Gość Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Dnia 2.05.2017 o 13:12, Puncu napisał: Dartmoor Totem 36z Dnia 2.05.2017 o 13:12, Puncu napisał: Race Face X-Type 22z Zważ mi te zębatki z korby jak możesz...
Puncu Opublikowano 7 Września 2017 Autor Opublikowano 7 Września 2017 Zważ mi te zębatki z korby jak możesz...Proszę. Wagowo +/- 1g bo są brudne.No i totem jest pod singla. Nie ma żadnych pinów, nic. Fajnie trzyma łańcuch ale z młynka wchodzi dość długo.
Gość Opublikowano 7 Września 2017 Opublikowano 7 Września 2017 Dzięki. Na wiosnę poszukam zębatek alu...Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Puncu Opublikowano 9 Września 2017 Autor Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Zajechałem łożyska w zawieszeniu Czas na wymianę. W ferworze walki zapomniałem robić zdjęcia procesu wymiany, ale kto smaruje ten jedzie i wszystkie łożyska weszły jak masełko na gorącego tosta. I jest zawias gotowy, uszczelniony i pracuje jak marzenie Montaż... Montaż bardziej... Już stoi na kołach No i nie może zabraknąć błotniczków Czy o czymś zapomniałem? Aha, wróciłem do starej sztycy Race Face Ride oraz do korb Race Face Evolve DH. Czekam na napinacz Edytowane 9 Września 2017 przez Puncu 1
Puncu Opublikowano 9 Września 2017 Autor Opublikowano 9 Września 2017 1 minutę temu, MateGG napisał: ale za mało miejsca Się popieści to się zmieści. Jak nie masz miejsca na kolejny rower to po prostu dłużej myślisz gdzie go upchnąć 1
Puncu Opublikowano 9 Września 2017 Autor Opublikowano 9 Września 2017 O kosztach trudno tutaj mówić bo tych hamulców nie ma, czasem się pojawiają na rynku wtórnym ale popularniejsze są młodsze modele. Ceny oscylują między 300zł a 600zł za komplet. Chcąc kupić nowy model trzeba zapłacić 800-1000zł za jeden.
Puncu Opublikowano 9 Września 2017 Autor Opublikowano 9 Września 2017 (edytowane) Moge porównać do Deore M615 które mam zamontowane w mniejszej wersji. Hope są na DOT 4/5.1 więc "feeling" jest zupełnie inny, klamka jest twarda jak... coś twardego I idealnie czuć co się dzieje z kołami. W Shimano klamki są miękkie, gumowate. Mimo że hamują bardzo dobrze to trudno jest wyczuć moment blokowania się koła. Jeździ się raczej na zasadzie - o fajnie, przyjemna modulacja, zablokuje koło i trzeba dusić klamkę do samego końca. W Hope charakterystyka jest liniowa od początku do końca. Nie ma żadnych servo-wave i innych systemów, nawet klamka głębiej wpada gdy klocki się zużyją bo same się nie ustawią Coś więcej może dodać @Zalas, używał dokładnie takich hamulców przed obecnymi Shimano które ma. Edytowane 9 Września 2017 przez Puncu
Zalas Opublikowano 10 Września 2017 Opublikowano 10 Września 2017 Dnia 9.09.2017 o 23:30, MateGG napisał: A jak wypadają w porównaniu np z slx? Dnia 9.09.2017 o 23:38, Puncu napisał: Moge porównać do Deore M615 które mam zamontowane w mniejszej wersji. Hope są na DOT 4/5.1 więc "feeling" jest zupełnie inny, klamka jest twarda jak... coś twardego I idealnie czuć co się dzieje z kołami. W Shimano klamki są miękkie, gumowate. Mimo że hamują bardzo dobrze to trudno jest wyczuć moment blokowania się koła. Jeździ się raczej na zasadzie - o fajnie, przyjemna modulacja, zablokuje koło i trzeba dusić klamkę do samego końca. W Hope charakterystyka jest liniowa od początku do końca. Nie ma żadnych servo-wave i innych systemów, nawet klamka głębiej wpada gdy klocki się zużyją bo same się nie ustawią Coś więcej może dodać @Zalas, używał dokładnie takich hamulców przed obecnymi Shimano które ma. No powiem tak. @Puncu wyczerpał temat jedynie mam wrażenie, że slx'y są jak by bardziej... hymmm... precyzyjne? nie wiem jak to określić ale czuję że są trochę pewniejsze niż np deore. Ale tak jak kolega wyżej napisał ich praca średnio mi odpowiada, wolę jednak liniową pracę i twardą pewną klamkę, tak więc jak będę miał jakiś zastrzyk gotówki to chcę wrócić do tych hope jednak do modelu M4 (różni się tylko klamkami), gdyż ostatnio enduro 4 pokonały mnie w serwisie przez kompletny brak dostępności części.
Siwy Opublikowano 12 Września 2017 Opublikowano 12 Września 2017 Witam Też jestem posiadaczem BIG HITA 2004 i bardzo mi się spodobała twoja zmiana koła na 26". Mam pytanie czy wahacz dorabiałeś w firmie z Mielca, jak tak to jaki to koszt.
Puncu Opublikowano 12 Września 2017 Autor Opublikowano 12 Września 2017 (edytowane) @Siwy, pisałem parę lat temu do firmy która zajmowała się produkcją takich wahaczy. Nie produkują ich od dawna a wznowienie produkcji to minimum 500szt po 500zł/szt. Ja poprostu kupiłem drugą ramę z tym wahaczem i zrobiłem przekładkę Edit: Tutaj po przekładce. Wracając. Przyszedł mi w końcu napinacz Zamontowany i wyregulowany już po pierwszych testach. Edytowane 12 Września 2017 przez Puncu
marekctr Opublikowano 19 Września 2017 Opublikowano 19 Września 2017 Sprzęt konkretny miłej zabawy i wysokich lotów.
Puncu Opublikowano 23 Września 2017 Autor Opublikowano 23 Września 2017 Testów ciąg dalszy. Zmiana kierownicy z Race Face na Race face Z Responda na Chestera. @Zalas chciał spróbować kierownicy o większym wzniosie (38mm), mi wizualnie przypadł do gustu Chester, niby ma 25mm wzniosu ale zobaczymy jak się jeździ 1
Puncu Opublikowano 15 Października 2017 Autor Opublikowano 15 Października 2017 Jestem po testach. Kierownica przypadła mi do gustu, jej wznios jest odpowiedni, szerokość ta którą znam Z napinaczem też wszystko w porządku, robi co ma robić.
Puncu Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Opublikowano 26 Listopada 2017 Zmiany Znieniam dwupółke Marzocchi 888 RC na jednopółke Marzocchi 66 RC. Konstrukcyjnie dokładnie to samo.Waga:888 - 3270g66 - 3030gRóżnica 240g. Myślałem że będzie więcej
Puncu Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Opublikowano 26 Listopada 2017 Wygląda to tak. Amortyzator jest ustawiony na 150mm skoku. Przy okazji serwisu podniose go do 180mm. Główka sterowa jest długa i brakuje mi troche sterówki. Muszę zastanowić się co z tym zrobić. Moge albo nabić nową rurę albo szukąć bardzo niskich sterów.
suqub Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Dlaczego zmieniłeś? Dwupółka nie jest lepsza?
Puncu Opublikowano 26 Listopada 2017 Autor Opublikowano 26 Listopada 2017 Zmieniłem bo miałem Dwupółka ma 200mm skoku i jest cięższa. Nie wykorzystywałem jej potencjału. Jednopółke zamontowałem na spróbowanie. Z tylnym amortyzatorem też będę kombinował
egzo23 Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Moimi zdaniem dwupółka do takiego byka być musi... Z jednopółką, to wygląda jakoś biednie. Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
jedras Opublikowano 26 Listopada 2017 Opublikowano 26 Listopada 2017 Jak by Ci się któryś jednak znudził możesz dać znać Wczoraj skończyłem zabawę z drop-offem, jakiś czas temu wstawiłem tanie uszczelki, po w zasadzie jednej 15 minutowej jeździe testowej stwierdziłem że w d... mam tanie uszczelki z allegro i zakładam oryginalne. 2 tygodnie temu składałem na szybko i cholera podwinęła mi się jedna, wróciłem do domu, zakładam do Kony, dobiłem powietrza i lagi zarzygane... na szczęście uszczelki bez uszkodzeń i nie poleciało po klockach, wczoraj poskładałem i po testach śmiga fajnie, tylko ja jestem odrobine poobijany ;( Kusi mnie odrobinę większy skok, 160 wydaje się w sam raz, 200 ani ja nie wykorzystam ani stara Kona za bardzo nie łyknie.
Puncu Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 Amor sam zadecydował. Rury sterowej wystaje mi 20mm, to jest za mało by bezpiecznie chwycić ją jakimkolwiek mostkiem. Niższych sterów nie znajde, a nawet jeśli to nic nie dadzą. Dwupółka wraca, jednopółka na handel
jedras Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 Daj znać na PW po ile i ile masz tam w niej rury sterowej. Szóstki chodziły mi od jakiegoś czasu po głowie, jedyne sensowne w rozsądnej cenie na allegro przegapiłem jakiś czas temu ;(
Puncu Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 Godzinę temu, jedras napisał: Daj znać na PW po ile Raczej będę go sprzedawał osobiście po znajomości. Te szóstki były "robione" a nie chce trafić na klienta, który by mnie mógł zwyzywać od oszustów że bebechy ma zepsute. Ten sprzęt ma prawie 13 lat. Niestety wszyscy mówią, że serwis jest prosty dlatego kaszojady i inne gówniaki je serwisują bez podstaw mechaniki. Ja kupiłem ten amortyzator niekompletny i z roztrzaskanym tłumikiem powrotu/odbicia. Znam się na Marzocchi dlatego postanowiłem to naprawić. Wszystko działa ale fakt naprawy obniża jego wartość. 1
jedras Opublikowano 27 Listopada 2017 Opublikowano 27 Listopada 2017 Jak lagi całe to mi to nie przeszkadza. Mój drop-off teoretycznie to 2004 rok, ale patrząc po bebechach powiedział bym że 2005/2006, na pewno coś miedzy wersją 2004 a 2006. Lagi idealne, ale w środku też było majstrowane bo tulei jednej nie ma i chyba sprężyna jest inna, nie sprawdziłem jaki ma skok, pewnie za 2 tygodnie zobaczę, bo zostawiłem rower u rodziców. Strzelony tłumik to nie jest taki wielki problem, widziałem sporo patentów na naprawę i wiele amorków tak jeździ, skatowane lagi to od kijowych uszczelek, to od braku serwisowania lub z niedbalstwa to dopiero problem.
Puncu Opublikowano 27 Listopada 2017 Autor Opublikowano 27 Listopada 2017 No dobra, będę miał to na uwadzę że chcesz kupić. PW przeczytałem i gdy będę w domu to odpisze
Puncu Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Opublikowano 29 Listopada 2017 Wróciła dwupółka. W 66 nic nie zrobię ze sterówką a przebijanie jest dla mnie nieopłacalne. Długość rury sterowej to 178-180mm. Ja potrzebuje co najmniej 19cm. Zmienił się za to damper, tylny amortyzator. Progressive Suspension - 5th Element został zastąpiony nieco młodszym Foxem DHX 5.0. Różnica wagowa: 5th Element - 510gDHX - 415g A! No i skróciłem sztyce o 14mm by uzyskać idealny kompromis pomiędzy podjazdami a zjazdami
Rekomendowane odpowiedzi