Olleo Opublikowano 13 Listopada 2019 Opublikowano 13 Listopada 2019 No ja szczerze mogę polecić tą maskę chusta antysmogowa A możesz coś więcej napisać? Nie, żebym był nieufny, ale profil świeżo założony, link do formy reklamowej, produkt bez ceny... Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Accent_Szaj Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Ogólnie, ludzie uprawiający sport nie powinni korzystać z maseczek anty-smogowych Do organizmu podczas wysiłku powinna być dostarczana odpowiednia ilość powietrza,zakładając maskę ograniczamy ją niestety.Co może w skrajnych przypadkach być bardzo niebezpieczne. Nawet maseczki dla sportowców nie są wystarczające. Jedyne co nam pozostaje to śledzenie odczytów na Airly i jak będzie znacznie przekroczone,to nie wychodzić na rower.Ewentualnie nie forsować się za bardzo,czyli spokojny dojazd do pracy
Olleo Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 Możesz rozwinąć temat niższej podaży tlenu? Tlenu w powietrzu jest tyle, ile jest i mniej nie będzie, niezależnie od tego, przez jaką maseczkę przejdzie. Jeśli masz duży opór przy oddychaniu, to organizm sam Ci ograniczy wydolność i zwolnisz do możliwości oddechu?Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
RadS Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 3 godziny temu, Accent_Szaj napisał: Ogólnie, ludzie uprawiający sport nie powinni korzystać z maseczek anty-smogowych Do organizmu podczas wysiłku powinna być dostarczana odpowiednia ilość powietrza,zakładając maskę ograniczamy ją niestety.Co może w skrajnych przypadkach być bardzo niebezpieczne. Nawet maseczki dla sportowców nie są wystarczające. Jedyne co nam pozostaje to śledzenie odczytów na Airly i jak będzie znacznie przekroczone,to nie wychodzić na rower.Ewentualnie nie forsować się za bardzo,czyli spokojny dojazd do pracy Z mojego doświadczenia: 1) Jazda w zimie oddychając przez buffa to +10 uderzeń serca na pulsometrze 2) Dodatkowo, oddychając przez maskę antysmogową kolejne 10 uderzeń. (Faktem jest że maska słabej jakości, ale z dwoma zaworami) Czyli łącznie +20 uderzeń w moim przypadku. Różnica w męczeniu się jest na tyle duża, że zwyczajnie nie chce mi się jeździć w masce.
Accent_Szaj Opublikowano 15 Listopada 2019 Opublikowano 15 Listopada 2019 3 godziny temu, Olleo napisał: Możesz rozwinąć temat niższej podaży tlenu? Tlenu w powietrzu jest tyle, ile jest i mniej nie będzie, niezależnie od tego, przez jaką maseczkę przejdzie. Jeśli masz duży opór przy oddychaniu, to organizm sam Ci ograniczy wydolność i zwolnisz do możliwości oddechu? Słowem nie wspomniałem o tlenie w powietrzu,twój post jest chyba nie do mnie,więc nie będę odpowiadał. Odnośnie tematu. Oglądałem ,ostatnio program,gdzie wypowiadali się fachowcy i to co napisałem stwierdzili. Producenci muszą pójść na kompromis,pomiędzy filtrowaniem,czyli a wydajnością. Podczas dużego wysiłku organizm potrzebuje więcej tlenu. Najgorsze jest to,że mieszkając w stolicy europejskiego smogu,czasem trzeba wyjść, "na pole" ,a bez maseczki to aż strach.Patrzysz na Airly,gdzie normy przekroczone są 8-10 razy.TO ja szczerze odradzam jazdę w takie dni na rowerze.Chodź nie wiem jaką masz maseczkę
overconscious Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 (edytowane) Witajcie! Jestem nowy na tym forum, a trafiłem tu z uwagi na ten temat. Robię właśnie spory research na temat smogu i masek, więc postanowiłem podzielić się doświadczeniami. A i może sam się czegoś nowego dowiem. Jak wiadomo sporo masek, głównie tych służących ochronie pracy, skontrolował polski UOKIK: - w 2017: https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=13984 - w 2018: https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=15166 Znalazłem też artykuł powołujący się na badania na temat skuteczności masek, przeprowadzone w Pekinie: https://smoglab.pl/maski-antysmogowe-czy-to-dziala/ W badaniach tych użyto maski 3M 8812, która kosztuje jakieś 7 zł. Polski UOKiK w swych badaniach z 2017 r., także skontrolował maskę 3M 8822 (różni się ona od 3M 8812 tylko posiadaniem zaworów wydechowych) i wyszła ona również pozytywnie (spełnia normy). Błędy formalne w instrukcji pomijam, bo nie są one aż tak istotne. Wg tych badań dowiadujemy się też, że najlepsze są maski spełniające europejską normę EN 149 i klasę filtracji FFP1 (80% filtracji), FFP2 (94% filtracji) lub FFP3 (99% filtracji). Odpowiednie certyfikaty amerykańskie to: N95 (95% filtracji), N99 (99% filtracji) i N100 (99,97% filtracji). Z informacji znalezionych w sieci: https://smartairfilters.com/en/blog/masks-really-work/ oraz z deklaracji samego producenta, dowiedziałem się, że z 3Mek najlepszą maską jest 3M Aura 9332+ Gen3 FFP3 NR D. Nie jest ona droga i kosztuje jakieś 20 zł. Problemy są jednak dwa: - są to maski jednodniowe – na jedną 8-godzinną zmianę pracy (oznaczenie NR), - są to maski służące ochronie pracy i jako takie wyglądają tak FATALNIE, że trudno się w tym pokazać na ulicy. Problem pierwszy nie jest aż tak ważny jakby się mogło wydawać, bo przy użytkowaniu miejskim maski robocze jednodniowe na 100% wytrzymują dłużej, zachowując nadal wysoką skuteczność. Wg informacji które znalazłem, wymiana takiej maski częściej niż raz na tydzień, nie ma za bardzo sensu. Wg jednych badań czytałem, że po 11 dniach taka maska traci 1,5%, skuteczności, wg innych, że budowlana (bez wskazania dokładnego modelu) traci skuteczność o blisko połowę. Nie wiem skąd takie różnice. Znalazłem też maski robocze wielorazowego użytku polskiej firmy Filtering Service: http://www.citymask.eu/Certyfikowane_polmaski_przeciwpylowe_z_weglem_aktywnym,33 Maski tej firmy były badane przez UOKiK i wszystkie wyszły pozytywnie. Ta powyżej co prawda nie była akurat badana, ale jest wątpliwe, żeby firma która robi inne dobre maski, akurat tą jedną spartoliła. Nie do przeskoczenia jest dla mnie jednak fatalny wygląd tych wszystkich roboczych masek. Dlatego zacząłem szukać dalej i sprawdziłem: 1. Platinet Omega OASMBL Maseczka taka sobie – posiada certyfikat FFP3. Pisze, że przebadana w Nelson Laboratories. Wielorazowego użytku, choć nie napisali jak długo, tylko, że na wyczucie (aż zacznie ciężko się oddychać) Moim zdaniem robi swoją robotę, ale wygląda średnio i zostawia ślady (tzn. odciski) na twarzy. Przez te ślady/odciski trudno się w takiej masce wybrać np. na spotkanie, bo po jej zdjęciu pozostaje przez jakiś czas ona idealnie na twarzy odciśnięta. Oddycha się w niej raczej ciężko, choć ja dałem radę w niej jechać również na rowerze. Nie mniej jednak to nie jest maska sportowa. Można ją kupić w internecie za 20 zł 2. CityMask (Higieniczne półmaski antysmogowe z węglem aktywnym) Ja kupiłem kolor CZARNY/NIEBIESKI, ale widzę, że teraz mają w ofercie tylko jakieś paskudne białe: http://www.sklep.citymask.eu/pl/index.php?id=7&id_category=32 W każdym razie maska podobna do maski nr 1. Różnice to: - brak oficjalnego certyfikatu (jednak firma sprawdzona: Filtering Service, która wyprodukowała wiele masek przebadanych przez UOKiK). - zakłada się przez głowę, - nie zostawia takich śladów/odcisków na twarzy jak Platinet (tu naprawdę duży plus). W tej masce oddycha się jednak tak samo ciężko jak w Platinet i wygląda tak samo średnio. Moim zdaniem jednak ewidentnie czuć, że powietrze jest dobrze filtrowane. Nieraz, wychodząc gdy czułem, że powietrze jest „zadymione” że się tak wyrażę, w masce tej oddychało się normalnie (nie czułem tego smogu). Mimo braku oficjalnych badań, z uwagi na sprawdzoną firmę i dobre przyleganie do twarzy, a także jakość oddechu, jestem prawie pewien, że maska robi robotę. Jej koszt to 15 zł, więc żaden pieniądz. 3. CityMask (Maski sportowe) http://www.sklep.citymask.eu/pl/CZARNA_R2_z_weglem_aktywnym,7,75 Kiedy oglądałem te maski na zdjęciach nie byłem zachwycony, bo dziwnie wyglądają. Ale jak kupiłem, zmieniłem zdanie. Maska jest znakomita, po prostu znakomita. Jest podobna do maski nr 2, ale dzięki zaworom wdechowym (a nie tylko wydechowym) oddycha się nieporównywalnie lepiej. Zawory wdechowe są połączone z dodatkowymi filtrami (to te 2 koła po bokach). Mój absolutny faworyt do ćwiczeń i jazdy na rowerze. Ta maska zagości ze mną na trwałe jako maska do uprawiania sportów. Na miasto już nie bardzo, bo nie najlepiej wygląda niestety i ludzie mogą zwracać uwagę. Kosztuje tylko 23 zł, więc też żaden pieniądz. 4. Respro Sportsa Black L Jej wygląd i opis tutaj: https://respro.com.pl/product-pol-137-Maska-Respro-Sportsta-Black.html Cóż, podstawową zaletą tej maski jest... szpanerski wygląd i marketing. Bo inaczej chyba nikt za tą cenę by tego nie kupił. Ma jednak też dobre zawory wydechowe (łatwiej się oddycha niż w maskach miejskich – jak ta z pkt 1 i 2) oraz łatwo się zdejmuje i zakłada. Ma także certyfikat FFP1. Moim zdaniem jednak (tu bazuję na osobistych odczuciach) jakość wdychanego powietrza jest gorsza niż w maskach powyżej. Maska nie przylega tak dobrze do twarzy i mam lekkie obawy czy jest na pewno szczelna (a może kupiłem za małą?). Robi się w niej gorąco, gromadzi się wilgoć nawet szybciej niż w maskach poprzednich lub co najmniej na tym samym poziomie. Nie jest absolutnie warta tych pieniędzy (ja kupiłem ją za 189 zł, co moim zdaniem jest ok 10x za dużo) i gdyby nie wygląd to bym nigdy jej nie kupił. Niestety nie da się powiedzieć, że wygląd jest całkowicie nieważny. W naszym społeczeństwie ludzie nie są przyzwyczajeni, że ktoś chodzi w masce i czasem jakiś leszcz potrafi się doczepić. 5. Filtering Service FS 33 V W FFP3 R D O tej masce już powyżej wspominałem. To maska budowlana. Jest świetna – ma certyfikat FFP3, wielorazowego użytku, dobrze się w niej oddycha (lepiej niż w miejskich, ale trochę gorzej niż w sportowych), dobrze filtruje, nie gromadzi się aż tak bardzo wilgoć i ciepło. Da się w niej rozmawiać. Kosztuje 23 zł Ma jednak jedną zasadniczą, ogromną wadę - WYGLĄD. Wygląda się w niej jak pracownik, który skończył szychtę na budowie. Można ją więc stosować do jazdy autem, w robocie czy nawet w domu. Ale nie wyobrażam sobie chodzenia w niej po mieście. PS. Swoją drogą znalazłem też ciekawe maski miejskie z certyfikatem FFP2 firmy Vogmask – z tych eleganckich: https://www.vogmask-europe.com/collections/all/FFP2 Sam nie testowałem, ale uważam je również interesujące z uwagi na wygląd. Piszę z uwagi na wygląda, bo tak jak przy Respro, cena z tyłka wzięta. W dniu 16.11.2019 o 00:01, RadS napisał: Z mojego doświadczenia: 1) Jazda w zimie oddychając przez buffa to +10 uderzeń serca na pulsometrze 2) Dodatkowo, oddychając przez maskę antysmogową kolejne 10 uderzeń. (Faktem jest że maska słabej jakości, ale z dwoma zaworami) Czyli łącznie +20 uderzeń w moim przypadku. Różnica w męczeniu się jest na tyle duża, że zwyczajnie nie chce mi się jeździć w masce. W dniu 16.11.2019 o 00:13, Accent_Szaj napisał: Producenci muszą pójść na kompromis,pomiędzy filtrowaniem,czyli a wydajnością. Podczas dużego wysiłku organizm potrzebuje więcej tlenu. Pozwolę sobie zauważyć, że same zawory WYDECHOWE nie wystarczą, bo nadal męczysz się przy wdechu. Jedyne sensowne rozwiązanie tego problemu znalazłem w maskach sportowych CityMask - tam są dodatkowo zawory WDECHOWE, które połączone są z dodatkowymi kolistymi filtrami. Wygląda to może trochę "kosmicznie", ale wyraźnie zwiększa się obszar filtra przez który możliwy jest dopływ powietrza. Polecam wypróbować, bo maski te kosztują dosłownie parę groszy. Nie nadają się do chodzenia po mieście z uwagi na wygląd, ale na rower jak najbardziej. Edytowane 17 Listopada 2019 przez overconscious 3
e.em Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Cześć ;) Widzę, że macie juz jakieś doświadczenie w stosowaniu masek antysmogowych, zajmuje sie projektowaniem produktu i obecnie zbieram opine użytkowników na temat masek. Czy ktoś z Was znalazłby chwile aby odpowiedzieć na kilka pytań poza forum ? :)
Olleo Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 @overconscious czy wg Ciebie któraś z tych masek zmieści dłuższy zarost?@e.em brak na rynku maski dla brodaczy, tj. takiej, która nie kończy się na brodzie, a sięga szyi. Druga uwaga, to parowanie okularów - w żadnej masce nie da się tego uniknąć, więc lepiej już zakończyć maskę pod nosem (ja tak jeżdżę z kominem na twarzy) i wdychać ustami. Przy wysiłku i tak przeważnie nie wdycha się nosem.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Piotr Petr Opublikowano 21 Listopada 2019 Opublikowano 21 Listopada 2019 Cześć Widzę, że macie juz jakieś doświadczenie w stosowaniu masek antysmogowych, zajmuje sie projektowaniem produktu i obecnie zbieram opine użytkowników na temat masek. Czy ktoś z Was znalazłby chwile aby odpowiedzieć na kilka pytań poza forum ? Mnie osobiście marzy się maska na same usta (tzn nie zakrywająca nosa). Po pierwsze nosem oddycham przez co najwyżej pierwsze 5 min. rozgrzewki (jeśli w ogóle) później już tylko ustami, a po drugie, i najważniejsze, przy co intensywniejszych interwałach lub podjazdach często w panice zrywam maskę z twarzy, bo zwyczajnie zaczyna brakować tlenu i czuję że za chwilę odpłynę ;-) Kończę później z maską i tak zsuniętą na brodę, ale o "szczelności" wtedy można zapomnieć.Takie moje małe marzenie po kilku mocniejszych jazdach przy grubo przekroczonych normach ;-)
overconscious Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 9 godzin temu, Olleo napisał: @overconscious czy wg Ciebie któraś z tych masek zmieści dłuższy zarost? Żadna, jak sądzę. Wszystkie szczelnie obejmują brodę i z tego co czytałem to powinny aby nie było przecieków. Najbliżej maski dla brodatych jest Filtering Service FS 33 V W FFP3 R D, ale nawet tu mam poważne wątpliwości czy to będzie szczelne (raczej chyba nie). Na twoim miejscu pooglądał bym filmiki pokazujące jak zakłada się maski budowlane (np 3M prezentuje takie filmiki na swojej stronie) i poszukał takiej maski, która nie obejmuje brody od spodu. Wtedy możesz taką maskę kupić (nie są drogie) i wypróbować. Innej drogi nie ma. PS. Ja teraz używam głównie CityMask i czasem Respro (tylko z uwagi na jej wygląd), ale ja golę się na zero i wtedy one dobrze przylegają, obejmując brodę od spodu.
vgl22 Opublikowano 22 Listopada 2019 Opublikowano 22 Listopada 2019 Hmm, temperatura coraz niższa i smog daje się we znaki, zastanawiam się nad maskami antysmogowymi, ale jaka będzie najlepsza na rower? przede wszystkim zależy mi na jak najlepszej ochronie, bo kaszel męczy mnie dosyć bardzo, a w szczególności wieczorem. Ewentualnie czy możecie polecić jakiś ranking?
overconscious Opublikowano 24 Listopada 2019 Opublikowano 24 Listopada 2019 (edytowane) W dniu 22.11.2019 o 14:07, vgl22 napisał: przede wszystkim zależy mi na jak najlepszej ochronie W takim razie polecam 3M 7503 lub 3M 6501 wraz z jakimś dobrym filtropochłaniaczem , np 3M 6099 Ew. możesz osobno kupić filtr przeciwpyłowy i osobno pochłaniacz gazowy, a potem połączyć je za pomocą łącznika. Edytowane 24 Listopada 2019 przez overconscious
Olleo Opublikowano 24 Listopada 2019 Opublikowano 24 Listopada 2019 Gazowy jest na opary, np. lakierów. Nie umiem powiedzieć, czy chroni przed takim zanieczyszczeniem, jak tlenki azotu, czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
overconscious Opublikowano 28 Listopada 2019 Opublikowano 28 Listopada 2019 W dniu 24.11.2019 o 08:02, Olleo napisał: Nie umiem powiedzieć, czy chroni przed takim zanieczyszczeniem, jak tlenki azotu, czy wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne. Chcesz tlenki azotu ? Nie ma problemu -> tu masz <- filtropochłaniacz, który obejmuje także te gazy wraz z wyjaśnieniami oznaczeń. Do tego jeszcze tylko właściwa maska, wkręcamy powyższy filtropochłaniacz i mamy ochronę idealną. Można zapomnieć o smogu i zanieczyszczeniach powietrza.
Olleo Opublikowano 29 Listopada 2019 Opublikowano 29 Listopada 2019 Chcesz tlenki azotu ? Nie ma problemu -> tu masz filtropochłaniacz, który obejmuje także te gazy wraz z wyjaśnieniami oznaczeń. Do tego jeszcze tylko właściwa maska, wkręcamy powyższy filtropochłaniacz i mamy ochronę idealną. Można zapomnieć o smogu i zanieczyszczeniach powietrza.Jakby Ci tu napisać Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
overconscious Opublikowano 2 Grudnia 2019 Opublikowano 2 Grudnia 2019 (edytowane) W dniu 29.11.2019 o 05:37, Olleo napisał: Jakby Ci tu napisać Na tym zdjęciu masz tylko filtry przeciwpyłowe w półmasce trwałej, bez pochłaniaczy gazowych. A tak serio to pytanie było trochę niepoważne, to i moja odpowiedź nie do końca poważna. Pytający nie zadał sobie nawet trudu przejrzenia tego tematu, nie mówiąc o innych źródłach. Fakty są takie, że: - przy maskach jednorazowych (albo wielorazowych, ale "wyrzucalnych") można liczyć tylko na ochronę przed pyłem zawieszonym (żadne tam gazy i pary), - wszystkie rankingi można sobie w d.... wsadzić, ponieważ mają one na celu naciąganie na kasę frajerów, którzy uwierzyli że kawałek szmaty z filtrem HEPA (wynalazek z czasów 2 wojny światowej) zawiera jakieś kosmiczne technologie, - maski BHP za parę złociszy filtrują praktycznie zawsze lepiej niż maski za 100 i więcej złociszy, - kupno maski jednorazowej za więcej niż 50 zł to idiotyzm, - najbardziej szkodliwy jest pył zwieszony drobnej frakcji (PM2,5), który z łatwością wnika w krwiobieg i przenosi do niego m.in. metale ciężkie i dioksyny, które się na tym pyle osadzają. - pył zawieszany można sprawdzać na stronach GIOS lub Airly i jak PM2,5 przekracza 25 ug/m3 to jest źle i należy założyć maskę. PS. A maski antysmogowe łatwo znaleźć choćby tutaj lub tutaj Ja na razie używam głównie CityMask i jestem zadowolony. Zadowolony, bo przylegają dobrze do twarzy, nie zostawiają odcisków i wyraźnie lepiej się oddycha przy zasmrodzonym powietrzu (mieszkam na śląsku). Te z pierwszego linku też wyglądają mi dobrze i mają certyfikaty, a kosztują grosze. Kwestia testów i gustu. Edytowane 2 Grudnia 2019 przez overconscious 1
Olleo Opublikowano 3 Grudnia 2019 Opublikowano 3 Grudnia 2019 Na tym zdjęciu masz tylko filtry przeciwpyłowe w półmasce trwałej, bez pochłaniaczy gazowych.W tej kopercie są.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
overconscious Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Czuję się jak Chinach. Przynajmniej w okresie zimowym i przynajmniej na śląsku: Pył zawieszony PM2,5 - Polska: https://airly.eu/map/pl/ Pył zawieszony PM2,5 - Pekin (Chiny): https://aqicn.org/city/beijing/ Smog na śląsku już widać (mgła dymu) i czuć (stęchłe, zadymione, sczypiące powietrze), przynajmniej u mnie. A mój oczyszczać powietrza w domu świeci często na czerwono (ma czujnik jakości powietrza) i leci na pełnych obrotach. Ale przy szczelnie zamkniętych oknach robi robotę i można się komfortowo wyspać, bez bólu głowy rano.
overconscious Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 (edytowane) Dla tych co nie śledzą, chciałbym zauważyć, ze maski CityMask mają od listopada 2019 roku certyfikat FFP2: www.citymask.eu Co mnie akurat bardzo cieszy, bo to był mój absolutny faworyt (jakość/cena). Brakowało tylko oficjalnego certyfikatu. W maskach tych dobrze się oddycha (daje radę oddychać nawet nosem jak się dopasuję oddech), mają zarówno miejskie jak prawdziwie sportowe wersje (z zaworami wdechowymi), dobrze przylegają do twarzy (brak luzów), nie zostawiają odcisków na twarzy, nie śmierdzą po krótkim używaniu (co jest problemem w droższych maskach). Firma też jest sprawdzona, bo wiele masek tej firmy było kontrolowanych w testach UOKiK i do żadnej się nie przyczepili żeby było coś nie tak. I cena jest taka jak powinna być, a nie jakieś idiotyczne kwoty z kosmosu. Każdemu polecam wypróbować, bo ja obecnie, po licznych eksperymentach, używam niemal wyłącznie ich. Edytowane 23 Grudnia 2019 przez overconscious 1
Olleo Opublikowano 23 Grudnia 2019 Opublikowano 23 Grudnia 2019 Dla tych co nie śledzą, chciałbym zauważyć, ze maski CityMask mają od listopada 2019 roku certyfikat FFP2: www.citymask.eu Co mnie akurat bardzo cieszy, bo to był mój absolutny faworyt (jakość/cena). Brakowało tylko oficjalnego certyfikatu. W maskach tych dobrze się oddycha (daje radę oddychać nawet nosem jak się dopasuję oddech), mają zarówno miejskie jak prawdziwie sportowe wersje (z zaworami wdechowymi), dobrze przylegają do twarzy (brak luzów), nie zostawiają odcisków na twarzy, nie śmierdzą po krótkim używaniu (co jest problemem w droższych maskach). Firma też jest sprawdzona, bo wiele masek tej firmy było kontrolowanych w testach UOKiK i do żadnej się nie przyczepili żeby było coś nie tak. I cena jest taka jak powinna być, a nie jakieś idiotyczne kwoty z kosmosu. Każdemu polecam wypróbować, bo ja obecnie, po licznych eksperymentach, używam niemal wyłącznie ich. Tylko wciąż nie mają nic dla brodaczy.Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
madrzakm Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Ponawiam, Jakie maski antysmogowe? Na rower do biegania? Coś np z tego http://dobrerankingi.pl/maski-antysmogowe-ranking/ czy macie jakieś inne swoje typy?
Chrismel Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 Z ogólnie wiadomych względów mocno zainteresowałem się tematem masek. Zarówno podczas biegania jak i jazdy na rowerze czy w ogóle podczas uprawiania jakiegokolwiek sportu stanowczo odradzam używania maski. Organizm potrzebuje nieskrępowanej możliwości oddychania podczas wzmożonego wysiłku i blokując go maską można sobie zrobić krzywdę. Swego czasu Zenon Jaskuła powiedział: "kolarze, którzy stosowali zasłanianie twarzy w czasie zimowego treningu, już nie żyją".
Raptor Opublikowano 9 Października 2020 Opublikowano 9 Października 2020 polecam filtruje wszystko -iperyt -sarin -soman -v gaz - filtr wystarczy na max 40 min a to wystarczy na opuszczenie terenu skażonego, a i trening beztlenowy zrobi z ciebie mistrza na maratonie. Będziesz niedościgniony jak tlen poczujesz 😀😀😉
asia22 Opublikowano 2 Lutego 2021 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Tu masz link gdzie znajdziesz odpowiednie maseczki i na covid i na smok. Swoją drogą masakra jak nie jedno, to drugie. U nas pala takimi świństwami, że wieczorem nawet okna się nie da uchylić. Edytowane 2 Lutego 2021 przez asia22
Taric Opublikowano 4 Marca 2021 Opublikowano 4 Marca 2021 (edytowane) Dla mnie taka prosta maseczka ochronna robi robotę, mimo że są podobne do tych np. z marketów budowlanych to mam wrażenie, że oddycha się przez nie dużo swobodniej (jeżdżę aktualnie codziennie-8km w jedną stronę do pracy). To jedna z tańszych masek FFP2(niby 5 warstwowa), nie widze sensu wydawania większych pieniędzy. Jak maska jest klasy FFP2 KN95 to raczej nie zwracałbym uwagi na opis i bełkot marketingowy, bo wszystkie to raczej to samo. Czy radzi sobie ze smogiem ciężko powiedzieć, może czuć delikatna różnice. Na pewno daje rade w przypadku alergii, ostatnio zaczęły pylić drzewa i jak jadę w maseczce to czuje sie dużo lepiej. Edytowane 4 Marca 2021 przez Taric
Rekomendowane odpowiedzi