ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zadzwonie zobaczw co da sie zrobic najwyżej skórce moste bo jeszcze tego nie zrobilem przejechalem 1000 km a ostatnie 200 mocno bolaly mnie plecy podczas jazdy wyreguluje siodło i zobaczymy jeśli uda mi sie sprzedac za tyle za ile kupilem to byłbym sklonny to zrobić i kupic rozmiar 58.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Nie no bez przesady nie bądź takim optymista ze chcesz sprzedać rower z przebiegiem 1000 km czyli używany w cenie nowego chyba ze kupiłeś go w meeeeega niskiej cenie. Jaka długość mostka masz teraz ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 to już nawet nie chodzi o to czy Ty byłbyś skłony sprzedać tylko czy ktoś byłby skłonny tyle zapłacić
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Na mostku pisze 5,2 N.m Max nie wiem jaki to rozmiar ale może to cos wam powie, rower jest w stanie idealnym żadnej rysy może za 4k udałoby sie go sprzedać.
trollu Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 to siła maksymalna, z jaką należy dokręcić śruby a nie rozmiar szukaj innych oznaczeń, masz tam opisaną długość oraz kąt mostka
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Aha To co podałeś to siła w nm z jaka należy przykręcić śruby mostka Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 59 minut temu, ZelekBARCA napisał: jeśli uda mi sie sprzedac za tyle za ile kupilem Rower jest w mega nietypowym, skrajnym rozmiarze i ciężko będzie na niego znaleźć kupca. Nie oczekuj też, że używany rower sprzedasz za takie pieniądze, za jakie ktoś może kupić nowy w sklepie, z pełną gwarancją i z zerowym przebiegiem, bo w takim wypadku nie ma żadnego powodu, dla którego miałby brać od Ciebie. Potraktuj to jako kosztowną lekcję, pogódź się z utratą konkretnego grosza i wyciągnij z tego wnioski przy kupowaniu następnego.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 110mm nie zauważyłem..Skróć o 2 cm (w sensie wymień na 90) i zobaczysz czy będzie ok. Jeszcze takie pytanie. Trek ma dożywotnia gwarancje na ramę czy zarejestrowałeś rower na stronie ?(to warunek do uzyskania dożywotniej gwarancji) ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Tak trek ma dożywotnią gwarancję na rame. Dokladnie nie wiem ale chyba nie trzeba rejestrować wiem napewno ze ma na rame dożywotnią gwarancję.
Antyszprycha Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 To musisz tez wiedzieć ze dożywotnia gwarancja na ramę w treku dotyczy tylko i wyłącznie pierwszego użytkownika. Jak do końca to działa to nie wiem ale sprzedawca powinien Cię o tym poinformować Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ale chyba nie bede zamierzal go sprzedawać w tabeli rozmiarów traka jest ze od 185cm wzrostu mozna jezdzic na ramie 60 wiec skroce sobie mostek dostosuje siodelko i raczej powinno byc okej. Jesli bede czul poważny dyskomfort spróbuje cos z tym zrobic i wtedy pomysle o wymianie roweru albo zamianie ramy.
Zajop Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 5 godzin temu, ZelekBARCA napisał: Witam mam na imię Pawel i 16 lat kupilem 3 miesiace temu rower szosowy o rozmiarze ramy 60cm dokladnie TREKA emonde ARL4. Mam 181 cm wzrostu i wydje mi sie ze rower jest za duży kupiłem ten rozmiar ponieważ jeszcze moge trochę urosnąć ale nwm czy az tyle abym byl odpowiedni na mój rower. Podczas jeżdżenia bola mnie plecy, czy jeżdżenie naz za dużym rowerze może spowodować uszczerbek na zdrowiu? A jakie dystanse jeździsz? I ile ważysz? Bo może ból pleców nie ma związku z za dużym rowerem
ZelekBARCA Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 23 Grudnia 2018 Miedzy 50 - 100km to byl moj pierwszy sezon rowerowy w ktorym sie wkrecilem w rowerowaszajbe i zrobilem okolo 4000k km w następnym sezonie planuję przebić granicę 10k i zamierzam wybierac sie na trady długodystansowe. Waże 63,5 kg
Gość Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 26 minut temu, Antyszprycha napisał: Jak do końca to działa to nie wiem Tak to działa, że dożywotnią gwarancję na ramę ma nie ten, kto pierwszy kupi dany rower, ale ten, kto pierwszy zarejestruje na stronie Treka numer swojej ramy pod swoim nazwiskiem. Nie zarejestrujesz - nie masz gwarancji. Kupisz używany rower, który ktoś na siebie wcześniej zarejestrował - nie masz gwarancji. W drugim przypadku jak pozostaniesz w dobrych relacjach z poprzednim właścicielem, to w razie czego możesz spróbować go prosić, żeby zareklamował, ale to trzeba ze wszystkim bujać się za jego pośrednictwem. 22 minuty temu, ZelekBARCA napisał: 185cm wzrostu mozna jezdzic na ramie 60 Jak osiągniesz wzrost 185 to będziesz dopiero w dolnej granicy rozmiaru. Czyli i tak ciągle jeszcze wygodniejszy byłby pewnie rozmiar mniejszy - 58, który według ich tabeli byłby komfortowy nawet dla gości o wzroście 187. A wierz mi: na granicy rozmiarów zawsze lepiej jest być większym na mniejszym rowerze, niż mniejszym na rowerze większym.
Zajop Opublikowano 23 Grudnia 2018 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Jeśli chodzi o wygodę, to lekko za duży rower powinien być wygodniejszy od lekko za małego (wyższa główka ramy, niżej ustawione siodełko, mniejsza różnica między wysokością siodełka a kierownicy... Itd.). Oczywiście LEKKO. Masz dopiero 16 lat. Powinieneś być w stanie przyzwyczaić się i rozciągnąć do każdej noedogodności. Plecy mogą Cię boleć od miliona różnych powodów. (Nie koniecznie związanych z rozmiarem roweru). Możesz mieć za wysoko siodło i podczas jazdy wykonywac dodatkowe ruchy kręgosłupem, możesz mieć źle ustawione klamkomanetki, możesz mieć za słabe mięśnie ramion, albo pleców... Oczywiście rower jest na Ciebie za duży bez dwóch zdań i mostek zmień na pewno. Ale nie koniecznie to jest przyczyną bólu. 1
de Villars Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 12 godzin temu, ZelekBARCA napisał: To prawda za szybko kupilem ten rower... siadalem tez na rozmiarze 56 ale sprzedawca mówił ze jest za mały. To jest mega dziwne. Ja mam 183 cm i na rozmiarze 56 czuję się idealnie. Mam też używkę w rozmiarze 58 (kupiona gdy jeszcze mało czego byłem świadomy w kwestii rowerów szosowych) która była ciut za duża i skróciłem w niej mostek. Ale to się dowiedziałem dopiero po czasie, jak pojeździłem na 56 i się dowiedziałem że na szosie może być tak wygodnie. Tak więc jestem zszokowany radą sprzedawcy. Jeśli nie masz jakiejś nietypowej budowy, to rozmiar 56 wydawałby się idealny dla Ciebie. 1
ZelekBARCA Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2018 Na pewno będę chciał jeszcze jezdzic na tym rowerze a przynajmniej w nastepnym sezonie, wydaje mi sie ze nie zrobie sobie krzywdy jeżdżąc na za dużym rowerze.
Argi Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 Rower jest za duży, dwa rozmiary. Mostkiem tega raczej nie nadrobisz. Pytanie, jaka masz długość nogi, im dłuższą w stosunku do wzrostu, tym dla Ciebie (w tym przypadku) gorzej. BTW, kolejny producent, który bierze te rozmiary z d...y. Bo rozmiar "60" posiada rurę poziomą 58,6cm, ale jeśli chciałbyś jednak rurę 60cm, to musisz brać rozmiar "62". No, ale zawsze może być gorzej. Można np. podawać rozmiar w calach, w odniesieniu do rury podsiodłowe Chore.
Antyszprycha Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 26 minut temu, Argi napisał: Rower jest za duży, dwa rozmiary. Mostkiem tega raczej nie nadrobisz. Pytanie, jaka masz długość nogi, im dłuższą w stosunku do wzrostu, tym dla Ciebie (w tym przypadku) gorzej. BTW, kolejny producent, który bierze te rozmiary z d...y. Bo rozmiar "60" posiada rurę poziomą 58,6cm, ale jeśli chciałbyś jednak rurę 60cm, to musisz brać rozmiar "62". No, ale zawsze może być gorzej. Można np. podawać rozmiar w calach, w odniesieniu do rury podsiodłowe Chore. nie wiem czy dobrze napisze ale w treku nnie ma chyba rozmiaru 61 tylko 60 i oznacza on długość rury podisodłowej. Moge się mylić, niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę źle
Argi Opublikowano 24 Grudnia 2018 Opublikowano 24 Grudnia 2018 3 minuty temu, Antyszprycha napisał: nie wiem czy dobrze napisze ale w treku nnie ma chyba rozmiaru 61 tylko 60 i oznacza on długość rury podisodłowej. Moge się mylić, niech mnie ktoś poprawi jeśli piszę źle Nie ma 61. Dla rozmiaru "60" (model Emonda ALR), rura pozioma 58,6, podsiodłowa 55,3 - mocny "slopping". Co więc uzasadnia oznaczenie rozmiaru jako "60cm"? 19 minut temu, ZelekBARCA napisał: Dlaczego gorzej? Przy stałym wzroście, dłuższa noga oznacza krótszy tułów. Zmniejsza się zasięg, a siodło musi iść wyżej. Dla takich osób należy przymierzać rozmiar mniejszy, niż wynikałoby to z najprostszych przeliczeń. Przy ramie zbyt dużej problem się potęguje. No chyba, że masz bardzo długie ręce, które mogłyby to nieco skompensować. Dobre kalkulatory rozmiaru powinny to uwzględniać. Pisałem o tym kilka razy, ponieważ sam przerabiałem ten problem. Mam bardzo długie nogi i jeżdżę na rowerze o rozmiarach takich jak ta Twoja Emonda, przy wzroście 194cm. 1
ZelekBARCA Opublikowano 24 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 24 Grudnia 2018 Pozniej dodam zdj mojej postawy na tej szosie i powiecie mi co jest w niej nie tak. 1
ZelekBARCA Opublikowano 26 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 26 Grudnia 2018 Tak wygląda moja pozycja na rowerze: https://zapodaj.net/97d359c902d70.jpg.html https://zapodaj.net/6ef8daac4bac9.jpg.html
SzpiceR Opublikowano 26 Grudnia 2018 Opublikowano 26 Grudnia 2018 (edytowane) Generalnie rama jest za duża. Przede wszystkim bardzo wysoka główka ramy przez co siodełko masz niżej niż kierownicę - na tym e-bike'u ktm siedzi się bardziej agresywnie niż na tej szosie. Jeżeli chodzi o długość rury to imo nie ma takiej tragedii. A tak ogólnie to jeśli w takiej pozycji jest Ci niewygodnie to raczej kwestia twojej mobilności/nieprzygotowania mięśni a nie roweru. E: Wymień ten mostek na krótszy, przesuń siodło. Osobiście wywaliłbym te podkładki spod mostka Edytowane 26 Grudnia 2018 przez SzpiceR 1
Rekomendowane odpowiedzi