Skocz do zawartości

Prośba o ocene zużycia części napędu.

halasma

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bez obaw. W przypadku mniejszego blatu były by problemy z przeskakiwaniem łańcucha przy większych obciążeniach ale mówimy przecież o dużym blacie.

Opublikowano
3 godziny temu, Biker91 napisał:

czy blat przyjmie nowy lancuch?

Moim zdaniem to duży do wymiany.

Fakt że przy dużym blacie nie ma to aż takiego znaczenia,ale koszt blatu nie jest duży.

Opublikowano

Jakby blat był tani to bym nie zakładał tego tematu. Koszt nowego to ok 400zł

Opublikowano

W srebrnym kolorze jest tańsza. Nie znalazłem w takiej cenie ciemno szarej.

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Biker91 napisał:

Nie będzie pasować

Szukaj dalej,może na ali

Edytowane przez Accent_Szaj
Błąd
Opublikowano (edytowane)

@Accent_Szaj ale nie wszystkie zęby na tej zębatce są jednakowej długości. Też zwróciłem na to uwagę o czym piszesz i porównałem z nową i.... (jak wyżej).

:(

Szczyty zębów na obu zębatkach nowej korby wyglądają zupełnie inaczej.

Edytowane przez zenobek
Opublikowano
29 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Już odpadł szczyt i jest niższy

Przecież to specjalnie zaprojektowany niższy ząb aby łańcuch ładnie schodził na mniejszą tarcze.

32 minuty temu, Accent_Szaj napisał:

Jak dla mnie blat jest do wymiany,a i tak widząc to na żywo było by dużo gorzej 

Jeszcze daleko do tego. U mnie blaty wytrzymują około 15kkm.

Opublikowano
32 minuty temu, zenobek napisał:

nie wszystkie zęby na tej zębatce są jednakowej długości.

No widzisz,tak to jest patrzeć na telefonie :$

Opublikowano

Nie wiem wg jakiej zasady ustalali długość, bo rozmieszczenie "kupy się nie trzyma".

:/

Opublikowano

Według założeń Shimano korba powinna zmienić przełożenie co pół obrotu. Zresztą sam zobacz jak są ułożone rampy do wspinania a jak wyfrezowane są zęby. Naprawdę nie widzisz koleracji?

• Lubię to! 1
Opublikowano

@Red!

Zmobilizowałeś mnie do tego żeby dokładnie przyjrzeć się tej korbie. Bo wcześniej tylko pobieżnie rzuciłem okiem i sstwierdziłem: "o co tu chodzi?" xD Może dlatego byłem w błędzie, że foto nie było zbyt wysokich lotów.....

Zaznaczyłem nz czerwono zęby które wyglądem "odstają  od reszty" (a są w mniejszości).

Prawidłowość niewątpliwie jest!

Shimano-Ultegra-FC-6750-10s-tarcza-50T-srebrna.jpg
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witajcie,

kaseta j.w. w ebike przebieg 5 tyś. km szukałem na necie , ale nie znalazłem identycznej, czy te w linkach nadają się na podmiankę ? Oryginał ze zdjęcia jak myślicie, w jakim stanie jest, do wymiany czy jeszcze ogarnie następne 5 tyś, nadmienię, że głośno jest  ? 😉 Łańcuch w załączniku ... Przypuszczam, że głupie pytanie, ale może faktycznie coś na tych zdjęciach widać ...

https://allegro.pl/oferta/kaseta-10-rzedowa-sunrace-11-46-t-czarna-7525992049

https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-deore-cs-m4100-11-46-10rz-9518646080

20201125_162902.jpg 20201125_163111.jpg 20201106_112556.jpg
Opublikowano
W dniu 18.10.2020 o 16:10, Biker91 napisał:

Nie będzie pasować. BCD 92mm

Bez obaw, spokojnie możesz dalej jechać na oryginalnej tarczy, nie ma potrzeby wymiany.

16 godzin temu, Arkos napisał:

Witajcie,

kaseta j.w. w ebike przebieg 5 tyś. km szukałem na necie , ale nie znalazłem identycznej, czy te w linkach nadają się na podmiankę ? Oryginał ze zdjęcia jak myślicie, w jakim stanie jest, do wymiany czy jeszcze ogarnie następne 5 tyś, nadmienię, że głośno jest  ? 😉 Łańcuch w załączniku ... Przypuszczam, że głupie pytanie, ale może faktycznie coś na tych zdjęciach widać ...

https://allegro.pl/oferta/kaseta-10-rzedowa-sunrace-11-46-t-czarna-7525992049

https://allegro.pl/oferta/kaseta-shimano-deore-cs-m4100-11-46-10rz-9518646080

Oryginał wygląda dobrze patrząc na profile zębów i powinien przyjąć nowy łańcuch. Gdyby przeskakiwało na nowym łańcuchu można myśleć o ewentualnej regeneracji, bądź wymianie. Ale: pierwsze co bym zrobił to sprawdził zużycie łańcucha zanim bym cokolwiek wymieniał. Głośny odgłos nie musi być związany ze zużyciem.