Fimala Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Noszę sie z zamiarem wymiany oryginalnych klocków w zaciskach TRP Spyre bo nie jestem zadowolony do końca z tego jak hamują. Pytanie do osób ktore korzystają z tych hamulców. Jakie klocki polecacie, które wpływają na poprawe skuteczności hamowania? Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Jarosław Okonkowski Opublikowano 30 Listopada 2018 Opublikowano 30 Listopada 2018 Ja nie miałem problemu ze skutecznością hamowania oryginalnych klocków, ale słyszałem o takim problemie. Po zużyciu oryginalnych założyłem takie: https://allegro.pl/okladziny-klocki-hamulcowe-shimano-b01s-zywiczne-i7131520949.html?snapshot=MjAxOC0wOS0wOFQxOTo1ODo1My4xMDVaO2J1eWVyO2QxMDBjMDEwNmUxOWYyNzEwNDYxZGUyOTMwNTE1MGJhZjMxNDcwYmUwNjA1ZjBlOTg0NzMyYWNjMjkzZWRlNjM%3D Nie mam problemu z hamowaniem a waże 94kg.. Mam kupione także taki komplet: https://allegro.pl/klocki-hamulcowe-okladziny-shimano-deore-tektro-i7322824044.html?snapshot=MjAxOC0wOS0wOFQxOTo1ODo1My4wMjNaO2J1eWVyOzQ0NzcxNTkyNjQ1MjMxMzQ0YTY3YjI4ZjIyZTY3YWEyMTQ5YTNjNTc1ZGMwNzZkNWY0Nzk0ZTAyODU5YmZkZGE%3D Ale nie czułem potrzeby zamiany na razie.
Fimala Opublikowano 3 Grudnia 2018 Autor Opublikowano 3 Grudnia 2018 Orientujecie się jak to jest z kompatybilnością tarczy z hamulcami? W jaki sposób stwierdzić, że ta lub inna tarcza bedzie współpracować z danym hamulcem?
lombard Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Żeby nie zakładać oddzielnego tematu to podłączę się tutaj... Czy u Was też te hamulce tak mocno piszczą na deszczu? Pisk taki, że pół miasta słyszy jak hamuję, a siła hamowania na mokrym to jakiś żart. Nie wiem czy to wina klocków, czy ten model po prostu tak ma? Pisk byłbym w stanie znieść, ale niestety 30% siły hamowania jaka zostaje na mokrym to porażka Na sucho hamulcom nie mam nic do zarzucenia, ale niestety jak rower trochę postoi na deszczu (realia używania roweru również jako dojazdówki) to potem strach hamować. Można coś z tym zrobić? A jeśli nie to czy są inne hamulce, które tego efektu nie mają? Avidy, Shimano, cokolwiek? Obecnie mam seryjne klocki od nowości.
Fimala Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2019 Seryjne klocki to shit. U mnie nawet na suchym piszcza i hamują słabo tzn sporo słabiej niz bym oczekiwalWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka 1
nctrns Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 W tych hamulcach za piszczenie odpowiedzialne są klocki. Ogólnie klocki to tak na prawdę najsłabszy element tych hamulców, warto poszperać w necie za opiniami i wymienić na coś lepszego, co ja też wreszcie będę musiał zrobić 1
33wwww33 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A tam standardowo nie są półmetaliczne założone? (tak wyczytałem, czekam na te hamulce i klocków jeszcze nie widziałem)
Fimala Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 2 Stycznia 2019 Są, ale klocki klockom nierówne. Osobiscie bede zmieniać na pół metalik od EBCWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
trollu Opublikowano 4 Stycznia 2019 Opublikowano 4 Stycznia 2019 W dniu 2.01.2019 o 16:02, Fimala napisał: pół metalik od EBC który model? Też chcę wymienić ori klocki, rozumiem, że można szukać zamiennych z shimanowskimi B01S?
Fimala Opublikowano 4 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2019 4 godziny temu, trollu napisał: który model? Też chcę wymienić ori klocki, rozumiem, że można szukać zamiennych z shimanowskimi B01S? Tak, zamienniki B01S będą pasować. Jeszcze nad tymi EBC myśle bo kuszą mnie kevlarowe z Discobrakes. https://www.discobrakes.com/?s=0&t=0&c=14&p=100 Może jak ktoś byłby chętny jeszcze to zrobilibyśmy zamówienie zbiorcze. Zawsze to taniej z wysyłką będzie.
jack Opublikowano 11 Marca 2019 Opublikowano 11 Marca 2019 Hej! podpinam się pod temat, mechaniczne TRP Spyre generalnie mówiąc hamują słabo. jak wrażenia po zmianie klocków? jakie zastosowałeś? Z góry dzięki za info!
Fimala Opublikowano 11 Marca 2019 Autor Opublikowano 11 Marca 2019 59 minut temu, jack napisał: Hej! podpinam się pod temat, mechaniczne TRP Spyre generalnie mówiąc hamują słabo. jak wrażenia po zmianie klocków? jakie zastosowałeś? Z góry dzięki za info! Jeszcze nie zmieniałem. Dale katuje te co były w standardzie. Nauczyłem się z nich korzystać. Zmienie je dopiero w czerwcu.
m-peter Opublikowano 8 Lipca 2019 Opublikowano 8 Lipca 2019 W dniu 11.03.2019 o 12:17, Fimala napisał: Jeszcze nie zmieniałem. Dale katuje te co były w standardzie. Nauczyłem się z nich korzystać. Zmienie je dopiero w czerwcu. Fimala, zmieniłeś ostatecznie klocki? Też stoję przed podobnym dylematem i zastanawiam się czy iść w EBC czy może założyć też większe tarcze. U mnie oprócz wątpliwej siły hamowania to hamulce mocno się przegrzewają na długich zjazdach (prędkość + moja masa robi swoje ).
Joke00 Opublikowano 14 Lipca 2019 Opublikowano 14 Lipca 2019 Tak i ja się podczepie z może głupim pytaniem, ale wole rozwiać wątpliwości, czy przy hamulcach trp spyre c jest zacisk na przód i tył, czy to jeden i ten sam? A sam zastanawiam się nad ich zakupem, albo trochę tańszym zestawem bb5 road. Tarcze zostały by od Shimano które mam prawie nowe 160mm chyba będą pasować?
Kruk Opublikowano 14 Lipca 2019 Opublikowano 14 Lipca 2019 Jeden i ten sam Tak będą pasować o ile kupisz zacisk z odpowiednimi klockami czyli żywicznymi jak mniemam. Jeśli chcesz kevlarowe klocki czy ceramiczne, to możliwe że też podejdą, u Szaja w sklepie takie klocki masz, są lepsze od żywicznych. jakbyś chciał metaliki to tarcza musi być do nich przystosowana
Fimala Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 W dniu 8.07.2019 o 10:25, m-peter napisał: Fimala, zmieniłeś ostatecznie klocki? Też stoję przed podobnym dylematem i zastanawiam się czy iść w EBC czy może założyć też większe tarcze. U mnie oprócz wątpliwej siły hamowania to hamulce mocno się przegrzewają na długich zjazdach (prędkość + moja masa robi swoje ). Tak, zmieniłem na kewlarowe Disco Brakes. Jest lepiej, ale ogólnie widzę, że mechaniki to uj nie hamulce. Upgrade do hydro musi byc bo zjazdy po 70-80kmh na tych hamulcach to strach w oczach. 1
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Łoo kurcze to jak 70-80 m to nieźle je katujesz to jak nic muszą być hydrauliki
m-peter Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 5 godzin temu, Fimala napisał: Tak, zmieniłem na kewlarowe Disco Brakes. Jest lepiej, ale ogólnie widzę, że mechaniki to uj nie hamulce. Upgrade do hydro musi byc bo zjazdy po 70-80kmh na tych hamulcach to strach w oczach. Dzięki za odpowiedź. Ja na razie zdecydowałem się na zapakowanie większych tarcz jako doraźne rozwiązanie. Też zastanawia mnie przesiadka na hydrauliki ale to wiązałoby się z wymianą grupy na wyższą. Zastanawiają mnie wobec tego TRP HY/RD. Badałeś może to rozwiązanie?
Fimala Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 4 godziny temu, Kruk napisał: Łoo kurcze to jak 70-80 m to nieźle je katujesz to jak nic muszą być hydrauliki Zjazd z Baraniej góry w tłumie mi to uświadomił. @m-peter hy/rd moim zdaniem szkoda zachodu. 1
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Ja jakbym miał dobre klamkomanetki na linkę to bym ten adapter od Gianta kupił i 2 mocne heble hydrauliczne i wsio
m-peter Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Godzinę temu, Fimala napisał: @m-peter hy/rd moim zdaniem szkoda zachodu. Czyli tak jak się obawiałem. Zostaje wymiana na 105 + dobre zaciski hydrauliczne.
Fimala Opublikowano 15 Lipca 2019 Autor Opublikowano 15 Lipca 2019 50 minut temu, m-peter napisał: Czyli tak jak się obawiałem. Zostaje wymiana na 105 + dobre zaciski hydrauliczne. Ja osobiscie poczekam az GRX wyjdzie i wtedy może szosowe klamoty zejdą z ceny. Jesli tak bedzie to moze wlasnie w 105 albo jakaś pozagrupówke pójdę jak w Nicasio 2.
Joke00 Opublikowano 16 Lipca 2019 Opublikowano 16 Lipca 2019 U mnie padło jednak na rozwiązanie gianta. Hamulce giant conduct. Jak będę już miał zamontowane i przetestowane to dam znać, ale dużo osób mówiło mi ze to akurat w moim przypadku najlepszy wybór, bo nie będę musiał zmieniać klamkomanetek i siła hamowania będzie jak w MTB. Dlatego się na nie zdecydowałem ostatecznie. Po za tym mam rower gianta i nie muszę już mostka wymieniać 😁.
Rekomendowane odpowiedzi