Skocz do zawartości

Giant Langma Advanced 1 2019

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, JaW napisał:

rower z tarczówkami wygląda o wiele lepiej

Teraz toś strzelił argumentem. :P To, co się komu wizualnie podoba, to jest akurat moooocno indywidualna kwestia. Mi się obie wersje podobają, więc jednak szukałbym dodatkowych powodów. :D

Opublikowano
Godzinę temu, Łabędź napisał:
1 godzinę temu, JaW napisał:

rower z tarczówkami wygląda o wiele lepiej

Teraz toś strzelił argumentem.

No co :) Każdy ma inną hierarchię ważności. Nie neguję, że komuś może być kwestia wyglądu obojętna, jednak dla mnie ma znaczenie i proszę to uszanować :)

Opublikowano

Tu chodziło o to, że nie każdemu, a raczej mniejszości, tarcze się podobają w szosie. 

Opublikowano
43 minuty temu, JaW napisał:

proszę to uszanować

Szanuję. Ale ja tylko zauważyłem, że np. mi się podoba i na tarczach i na obręczówkach, więc bardziej byłbym w kropce, bo kwestie estetyczne niczego mi tu nie rozwiązują. :D Dlatego aby dokonać wyboru oprócz estetyki wyglądu potrzebuję dodatkowego parametru. ;)

Opublikowano

Póki co chyba więcej przemawia za hamulcami tarczowymi. Kolor i wygląd roweru też minimalnie bardziej podoba mi się z tarczówkami. Próbuję też na zdjęciach porównać wielkość klamkomanetek, ale z boku wyglądają identycznie. 

W sumie mam czas do zastanowienia do stycznia, bo wtedy kończę 40 lat i chciałabym sobie taki prezent zrobić za bycie dzielnym :D 

Opublikowano
37 minut temu, Sziva napisał:

wtedy kończę 40 lat

Kurczę, świetny pomysł. Też sobie zacznę wybierać (i składać kasę) na wypasiony rower na czterdziestkę. :D 

Opublikowano (edytowane)

W swoim rowerze mam wstawione hamulce szczękowe od 105 5800 i ani razu nie poczułem, żeby brakowało mi siły hamowania. Bardzo skutecznie zatrzymują, jestem w stanie zblokować koło. Przychylam się też do tego testu porównawczego GCN, a co do WT, to niektóre marki nie dają wyboru zawodnikom, bo topowe rowery robią dla nich tylko na tarczówkach…

Bardzo dobry gust, zacnie prezentuje się ten Giant 🙃

Edytowane przez TorGal
  • Lubię to! 1
Opublikowano
6 godzin temu, Łabędź napisał:

Przeglądam koła na stronie internetowej rosebikes.pl i nie mogę ich znaleźć. Mogę prosić o linka? Bo brzmi to kusząco, jakby się jeszcze cena okazała się fajna, to czad. 

Na razie nie są dostępne, ale być może wejdą do regularnej sprzedaży jak poprzedni model R 1400. 

Opublikowano
10 godzin temu, Kasztanka napisał:

@Sziva nie myślałaś żeby sobie coś sama złożyć tak jak Meride ?

Myślałam, ale nie znalazłam ramy, która by mi odpowiadała.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 15.10.2018 o 10:20, Sziva napisał:

Mam trochę czasu na zastanowienie się nad wszystkim za i przeciw. Dobrze, że ten model jest i na zwykłych szczękowych hamulcach i na tarczach, więc mam wybór.

Co do serwisu hamulców, to tego najmniej się boję, gdyż robię to z powodzeniem samodzielnie w dwóch rowerach MTB, za to w trzecim mam v-brake i też nie mam z nimi problemów.

Masz i używasz MTB kup szosę z tarczami łatwiej Ci będzie wyczuć hamulce tarczowe w szosie.  Trzeba pamiętać tylko o jednym, że w czasie deszczu siła hamowania na hamulcach tarczowych jest dużo większa niż przyczepność wąskiej opony.

Edytowane przez Pitt35
  • Lubię to! 1
Opublikowano

Właśnie doczytałam, że w Langmie Giant daje własny patent na hamulce hydrauliczne. Klamki są od zwykłych hamulców, a zbiornik wyrównawczy przyczepiony jest do mostka. Tak to wygląda:

W sumie nawet fajne rozwiązanie. Co o tym myślicie?

Opublikowano

Fajny patent na przywiązanie klienta do marki albo tak im wyszło taniej. Jeśli to oznacza jeden zintegrowany układ hamulcowy, to dodaje ryzyko, że padną oba hamulce naraz.

Opublikowano
4 minuty temu, Andrzej Sawicki napisał:

Fajny patent na przywiązanie klienta do marki albo tak im wyszło taniej. Jeśli to oznacza jeden zintegrowany układ hamulcowy, to dodaje ryzyko, że padną oba hamulce naraz.

Toś mnie pocieszył.

Opublikowano

Na kanale dobrerowery parę razy było odniesienie do tego patentu Gianta.

Ten wynalazek pozwala w teorii np dodać dodatkowe manetki na hamulce do ruchu w mieście.

Co do wielkości klamek do hamulców hydraulicznych to w najnowszych grupach shimano zostało to poprawione i klamko-manetki są zgrabniejsze.

Ja ostatnio stałem przed podobny dylematem. Zdecydowałem się jednak na specialized roubaix ale to dlatego że ich amortyzacja mnie kupiła.

Opublikowano

No i znowu mam zagwozdkę - Langma z takimi hamulcami czy może klasyka z pełną Ultegrą i szczękami.

Opublikowano

Ja bym szedł w klasykę. Ten system Gianta zupełnie mnie nie przekonuje. Pewnie za jakiś czas odejdą od tego.

Opublikowano

Tak jeszcze myślę, że gdyby ten system okazał się na jakimś etapie kłopotliwy, to wymiana hamulców na hydrauliczne bez udziwnień nie powinna być chyba problematyczna. Rama będzie wszak dostosowana do hamulców tarczowych. 

Ciekawi mnie też to czy zbiornik wyrównawczy jest jeden wspólny dla obu hamulców czy też jest to jeden element, ale podzielony wewnątrz na dwie niezależne części.

Opublikowano

Trzeba by ich zapytać. Albo obejrzeć w salonie w okolicy. Chyba znajdziesz jakiś we Wrocławiu. ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, Sziva napisał:

klasyka z pełną Ultegrą i szczękami.

Ja bym glosował za tym + SwissStopy do tego i będzie Pani zadowolona.Zestaw praktycznie bezobsługowy.Nie myślisz o odpowietrzaniu,o krzywych tarczach,o zatłuszczonych klockach,wymiana koła to parę sekund.

Opublikowano

Witam, wtrącę swoje 3 grosze do wyższości Świąt... Khem, moje rowery są o wiele starsze, niż Wasze wypasione fury, zarówno moje MTB, jak i szosa, a jednak się jeździ, na zabytkach z wajchami na ramie też jeździłem...  UCI dopuściło tarcze w szosach, i spoko, zobaczy się jak to w praktyce zadziała  w przypadku kraks, kiedy iluś tam kolarzy się wywali i potnie się o tarcze, kiedy jeden wpadnie na rower drugiego... Dlatego UCI tak długo zwlekało z decyzją o dopuszczeniu tarcz w peletonie, ale jak widać lobby jest mocniejsze - w MTB tarcze rozumiem, ale w szosie za duża siła hamowania jest przeszkodą - spróbujcie zahamować mocno szosę na asfalcie przy 60 km/h - jak już ktoś z Kolegów wspomniał, przyczepność opon szosowych jest mniejsza, efekt do przewidzenia... Tarczówki hamują lepiej gdy jest mokro, spoko, ale sama opona szosowa już nie za bardzo... W przypadku szosy lepiej jak siła hamowania jest skorelowana z przyczepnością opony, wtedy nie da się zahamować zbyt gwałtownie w mokrych czy oblodzonych warunkach jak również przy dużych prędkościach w grupie - inaczej połowa grupy leży... Nie wiem jak to wyjaśnić, jeździłem szosą w dowolnych warunkach pogodowych i z tą siłą hamowania w różnych warunkach różnie bywa, więc modulacja i możliwość zablokowania kół w szosie przy zaledwie "muśnięciu" klamek nie zawsze jest pożądana, lepiej delikatnie hamować już załóżmy przed mokrym zakrętem zawczasu... 

• Lubię to! 2
Opublikowano

No właśnie - po co ekstra siła hamowania, skoro zanim zahamuję, to się wywalę?

Opublikowano

Fakt. Po co mieć hamulce niezależne od krzywej czy brudnej obręczy.

Opublikowano

Witam ja na początku sezonu kupiłem kellysa ucr 50 za 5800 mowili ze tarcze i te mega duże klamki ST-RS505....  Jeżdzi super :)Mam małe ręce bo ogolnie jestem nie duży ma 169 cm a klamki leża idealnie :)Według mnie trzeba korzystać z nowych rozwiązań jakimi sa tarcze i sztywne osie :)Jest już w ofercie model na 2019 .Na pewno można coś urwać z początkowej ceny dodam za kellys dał mi dwa pierwsze przeglądy gratis.Dobry sprzęt w dobrej cenie :)

https://www.kellysbike.com/pl/racing-c634/urc-50-p57702