Skocz do zawartości

Romet Mustang 29 1

matisek9994

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dopiero nieco ponad 300, jeżdżę a raczej uczę się głównie po Beskidzkich szlakach w okolicach Wisły, reszta to szutry i trochę asfaltu.

Edytowane przez Tuptam
literówka
Opublikowano (edytowane)

Cześć,

może podzielicie się jakimiś dalszymi uwagami dot użytkowania? Sam zastanawiam się nad zakupem. Przeglądając rowery do 3000zł ciężko znaleźć coś lepszego. Zwłaszcza, że mogę go wyrwać za 2600zł. Myślicie, że rama to dobra podstawa do dalszej rozbudowy?

Pozdrawiam, T.

Edytowane przez tomik
Opublikowano

Proszę bardzo, już się dzielę. Mam go od tygodnia. To wielka krowa (rama 17"), przy przekroku 81cm  klejnoty mam tuż nad ramą. Wg wszelkich pomiarów powinienem kupić 18-19"! Gdybym kupił, to musiałbym stać na palcach. Jeździ się tym świetnie, rozmiar kół i niezły amor powodują, że przy podobnych oponach teraz przelatuje po korzeniach, które wcześniej zmuszały mnie do stawania na pedałach. Szybko wymieniłem siodełko, później łańcuch bo oryginalny się zerwał po 50 km. Pojawiły się upierdliwe stuki. Po szybkim przeglądzie okazało się, że to chrobotanie rodziło się w sterach, które były suche jak pieprz. Kiepściutkie pedały też wymagały przesmarowania. Drażni mnie przebieg linek, które szorują o widelec.

Reszta, jak na razie i po 200 km, może być. 

• Pomógł 1
Opublikowano

Z tą ramą to prawda, niby wygięcie nie jest jakieś duże, ale w przekroku jest wyraźnie wyżej niż u konkurencji. Przy moim wzroście rama 19" jest ok. Przebieg linek faktycznie mógłby być zorganizowany troszkę lepiej, ale tragedii nie ma. Ja w swoim od razu wymieniłem pedały na Dartmoor Stream.

@Pietern 
Ile ważysz i jakie masz ciśnienie w amorku? U mnie w serwisie przy przeglądzie zerowym powiedzieli żebym sobie sam sprawdził jakie powinno być ciśnienie dla mojej wagi w instrukcji i oni mi wtedy przy okazji napompują.

Czy to normalne, że bieżnik opony tylnej jest w odwrotną stronę niż przedniej? Zauważyłem to po przejechaniu paru km i od razu pojechałem z tym do serwisu, ale tam powiedzieli mi, że wszystko jest dobrze. Ma to jakieś znaczenie?

Opublikowano

Hehe widzę, że to samo ;p  

Ja również miałem oponę na odwrót ale ją zmieniłem. Łańcuch też strzelił, stuki puki też mam i stery również piszczą... 

Do serwisu rower powędruje ;)

Andrzej Sawicki
Opublikowano
8 godzin temu, Szelbi napisał:

Czy to normalne, że bieżnik opony tylnej jest w odwrotną stronę niż przedniej? Zauważyłem to po przejechaniu paru km i od razu pojechałem z tym do serwisu, ale tam powiedzieli mi, że wszystko jest dobrze. Ma to jakieś znaczenie?

W jedną stronę lepsza przyczepność, w drugą stronę mniejsze opory toczenia. Niektóre opony są kierunkowe i słabo działają założone na odwrót (i mają to napisane na oponie).

Opublikowano
8 godzin temu, Szelbi napisał:

Z tą ramą to prawda, niby wygięcie nie jest jakieś duże, ale w przekroku jest wyraźnie wyżej niż u konkurencji. Przy moim wzroście rama 19" jest ok. Przebieg linek faktycznie mógłby być zorganizowany troszkę lepiej, ale tragedii nie ma. Ja w swoim od razu wymieniłem pedały na Dartmoor Stream.

@Pietern 
Ile ważysz i jakie masz ciśnienie w amorku? U mnie w serwisie przy przeglądzie zerowym powiedzieli żebym sobie sam sprawdził jakie powinno być ciśnienie dla mojej wagi w instrukcji i oni mi wtedy przy okazji napompują.

Ja ważę 85 kg, sprawdziłem ugięcie wstępne i było takie, jak ma być, więc nie zajmowałem się tym więcej. Reguluję tylko szybkość reakcji. Kierunkowości opony tylnej nie sprawdzałem.

Opublikowano

Co do rzekomej wagi roweru gdyby ktoś nie wiedział to jest ona podawana bez pedałów rowerowych, z nimi waga oscyluje około 14kg 29 rozm. 19.

Opublikowano

Co do ustawienia opony tylnej, to mam ją (wew fabryce) ustawioną odwrotnie do kierunku. Poczytałem trochę i tak może być, ustawienie zależy od preferencji. Tak jak jest daje lepszy "ciąg", czyli opona lepiej pcha w trudnych warunkach, ale słabiej hamuje i jest głośniejsza. Można obrócić, wtedy te właściwości się zamienią. Wczoraj pojeździłem trochę po asfalcie i z tą głośnością wcale nie jest tak źle, jak na początku. Po 250 km opona się chyba trochę ułożyła, "dotarła" i przestała mlaskać. Reszta jest OK, wymienione siodełko (SIODEŁKO VELO PROX VL-3256) zadziwiająco świetne, wczoraj po 50 km mój zad mówił, że to dobry zakup za 55 zł. Szukam lepszych chwytów.

• Pomógł 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

@bump,

Również kupiłem Mustanga 1 w czerwcu tego roku i jest naprawde dobry, rama świetna i piękna, wadami o których niektórzy pisali może być lakier w macie (trzeba o niego dbac żeby nie odpryskiwał itd.)

Również miałem stuki puki w sterach, porozkręcałem i... stukanie ustało, ale już nie mogłem od nowa sterów złożyc tak zeby nie miały luzów. Masowałem sie z nimi kilka dni po kilka godzin i nawet przy dokręceniu ich bardzo mocno (że az kiera ledwo sie kręciła) przy zacisnieciu hamulca stery chodziły. Z tym musze sie udac do serwisu bo nadal tego nie zrobiłem. Druga sprawa to przedni hamulec/tarcza/piasta. Nie wiem które jest winowajca. Przy ok 20km/h i skrecaniu kół na asfalcie słychac obcierajace tarcze hamulcowe. Zaraz po zakupie było idealnie  tylko przy naprawde ekstremalnych skretach bylo je ledwo słychac, a teraz non stop (tarcze niemal idealnie proste mam), ustawialem klocki po swojemu i tez nie dalo to rezultatu. Zauwazylem tez ze chyba szprychy w obręczach są za słabo naciągniete (po odwróceniu roweru kołami do gory i zakręceniu przednim kolem zauwazylem ze obraca sie lekko po elipsie od gory do dołu).

To nie sa wady roweru tylko słaba regulacja osprzętu, na które romet ma tylko posredni wpływ. Wygląd i cena roweru oraz to co za nią dostajecie uważam, ze jest topowa propozycją na rynku o ile nie najlepsza. Gdybym miał teraz kupowc rower to kupiłbym go jeszcze raz, bądź dopłacił do mustanga z jeszcze lepszym osprzętem :)