Skocz do zawartości

Interwały na rowerze w lesie ?

Justyna

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Zaczynam , więc nie wiem. jakie interwały robić powinien początkujący z formą jakąś już , ale wyrobioną przez bieganie . 

Interwały biegowe robię raz w tygodniu ( czasem zdarza się ,  że nie ) . Najczęściej 10 x 100 m z przerwą 200 m plus rozgrzewka biegowa i schłodzenie. 

10 km to dla mnie normalny dystans biegowy , 25 km dziś dałam radę , ale lekko nie było .

Nie piszę tego by się pochwalić , ale w miarę zobrazować moją kondycję .

Jakie interwały powinnam robić w lesie ?

Edytowane przez Justyna
  • Pomógł 1
Opublikowano

Biegi przełajowe same w sobie maja interwały, jeśli tylko ze stałą prędkością chcesz pokonać podbiegi leśne :)

Po prostu biegaj dany dystans jak najszybciej a one same się w tym terenie będą robić. Może nie tak często i nie w takich samych cyklach czasowych ale będą. Ja tak zawsze trenuje i przynosi to fajny efekt :)

Opublikowano

Kufir ja nie pytam o interwały biegowe :-) Biegi trenuję również z grupą z trenerem , więc mam kogo podpytać ale z rowerem nie ma mi kto podpowiedzieć . Pytam o rowerowe , ale chyba ze zmęczenia zapomniałam napisać w poście ( zaraz edytuję )

Coś podpowiesz ?

Pozdrawiam :-)

Opublikowano

Nie ma to jak zrozumienie tematyki posta ;p

Mój przejazd z interwałami to 6-8x30sek. z przerwami o takiej samej długości. Spróbujesz i zobaczysz ile cykli będzie Tobie odpowiadać po pierwszym razie.

• Pomógł 1
Opublikowano

Każde interwały biegowe możesz przełożyć na interwały rowerowe. Przy czym zamiast jednej serii możesz wykonać dwie. Jeśli nie zrób jedną. Plan na średnio intensywne interwały
...............!-!-!-!-!-!-!..........!-!-!-!-!-!-!...............

Kropki oczywiście rozgrzewka (15min), przerwa (10min), rozjazd (15min)
Wykrzyknik to interwał (1 minuta)
Pauza to przerwa między interwałem (1 minuta).

Można też robić interwały progresywne. Polegające na zwiększaniu obciążenia. Za każdym powtórzeniem zrzucasz na twardsze przełożenie o dwie koronki a w przerwie wrzucasz na miększe o jedną koronkę w górę. Przydatny jest czujnik kadencji, który pomoże utrzymać obciążenie. Załóżmy że kadencję utrzymujesz na poziomie 80obr/min. Nie wiem ile masz koronek w kasecie ale przyjmuje że 10. Zaczynasz z czwartą koronką od góry
...............++-++-++-++-++..........++-++-++-++-++...............

• Pomógł 1
Opublikowano

Dziękuję MadOnion :-) Dziękuję  Red:-) 

O to mi właśnie chodziło :-) 

Czujnika kadencji nie mam , poprzestanę na tym , co podpowiedzieliście.

Czy w rowerowych interwałach zawsze jest ten sam czas szybkiej i wolnej części jazdy ? 

Pozdrawiam :-))

Opublikowano

Wszystko zależy od intensywności. Jeśli robisz tempówki (to chyba odpowiedniki rytmów) to czas może się wydłużyć nawet do 10min ale wtedy różnica w obciążeniu nie jest już tak duża. Dodam że nie robię reguralnych interwałów a trenuję podjazdy więc interwał trwa tyle czasu ile potrzebuję ma dany podjazd albo prosty odcinek.

• Pomógł 1