Skocz do zawartości

1 Zawody MTB jak się przygotować ?

ByQ94

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Serdecznie temat dla Wielu może być banalny lecz dla mnie jak najbardziej przydatny gdyż po raz pierwszy chciałbym wziąć udział w maratonie XC HAIBIKE - IX Metropolia Bydgoszcz Maraton MTB.

Mam mało czasu a nie jeżdżę codziennie, od początku maja do końca czerwca mam wolne od pracy więc może uda się coś zrobić w ten miesiąc. Jakiś pomysł na treningi żeby trochę podciągnąć formę ? Trenuje na siłowni 3-4 razy w tygodniu aktualnie jestem w okresie budowania masy mięśniowej co nie wiąże się z dużą wydolnością organizmu. Pomożecie ?  Dodam że startuje na dystansie 30 km 

Opublikowano

Siłę pewnie już masz ale na tym etapie dalsza jej rozbudowa jest zbyteczna więc ogranicz sesje na siłowni do jedynego dnia i przerzucić się na FBW z mniejszymi ciężarami. Z doświadczenia wiem też że jeśli masz już jako taką sprawność fizyczną wystarczy że więcej uwagi poświęcisz na budowanie wydolności. A nic jej tak nie buduje jak bieganie (nawet jeśli jest to tzw "świński trucht"). Jeśli nigdy nie biegałeś polecam marszobieg. Zaczynasz od dwuminutwego spaceru po czym przystępujesz do minuty biegu. Czas trwania przynajmniej 30 minut i co drugi dzień. Możesz przeplatać z jazdą na rowerze aby przyzwyczaić mięśnie do tego rodzaju wysiłku. Przy czym sesje powinny być 2x dłuższe. A po jakichś dwóch tygodniach polecam (spontanicznie) wplątać tempówki. Finalnie powinieneś przebiegać 10km a na rowerze robić 80-90% dystansu maratonu w niezłym tempie.

• Pomógł 1
Opublikowano (edytowane)

Jarku zgłoś się do jakiegoś z wielu klubów rowerowych w Bydgoszczy znajdziesz w nich nie tylko porady  ale i kompanów do wspólnych treningów

Edytowane przez alfine-11
  • Pomógł 1
Opublikowano
Dnia 30.04.2017 o 17:56, Red napisał:

Siłę pewnie już masz ale na tym etapie dalsza jej rozbudowa jest zbyteczna więc ogranicz sesje na siłowni do jedynego dnia i przerzucić się na FBW z mniejszymi ciężarami. Z doświadczenia wiem też że jeśli masz już jako taką sprawność fizyczną wystarczy że więcej uwagi poświęcisz na budowanie wydolności. A nic jej tak nie buduje jak bieganie (nawet jeśli jest to tzw "świński trucht"). Jeśli nigdy nie biegałeś polecam marszobieg. Zaczynasz od dwuminutwego spaceru po czym przystępujesz do minuty biegu. Czas trwania przynajmniej 30 minut i co drugi dzień. Możesz przeplatać z jazdą na rowerze aby przyzwyczaić mięśnie do tego rodzaju wysiłku. Przy czym sesje powinny być 2x dłuższe. A po jakichś dwóch tygodniach polecam (spontanicznie) wplątać tempówki. Finalnie powinieneś przebiegać 10km a na rowerze robić 80-90% dystansu maratonu w niezłym tempie.

Dziękuje za rady, robię 3 dni w tygodniu Cardio po 20 min ale tylko po treningu siłowym. Postaram się przyswoić Twoje rady dziękuje. 

Dnia 30.04.2017 o 18:02, alfine-11 napisał:

Jarku zgłoś się do jakiegoś z wielu klubów rowerowych w Bydgoszczy znajdziesz w nich nie tylko porady  ale i kompanów do wspólnych treningów

Z chęcią ale ja to naprawdę amatorsko jeżdżę dopiero załapuje '' bakcyla '' to gdzie ja tam, inwalida taki potrzebny :D 

Opublikowano
16 minut temu, ByQ94 napisał:

Z chęcią ale ja to naprawdę amatorsko jeżdżę dopiero załapuje '' bakcyla '' to gdzie ja tam, inwalida taki potrzebny :D 

Jestem przekonany o Twojej błędnej ocenie ludzi w klubach , nawet najlepsi kolarze świata byli kiedyś amatorami , wspólna pasja łączy rowerzystów , a ci bardziej doświadczeni chętnie dzielą się doświadczeniem