User56sz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) Ale z tym przekoszeniem zacisku możesz mieć rację. Skoro strzał był centralny, a zacisk jest na zewnątrz trójkąta to mógł też zostać przekoszony. Weź dobra latarkę i poświęć na szczelinę między klockami czy jest równoległość względem tarczy. Może trzeba odchylić cały zacisk. --------------------------- Zdjęcie jest przykładowe, jeżeli strzał był mniej więcej centralny, to faktycznie mogłobyć przekoszenie i zgięcie tarczy. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez User56sz
Diagnosta Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Adapter też może mieć coś na rzeczy bo przy dokręcaniu tych dwóch śrub to jedna jest już dokręcona a przy dociąganiu drugiej śruby jakby ta szczelina jest nierówna i mocniejsze dokręcanie jakby ją niweluje, czyli może być źle spasowane
User56sz Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Diagnosta napisał: Czyli prawdopodobnie zacisk został przekrzywiony. Można próbować lekko podpiłować z jednej strony. Sprawdzaj szczelinę latarką, powinno się udać.
Diagnosta Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) tak to wygląda -śruby lekko dociągnięte-do pierwszego oporu: ostatnie zdjęcie-dociągnięte śruby, coś mi się przypomina,że gdy dociągałem adapter z hamulcem Shimano BR M6000 to właśnie nie dociągnięty dół i było o.k. a jak tylko dociągnąłem to tarło ale nie sądzę aby to było wszystko w temacie tej awarii, myślę że tam jeszcze coś go boli... Przecież Avid ma zaoblone podkładki i to powinno być możliwe do ustawienia ale kumulacja pechu niżej: A czemu tak myślę?-bo tarcza nowa [pudełkowa Shimano SM-RT 66] miała kilka wahnięć lewo/prawo na całym obwodzie ruchu -zupełnie podobnie jak stara avid G2,dziwna sprawa, a krzywe mocowanie adaptera było tylko dodatkiem o którym już nie pamiętałem bo byłem po prostu zdołowany tym wszystkim... Jak to się mogło wykrzywić skoro na takich spawach to jest? Niestety już nie wiem co z tym zrobić, gdzieś w necie mignęły mi rolkowe hamulce[nawet nie wiem co to jest i czy by spasowało] myślałem też że jeśli kiedyś może bym zelektryfikował ten rower jeśli kasa pozwoli to wrzucam do przedniego hamulca czujnik ciśnienia i w komputerze rowerowym ustawiam siłę hamowania aby tylne koło hamowało - czyli silnikiem.Jednym hamulce odpalam dwa skoro taki problem z tyłem jest.W zasadzie i tak przeważnie dwoma jednocześnie hamowałem. Edytowane 10 Kwietnia 2019 przez Diagnosta
Kruk Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Zrób test. Oczywiście wpierw wszystko załóż i tarczę i zacisk. a teraz do rzeczy; -przyłap jakaś latarkę do ramy czy coś tak aby mocne światło padało na zacisk -Poluzuj lekko śruby od zacisku, tak aby miał luz ale nie latał cały -Zaciśnij mocno klamkę -Zacznij dokręcać śruby zacisku przy zaciśniętym mocno hamulcu. Wtedy zobaczysz czy podczas dokręcania zacisku, sam zacisk porusza się w w lewo czy prawo po dociągnięciu szprych. Zrób tak parę razy a zobaczysz czy adapter jest prosty.
Gość Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 @Krukprzyjrzyj sie 4 zdjęcie od lewej wygląda jak by adapter był krzywy ,moim zdaniem do wymiany i będzie igła
Kruk Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Piter, pisałem na PW z Kolegą Diagnosta i okazało się że dolne "oczko" mocowania adaptera w ramie jest krzywe także bardzo możliwe że to ono jest problemem.
User56sz Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Wymień adapter i śruby do adaptera i zacisku. Będzie dobrze.
Kruk Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Opublikowano 11 Kwietnia 2019 Najpierw by trzeba wyprostować oczko mocowania w ramie a potem jak już adapter
Diagnosta Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 W dniu 11.04.2019 o 11:15, Kruk napisał: Najpierw by trzeba wyprostować oczko mocowania w ramie a potem jak już adapter Muszę to oczko naprostować jakimś prętem ale nie wiem skąd wziąć i czy nie popsuje tego, ewidentnie to jedna z wielu win, te oczko ale może być jeszcze coś. Zastanawiam się jaki pręt by tam wszedł.
User56sz Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 (edytowane) Podchodzisz do tego jak pies do jeżą, wkręć tam śrubę bo uszkodzisz gwint, potem żabka przez skórę i wyprostujesz, albo małe imadło, klucz szwecki lub nastawny, sposobów jest pełno. Edytowane 13 Kwietnia 2019 przez User56sz
Gość Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Ewentualnie ściągasz koło i uderzysz młotkiem GUMOWYM by nic nie uszkodzić i oczywiście obić ramy
Diagnosta Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 W dniu 13.04.2019 o 15:23, User56sz napisał: Podchodzisz do tego jak pies do jeżą ile masz lat? W dniu 13.04.2019 o 17:35, piter614 napisał: Ewentualnie ściągasz koło i uderzysz młotkiem GUMOWYM by nic nie uszkodzić i oczywiście obić ramy -tak robiłem ale niestety nie pomaga, muszę znaleźć jakiś pręt metalowy bez gwintu W dniu 13.04.2019 o 15:23, User56sz napisał: wkręć tam śrubę bo uszkodzisz gwint -no właśnie-jak wyżej napisałem-tam jest płasko,gwint to ma adapter średnica 6mm
User56sz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Może oddaj ten rower do serwisu, sprawa jest widać bardzo trudna. Prawdopodobnie sobie z tym nie poradzisz. Kiedyś Dominik powiedział bardzo mądre zdanie " rower to nie jest prom kosmiczny".
Kruk Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ale w hamulcach gdzie precyzja jest potrzebna taki tekst niestety nie ma zastosowania Żeby nie było lubię Dominika ale czasami zbyt olewająco? podchodzi do pewnych rzeczy, np. stery, regulacja hebla czy jego odpowietrzanie, serwis piast i tym podobnym rzeczom, gdzie potrzebna jest precyzyjna robota i super czysta jest trochę u Niego na bakier A warto robić to schludnie. Ten kto wie co to 1 ziarenko piasku w piaście wpadnięte przy składaniu, czy krzywo ustawiony zacisk to wie jak bardzo "przyjemnie" się jeździ na takim rowerze
User56sz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Ale on tego nie powiedział w tym kontekście o którym piszesz, uważam że zbyt krytycznie go oceniasz, gość robi bardzo dobrą robotę w necie.
Kruk Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Nie no robi pewnie,jest po prostu tylko nie ma co wpadać w drugą stronę skrajności Co do problemu to uważam że da się to zrobić: -trzeba wpierw wyprostować krzywe oczko montażowe ramy, najlepiej wziąć to jakieś imadełko i naprostować, wyklepanie tego będzie żmudne -Jak się już w miarę naprostuje to poprawić gwint narzynką w środku -Pilnikiem wyrównać powierzchnie od strony koła ale tak by pilnik się opierał o wyższe oczko, dzięki temu symetrycznie pod szlifujesz oczka Ja to bym Ci to zrobił jakbym miał tylko bliżej do mnie
User56sz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) To jest godzina roboty i po kłopocie. Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez User56sz
Diagnosta Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2019 siedziałem jakieś 2 godziny oczko wyprostowane -podszlifowane-ale tarcza na pieście krzywo się obraca.Na różne sposoby ją ale niestety nie da rady i bicie ma. Porzucam temat zacisku tylnego ,bo już ostatnio wydałem 1000 na narzędzia,smary, i cały nowy napęd-łańcuch,zębatki,koronkę. Tak jak pisałem oczko to nie jedyny problem.Nie chce współpracować to trudno, na siłę nic nie zrobi.
User56sz Opublikowano 15 Kwietnia 2019 Opublikowano 15 Kwietnia 2019 (edytowane) Fakt za 1000 zł można kupić nowy rower 😋 Edytowane 15 Kwietnia 2019 przez User56sz
Diagnosta Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 16 Kwietnia 2019 (edytowane) do tej sumy dochodzi bębenek i wkład supportu korbowego,korba, parę innych rzeczy. Nie wiem już szto djełat... Oddać piastę do planowania pod tarczę?-śmiech normalnie śmiech. Edytowane 16 Kwietnia 2019 przez Diagnosta
User56sz Opublikowano 16 Kwietnia 2019 Opublikowano 16 Kwietnia 2019 5 godzin temu, Diagnosta napisał: Nie wiem już szto djełat... верните велосипед в сервис, если не сможете
Diagnosta Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Autor Opublikowano 19 Kwietnia 2019 zrobiłem planowanie" stojana tarczy metodą chałupniczą-po tym zabiegu tarcza kręci się prawie idealnie.Za pomocą gwiazdki -czyli podkładki dystansującej tarczy -dokleiłem do niej kolejno odpowiednio przycięty papier ścierny o gradacji kolejno-100-320-500 i dociskając tą gwiazdkę rozkręciłem koło czyli ścierałem do równego, teraz myślę nad tylnym hamplem macie jakieś informacje odnośnie marki Magura?
Gość Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Magura ma kilka modeli od stu do kilkuset zł za zestaw ? konkretnie musisz wiedzieć jaki model cię interesuje?
User56sz Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Opublikowano 19 Kwietnia 2019 Czyli jednak dało się ustawić tarcze prawidłowo. Widzę że jednak podeszłeś ambicjonalnie do sprawy. Brawo. Co do hamulca ja tradycyjne polecam Shimano. Z tańszych modeli BR-MT200. No chyba że chcesz zaszaleć to bierz M6000.
Rekomendowane odpowiedzi