ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Witam mam na imię Pawel i 16 lat kupilem 3 miesiace temu rower szosowy o rozmiarze ramy 60cm dokladnie TREKA emonde ARL4. Mam 181 cm wzrostu i wydje mi sie ze rower jest za duży kupiłem ten rozmiar ponieważ jeszcze moge trochę urosnąć ale nwm czy az tyle abym byl odpowiedni na mój rower. Podczas jeżdżenia bola mnie plecy, czy jeżdżenie naz za dużym rowerze może spowodować uszczerbek na zdrowiu?
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ostatnio rezerwowal treka aleEmonde na wyjazd do kolegi i Panowie powiedzieli mi ze przy jego podanym wzroście 187 cm rozmiar 60 będzie za duży. Opierając się na jego opini uważam ze: 1 rower masz za duży2 raczej nie urośniesz do takiego wzrostu aby załapać się na rozmiar 603 Wtopa lekka - próbuj korygować pozycje krótszym mostkiem i przesunięciemSiodła Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
de Villars Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Z pewnością rower za duży, ale czy kolega jeszcze urośnie to zależy - mnie mocno wyciągnęło w liceum, czyli właśnie gdzieś około 16 roku życia.
SzpiceR Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Do rozmiaru 60 musiałbyś "dowalić" 10 cm. Nawet jeżeli tyle urośniesz to potrwa to pewnie 2 lata a jeździć taki czas na o wiele za dużej ramie raczej odpada Możesz kombinować ze sztycą bez offset'u, przesuwaniem siodła, krótszym mostkiem itd ale imo średni ma to sens bo różnica jest po prostu za duża. Albo sprzedać rower i kupić drugi w dobrym rozmiarze (a najlepiej kupić teraz drugi a ten opchnąć na wiosnę) albo kupić drugą ramę/frameset i przełożyć graty. Osobiście skłaniałbym się ku drugiej opcji bo sprzedać w dobrej kasie rower z tak dużą ramą nie będzie łatwo. https://www.bike-discount.de/en/buy/radon-r1-frame-white-black-708916
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Oby wyciągnęło ale przy już i tak wysokim wzroście w tym wieku prawdopodobieństwo nie jest duże przynajmniej na tyle żeby urosnąć ok 10 cm aby zmieścić się do rozmiaru 60 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Podczas kupowania sprzedawca powiedzial ze rower jest okej wystarczy skrócić mostek i bedzie dobrze przez ti kupilem wlasnie taki a nie inny rozmiar.
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 (edytowane) kupiłeś w jakimś autoryzowanym sklepie Treka? Sprzedawca zrobił Cię w bambuko chyba że wychodził z założenia, że dorośniesz do ramy 60. Wg tabel na www - trek proponuje 60 dla wzrostu pow 184cm. Ja przy 183cm mam Domane 58 i jest git. Teraz masz dwa wyjścia - liczyć, że urośniesz (i to dość sporo bo nawet te 3-4 cm sytuacji nie poprawią jakoś znacząco) albo robić coś w kierunku wymiany roweru/ramy. Biorąc pod uwagę, że nie wiesz co będzie za x lat - kupowanie roweru na wyrost - ja bym im oddał ten rower i żądał rozmiaru pod aktualny wzrost - 58 Edytowane 23 Grudnia 2018 przez trollu
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Gdyby rozmiar był ok to nie byłoby trzeba skracać mostka. To tak jak byś kupował auto i gość by powiedział ze wystarczy zrobić sprzęgło i auto będzie okej Poza tym nie sprawdziłeś w katalogu jaka jest rozmiarówka Treka ? Według tabeli rozmiar 58 jest od 179 do 186 a rozmiar który posiadasz od 184. Tak naprawdę rozmiar który powinieneś teraz posiadać to mógłby być nawet 56 a już na pewno 58. Mój znajomy ma 190 cm i posiada rozmiar 58 bo 61 w treku to bydlę dla dwumetrowcow Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Kupowałem w tym sklepie ten rower:
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Jak pisze kolega wyzej udałby ske do sklepu i spróbował dogadać ale jest jedno ale ! Na 90% sadze ze poinformowałeś sprzedawcę ze świadomie chcesz kupić rower większy z myślą o tym ze urośniesz wiec ten raczej nie będzie miał nic sobie do zarzucenia !Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 No właśnie, nikt z nas nie był przy rozmowie podczas doboru rozmiaru. Jeśli wyszedłeś z założenia, że dorośniesz - to wg mnie na ten moment strzeliłeś sobie w kolano, w dłuższym rozrachunku - tak samo. Jeśli trafiłeś na nieuczciwego sprzedawcę i wepchnęli Ci ostatni rower jaki im zalegał - to nie miło z ich strony ale sprzedawcy raczej tak nie działają, mają za dużo do stracenia jeśli chcą sprzedawać dobre marki a nie tani shit. Koniec końców - możesz skrócić mostek, przesunąć siodełko ale będzie to maskowanie problemu a nie jego rozwiązywanie. Masz za duży rower i tyle
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie wiem czy oplaca sie jechac 100km zeby negocjowac bo tyle mam do tego sklepu... sprzedawca mogl dac mi jakies wskazówki zwłaszcza ze powiedzialem mu ze to jest moja pierwsza szosa.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Podejrzewam zeMostek już skróciłem jak zalecał sprzedawca w związku z tym danie jeszcze krótszego:a) może sprawić ze rower będzie „nerwowy”B) pomijam aspekt wizualny bo na to już nie masz wpływu ,Sztyca bez offsetu i siodło max do przodu. Reszta to modlitwa do tych z góry o szybki przyrost ale z doświadczenia wiem ze to. UE pomaga. Kupę lat modliłem się aby pozwolili mi przebić magiczna barierę 170 cm i jak na złość zatrzymali mnie zaledwie centymetr przed oczekiwaniami. A teraz ? A teraz czas zacząć modlitwę o to aby jak równie wolno sprawiali przyrost tak równie wolno niech sprawiają spadek do ziemi Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 sam napisałeś, że kupiłeś ten rozmiar bo myślisz, że możesz jeszcze urosnąć. Sprzedawca nie będzie się kłócił z klientem Znam 2 sklepy Treka, w obydwu nigdy nie było problemu pt złe doradztwo itp.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie wiem czy oplaca sie jechac 100km zeby negocjowac bo tyle mam do tego sklepu... sprzedawca mogl dac mi jakies wskazówki zwłaszcza ze powiedzialem mu ze to jest moja pierwsza szosa.Trochę od D strony to wszystko zacząłeś. Najpierw należało napisać na forum i zapytac o porady później (choć nie wiem dlaczego tego nie zrobiłeś) zajrzeć na stronę treka i zobaczyć rozmiarówkę a potem dopiero pojechać. Ps. Teraz tez nie musisz jechać a wystarczy ze zadzwonisz i pogadasz chociaż nie wróżę optymistycznej wersji tym bardziej w sezonie zimowym gdzie zależy im na sprzedazy każdej pojedynczej sztuki. Mimo wszystko wesołych świat Ps. Swoją droga na 100% w ciągu 30 dni od zakupu miałbyś prawo do wymiany wiec dlaczego po 3 miesiącach skapnalesSię ze możesz mieć zbyt duży rozmiar ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 2 minuty temu, Antyszprycha napisał: Ps. Swoją droga na 100% w ciągu 30 dni od zakupu miałbyś prawo do wymiany wiec dlaczego po 3 miesiącach skapnales Się ze możesz mieć zbyt duży rozmiar ? hah niestety obawiam się, że to "wszechwiedza" którą zaczyna weryfikować życie 1
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 To prawda za szybko kupilem ten rower... siadalem tez na rozmiarze 56 ale sprzedawca mówił ze jest za mały.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Mimo wszystko spróbowałbym się dogadać mi równo rok temu Canyon wymienił rozmiar po 50 dniach bez problemu (mimo ze regulaminowo maja 30 dni). Nie robili tez problemu ze korba była lekko otarta a dodatkowo wysyłkę i zamówienie kuriera krąży wysłanie nowego wzięli w 100% na siebie ! Ja bym po świętach dzwonił Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro To prawda za szybko kupilem ten rower... siadalem tez na rozmiarze 56 ale sprzedawca mówił ze jest za mały.Mogłoby tak ze wolał sprzedać Tobie rozmiar 61 bo to bardzo rzadko sprzedające zie rozmiary i zapewne na sklepie miał ich mało jak nie jedno. Atomowego rozmiar 54, 56 i 58 to najbardziej popularne rozmiary w Treku i wiedział ze i tak zejdą. Nie mniej jednak nie mnie oceniać postępowanie sprzedawcy bo nie byłem przy Waszej rozmowie. Skoro siedziałeś na 56 i był za mały to dlaczego od razu wlazłeś na rower dwa rozmiary większy ? Yyyy obstawiam ze sprzedawca nie miał na stanie r58 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro 1
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zacząłem jeździć nic mi na początku nie dolegalo później zacząłem ogladac filmiki na temt bikefitingu i tak zauważyłem ze z moim rowerem jest cos nie tak zwlaszcza ze opierajac sie na klamkomanetkach jestem bardzo wyciągnięty.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zacząłem jeździć nic mi na początku nie dolegalo później zacząłem ogladac filmiki na temt bikefitingu i tak zauważyłem ze z moim rowerem jest cos nie tak zwlaszcza ze opierajac sie na klamkomanetkach jestem bardzo wyciągnięty.Powiedz czy sprzedawca miał 58 ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Mial ale karbonowy a ja tez nie chcialem wydawac ponad 8k za pierwsza szose
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Siadales na rozmiar 58 ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie, usiadlem od razu na 60 ponieważ podobal mi sie wizualnie a sprzedawca powiedzial ze jest ok tylko wystarczy skrócić mostek.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Aha no to trudno. Skoro tak Ci powiedział to mogłeś pomyśleć ze przy 58 nie trzeba będzie skracać mostka. Można gdybać i wyciągać różne wnioski. Fakt jest jeden. Masz za duży rower i to według mnie sporo za duży ale nie chce Cię tu już dołować. Odstaw temat i ciesz się świetami a po nich zadzwoń do sprzedawcy i spróbuj się dogadać. Jeśli się nie da to ja bym sprzedał rower. Aby był na Ciebie odpowiedni musiałbyś urosnąć 10 cm co możePotrwać nawet ponad dwa lata ( o ile w ogóle tyle jeszcze urośniesz skoro w tym wieku i tak jesteś już wysoki) a w tym czasie. Je ma sensu jeździć i się męczyć. Poza tym prawdopodbnke za okres ok 3 lat pewnie o rak byś wymieniał rower Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 sprzedawca nie musi mieć wszystkich rozmiarówek każdego modelu na stanie. Chyba, że akurat załapałeś się na obniżkę ceny za rocznik schodzący to zaryzykowałeś mniejszą kasę kosztem rozmiaru. Jeśli kupowałeś model ad2019 to w ciągu kilku dni ściągają rower w żądanym rozmiarze z magazynu w Holandii i tyle. Jeśli nie ma - czeka się 1-2 m-c na kolejną dostawę zza wielkiej wody.
Rekomendowane odpowiedzi