Skocz do zawartości

wybór hamulca tylnego

Diagnosta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.Chciałem zapytać o markę hamulca zoom.Zależy mi aby nie przepłacać . 

--> > >  ZOOM --> > >   pierwszy w drugim rzędzie 102,25 pl

Jeżdżę rekreacyjnie, mam przedni Avid Juicy 3    tylnego brak  

Marka: ZOOM

Model: HB-875

Edytowane przez Diagnosta
dopisek

problem tego typu ,że wjechała kiedyś we mnie jakaś dziewczyna krzywiąc mi tarczę , od tamtego czasu przerabiałem już kilka tarczy [w tym pudełkowa shimano sm rt 66]

i żadnej nie można wyregulować, zawsze bicie jest, kupiłem nawet wąską podkładkę pod tarczę-tę gwiaździstą ale też lipa.

Nie wiem czy to wina stojana tarczy czyli miejsca na piaście gdzie dokręca się te 6 śrub. [gwiaździsta powinna zniwelować ewentualne krzywizny]

Szukam w zasadzie hamulca z zaciskiem który ma dużą tolerancję luzu -dobrze i całkowicie cofa klocki-teraz miałem avid juicy threee sl na te durne sprężynki rozpychające.

Myślałem nad pewnym modelem który ma klocki na silnych magnesach - nie pamiętam teraz jaki.

Miałem też hamulec shimano 6000 ale odesłałem bo tarło w kilku miejscach o tarczę.

Gwiaździsta podkładka nie pomogła , wspaniałe Shimano Panie Kruku też nie i już mi brak pomysłów.

Jeżdżę na jednym -przednim hamulcu -no ryzykuję -kurde-tajemnica poliszynela-nie wiem już co jest grane z tym . . . 

Który hamulec tylny będzie miał dużą tolerancję luzu ?

A brałeś pod uwagę że po tym jak dziewczyna Ci wjechała w koło to się piasta uszkodziła lub same haki tylnego trójkąta pokrzywiły ? :) 

Teraz Hamulce mają małą tolerancje na krzywizne i musi wszystko być bardzo prosto, jak chcesz mieć więcej luzu to weź sobie mechaniczne BB7 lub coś lepszego od TRP model Spyre C.

Póki nie sprawdzisz czy piasta jest prosta to żadne podkładki na miejsce montażowe na 6 śrub ( lub 6 bolt) tarczy nic nie zmieni. Lub nie potrafisz dobrze wyregulować zacisku co nie zawsze jest tak proste jak siępiszę, że zacisnąć klamkę i śruby wkręcić od zacisku. Czasami trzeba posiedzieć nad tym.

Sprawdź wpierw piastę koła i czy masz proste haki od tylnego trójkąta ramy.

na pewno proste są, to nie był wielki dzwon tylko lekko mi wjechała i zeskoczyła z roweru.Mechaniczne??? Z hydraulicznego mam się na mechaniczne przesiąść?-Kruk daj się wypowiedzieć tez innym osobom chciałbym znać inne opinie

Chłopie przecież ja nikogo nie blokuje :D kto chce może się wypowiedzieć, ale usłyszysz pewnie to samo. 

Jeśli szukasz pomocy w problemu czemu Ci ciągle trze klocek o tarczę to załóż nowy temat.

Jeśli szukasz porady który lepszy hebel to ja tego syfu bym nie brał tym bardziej z Alli tylko przynajmniej Doerki M615 lub M6000, to moje zdanie na ten temat :)

4 godziny temu, Kruk napisał:

To jakiś syf :D Zoom to nie najlepsza firma zwłaszcza jak o hamulce chodzi ( nawet nie wiedziałem że takie robią O_O ). Kup Shimano M355 czy M335 i z bani.

Skoro nie wiedziałeś to skąd wiesz że robią syfiaste hamulce?

3 godziny temu, Diagnosta napisał:

problem tego typu ,że wjechała kiedyś we mnie jakaś dziewczyna krzywiąc mi tarczę , od tamtego czasu przerabiałem już kilka tarczy [w tym pudełkowa shimano sm rt 66]

i żadnej nie można wyregulować, zawsze bicie jest, kupiłem nawet wąską podkładkę pod tarczę-tę gwiaździstą ale też lipa.

No to nie jest problem hamulców a np osi piasty. Zmiana hamulca nic nie zmieni bo z reguły każdy ma ta samą odległość tarcza-klocek.

Serio? Zoom i hydrauliczne heble ... dla mnie hamulec to bezpieczeństwo jak kask, nie opłaca się dziadować na nich :)

Raczej tak jest jak piszesz, choć zdarzały się leciutko większe prześwity.

Aaa i zapomniałem, TRP Spyre C będą przynajmniej tak samo dobre jak te hydrauliczne Zoom'a albo i lepsze. 

Ogólnie to w tej cenie chyba mechaniki będą lepsze jakościowo. O samych hamulcach Zoom'z wyczytałem że są lepsze od np Tektro ale modulacja jest im obca. Raczej do rekreacyjnej jazdy ale nie zabiją cię

4 godziny temu, Red napisał:

Skoro nie wiedziałeś to skąd wiesz że robią syfiaste hamulce?

no właśnie

4 godziny temu, Red napisał:

No to nie jest problem hamulców a np osi piasty. Zmiana hamulca nic nie zmieni bo z reguły każdy ma ta samą odległość tarcza-klocek.

Magura może będzie o.k. skoro tam ponoć klocek przemieszcza się -cofa na magnesie a nie na sprężynce jak w Avid 3?

2 godziny temu, User56sz napisał:

Czy nie byłby dobrym pomysłem pożyczyć od kogoś koło i sprawdzić, czy nie została uszkodzona piasta lub oś. Ja osobiście zacząłbym od tego, skoro żonglerka hamulcami nic nie dała.

-było odrobinę lepiej ale to nie to bo na starym avidzie sprawdzane

Skoro było lepiej to czemu dalej ciągniesz sprawę zacisków a nie koła, to uderzenie w tarcze widać nie było takie małe.  Żeby coś wykluczyć to należy sprawdzić dokładnie a nie po łebkach. Dalej upieram się że to wina koła, piasty ośki a nie zacisku.

• Lubię to! 1

Tutaj zmiany hampli nic nie dadzą ewidentnie masz coś krzywe
Masz kogoś znajomego? Spróbować trzeba od koła
A może wydaje ci się że uderzenie było lekkie i masz zagięty tylny trójkąt dlatego obciera zacisk o tarczę

pierwsza oś do sprawdzenia, ale jak znajdę czas....

tylny trójkąt??-masz na myśli haki ramy trzymające oś i całe  koło?

A co jeśli zacisk jest też wadliwy?

Mi wydaje się że trafiła centralnie w tarczę bo wykrzywiła mi ją dlatego cały czas obstawiałem stojan tarczy.

dopisek

Sprawdź koło tak jak piszesz a dokłądnie czy nie ma luzów na piaście.

Tak tylny trójkąt to widełki, możliwe że się lekko skrzywiły co przy tarczy może powodować tarcie.

No ale pisałeś że sprawdzałeś na innym hamulcu i też miałeś ten problem to jak zacisk wadliwy?

Noooo to jak Ci walnęła w tarczę to tarcza do wywalenia lub do centrowania jeśli potrafisz. ten "Stojan" do tarczy jak piszesz raczej na pewno nie został uszkodzony ( chyba że jest piasta z shit metali i mocno uderzyła to warto sprawdzić ale wątpliwe) , w takim wypadku wpierw tarcza zawsze dostaje, zresztą jaka to tarcza? Jakaś lepsza czy listek blaszki? 

Postawić rower do góry nogami na kierze i siodełku i zakręcić kołem:

jak bije obręcz to do centry, a jak bije tarcza to do wymiany.

Przy lekkim uderzeniu tarcza się może skrzywić bo to kawałek blachy, ale raczej nie piasta ... która jest szeroka i masywna. To powinno być widoczne gołym okiem.

Ale: jaka to piasta? Bo może ona ma taki luz na łożyskach ... że sobie pływa ... To też można sprawdzić.

masę rzeczy może być , ale już teraz kiedy zamówiłem sam bębenek to już lipa bo zamontowany.Gdybym wiedział ,że takie jaja to pewnie bym kupił obręcz z piastą na bębenku.

54 minuty temu, ahaja napisał:

jak bije obręcz to do centry, a jak bije tarcza to do wymiany.

tarcze 3 sztuki przerabiałem

55 minut temu, ahaja napisał:

Ale: jaka to piasta?

-Specialized Stout na kulkach.

Godzinę temu, User56sz napisał:

Przecież pisałeś że przed wypadkiem wszystko było dobrze.

-to była stłuczka-rzekłbym,nikt nie spadł z roweru,dziewczyna tylko zeskoczyła,ja hamowałem bo telefon dzwonił-ona nie zachowała odstępu.Obca osoba i tyle teraz problemów-goniłem ją ale na krzywej tarczy to se mogłem...

1 godzinę temu, Kruk napisał:

zresztą jaka to tarcza?

-to była G2 Avid

1 godzinę temu, Kruk napisał:

Sprawdź koło tak jak piszesz a dokłądnie czy nie ma luzów na piaście.

Tak remont robiłem,nowy smar,bębenek nowy z miską,kulki zostały bo średnica jak w nowych-4,39mm chyba.

Nic, Panowie-ten rower[Specialized Rockhopper ] stary już jest 12 lat chyba już, będę jeździć na jednym hamulcu-trudno.

Obrecz Alex Rims,RHD,pisata Specialized stout-chciałem kombinować tańszym kosztem wymieniając sam bębenek to teraz mam.

Już raz odsyłałem towar-hamulec Shimano BR M6000 , teraz już po prostu nie chcę kombinacji, wertowania w sprzęcie, odsyłania, szukania problemu z tym kołem, zostawiłem sobie tylko pudełkową wersję tarczy Shimano SM-RT 66 z podkładką gwiaździstą która przyszła ostatnio ale dalej te koło to tajemnica poliszynela.

Jeżdżę na przednim hamplu-trudno-nie wiem co jest grane, za cwany nie jestem bo stary już a i szukać problemu co z nim jest to nie mam pojęcia.

Gdyby nie fundusze to bym kupił tylne koło z piastą i bębnem.Trudno może kiedyś..

Pozdro, dzięki za komentarze

To gorzej, nie mniej coś jest ewidentnie nie tak. ale jak nie koło, jak nie haki trójkąta, jak nie zacisk hamulca, jak nie krzywo zeszlifowane klocki hamulca to co? Tylko adapter lub miejsce na zacisk jest krzywo, oczywiście pomijam fakt prawidłowego ustawienia bo rozumiem że Kolega potrafi to robić dlatego tego nie biorę pod uwagę.

Nie mniej należy pamiętać że odchylenia nawet malutkie na tarczy będą powodować tarcie. :/ 

• Lubię to! 1