Skocz do zawartości

Jakie treningi tydzień przed zawodami

misiojedzie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam

Macie jakieś sprawdzone ostatnie treningi na tydzień przed maratonem? Takie żeby być ciągle rozkręconym ale jednocześnie wypoczętym i w miarę zregenerowanym przed startem. U mnie to z reguły wygląda tak że na początku tygodnia robię delikatne interwały i później jeszcze 2 jazdy w strefie tlenowej, każdy trening po 1-1.5 h, no i czwartą jazdą jest maraton. Mówię o sytuacjach kiedy od jednego startu do drugiego mija jakieś 2 tygodnie i tak naprawdę zawody są wplecione w dłuższy okres treningowy. Jeżdżę 4 razy w tygodniu (czasem 5 lub 3, zależy od czasu), więc pewnie to taka średnia krajowa ;) zwykły tydzień wygląda najczęściej tak że robię ok 2h interwałów po płaskim, ok 2h interwałów pod górę, 1.5h spokojnej jazdy i ok 3h w 2 strefie. startuję na dystansach 60-70 km. 

wszelkie rady i sugestie mile widziane :)

Edytowane przez Matt
Opublikowano

Zawodnicy stosują tzw tapering. Jest to trening tydzień-dwa przed zawodami a polegający za schodzeniu z intensywnością/objętością treningu że 100% do około 60-65%. Przykładowo jeśli masz na zawodach masz do przejechania 60km to z takim dystansem powinieneś zacząć a skończyć na jakichś 39. Masz więc 21km do zredukowania. Łatwo policzyć że dzienny dystans będzie krótszy o 3km a jeśli jeździsz co drugi dzień 6km.

Nie wiem za to czy to ma sens w przypadku amatora który nie ma reguralnego tygodnia treningowego. Poza tym myślę że ma to sens jeśli trenujesz w podobnym terenie na jakim startujesz.

• Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)

Trenuję w zdecydowanie lżejszym terenie niż startuję, dlatego staram się robić dość mocne treningi interwałowe lub jeździć często po przypadkiem znalezionych trudniejszych odcinkach. do tego jadę na jedyny okoliczny podjazd i piłuję go kilka razy co jest jedynym sposobem który daje jakieś sensowne przewyższenia. Mam w okolicy co prawda sporo terenu, lasy, drogi szutrowe itp jednak właściwie większość to trasy o zerowym poziomie trudności, muszę więc kombinować.  

Edytowane przez misiojedzie