Gomez Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Opublikowano 17 Kwietnia 2022 Czy ktoś mi podpowie jak wyłączyć to podsumowanie bo za chiny nie mogę tego wyłączyć.
Marek Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Wystarczy tapnąć w "biały haczyk" na dole. Jeżeli to nie działa, to jest zablokowany ekran i należy przycisnąć przycisk po lewej stronie nawigacji.
Gomez Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Mnie chodzi o wyłączenie w ogóle żeby się nie wyświetlało.
PingNoMore Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zobacz Ustawienia->Profile aktywności->Wybierz odpowiedni profil->Odżywianie/nawodnienie.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka
dgim Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Opublikowano 18 Kwietnia 2022 Zobacz Ustawienia->Profile aktywności->Wybierz odpowiedni profil->Odżywianie/nawodnienie.Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu TapatalkaDzięki, i mnie to irytowało. Odhaczyłem u siebie. Nowa wersja firmware do 530tki i chyba też 830tki wyszła, 9.30. Ostatnio miałem dziwne akcje w wersji 9.10 z prędkością i odległością, widzę, że i na to fix jest.
Gomez Opublikowano 20 Kwietnia 2022 Opublikowano 20 Kwietnia 2022 W dniu 18.04.2022 o 19:51, PingNoMore napisał: Zobacz Ustawienia->Profile aktywności->Wybierz odpowiedni profil->Odżywianie/nawodnienie. Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka Dzięki. Teraz jest ok.
Smrek Opublikowano 20 Maja 2022 Opublikowano 20 Maja 2022 Witam. Zacząłem przygodę z Edge 530. Mam licznik sparowany z czujnikiem prędkości i kadencji Magene. Chciałem uzyskać jak najdokładniejszy pomiar dystansu. Na zmierzonej odległości sprawdziłem Sigmę 16.16 i było ok. Ale Edge odbiega pomiarem, w ustawieniach czujnika mam ustawiony rozmiar koła ręcznie. Przykładowy dystans Sigma 24,99km Aplikacja BikeComputer 24,68 km Aplikacja Locus 24,76 km Edge 530 24,55 km We wszystkich aplikacjach sparowane są czujniki Magene i ustawiony rozmiar koła. Czym może być spowodowany taki błąd w Edge 530 ?
Tomasz Sokulski Opublikowano 27 Maja 2022 Opublikowano 27 Maja 2022 Witam. Mam pytanie, czy ktoś może podpowiedzieć jak uruchomić na Garmin Edge 530 plan treningowy z Garmin Connect? Trening jest widoczny w kalendarzu (z rozbiciem na dni) i chciałbym go ściągnąć i uruchomić na Edge-u. Po podłączeniu urządzenia, wykonaniu synchronizacji z Garmin Connect i włączeniu Edge-a pojawia się komunikat "czy rozpocząć trening". Kiedy potwierdzę, ekran jest podzielony na pół, w górnej części odlicza mi czas od rozpoczęcia, w dolnej do ukończenia treningu (lub odwrotnie :)). Mnie jednak interesują wskazania co do czasu jazdy i zakresów tętna (typu, jedź 5 minut w zakresie ...... bpm, jedź 1 minutę w zakresie ...... bpm itp). Przeszukałem rózen fora ale nie mogę tego znaleźć. Dziękuję za odpowiedź lub przekierowanie mnie do miejsca w którym ja znajdę. Dzięki. Pozdrawiam.
artie Opublikowano 31 Maja 2022 Opublikowano 31 Maja 2022 (edytowane) Czy macie w swoich Edge profil wysokości wyświetlany na ekranie mapy? Coś takiego jak w załączonym zdjęciu Mam aktywną opcję "Pokaż profil wysościowy" jak wejdę w Menu - "Pola danych" a profil i tak się nie wyświetla. Próbowałem tworzyć kurs w 3 różnych programach + na samym Edge dla testów ale nic to nie pomogło. Edytowane 31 Maja 2022 przez artie
MarcinH Opublikowano 31 Maja 2022 Opublikowano 31 Maja 2022 Trochę tak jakby ta opcja nie robiła nic. Sprawdziłem u mnie też mam to włączone. Chyba że ten fragment zaznaczony to właśnie to?
artie Opublikowano 31 Maja 2022 Opublikowano 31 Maja 2022 Już wiem. To działa tylko jak jesteś na kursie. Pokazuje profil wys. i pozycję wirtualnego partnera, całkiem spoko.
Bujak Opublikowano 3 Czerwca 2022 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Zdecydowałem się na 1030 plus, głównie ze względu na baterię i wielkość ekranu. Przesiadłem się z Brytona 860.Moje wstępne spostrzeżenia:1. Mapy1a. Mapy nie są za często aktualizowane, bo ostatnia jest chyba z maja 2021 (data 2021.20 - 20 chyba oznacza tydzień). Nie ma łącznika Ursynów - Wilanów (nad S2).1b. Wgranie map z OSM dla mnie mija się z celem, bo wyznaczanie tras w liczniku przestaje działać. Trasy są wyznaczane jak dla samochodu niezależnie od ustawienia szosa/gravel/MTB.1c. Zauważyłem, że jedynie podgranie samych szlaków z OSM lub UMP nie psuje nawigacji i to warto zrobić, bo na mapie garmina nie widzę szlaków.1d. Wyznaczenie tras w liczniku na pierwszy rzut oka jest naprawdę fajne. Wybieram MTB i prowadzi mnie po singlach. Wybieram Gravel i jadę po szutrach itd.1e. Ustawienie mapy wybrałem klasyczne. MTB jest za mało kontrastowe.2. EkranyTu się pogubiłem i to zdrowo. Jest tyle opcji, że nie wiadomo co wybrać. Ustawienia domyślne są jak dla mnie do bani.Chętnie się dowiem jakie ekrany macie ustawione.Póki co używam ekranu IQ: AK MTB Edge.3. AplikacjeNa razie mam trialfolks (domyślny) i routeCourse. Testuję4. Treningi - nie mam tu wiedzy, więc dla mnie super sprawa. Licznik wyznaczył mi plan treningowy na podstawie moich preferencji. Jadę5. Płynność. Reakcja na działania wystarczająco płynna. Nie to co Bryton.6. Bateria - mocna strona. Testuję7. Czujniki. Pasują wszystkie stare. Mam prędkość/kadencja 1 Tacx i 1 chiński noname. Tętno pasek: Bryton.Tętno z nadgarstka: Garmin Instinct Solar (transmituj tętno).
Laqrua Opublikowano 17 Czerwca 2022 Opublikowano 17 Czerwca 2022 Planuję kupno Garmina 530, przeczytałem większość wypowiedzi w tym wątku i trafiłem na kilka opinii, że w czasie jazdy pod górkę, czy z górki jest spore opóźnienie w aktualizacji danych na urządzeniu, czyli jadąc z górki garmin pokazuje że jedziemy np. 6% pod górkę. Zostało to jakoś naprawione? Przyznam że dla mnie funkcja pokazywania % aktualnego podjazdu to podstawa i chcę kupić Garmina tylko ze względu na climbpro, ale jeżeli są aż takie opóźnienia jak jest to opisane to raczej się nie zdecyduję. Z góry dziękuję za odpowiedź.
Chertan Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 830 raczej aktualizuje nachylenie na podstawie swoich pomiarów, a nie mapy, więc takie opóźnienia są do momentu stabilnego pomiaru. Wystarczy kilka, rzadko kilkanaście sekund i masz aktualne nachylenie. 1
Laqrua Opublikowano 19 Czerwca 2022 Opublikowano 19 Czerwca 2022 5 godzin temu, Chertan napisał: 830 raczej aktualizuje nachylenie na podstawie swoich pomiarów, a nie mapy, więc takie opóźnienia są do momentu stabilnego pomiaru. Wystarczy kilka, rzadko kilkanaście sekund i masz aktualne nachylenie. Czyli 530 powinna mieć podobnie? Nie jestem przekonany co do 830, z jej dotykowym wyświetlaczem.
odl Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 W dniu 19.06.2022 o 14:11, Laqrua napisał: Czyli 530 powinna mieć podobnie? Nie jestem przekonany co do 830, z jej dotykowym wyświetlaczem. myślę, że będzie podobnie. a co Cię nie przekonuje w dotykowym wyświetlaczu? ja sobie nie wyobrażam nawigowania po tych wszystkich menu, listach i mapie przy użyciu przycisków prawdę mówiąc.. 😉
Laqrua Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 2 godziny temu, odl napisał: myślę, że będzie podobnie. a co Cię nie przekonuje w dotykowym wyświetlaczu? ja sobie nie wyobrażam nawigowania po tych wszystkich menu, listach i mapie przy użyciu przycisków prawdę mówiąc.. 😉 To że będzie zamulał, że nie będzie natychmiast reagować na dotyk i że w niektórych warunkach obsluga wyświetlacza będzie znacznie utrudniona. Kolejna sprawa czy w obecnej sytuacji gdzie 530 jest po 999 zł warto dopłacać 550zł do 830? Czasami lepiej jest kupować jak czlowiek mniej wie, wydaje mi się że chyba bardziej mi podejdzie Wahoo Roam, tutaj znowu odstrasza mnie brak języka i o ile nie jest to przeszkoda nie do obejscia, to sama kwestia ustawień może sprawiać problemy, tym bardziej jak czytam jak to wygląda w Garminie gdzie przecież jest Polski.
eathan Opublikowano 20 Czerwca 2022 Autor Opublikowano 20 Czerwca 2022 @Laqrua nie popadajmy w skrajności. 830 nie zamula i poprawnie reaguje na dotyk. Nie jest idealnie i np. na mokrym ekranie jest taka sobie. 830 w porównaniu do 530 jest wygodniejsza i szybsza w obsłudze dzięki dotykowemu ekranowi. Jednak 530 wygrywa podczas deszczu i podczas jazdy, kiedy prościej trafić w fizyczny przycisk.
Laqrua Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 5 minut temu, eathan napisał: nie popadajmy w skrajności. 830 nie zamula i poprawnie reaguje na dotyk. Nie jest idealnie i np. na mokrym ekranie jest taka sobie. 830 w porównaniu do 530 jest wygodniejsza i szybsza w obsłudze dzięki dotykowemu ekranowi. Jednak 530 wygrywa podczas deszczu i podczas jazdy, kiedy prościej trafić w fizyczny przycisk. Dlatego bardziej się sklaniam ku 530. Do tej pory ustawialem sobie trase na koomot, dawalem widok wzniesien i jechałem, nie potrzebuję przewijania trasy, ogladania jej na nawigacji rowerowej itp.
MarcinH Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 Około pół roku użytkuje 530 więc się wypowiem na temat plusów i minusów przycisków i braku dotyku 🙂 Na pewno nie ma problemu z obsługą w trakcie jazdy przyciskami czy tam coś przeklikac na postoju, również mając Garmina w etui jest spoko. Można sobie fajnie oprzeć rękę na kierownicy i przeklikac co tam trzeba (zmienić ekran który widać czy co tam innego z opcji). Tak samo jak coś więcej w domu chce w opcjach przestawić zmienić obadac w garminie to przyciskami się to dobrze ogarnia. Oczywiście trzeba się zorientować co gdzie jest i ten cały labirynt opcji ale to już pewnie tak samo jest w 830. Tworzenie trasy to oczywiście RwGps czy wspomniany Komoot, potem import i jedziemy. Gdybym miał na szybko w terenie tworzyć trasę to z pewnością by się to robiło na telefonie w akcie Garmin Connect (ale jeszcze mi się nie zdarzyło). Nie mówię że ekran dotykowy byłby gorszy, pewnie lepszy, ale to co dają przyciski zwyczajnie jest w porządku. Pewnie nawet bym nie narzekał na dotyk bo w deszczu nie jeżdżę 🙂 ale jakoś mi nie brakuje (choć fakt, trzeba się przyzwyczaić do obsługi tymi przyciskami). Jedyna sytuacja gdzie te przyciski faktycznie są słabe to gdy chce coś z trasa mapie obadac więcej niż widać domyślnie. Wtedy się trzeba faktycznie naklikac (przełączanie trybów zoom/bok/góra dół). No to jest faktycznie trochę słabe, ale potrzebowałem dosłownie kilka razy coś w taki sposób poogladac na mapie. Tutaj dotyk to napeweno by było mega szybko. Ale czy bym wolał za tak rzadko używane ułatwienie dopłacać do 830? Pewnie nie. Nawet druga duża różnica oprócz dotyku, czyli pełna nawigacja w 830 to nie jest coś co jakoś brakuje w 530. Pełna czyli nie tylko podążanie za śladem czy do punktu a dodatkowo możliwość wyszukania adresu lub POI i jechanie do niego. Jeszcze mi się nie zdarzyło żebym potrzebował wyszukać coś po nazwie/adresie (jedynie dom ale to mam zapisane jako gotowy do użycia punkt). A gdybym faktycznie kiedyś musiał wyznaczyć trasę pod konkretny adres to zwyczajnie bym obadal na telefonie gdzie to jest i "przemeczyl się" przyciskami żeby najechać kursorem na ten punkt i też by się dało to wybrać i do niego nawigować. 1
Rafał Solar Opublikowano 20 Czerwca 2022 Opublikowano 20 Czerwca 2022 (edytowane) W dniu 17.06.2022 o 21:50, Laqrua napisał: Planuję kupno Garmina 530, przeczytałem większość wypowiedzi w tym wątku i trafiłem na kilka opinii, że w czasie jazdy pod górkę, czy z górki jest spore opóźnienie w aktualizacji danych na urządzeniu, czyli jadąc z górki garmin pokazuje że jedziemy np. 6% pod górkę. Zostało to jakoś naprawione? Przyznam że dla mnie funkcja pokazywania % aktualnego podjazdu to podstawa i chcę kupić Garmina tylko ze względu na climbpro, ale jeżeli są aż takie opóźnienia jak jest to opisane to raczej się nie zdecyduję. Z góry dziękuję za odpowiedź. Opóźnienia są zawsze, w każdym komputerku. Tu chodzi o przeliczanie. Nachylenie jest obliczane z funkcji trygonometrycznych. Zapewnie z tangensa. Komputer bierze wysokość z GPS czy to z barometru, przebytą trasę i liczy nachylenie. Musi to potrwać zazwyczaj parę sekund. Np jestem na nachyleniu 12% wypłaszcza się do 6%. To te 12 dopiero mi pokazuje około 10 m po zjechaniu z tych 12%. I w każdym komputerku tak jest. Trzeba przejechać kilka metrów aby dokonał się pomiar. I żaden nigdy nie pokazuje obecnego tylko np z 10 m. Nie są to opóźnienia minutowe czy paredziesieciometrowe. Zazwyczaj jak pisałem 10-15 m. Widzisz że jesteś na hopce najstromszej to wynik poda, przeliczy za 10-15 m 2 minuty temu, Rafał Solar napisał: Edytowane 21 Czerwca 2022 przez Rafał Solar 1
Laqrua Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Wszystkim dziękuję za pomoc. Zamówiłem Edge 530.
bahamut24 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Opublikowano 21 Czerwca 2022 Pytanko mam do użytkowników którzy mają flare rt sparowane z garminem: nie można ręcznie przyciskiem przełączać trybów świecenia gdy jest sparowana lampa z komputerkiem?
merio Opublikowano 26 Czerwca 2022 Opublikowano 26 Czerwca 2022 Pytanko mam do użytkowników którzy mają flare rt sparowane z garminem: nie można ręcznie przyciskiem przełączać trybów świecenia gdy jest sparowana lampa z komputerkiem?MożnaWysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka
Bujak Opublikowano 7 Lipca 2022 Opublikowano 7 Lipca 2022 Czy możecie sprawdzić jaką macie datę map?Ja mam 2021.20 i dziwię się, że Garmin nie zaktualizował map przez ponad rok. A może tylko u mnie coś nie działa?Tu się sprawdza:"You can check this by going to the menu > activity profiles > select a profile > navigation > map > map information"
Rekomendowane odpowiedzi