ZelekBARCA Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2018 Czyli ogólnie jest dobrze? Wystarczy zrobic to co powiedziales i bedzie okej?
Michal2008 Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 28 minut temu, ZelekBARCA napisał: Czyli ogólnie jest dobrze? Wystarczy zrobic to co powiedziales i bedzie okej? W skrócie, na dzień dzisiejszy rama jest za duża patrzenie ile urośniesz i kiedy to bez sensu moim zdaniem. Zostają Ci tylko półśrodki i sam musisz to ogarnąć: Długość mostka, kąt mostka (negatyw/ czy na +), podkładki pod mostkiem + sztyca offset/bez offsetu. Na pierwszy ogień tak jak koledzy wcześniej pisali krótszy mostek i tyle... 1
Administrator SzajBajk Opublikowano 27 Grudnia 2018 Administrator Opublikowano 27 Grudnia 2018 W dniu 23.12.2018 o 17:12, ZelekBARCA napisał: Podczas jeżdżenia bola mnie plecy, czy jeżdżenie naz za dużym rowerze może spowodować uszczerbek na zdrowiu? Tak, możesz sobie zaszkodzić, jeżdżąc na zbyt dużym rowerze. Nie chodzi tylko o plecy, ale także o całe łańcuchy mięśniowe, które zbytnio naciągasz w złej pozycji. Pamiętaj, że możesz montować krótsze mostki, albo przesuwać siodło do przodu, ale suport pozostaje w miejscu, więc praca nóg może być zaburzona.
ZelekBARCA Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Czyli najlepiej wymienic rame lub caly rower?
Administrator SzajBajk Opublikowano 27 Grudnia 2018 Administrator Opublikowano 27 Grudnia 2018 12 minut temu, ZelekBARCA napisał: wymienic rame Ja bym wymienił. Na rowerze musisz się czuć, jak w domu.
ZelekBARCA Opublikowano 27 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 27 Grudnia 2018 Rozumiem, a jesli juz to na jaki 58 56cm? Przy wzroście 181?
SzpiceR Opublikowano 27 Grudnia 2018 Opublikowano 27 Grudnia 2018 Jeśli ma być taka sama emonda to wziąłbym 56.
patryk072 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Opublikowano 30 Stycznia 2019 Cześć, też potrzebuję porady, mam 173 cm wzorstu, wewnętrzna długość nogi 79-80. Chcę kupić Rometa Huragana 2+ i myślałem o rozmiarze 52, natomiast widziałem, że niektórzy kupują tez 54, bardzo proszę o informację jakie lepiej rozmiar wybrać. Dzięki!
MrEmek Opublikowano 5 Maja 2022 Opublikowano 5 Maja 2022 (edytowane) Cześć, Chciałbym nieco odświeżyć temat. Mianowicie borykam się z problemem dostępności mojego rozmiaru dla Domane Al4. We wszystkich sklepach, w których jeszcze są te rowery najwyższy rozmiar to 58. Mam 187 cm wzrostu i wg. rozmiarówki na stronie treka powinienem mieć rozmiar 61. Jednak tego rozmiaru dosłownie w całej Polsce nie ma. Jaka jest Wasza opinia na temat rozmiarówki treka domane? Czy myślicie, że rozmiar 58 będzie dla mnie ok? Dodam jeszcze, że w przypadku scotta addict rozmiar XL (który wg. scotta to 58, jest dla mnie ok). Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 5 Maja 2022 przez MrEmek
ernorator Opublikowano 28 Maja 2022 Opublikowano 28 Maja 2022 Każdy ma trochę inne wymiary ale dla mnie Scott Addict 56 jest dobry wszędzie poza reach bo mam krótsze rączki niż standard przy 183 cm, skończyło się na 54. Trek Domane 58 do mnie pasował.
stuiverke Opublikowano 3 Czerwca 2022 Opublikowano 3 Czerwca 2022 (edytowane) Witam, pisze w związku iż zamierzam kupić swoją pierwszą szosę a nie chciałbym zbyt szybko się zniechęcić ogólnie przeszedłem całą procedurę bike fittingu, niestety pomiary były analizowane z rozmiarówka treka która jak czytam nie jest do końca poprawna. Niestety nie pamiętam pomiarów... wiem, że wyszła rama 60. Zastanawiam sie póki mam jeszcze wybór czy dla kogoś o wzroście 187cm nie będzie za duża i nie lepiej celować w 58? Edytowane 3 Czerwca 2022 przez stuiverke
MrEmek Opublikowano 3 Czerwca 2022 Opublikowano 3 Czerwca 2022 Generalnie to trudno mi wypowiedzieć się na temat bike fittingu i jego wyników, bo sam nie przechodziłem, ale przy takim samym wzroście wziąłem treka domane w rozmiarze 58 i jest dla mnie ok. Oczywiście rozmiar, oprócz wzrostu zależy jeszcze od długości rąk czy przekroku, natomiast ja zaufałem filmikom na YouTube oraz swojemu cialu i wybrałem mniejszą ramę niż jakby wskazywała rozmiarowka 🙂 Na 61 czułem się za bardzo wyciągnięty. Jest kilka ciekawych filmików na yt dot. wyboru ramy. Generalnie jak jesteś między rozmiarami to bierz mniejsza. Mniejsza rame jest łatwiej wyprowadzić niż większą.
Rekomendowane odpowiedzi