Skocz do zawartości

RockShox Recon... tylko który?

szary_wolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie chcę Suntoura, bo czytałem, że nie są tak łatwe w serwisowaniu i trwałe jak RSy.

Opublikowano
14 godzin temu, Ares napisał:

Na obecne Reby kupa ludzi narzeka więc ja bym nie ryzykował tylko kupił tego Recona.

A dokładnie na co? Ciekaw jestem bo Recon w bebechach jest taki sam jak Reba, różni się tylko wagą. Ja od lat katuję Rebę i uważam to za najlepszy widelec jaki miałem. W drugim, rowerze mam FOX32 Float Performance Elite na FIT4 i miał miażdżyć Rebę, a okazuje się,że pracuje bardzo podobnie, w zasadzie różnicy nie czuję.

16 godzin temu, cieq napisał:

Jakaś dziwna ta Reba - 80mm skoku, za 100mm chcą 150 zł dopłaty

Reba jak Reba. Pewnie ściągnięta z jakiegośc fabrycznego roweru do ścigania, gdzie ustawiono skok na 80mm. W XC w zasadzie taki skok najcześciej wystarcza - sczególnie pod lekkimi zawodnikami :) 

Opublikowano
2 godziny temu, szary_wolf napisał:

Nie chcę Suntoura, bo czytałem, że nie są tak łatwe w serwisowaniu i trwałe jak RSy.

Bzdura. Różnica taka, że Suntoury mają zamknięty tłumik nie serwisowalny. Psuje się wymieniasz cały mechanizm. Po za tą różnicą np. Raidon w niczym nie ustępuje Reconowi. Jak ktoś ma odrobinę zdolności manualnych to z każdym amorem sobie poradzi.

Opublikowano
1 godzinę temu, Franz Mauer napisał:

A dokładnie na co? Ciekaw jestem bo Recon w bebechach jest taki sam jak Reba, różni się tylko wagą. 

Mam co do tego wątpliwości, pytałem na sąsiednim forum o sens wymiany tłumika w Reconie i odpowiedziano mi, że po wymianie i tak nie będzie z tego Reby.

Opublikowano (edytowane)
34 minuty temu, cieq napisał:

Mam co do tego wątpliwości, pytałem na sąsiednim forum o sens wymiany tłumika w Reconie i odpowiedziano mi, że po wymianie i tak nie będzie z tego Reby.

Oczywiście, że nie inaczej nikt by nowych modeli nie wporwadzał na rynek. Jednak wiem z doswiadczenia serwisowego, że mając zbieżne modele Recon i Reba można bawić się w wymianę bebechów. Z innymi modelami RS jest podobnie. Osobiście uważam, że nie ma sensu robić przeszczepów tylko kupić amor w wersji w jakiej został wyprodukowany. 

Edytowane przez Franz Mauer
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Reba ma dodatkową regulację kompresji, której nie znajdziesz w Reconie, i jeszcze trochę lżejszą konstrukcję. Tłumik jest póki co dokładnie ten sam. Zanim wprowadzili Recona, była Reba Dual Air, ale to dawno temu.

Opublikowano

@PrzeLuka No właśnie o to mi chodziło. Wiem, że trochę odbiegam od tematu, ale powoli zaczynam się zastanawiać, czy w ogóle dostanę taki model jak szukam i chciałem zapytać, jak finansowo wygląda wymiana takiego tłumika w całości w suntourze, a jak serwis w RSie? Jak bardzo różnią się konstrukcyjnie oba amortyzatory? Tzn. czy dostanę suntoura w zbliżonej specyfikacji do RSa?

Opublikowano (edytowane)

Polecam w ciemno.

http://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-suntour-raidon-xc-rlr-15qlc-29-air-czarny-mat-taper-2018/1635

Sam tłumik gdyby ten padł to wydatek około 200 zł (w wyższych modelach amorów to około 500 i to ogromny minus). Tłumik RS gdyby kiedyś nawalił kosztował by Cię tyle samo. Tłumik RS trzeba serwisować a przy Suntour nie robisz dosłownie nic. Na forum jest mój wątek opisujący pełen serwis Raidona. Oba amory są dziecinnie proste w serwisie a z dostępem do części problemu nie ma. Sam rozglądałem się za RS ale budżet mnie ograniczał i ostatecznie zakupiłem Raidona.  

Edytowane przez Gość
Opublikowano

@PrzeLuka Przez Ciebie coraz mocniej zaczynam się zastanawiać, czy faktycznie nie wziąć Suntoura. Dlaczego w takim razie ludzie na forum w większości polecali RSa w konfrontacji z Suntourem? A jak wygląda sytuacja z dostępnością części do RSów? O Suntoura nie pytam, bo byłem już na stronie activia.sgl.pl i chyba mają tam wszystko co potrzeba, szacun.
Dostałem dzisiaj odpowiedź od Harfa-Harrysona, cyt.: "zapewne taki amortyzator pojawi się w kolejnych dostawach od producenta, pojedynczych sztuk niestety nie sprowadzamy z uwagi na zbyt wysokie koszty takich operacji." Znaczy to, że nie wiadomo dokładnie, kiedy taki amortyzator do nich przyjdzie, ale jak trzeba będzie, mogę zaczekać.

Opublikowano

Ten zintegrowany tłumik Suntour to właśnie jego pięta achillesowa. Wiadomo, że padnie -- wystarczy poszukać opinii użytkowników w Internecie. Nie serwisuje się samego tłumika, ale amortyzator jak najbardziej wciąż tego wymaga, inaczej padnie jeszcze szybciej. Teraz zagadka: czy taniej wyjdzie robić przegląd tłumika co rok, czy wymianę co dwa?

Opublikowano
4 minuty temu, szary_wolf napisał:

Dlaczego w takim razie ludzie na forum w większości polecali RSa w konfrontacji z Suntourem?

Ze względu własnie na tłumik, który w Suntour jest układem zamkniętym nie dającym się naprawić. W przypadku wyższych modeli Suntour wymiana tłumika jest kosztowna.

Raidon zbiera dobre opinie. To przyzwoity amor w bardzo przystępnej cenie. Do zastosowań jakie opisałeś powinien być dobrą alternatywą dla Recona. 

Z częściami do RS też nie ma problemu.

Opublikowano

@Andrzej Sawicki Dzięki, teraz nie mam już żadnych wątpliwości, że warto zaczekać i wziąć RSa. Bardzo dziękuję wszystkim za podzielenie się wiedzą i doświadczeniem. :)
Jak wycenią mi RSa, to napiszę ile za niego krzyknęli.

Opublikowano

I słusznie. Jeśli nie masz aż takiego parcia na cięcie kosztów to poczekaj na Rebe.

Opublikowano

Dowiedziałem się, że jednak nie dostanę tego konkretnego modelu od dystrybutora RockShoxa w Polsce, dlatego mam pytanie. Czy jest to wykonalne i czy ma to w ogóle sens, kupienie Recona o skoku 120 mm i zmniejszenie go do 100 mm?

Opublikowano (edytowane)

Tak, da się skrócić skok Recona. Trzeba go rozłożyć i dodać podkładki redukujące skok. Ale moim zdaniem nie musisz. Po pierwsze, spokojnie znajdziesz Recona RL 100 mm np. na Alledrogo albo na niemieckim Amazon. Po drugie, w wersji na rok 2019 Recon jest oficjalnie tylko ze skokiem 100 mm, więc polski dystrybutor kłamie (czytaj: wciska stare zapasy magazynowe).

Edytowane przez Andrzej Sawicki
Opublikowano (edytowane)

@Andrzej Sawicki Właśnie szukam i znajduję tylko "Nowe" zdjęte z nowego roweru z przyciętą rurą, albo pod koła 27,5 :( Sugerujesz zaczekać i po nowym roku kupić nowiutki i pachnący z gwarancją producenta? Skąd masz info o modelach na 2019? :)

Znalazłem coś takiego:

https://allegro.pl/rs-recon-silver-rl-100-27-5-29-boost-wroclaw-i7690604418.html

I poważnie się zastanawiam, tylko trochę zniechęca mnie boost i "gwarancja" sprzedającego, może nawet zejść z ceny do 850. Co myślisz?

To zdjęcie mnie trochę niepokoi, wygląda jak rdza

Bez tytułu.jpg Edytowane przez szary_wolf
Opublikowano (edytowane)

Boost wiąże się z wymianą piasty. Rdza na aluminium? To pewnie paprochy jakieś.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ale ja jeszcze nie mam kół, dlatego to nie jest problem.

Opublikowano

Jak to się mówi... "ubogiego nie stać na tanie rzeczy" i coś w tym jest. Dla mnie Suntour robi sobie strzał w stopę przez nierozbieralny tłumik, tylko to mi w nim wadzi, kiedyś Suntour był na równi z RS, FOX;em, marzocchi, Magura jak dobrze pamiętam, teraz raczej prym wiodą RS, FOX te chyba najpopularniejsze są aktualnie. RS są banalnie proste w serwisie, wszystkie a przynajmniej większość części są dostępne od ręki, fakt są dość drogie ale ma się gwarancje że spełni oczekiwania kupującego, dla mnie to ogromne zalety RS, choć zawsze mi się marzył FOX na kashimie to na razie ujeżdżam Rebę na sterydach. Suntour'a miałem przez miecha, w sensie mogłem po testować pożyczony rower od kumpla i swoją pracą raczej nie odbiegał od Reby za wiele, sorki nie pamiętam jaki to Suntour. Ja sam serwisuje prawie wszystko w swojej kozie i jakoś nie widzi mi się wymiana tłumika co 1,5 - 2 lata, a jak już niedostępny by był to co wtedy? Nie powiem złego słowa na pracę Suntoura ale sobie bym nie kupił ( choć patent ze śrubką w goleniach aby dolać oleju do uszczelek no miodzio :D ).

Recon jest dobry, ogólnie na 99% można wymieniać tłumiki z SID'a, Reby do Recon'a jeśli ma golenie 32 mm, więc w razie "W" można kombinować.

• Lubię to! 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

czytam wpisy i też mam podobny dylemat. Co prawda ścigam się w XC ale na fullu ale chce wymienić RS bo jest zabytkiem. Też czeka mnie wydatek bo licze przynajmniej na skok 120mm, bo chce troche skila podnieść i nauczyć się nowych rzeczy, wiec do wariacji nie ma opcji żeby było poniżej 120mm . Koła mam 27,5. Też biore pod uwage RS bo:

- dużo toturiali serwisowych (dla tych co mają wątpliwości)

- dostępność części i wszystkeigo do serwisu

- dobre wsparcie techniczne, instrukcje, rysunki itd

- świetna renoma w środowisku riderów

W zasadzie te ceny zależą od tego na jakie koło i jaki skok, czym wieksze koło i skok tym cena leci w góre. Niewiem co wybiore, myśle że Recona ale nie wiem w jakiej wersji, na pewno blokowany z manetki bo to troche ułatwia. Jest jeszcze taka inna firma co robi amory do aut , na litere U... gdyby ktoś podpowiedział... Też mają świetne amory, widziałem u jednego amerykańca na filmiku jak sie nimi podniecał.

Opublikowano
5 godzin temu, Michalolo napisał:

W zasadzie te ceny zależą od tego na jakie koło i jaki skok, czym wieksze koło i skok tym cena leci w góre.

Raczej jest to związane z tym że amory powyżej 120mm skoku muszą być mocne i mieć lepsze tłumiki przez co są ciut droższe.

Poszukaj może Recona , Reby z 120mm skoku.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Gorąco polecam Rebe 120mm skoku Dual Air. Cudo. Kolega ma. Chodzi jak marzenie.