Korposzczur Opublikowano 12 Maja 2017 Opublikowano 12 Maja 2017 Za 3 tygodnie jadę na pierwszy cross duathlon. To jest bieg połączony z jazdą na rowerze. Całość po lesie. Trasa biegu będzie trudna technicznie, zaś trasa rowerowa stosunkowo łatwa. Po pierwsze na co dzień nie biegam. Po asfalcie przebiegnę 5 km w tempie rekreacyjnym. W terenie - trudno ocenić. W marcu biegłem po lesie 2 km z lekkimi zakwasami i dałem radę, choć brakowało powietrza (oddech wymuszony?), a więc przy bieganiu leży VO2max czy tam próg mleczanowy (% VO2max). Po drugie czy po przebiegnięciu 3 km w terenie będę w stanie wsiąść na rower i cisnąć? Trzeba by przeprowadzić test. Po trzecie trasa rowerowa się krzyżuje. Jak zachować się w tej sytuacji? Na bank wszyscy w jednej kolumnie nie pojadą - jedni są szybsi, inni wolniejsi, jeszcze inni polegną na podjazdach. Jakie są zasady amatorskiego cross duathlonu? Wiem, że jest strefa zmian. Tam należy zmienić buty, przebiec z rowerem poza strefę, wsiąść na rower i cisnąć. I tu nasuwa się kilka pytań: Czy trzeba zmieniać buty? W moich SPD mogę swobodnie biegać. Z drugiej strony jeśli zapchają się piachem, to potem mam kłopot z wypięciem. Mam też buty do biegania po asfalcie. Wykorzystanie ich w terenie wydaje się słabym pomysłem (kosztowały 400 zł). Jak radzić sobie podczas biegu na trudnych technicznie odcinkach? Jakieś porady z waszych doświadczeń? Co jest niedozwolone podczas duathlonu i czy obowiązują jakieś szczególne zasady? Jak się przygotować technicznie i kondycyjnie?
Rekomendowane odpowiedzi