Skocz do zawartości

Trek Remedy 7 2019

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak w Reverb jest pokrętło którym reguluje się szybkość działania sztycy

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak sprawują się te opony? Szukam czegoś w rozmiarze 2,5-2,6 i właśnie zastanawiam się nad tymi Bontragerami :D

Opublikowano

@sebrebNie polecam, duże opory toczenia, ja jak zajeżdze to kupuje Maxxisy Ardenty

Opublikowano

Dwa, te opony są praktycznie tylko przeznaczone do jazdy po szutrach. Przy cięższych warunkach strasznie niestabilne.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Update: Manetka XT 12rz i przerzutka SLX 12rz, zajarałem się tymi nowościami od shimano tak, że w planach mam jeszcze wymianę korby na SLX bo NX jest brzydka, serio, wszystkie rzeczy srama wyglądają beznadziejnie, jakby były robione dla 12 letnich dzieciaków, krzykliwe i pstrokate toto. Nowy SLX kosztuje mniej niż uzywany NX więc nic nie strace na tej zmianie a wygląd elegancki :)

20190703_110748.jpg 20190703_110800.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano
W dniu 3.07.2019 o 12:58, PiotrekGT napisał:

Update: Manetka XT 12rz i przerzutka SLX 12rz, zajarałem się tymi nowościami od shimano tak, że w planach mam jeszcze wymianę korby na SLX bo NX jest brzydka, serio, wszystkie rzeczy srama wyglądają beznadziejnie, jakby były robione dla 12 letnich dzieciaków, krzykliwe i pstrokate toto. Nowy SLX kosztuje mniej niż uzywany NX więc nic nie strace na tej zmianie a wygląd elegancki :)

Porównaj obie grupy pod względem działania zakresu przełożeń itp ? 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Mogles napisał:

Porównaj obie grupy pod względem działania zakresu przełożeń itp ? 

Nie rozumiem pytania, zakresu nie zmieniłem bo nie zmieniłem kasety, jeśli chodzi ci o różnice między kasetami NX eagle a SLX to NX ma zakres 455% a SLX 510%. Shimano dało ciała pod tym względem, moim zdaniem SLX powinien mieć zakres 11-51 tak aby kaseta wchodziła na normalne bębenki, myśle że podbili by tym rynek i wkońcu rozmietli ten monopol Srama. Całe szczęście, że działa to z nx'ową kasetą. 

Edit: No chyba, że przywalą 12rzędowym Deore który rozmiecie NXa :D

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

Mnie tylko interesuje czy yam manetka będzie działać z przerzutką sram eagle GX
Gdyż ta moja mi się nie podoba i mam na nią alergie
A tutaj pięknie wykończona gumeczkami i można biegi zrzuca palcem wskazującym

Opublikowano

@piter614 

Z tego filmu wychodzi, że tak.

Z mojego testu wychodzi, że przerzutka Shimano z mateką srama nie działała dobrze, kurde no na prawdę mi się nie chce tego przekładać żeby to sprawdzić :(

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Pytanko mam do posiadaczy Treków fulli, po jakim czasie zawiasy dawały się we znaki? U mnie już są trzaski z dolnego łożyska.

Więc sorry @Kruk to jednak nie Token :)

Opublikowano
Pytanko mam do posiadaczy Treków fulli, po jakim czasie zawiasy dawały się we znaki? U mnie już są trzaski z dolnego łożyska.
Więc sorry [mention=2813]Kruk[/mention] to jednak nie Token
Ja swojego mam juz prawie półtora roku, przejechane 800 km tylko po górach i póki co cisza.

Opublikowano
32 minuty temu, kapa39911 napisał:

Ja swojego mam juz prawie półtora roku, przejechane 800 km tylko po górach i póki co cisza.

Ja mam pół roku ale trochw więcej kilometrów :P

Opublikowano
21 godzin temu, PiotrekGT napisał:

Więc sorry @Kruk to jednak nie Token :)

Luz, grunt że namierzyłeś źródło trzasków, teraz pytanie co zrobić? Czy łożyska wymieniać czy czyścić tylko je?

Opublikowano

W zime się tym zajmę, dziwi mnie tylko ze po tak szybkim czasie już trzeszczy.

Opublikowano

ja w fuelu po 2 sezonach jazdy - raczej niewiele - w zawiasie cisza, łożyska ok. Suport MT500 poddał się po roku, łańcuch też 

rozbierz zawias, nie ma z tym dużo zabawy i sprawdź łożyska. Jeśli już je słychać to lepiej je zmienić w tym momencie niż później płakać, że gniazda są rozbite. Kumpel kiedyś kupił Sessiona z łożyskami trzymającymi się na klej bo rama była dętka

Opublikowano

Łożyska nie są drogie za około 15 ziko kupisz japońskie w sklepie stacjonarnym z łożyskami,a dzięki samej wymianie dobrze poznasz zawieszenie
Pamiętaj że przed założeniem łożysk w ramę dodatkowo je nasmaruj gdyż mają bardzo mało smaru w środku i szybko ulegają korozji (woda wejdzie zawsze mimo zabezpieczenia)

Opublikowano

Mam rozumieć, że łozyska nie są na wcisk tyllo wypadają po rozkręceniu ramy?

Opublikowano (edytowane)

nie wypadną, trzeba je wybijać. Co do smaru to u mnie są podwójne zabezpieczenia - pod uszczelką jest kolejna plastikowa osłona. Nie wiem czy zawsze tak jest ale ja jeszcze nie otwierałem łożysk. Sprawdzałem czy pracują gładko, na razie wszystko jest ok więc nie grzebałem za dużo 

Edytowane przez trollu
Opublikowano
Mam rozumieć, że łozyska nie są na wcisk tyllo wypadają po rozkręceniu ramy?
Są wcisniete nie siedzą dość mocno ale trzeba je wybić lub wycisnąć
Są np na allegro takie wybijaki do łożysk bezwładnosciowe gdzie odpowiedni klin lub trzpień wkłada się w łożysko i później się je wybija np taki
https://bau-tec.pl/pl/p/Sciagacz-bezwladnosciowy-do-lozysk-wewnetrzny/1495?gclid=EAIaIQobChMI6ajm_a2O5AIVj0PTCh0MYQcLEAQYAiABEgKu7_D_BwE
Ewentualnie można pokombinować z nasadka + podkładka stalowa +pręt + nakrętki
Ja zrobiłem sobie ściągacz
00a24b1e5a7cc2114520946d84313439.jpg
Opublikowano
W dniu 3.07.2019 o 12:58, PiotrekGT napisał:

Mam dwa pytania:

1. Czy przerzutkę założyłeś na fabrycznym (czyt. istniejącym) haku od Treka, czy może wymieniłeś hak na jakiś inny?

2. Jaki pancerz do linki zastosowałeś?

I napisz proszę, jak to śmiga w terenie? Ciekaw jestem bardzo konkretnych wrażeń z jazdy, jak przerzutka współpracuje z kasetą i łańcuchem Eagle?

Opublikowano (edytowane)

@AcidManiac 

1. Hak standard, pancerz taki jak byl od nowości, nie przeciągałem nowego.

2. Współpracuje bez zarzutu za wyjątkiem wrzucania na jedno przełożenie, coś chyba z 24 na 28 ma jakiegoś muła. Poza tym korzyści wynikające z systemów manetki XT.

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano
3 godziny temu, PiotrekGT napisał:

Poza tym korzyści wynikające z systemów manetki XT.

XT to XT :) świetna praca! jak tylko wskoczyłem na te manetki już wiem,że nigdy ich nie zmienię

Opublikowano
13 godzin temu, PiotrekGT napisał:

@AcidManiac 

1. Hak standard, pancerz taki jak byl od nowości, nie przeciągałem nowego.

2. Współpracuje bez zarzutu za wyjątkiem wrzucania na jedno przełożenie, coś chyba z 24 na 28 ma jakiegoś muła. Poza tym korzyści wynikające z systemów manetki XT.

Wielkie dzięki za info.

A z tym przerzucaniem pomiędzy 24 a 28 próbowałeś coś z ustawieniami kąta opasania na przerzutce? Jak zapewne wiesz przy kasecie Eagle`a to bardzo ważne - sam się o tym przekonałem. Ja bym próbował ustawić SLXa lizakiem od Srama względem zębatki 50T lub po prostu poeksperymentować o ułamki obrotu z tą śrubą.

Daj znać, czy coś się poprawiło.

Hej

Opublikowano

@AcidManiacNa przerzutce SLX jest wskaźnik ustawienia odłegłości wózka od kasety (o czym pewnie wiesz). Ustawienie to przy kasecie eagla daje beznadziejną współpracę. Nie mam przymiaru srama, ustawiłem na czuja. Wg mnie obecne ustawienie to najlepsze z możliwych. 

Mówiąc po krótce: im oddale teraz wózek, przy wrzucaniu pojawią się ogłosy w stylu "tyryryt tyryrt", zapewne wiesz o czym mowa :P jak przy najtańszej przerzutce. Im bardziej przybliże to biegi będą wrzucane już na chama, z ocieraniem łańcucha o obudowe wózka.