatę graficzną. Zresztą powiem tak obecnie prawie wszystkie mapy bazują na OSM nawet Google mapy "uwzględniają " dane OSM.
odl Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 https://openmtbmap.org/ - nie trzeba płacić za premium. wgrać można przez Basecamp. warto przeczytać instrukcje na stronie.
Gomez Opublikowano 11 Lipca 2022 Opublikowano 11 Lipca 2022 Wiem że można wgrać przez base ale ja lubię minimalizm .
Bujak Opublikowano 14 Lipca 2022 Opublikowano 14 Lipca 2022 Właśnie przed chwilą sprawdziłem 830 i jednak są dokładnie te same mapy i te same DEM Europy co w 1040 z tym , że ja mam cały świat nas rany do pamięci. Dzięki za odpowiedź.Sprawdzę wieczorem datę i objętość map i dem z 1030 plus i podeślę dla porównania. Co do map ja mam usunięte garminowskie (nawet bazową )i wymazane z "rejestru" , aby się nie upominał o wgranie i śmigam tylko na OTM. Nawiguje po drogach , szlakach, szutrach , przelicza trasy i żadnych problemów nie ma i mało tego robi to lepiej na tych mapach niż na oryginalnych.Super informacja - Możesz coś więcej napisać, bo mi się nie udawało? U mnie na OSM zawsze nawigował tylko po ulicach, a ja mam MTB i gravel. Co dokładnie masz wgrane (wystarczy dla Polski)? Jaka mapa, jaki plik dem i co jeszcze? Co masz usunięte?Będę bardzo wdzięczny za pomoc
pecio Opublikowano 14 Lipca 2022 Opublikowano 14 Lipca 2022 (edytowane) Już nie odpalę 830 bo trzy dni temu znalazła nowego 'pana". Ale z tego co pamiętam trzeba ustawić nawigację w tryb MTB , potem jest coś takiego w ustawieniach minimalizuj wznios abyś po szlakach nie musiał pchać roweru pod górę i nawet fajnie wyznacza trasy ( wszystko zależy jak w mapie jest opisana dana ścieżka bo nie wszyscy się do tego przykładają) A mapy mam OTM +warstwice +autorski mój plik TYP+ autorskie dane DEM (dla mojego obszaru 1 sekunda kątowa , dla reszty Polski 3 sekundy )+ szlaki + ścieżki rowerowe + Słowacja OTM+ warstwice + DEM (3 sekundy) w sumie 36 GB. A usunięte mam wszystkie mapy Garminowskie, dane DEM, dane adresowe geocode, mapę bazową świata. A w 1040 jest co wywalać bo mam mapy całej Europy , obie Ameryki i Australię - dali 64 GB pamięci to przyszaleli z jej zapełnieniem. Edytowane 14 Lipca 2022 przez pecio 1
Bujak Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 (edytowane) @pecio sprawdziłem mapy OTM i niestety nie wyznaczają szlakami MTB i szutrowymi: Trasa przez podwarszawski Kampinos: 1A. OTM - MTB: 2A. OTM - GRAVEL: 3A. OTM - SZOSA: Nie ma praktycznie żadnej różnicy. Wszystkie trasy są drogami asfaltowymi. 1B. Garmin cyclo - MTB: 2B. GARMIN CYCLO - GRAVEL: W mapach garmina wyznaczanie tras uwzględnia rodzaj roweru. MTB prowadzi singlami przez las. dla gravela wybiera inne trasy (można zaznaczyć np omijanie singli itp.) Edytowane 20 Lipca 2022 przez Bujak 1
odl Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 3 godziny temu, Bujak napisał: sprawdziłem mapy OTM i niestety nie wyznaczają szlakami MTB i szutrowymi wypróbuj sobie Openmtbmap i poustawiaj wszystko zgodnie z opisem na https://openmtbmap.org/about-2/autorouting/#gsc.tab=0
Bujak Opublikowano 20 Lipca 2022 Opublikowano 20 Lipca 2022 4 godziny temu, odl napisał: wypróbuj sobie Openmtbmap i poustawiaj wszystko zgodnie z opisem na https://openmtbmap.org/about-2/autorouting/#gsc.tab=0 Dzięki - jestem właśnie w trakcie testowania tej mapy W dniu 14.07.2022 o 15:18, Bujak napisał: Właśnie przed chwilą sprawdziłem 830 i jednak są dokładnie te same mapy i te same DEM Europy co w 1040 z tym , że ja mam cały świat nas rany do pamięci. Możesz sprawdzić datę i rozmiar w 1040? W 1030 plus jest tak: data 11.12.2017 rozmiar 1 149 730 816
pecio Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 (edytowane) Ta sama data i rozmiar. A co do wytyczania tras to bardzo dziwne ,że prowadzi tylko po asfaltach . Przed chwilą w urządzeniu 1040 zaplanowałem trasę MTB po pieszych szlakach w Gorcach i pięknie mnie prowadzi z uwzględnieniem omijania stromych odcinków. Dodam ,że w 830 tak samo miałem. Jak jadę po asfalcie na nawigacji i wbiję się w jakiś "wyrypek " to ładnie mi przelicza , na początku to wiadomo zawróć ale potem już prowadzi aby dobić do trasy celowej. Edytowane 21 Lipca 2022 przez pecio 1
Bujak Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Ta sama data i rozmiar. A co do wytyczania tras to bardzo dziwne ,że prowadzi tylko po asfaltach . Przed chwilą w urządzeniu 1040 zaplanowałem trasę MTB po pieszych szlakach w Gorcach i pięknie mnie prowadzi z uwzględnieniem omijania stromych odcinków. Dodam ,że w 830 tak samo miałem. Jak jadę po asfalcie na nawigacji i wbiję się w jakiś "wyrypek " to ładnie mi przelicza , na początku to wiadomo zawróć ale potem już prowadzi aby dobić do trasy celowej. Może trzeba ustawić tryb "pieszy"- tego nie sprawdzałem. W trybie roweru prowadzi źle.
Bujak Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 OMTB prowadzi ok przez las i single, ale po zaznaczeniu omijaj single nie widzę zmiany. Tak samo po oznaczeniu omijaj drogi nieutwardzone - praktycznie ta sama trasa przez las.Koniec tych testów. Zostaję przy starej mapie Garmina, bo najlepiej wyznacza trasy.
pecio Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 (edytowane) Te błędy wynikają z faktu nieprecyzyjnej roboty "edytora" map OSM. Ja na swoim podwórku do "danych routingu" wpisuje precyzyjne dane o typie nawierzchni, nachyleniu i co może po niej śmigać w dużym uproszczeniu mówiąc. Ale nie raz przeglądając inne rejony to widzę robotę po macoszemu zrobioną na tak zwaną sztukę. I potem wychodzą takie kwiatki ,że jadąc po asfalcie Garmin informuje mnie że jadę po cytuję "droga gruntowa". To ma odbicie potem w wytyczaniu tras i omijaniu pewnych rzeczy. Biorąc pod uwagę ,że Garmin bazuje na mapach OSM i to bardzo starych ja wolę Open Topo Map ( to samo co Garmin tylko świeżynka ) . Fakt ,że w Garminie są wtopione specyficzne szlaki np dla MTB ale to samo ale lepiej możemy zrealizować dodatkowymi plikami z interesującą mnie specyfikacją (np. wszyskie trasy rowerowe w Polsce, trasy w bike parkach) I na koniec taka konkluzja --- każda nawigacja jest tyle warta ile mapy po których prowadzi. Edytowane 21 Lipca 2022 przez pecio 1
Bujak Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Gdzieś widziałem, że Garmin cycle jest oparty na Here maps, nie na OSM.
pecio Opublikowano 21 Lipca 2022 Opublikowano 21 Lipca 2022 Garmin jedzie na OSM. A Here Maps mam fabrycznie w samochodzie i to jest dopiero padaczka, lepiej jeździć z tabletem . A jak już wspominałem zarówno Here ,Google i inni wspomagają się danymi OSM .
Bujak Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 P.s. mapy here chyba wcale nie są stare. W każdym razie w here na androidzie tunel S2 pod Ursynowem jest widoczny:
pecio Opublikowano 23 Lipca 2022 Opublikowano 23 Lipca 2022 Na Andka najlepsze wg mnie to zrobione przez pepików Mapy.cz. Oczywiście na bazie OSM jak że by inaczej :-). Zresztą nie oszukujmy się ,kto dziś nie robi map na bazie OSM. To gigantyczna społeczność i najszybszy czas reakcji na zmiany.
Rekomendowane odpowiedzi