Skocz do zawartości

Wymiana kół Trek X caliber 8

Andrzej Baranowski

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, Andrzej Baranowski napisał:

Dla mnie jak wsadziłem koło i rama na tyle się zwęziła że zamek zatrzasną się na 135mm to wtedy pasuje. Nie zastanawiałem się przy tym nad poprawnością działania napędu.

chyba domyślasz się, że w ten sposób ryzykujesz pęknięcie ramy, szybkozamykacza a gdy zdarzy się to podczas jazdy ewentualnie złamania itd? Pewnie, że rama się poddała jak ją na chama skręciłeś, to cienkie alu a nie kawał stalowego profilu - ale pisanie, że "pasuje" jest nie na miejscu 

Opublikowano

Szczerze wierzę że nie masz funduszy ale ja bym raz zainwestował w tą piastę DT Swiss 350 141x9 i miał spokój na lata. A jak nie to możesz tańszą piastę Formula DC2241

Andrzej Baranowski
Opublikowano

Trek stwierdził, że przez mycie roweru myjką ciśnieniową piasta uległa uszkodzeniu i gwarancja nie obejmuje. Nawet jakby zmienili to na taką samą więc już wiem, że to nie ma sensu.

Widzę, że jednak tanio może się nie udać coś zrobić. Zobaczę co mi w tym serwisie w Bielsku zaproponują. 

Jak nie to chyba będę zbierał na DT Swiss

Opublikowano

jakieś jaja. Pęknięte ramy w kilkuletnich rowerach wymieniają na nowe bez słowa a tutaj o jakąś badziewną piastę się kłócą? Skąd wzięli mycie myjką? 

Opublikowano
8 godzin temu, trollu napisał:

jakieś jaja. Pęknięte ramy w kilkuletnich rowerach wymieniają na nowe bez słowa a tutaj o jakąś badziewną piastę się kłócą? Skąd wzięli mycie myjką? 

Sądzę że trzeba złożyć usterkę na piśmie, a najlepiej przez federację konsumentów. To jest czysta wymówka żeby odsunąć temat.

Andrzej Baranowski
Opublikowano

Fabryczna piasta i tak jest ... warta więc nie chce mi się walczyć z tym. Muszę założyć coś dobrego i cieszyć się jazdą.

Coraz bardziej skłaniam się ku zarobieniu koła w Daveo. Zobaczę tylko co wyjdzie z serwisem który powiedział, że da radę. A chłopaki mają dobrą opinię więc jak się uda to dam znać.

Andrzej Baranowski
Opublikowano

Ma 32 otwory a ja 28 i tarcze mam na 6 śrub więc to już zmiana koła 😀 ale przeglądane czy nie mają takich jak ja potrzebuję

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Trek trochę namieszal tym boost 141. Już się w tym wszystkim pogubiłem xd czyli jak kupie kolo np Shimano  MT500 pod boost 12x142mm i do tego adapter QR 12mm do 9mm to wszystko będzie działać? Czy jednak ten 1mm robi dużą różnicę? Co wtedy z przerzutka na forum gdzieś wyczytałem że, ktoś miał problem wrzucić na najwiekszy blat na kasecie ale jakaś podkładka pomogła chcialem w swoim Colibrze upgrade zrobić kola, amor no i grupę M6000, a kombinuje z tym 142mm bo koło mogę za grosze odkupić. 

Pozdrawiam 

Opublikowano (edytowane)

Widzę że większość nie ogarnia o co chodzi w standardzie 141x5 mm. Po pierwsze jest to budżetowy boost, ale nadal to boost! Czyli do ramy w takim standardzie także korba musi być boost. Bo taka piasta generuje inna linię łańcucha. Takie koło ma inny naciąg szprych niż koło w standardzie 135x5 czy 142x12. Wynika to z innego kąta szprych od strony napędowej. Więc oddając takie koło do centrowania należy odmówić 2 zdrowaśki 🙂 Kolejna rzecz to dobór piasty. Obecnie na rynku nie ma porządnych piast w tym standardzie. Producenci wychodzą z założenia że jeśli to piasta do roweru budżetowego, to piasta też musi być budżetową. I tak Shimano najwyższy model w tym standardzie oferuje Altusa z tego co pamiętam. Jedyna sensowna alternatywa to piasta Dt Swiss 148x12 z end capami od piasty 135x5. Działa to super tyle że jak ktoś chce do tego bębenek do Shimano 1x12 to d..pa, bo Dt oferuje taki bębenek tylko z end capamu pod oś 12mm... W teorii zostają w takim przypadku jeszcze endcapy z Alliexpres, które podobno pasują... z bębenkiem xd od Sram nie ma takiego problemu.

Edytowane przez alsew
Opublikowano

Pytanie odnośnie piast DT Swiss czy każdą da się przerobić? Np DT Swiss H1900 Spline 25? 

Opublikowano (edytowane)

W teorii się da ale ręki nie dam sobie uciąć.

Edytowane przez alsew
Andrzej Baranowski
Opublikowano

Ja w ostateczności zamówiłem kpl kół u Daveo i problem z głowy. Piasta DT 370 z przodu i z tylu plus opona CST i na obu kołach jest zysk masy około 1kg. Na moje amatorskie zapędy to i tak za dużo 😀

Opublikowano (edytowane)

Wszystkie obecnie oferowane przez dt koła mtb boost da się konwertować do 141 za pomocą klasycznych EC. Koła H1900 są oparte na piastach dt370 i jak na koła do enduro-elektryka przystało mają zapewne stalowy korpus bębenka (klasyczne 370tki mają alu).

Edytowane przez vdcmike
Opublikowano

Oké, czyli jak kupie kolo dt swiss nie ważne jaki boost np X 1900 Spline148 x 12 mm (boost) teraz pytanie odnośnie QR? 

Opublikowano

Oké, czyli jak kupie kolo dt swiss nie ważne jaki boost np X 1900 Spline148 x 12 mm (boost) teraz pytanie odnośnie QR? 

Już się polapalen o co chodzi xd jeszce mam tylko pytane odnośnie EC czy są jakieś pod pisaty shimano? 

Opublikowano (edytowane)

Ostatnio sam szukałem co to jest ten Boost QR 141 i bardzo mało informacji o tym więc spieszę z wyjaśnieniami. Sam mam w Cannondale Trail 1 taką piastę. Obecnie na rynku są trzy marki, o których mi wiadomo, które mogą mieć taki standard albo, które można przerobić. Piasta ta to nic innego jak Boost 148x12, w której wymienia się końcówki, które przerabiają ją ze sztywnej osi na szybko zamykacz.
Nie jestem pewien co do marki Formula, czy oferuje coś podobnego bo nie zagłębiałem się w ich ofertę, ale coś tam posiadają co można przekonwertować. Z ich ofertą można się zapoznać w linku poniżej:
https://www.formulahubs.com/product.php?t=3
a tu piktogramy dla leniwych:
724650634_Zrzutekranu2020-04-13o10_30_06.thumb.jpg.7b038ae0d1a2e98d071540bd110102a8.jpg

Pierwsza z nich to wspomniana piasta Altusa MT200, która nie potrzebuje żadnych przeróbek
https://www.bike24.com/p2308268.html

Druga to DT Swiss do której trzeba dokupić owe końcówki żeby przerobić
tu najbardziej popularna piasta
https://www.chainreactioncycles.com/dt-swiss-350-mtb-is-6-bolt-db-rear-hub/rp-prod168833

a tu przejścówka
https://www.chainreactioncycles.com/dt-swiss-conversion-kit-12mm-to-qr-rear/rp-prod23858

Trzecia opcja to piasta 
Hope Pro 4, chyba, że dostanie się gdzieś Hope Pro 2 to też będzie pasowało
tu piasta
https://www.chainreactioncycles.com/hope-pro-4-boost-mtb-rear-hub/rp-prod145309
tu przejściówka
https://www.chainreactioncycles.com/hope-pro-2-4-evo-rear-hub-conversion-kit/rp-prod68578

Jak widać standard nie jest ani tani, ani popularny, ale na szczęście jeszcze można coś poradzić. Co do gotowych kół to trzeba szukać z piastami jak podałem powyżej i dokupić konwertery, które są na wcisk na szczęście więc nie trzeba za dużo ingerować.

Poniżej pozwolę sobie zamieścić listę piast i kół DT Swiss, które da się przekonwertować:

Piasty:

80 Centre Lock® rear
240s straightpull Centre Lock® rear
240s straightpull IS rear
240s Centre Lock® rear
240s disc brake IS rear
350 straightpull Centre Lock® rear
350 straightpull IS rear
350 Centre Lock® rear
350 disc brake IS rear

Koła:

XRC 1250 SPLINE® rear (27.5, 29)
XR 1450 SPLINE® rear (26, 29)
XR 1501 SPLINE® rear (26, 27.5, 29)
X 1900 SPLINE® rear (26, 29)
XM 1501 SPLINE® rear (26, 27.5, 29)
M 1700 SPLINE® rear (26, 27.5)
M 1900 SPLINE® rear (26, 27.5, 29)
EX 1501 SPLINE® rear (26, 27.5)
EX 1750 SPLINE® rear (26, 27.5)
E 1900 SPLINE® rear (26, 27.5)
XM 1550 TRICON® rear (26, 29)
M 1700 TRICON® rear
FX 1950 TRICON® rear (except 150mm)
XRC 950T rear (26, 29)
EXC 1550 rear
EX 1750 rear (except 150mm)

Co do kół Hope to wszystkie, które mają piastę Pro 2 lub 4

Edytowane przez joohoo
Andrzej Baranowski
Opublikowano
14 godzin temu, Mariusz91 napisał:

A ile taki komplet wyniósł? 

Same koła, bez opon tarcz kasety itp to wyniosły 1200zł. Nie wiem jak sie zachowują bo przez sytuacje jaka nastała nie wyjechałem jeszcze w teren. 

Opublikowano
3 godziny temu, joohoo napisał:

Obecnie na rynku są trzy marki, o których mi wiadomo, które mogą mieć taki standard albo, które można przerobić.

To ja ze swojej strony zarekomenduję Dartmoore.

Chyba każdą piastę i koło na 148x12 można przerobić na 141x12, wystarczy dokupić krótszy endcap pod 135 mm. Osobiście niedawno to sprawdzałem.

Teraz należy tylko znaleźć odpowiednią ośkę; wewnątrz 12 mm, na końcach 10 mm.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Motke napisał:

To ja ze swojej strony zarekomenduję Dartmoore.

Chyba każdą piastę i koło na 148x12 można przerobić na 141x12, wystarczy dokupić krótszy endcap pod 135 mm. Osobiście niedawno to sprawdzałem.

Teraz należy tylko znaleźć odpowiednią ośkę; wewnątrz 12 mm, na końcach 10 mm.

Nie w każdej piaście wymienisz endcap, przynajmniej nie bez drutowania. A kombinowanie z wymianą ośki itp. mija się z celem. Za takie ja osobiście podziękuję. Do tych, które wymieniłem, producent oficjalnie dodaje swoją autorską prostą przeróbkę, która polega na wyciągnięciu bez żadnych narzędzi końcówki i wsadzenie w to miejsce innego rozmiaru. Dartmoor z tego co widzę na ich stronie internetowej nie ma w ofercie żadnej piasty ani przeróbki dla rozmiaru Boost QR 141.

No chyba, że coś konkretnego wpadło Ci w oko to podaj jakieś linki z przykładami do części, o których mówisz, jak by to miało wyglądać i przede wszystkim jak Ty to widzisz bo taka informacja, że każdą 148x12 da się przerobić nie jest prawdziwa. Przeszukałem naprawdę sporą część zagranicznego internetu i znalazłem zaledwie garstkę informacji. Więc proszę nie wprowadzaj ludzi w błąd bez konkretnych przykładów. Kolejna sprawa to koszt takiej przeróbki.

Bo przerobić to sobie możesz wszystko, pralkę na lodówkę, samochód na motor, buty na trampki, tylko pytanie czy to ma jakikolwiek sens. Bo wyciąć połowę bebechów z piasty tylko po to żeby zrobić coś co nie wiadomo czy będzie działać tak jak powinno, czy będzie szczelne i czy nie będzie trzeba poprawiać za jakiś czas, nie ma dla mnie najmniejszego sensu.

Edytowane przez joohoo