Skocz do zawartości

1. Szosa / rower szosowy w cenie 1000 - 1999 zł.

Malajonez

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co sądzicie o tej szosie, bo muszę podjąć ostateczną decyzję czy kupić Tribana RC 120 czy tą szosę:

http://bdc-bike.com/pl/p/Jamis-Ventura-Sport-2017-Cosmo-Blue-700Cx48cm/6916

Specyfikacja tego roweru:

Rama:Aluminiowa 6061 z geometrią SSD i SST
Widelec: Aluminiowy 6061
Stery: FSA zintegrowane, zewnętrzne 1,5 - 1 1/8 "
Koła: Alex ID- 19 podwójne obręcze aluminiowe, 28/32H, piasty ze stopów lekkich, szprychy stalowe
Opony: Vittoria Zaffiro, 700 x 25c
Przerzutki: 
Przód Shimano Claris FD-2400
Tył Shimano Claris RD-2400
Manetki: Shimano Claris ST-2400 Dual Control STI, 16-biegów
Łańcuch: KMC Z7
Kaseta: Shimano HG41 8-biegów, 11-32T
Korba: FSA Tempo, 50/34,
Suport: FSA, 68 x 110,5mm
Pedały: Platforma z systemem zatrzasków
Hamulce: Tektro R317 aluminiowe, obrotowe z regulowanymi podkładkami
Kierownica: Jamis Ergo aluminium 6061, 31.8 x 400mm(48/51), 420mm(54/56), 440mm(58/61)
Mostek: Jamis Road, 3D forged 6061 alloy, 7 ̊ x 90mm (48/51), 100mm (54/56), 120mm (58/61)
Owijka: Zamszowa
Sztyca: Jamis aluminium, 27.2 x 350mm
Siodełko: Jamis Road Sport SL
Waga: 10,55 kg

Triban jest droższy o 400 zł, nie wiem jak jest w tym Jamisie z hakiem przerzutki (w Tribanie jest niewymienialny), tu nie wiem jak (ktoś z Was wie czy ten Jamis ma wymienny hak przerzutki i jak z gwarą)?. W Tribanie karbon widelec, a tu aluminium. Co sądzicie o tej szosie? I wiecie jakie max opony tu wejdą?

Edytowane przez Indżynier
Opublikowano

Czy obecnie opłaca się brać Tribana 5 za okolo 1400 zl? Ma nowe opony i kola, osprzęt Sora. 

Czy zaproponowalibyście coś fajniejszego do 1500zł? To ma być moja 1 szosa :)

Opublikowano

Znalazłem fajną używkę w mojej okolicy :

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-kolarka-CID767-IDAh4UE.html

Waszym zdaniem ten sprzęt opłaca się ?

Opublikowano

2 godziny temu, zur555 napisał:

Znalazłem fajną używkę w mojej okolicy :

https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-kolarka-CID767-IDAh4UE.html

Waszym zdaniem ten sprzęt opłaca się ?

Link nie działa 

Jesli to ta https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-kolarka-CID767-IDAh4UE.html

To świetna cena, jeśli rozmiar ok to brać. 

12 godzin temu, ArturR napisał:

Czy obecnie opłaca się brać Tribana 5 za okolo 1400 zl? Ma nowe opony i kola, osprzęt Sora. 

Za mało danych. Te koła to zipp za 10k czy jakieś śmieci z allegro za 200 zł? Zdjęcia? Link? 

Opublikowano
19 godzin temu, SzpiceR napisał:

Link nie działa 

Jesli to ta https://www.olx.pl/oferta/rower-szosowy-boardman-kolarka-CID767-IDAh4UE.html

To świetna cena, jeśli rozmiar ok to brać. 

Tak chodziło o ten, ale niestety nie udało mi się skontaktować. Dziś znalazłem inny ciekawy rower https://www.olx.pl/oferta/trek-alpha-1-2-CID767-IDAilBp.html

W mojej opinii tez cena fajna ale czekam na opinie kogoś kto się zna. Szukam roweru który wytrzyma mi do końca roku (jakieś 5 tys. km) a później sprzedam w miarę zbliżonej cenie i zakupie coś lepszego. Niestety teraz straszna posucha w rowerach i licze ze w zimie będą jakieś promocje na nowe lub używane bardziej opłacalne. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witajcie, jaki rower dla kobiety w tym przedziale cenowym? Nie musi być nowy - mogę szukać okazji.

Opublikowano

Witam

Czy opyla się kupić w sezonie Huragana 1+ za cenę katalogową? Budżet nie jest z gumy, najlepiej żeby kosztował 1700-2300 zł, ale ponad 2000 zł jeśli na prawdę warto.

Pozdrawiam

Opublikowano

Za cenę katalogową rzadko się opłaca :). Poważnie mówiąc, zawsze można coś z tego wynegocjować. Huragan 1+ to 1999 zł, Huragan 2 kosztuje 2349, spokojnie utargujesz poniżej 2300 podanych przez Ciebie. A to już grupa wyżej (Sora), kaseta z Tiagry (serio?) i chyba częściowo karbonowy widelec (ale nie wiem, czy 1+ nie ma takiego samego). Użytkowo pewnie ten jeden tryb więcej to największy plus na papierze. Czy Ci się przyda - nie wiem. Niech się fachowcy wypowiedzą :).

Sprawdzałeś realną dostępność? Huragany są czasem słabo obecne w sklepach, choć to głównie tych wyższych modeli dotyczy.

Opublikowano (edytowane)

Rometa wymyło wszędzie - nawet na stronie producenta go nie ma, w moim mieście pusto. Jeśli do czasu zakupu się nic nie zmieni to chyba kupię B'TWIN'a

Tylko pytanie mam jedno - co lepsze karbonowy sztuciec i tarczówki Tektro i napęd Microshifta, czy lepiej szukać tego Rometa z lepszą grupą ale widelcem alu i heblami standardowymi szczękowymi?

W kwestii dalszego upgrade'u - czy warto ulepszać B'TWIN'a? Mam na myśli kompletną zmianę grupy napędowej (nie pytam czy to się opłaca, ok?) - korba, support, przerzutki, kaseta, łańcuch, tylko manetki chcę zostawić.

W takiej sytuacji nasuwa się naturalne pytanie - Microshifty grają z Shimanowskimi zmieniaczami?

Też jeszcze mam pytanie dotyczące napędu Microshift - czy to jako tako działa, czy ma to podejście do Clarisa, czy raczej to zło konieczne w B'TWIN'ie?

Edytowane przez Szajba99
Opublikowano

Ten rower ma już sporo za sobą... inwestycje będą konieczne.

Opublikowano
9 godzin temu, Kamil Michałek napisał:

warto było by wziąć? Chodzi mi o jazdę taką czysto rekreacyjna.

Kupa złomu. 

W tym budżecie tylko używany (chyba, że jakiś nowy, budżetowy triban z decathonu) 

Kamil Michałek
Opublikowano
5 minut temu, SzpiceR napisał:

Kupa złomu. 

W tym budżecie tylko używany (chyba, że jakiś nowy, budżetowy triban z decathonu) 

Czyli ten spec co dałem link niżej byłby okej?

Swoja droga, czy ramą 56cm bedzie okej na 180cm wzrostu? I czy nie bedzie przeszkadzała waga - 100kg? Czy lepiej odłożyć więcej i poszukać czegoś innego

Opublikowano
1 godzinę temu, Kamil Michałek napisał:

Swoja droga, czy ramą 56cm bedzie okej na 180cm wzrostu? I czy nie bedzie przeszkadzała waga - 100kg? Czy lepiej odłożyć więcej i poszukać czegoś innego 

Wagą się nie przejmuj.

"Rozmiar 56" nic nie mówi. Każdy producent i każdy model ma inne oznaczenia, w jednym "56" rura pozioma rzeczywiście będzie miała 56cm a w innym już 58, różnica jest spora. Musisz odkopać gdzieś tabelkę z geometrią dla tego modelu

Opublikowano
2 godziny temu, Kamil Michałek napisał:

Tak 56 będzie ok, przy 180 dopasujesz się do 56 i 58 - kwestia preferencji i budowy. Sam mam 181cm i jeździłem na tym Specu w rozmiarze 56 - było optymalnie. 

Opublikowano
16 minut temu, Kawasaki napisał:

przy 180 dopasujesz się do 56 i 58 - kwestia preferencji i budowy.

To w końcu się dopasuje czy kwestia preferencji i budowy?

Do efektywnej 58 to chyba z mostkiem 40mm

Opublikowano

Tak jak napisałem - dopasuje się do 56 i 58. Jest na przełomie rozmiarów i jest to kwestią preferencji czy woli mniejsze czy większe ramy i ewentualną kompensację mostkiem.

Komuś kto nie ma pojęcia czy punktu odniesienia spoglądanie na tabelkę z geometrią pomoże tyle co zmarłemu kadzidło, więc napisałem z własnego doświadczenia, przy identycznym niemal wzroście. Myślę, że to bardziej pomoże niż tabelka...

Kamil Michałek
Kamil Michałek
Opublikowano

Zdecydowałem się, że padnie na jednak decatlonowy asortyment poluje w tribana 500/520. Mam tylko pytanie czy lepiej celować w L czy spróbować na M przy wzroście 180-181? 

Opublikowano

Polecam się przymierzyć w jakimś Decathlonie, ale ogólnie jeśli na granicy to polecają mniejszy. Mam 182/82cm przekroku i kupiłem właśnie używaną 500 w M i dla mnie w sam raz.

Btw orientujecie się czy oponka 28C np. Conti Ultra Sport II zmieści się z błotnikami do 500tki? Do tego bagażnik, sakwa i miałbym idealnego commutera do pracy :)