Gość Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Ja zamówiłam u Szajbajka klocki kevlarowe do TRP HY/RD. Może siła hamowania się zwiększy, bo tak ogólnie to jest tak sobie. Same hamulce do poprawnego działania wymagają sporego skoku klamki, co dla osoby o małych dłoniach nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Gdybym miała wybierać hamulce, to albo poszłabym w pełne hydrauliki albo spróbowała tego wynalazku Gianta - droga linki jest tam zminimalizowana.
m-peter Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 9 minut temu, Sziva napisał: Ja zamówiłam u Szajbajka klocki kevlarowe do TRP HY/RD. Może siła hamowania się zwiększy, bo tak ogólnie to jest tak sobie. Same hamulce do poprawnego działania wymagają sporego skoku klamki, co dla osoby o małych dłoniach nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Może to pomoże . Napisałem do TRP zapytanie o kompatybilność z klamkami Shimano Sora (HY/RD są dedykowane wyższym grupom o innym skoku klamki) i w odpowiedzi przesłali ten filmik.
Gość Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 3 minuty temu, m-peter napisał: Może to pomoże . Napisałem do TRP zapytanie o kompatybilność z klamkami Shimano Sora (HY/RD są dedykowane wyższym grupom o innym skoku klamki) i w odpowiedzi przesłali ten filmik. Próbowałam już inaczej puścić linkę, ale nie ratuje to sytuacji.
m-peter Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 Teraz, Sziva napisał: Próbowałam już inaczej puścić linkę, ale nie ratuje to sytuacji. Widzę że w takim razie nie ma za bardzo półśrodków i trzeba będzie wymienić osprzęt na klamki i hamulce hydrauliczne w przyszłym sezonie.
pavello Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 7 godzin temu, Sziva napisał: co dla osoby o małych dłoniach nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem. Może warto rozważyć zmianę samych klamek ? 105-tka ma klamki w dwóch rozmiarach Co do reszty tematu - ja miałem okazję przejechać się rowerem na hydraulicznej Tiagrze i płynność/jakość działania takich hamulców to inna liga w porównaniu do mechanicznych, więc niestety moja konwersja Sory na 2x11 również zdrożeje
Gość Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 8 minut temu, pavello napisał: Może warto rozważyć zmianę samych klamek ? 105-tka ma klamki w dwóch rozmiarach Co do reszty tematu - ja miałem okazję przejechać się rowerem na hydraulicznej Tiagrze i płynność/jakość działania takich hamulców to inna liga w porównaniu do mechanicznych, więc niestety moja konwersja Sory na 2x11 również zdrożeje 105 ma klamki w dwóch rozmiarach, ale dotyczy to tylko hydraulicznych. A przynajmniej ja nie znalazłam zwykłych w innym rozmiarze.
nctrns Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 To trochę z innej beczki - jakie tarcze proponujecie pod Spyre? Zastanawiam się nad Shimano SM-RT66 i SM-RT76. A może coś innego?
Kruk Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 Dobre propozycje sobie wybrałeś wszystko inne będzie raczej droższe jak np SM Rt86
nctrns Opublikowano 19 Lipca 2019 Opublikowano 19 Lipca 2019 No że wyższe modele Shimano będą droższe to sobie potrafię wyobrazić. Ale może inne firmy? Tektro, Accent, Force, może coś innego wartego uwagi poniżej 100 zł za tarczę? Tapatalk'd
m-peter Opublikowano 20 Lipca 2019 Opublikowano 20 Lipca 2019 19 godzin temu, nctrns napisał: To trochę z innej beczki - jakie tarcze proponujecie pod Spyre? Zastanawiam się nad Shimano SM-RT66 i SM-RT76. A może coś innego? Ja zamówiłem do siebie komplet SM-RT66. Jak mi się uda to dzisiaj w końcu je założę i zdam relację za jakiś czas.
jack Opublikowano 23 Lipca 2019 Opublikowano 23 Lipca 2019 hej! właśnie wróciłem z dolomitów, tam wpakowałem w swoje trp spyre-c disco brakes kevlar, 15km zjazdy z prędkościami z przedziału 30/80km/h dały radę. jestem bardzo zadowolony, z tym że moja waga to 64kg + rower + graty.
staszek.s Opublikowano 6 Lutego 2020 Opublikowano 6 Lutego 2020 Słuchajcie... też mam te hamulce, oba zaciski rozebrałem na części, wyczyściłem, posmarowałem lekko tłoczki, poskładałem... Chodzą teraz pięknie bez zacięć... Na koniec chciałem wymienić linki i pancerze - te które mam mają 3 lata, od nowości roweru... Czytałem że akurat te zaciski nie wybaczają i trzeba nabyć pancerze jak najlepszej jakości, najlepiej 'nieściśliwe'... No to poszedłem do sklepu na 'D'... Proszę pana o komplet pancerzy/linek do hamulców, jak najlepszej jakości i słyszę ' my mamy wszystko najwyższej klasy'....:D Wyszedłem... Podpowiedzcie jakie linki/pancerze kupić do tych zacisków ? Mówimy o rowerze przełajowym...
Fimala Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Opublikowano 6 Lutego 2020 (edytowane) Szukaj Jagwire. https://www.cyklomania.pl/jagwire-zestaw-hamulcowy-road-elite-sealed-brake-czarny-stealth,id4501.html Edytowane 6 Lutego 2020 przez Fimala
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 A czym będzie się różnić ten podlinkowany przewód od tego? https://www.cyklomania.pl/jagwire-zestaw-hamulcowy-universal-sport-xl-przedluzony-czerwony,id6128.html Układ pancerza taki sam więc też nie powinien sie kompresować chyba ?:) Generalnie największy problem mam z płynnością linki w panerzu... po uwolnieniu jej z zacisku, kombinerkami muszę podciągać żeby klamka wróciła na miejsce...:( Tak chyba nie powinno być...
zuczek222 Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 A co masz teraz założone, jaki pancerz i linkę? Weź sobie pancerze Shimano M-system a do przerzutek SP-41 tanie dobre pancerze. Linki nierdzewne/szlifowane, ja jestem zwolennikiem wymiany co sezon.
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Choćby rodzajem linki w zestawie, w tamtym są lepsze z nano polerowaniem i serio to jest dobre. Dla mnie pancerze shimano są okey, to i tak linka gra największą role i ja uwielbiam Jagwire Elite sts-el. ale linka 45 zł jedna ...
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) Pancerze od hamulców mam Jagwire KEB-SL... Na pancerzach od przerzutek żadnych napisów, a linki - nie mam pojęcia... Rower mam od tygodnia i robie powoli serwis Kłopot polega na tym że przeserwisowałem zaciski (spyre, mechaniki). Teraz chodzą super, ale wyszły minusy linek... po zaciśnięciu hamulca przedniego na przykład...na klamce powstaje luz (wielkości około połowy całego ruchu klamki) a przez szczelinę u góry widać że linka wyłazi z mocowania w klamce... trzeba ja ręcznie podciągnąć żeby wróciła... W międzyczasie kupiłem zestaw Jagwire Sport XL hamulce i przerzutki... zobaczymy... Edytowane 10 Lutego 2020 przez staszek.s
zuczek222 Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 (edytowane) A nie maż gdzieś linki przyciśniętej, jakimś rzepem od torebki itp, bo to co opisujesz to linka musiała by stać całkiem w pancerzu. Edytowane 10 Lutego 2020 przez zuczek222
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 NIe. Sprawdzone dokładnie... Linka uwolniona ze wszystkich mocowań poza owijką... No i mówimy o przednim hamulcu... tu jest ile...pół metra pancerza... coś się tam blokuje...A nawet jeśli nie to - to wymiana linek nie zaszkodzi
staszek.s Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 No to mam już winowajce...Pancerz ze śladami rdzy i rozwarstwiona linka, jedno włókno się rozplotlo ...zastanawia mnie jedno...i nie wiem czy tak ma być, czy to jakiś wynalazek poprzednika...Pancerz hamulca nie był w jednym odcinku...pod owijka, było łączenie i dopiero ten kikut szedł do klamki...zostawić jak jest, czy puścić jeden cały odcinek od klamki do zaciski?
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2020 Opublikowano 10 Lutego 2020 Dokładnie, jeden długi kawałek a nie "fajka" od Vki
gomez257 Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Panowie mylicie się, to nie jest "fajka" od v-brake,jest to oryginalny element prowadzący linkę od hamulca, dający właśnie nieściśliwość całego układu. Sam się zdziwiłem, jak kupiłem zestaw linek do hamulców Jagwire i w nim się znajdował ten element 🙂
Nemrod Opublikowano 12 Lutego 2020 Opublikowano 12 Lutego 2020 Miałem zestawy hamulcowe Jawire Road zarówno Pro jak i Elite i nic tam takiego nie było...
Rekomendowane odpowiedzi