Skocz do zawartości

17 letni biegacz

Czernin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, zainteresował mnie rower gdyż chciałbym spróbować się teraz na rowerze. Mam 17 lat i od czerwca ubiegłego roku trenowałem biegi do czasu kontuzji. Po 2,5 miesięcznym treningu przebiegłem 5km w czasie 18 minut i 56 sekund, 10km - 40:42. Mam kilka pytań, które zadam niżej.

1. Ile kosztuje kolarzówka (używana bądź nie) czy rower górskie którym mógłbym się ścigać?

2.. Najpierw próbować swoich sił na szosie czy mtb? Jak radzicie?

3. Jak wygląda trening amatora? 5-razy w tygodniu trening? dotąd biegałem 5-6/tyg. Jaki kilometraż przez pierwsze tygodnie?

4. Czy często są organizowane zawody rowerowe, chyba mniej są one popularne od biegowych?

5. Jak wygląda dekoracja zwycięzców, jedna kategoria open czy też wiekowe i czy są jakieś medale pamiątkowe?

6. Co do powyższego pytania odnośnie kategorii, jak one są podzielone i jak to wygląda?

7. W jaki sposób amator staje się zawodowcem, chodzi o to czy przechodzi jakieś kwalifikacje?

1. Taki godny polecenia nowy rower szosowy kupisz już za ok 2400 zł mtb ok 1500 zł

2 Jest to twój wybór szosą nie pojedziesz np przez las mtb tak ale znowu mtb pojedziesz o wiele szybciej na asfalcie niż mtb wybierz to co Cię bardziej przekonuje.

3. Trening amatora jest indywidualny jeżeli biegałeś codziennie to rowerem też codziennie możesz jeździć kilometraż też zależy od ciebie tyle żebyś się trochę zmęczył ale żebyś się nie zamęczył. Możesz robić więcej kilometrów z mniejszą średnią i zrobić ten sam trening co mniej kilometrów z wiekszą srednią. 

4. Tutaj ciężko mi powiedzieć bo nie wiem jak często są organizowane zawody biegowe ale chyba wyglada to podobnie.

5.Ciężko mi się wypowiedzieć bo na dobrą sprawę nie byłem na żadnych zawodach ale jest to chyba różnie.

6.

7. Jak rozumiesz że amator staję sie zawodowcem?

Nie wiem, jaki godny polecenia nowy rower górski kupisz za 1500zł. Szczególnie, jeśli ma to być rower do ścigania się. Jak dorzucisz drugie tyle, można myśleć o najniższej półce sprzętu, w który nie trzeba inwestować na samym wstępie. Taniej niż ta oferta fizycznie się nie da znaleźć nic ciekawego nowego: http://allegro.pl/rower-mtb-romet-mustang-29-1-shimano-deore-i5878005186.html A umówmy się, dopiero od takich modeli: https://www.decathlon.pl/rower-mtb-rockrider-900-275-id_8366620.html lub http://www.romet.pl/Rower,MUSTANG_29_2,10,707,710,14524,2017.html można mówić o przyzwoitym sprzęcie.

koloziom, chyba chciałeś napisać to tak:

2. Jest to twój wybór szosą nie pojedziesz np przez las mtb tak ale znowu kolarzówką pojedziesz o wiele szybciej na asfalcie niż mtb wybierz to co Cię bardziej przekonuje.

7. Odnośnie tego pytania. Mam na myśli to, że kolarz musi być najpierw amatorem żeby być zawodowcem. Chodzi o to jaką drogę do tego przechodzi  Jakieś kwalifikacje do wyższej półki wyścigów może są?

Fenthin, dzięki! rozejrzę się

Ponawiam pytania:

5. Jak wygląda dekoracja zwycięzców, jedna kategoria open czy też wiekowe i czy są jakieś medale pamiątkowe?

6. Co do powyższego pytania odnośnie kategorii, jak one są podzielone i jak to wygląda?