Skocz do zawartości

Polecane maski antysmogowe

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj przymierzałem dragonmask sport, czułem że mi brakuje powietrza stojąc sobie spokojnie, a co dopiero jadąc na rowerze. Maski chyba są jednak nie dla mnie...

Opublikowano

Kolega po dłuższej jeździe w masce powiedział: "jeśli chciałbym komuś obrzydzić jazdę na rowerze, to poleciłbym mu maskę".

Ja w piątek zrobiłem sobie lekki przejazd w masce RZ mask M2. Krótka recenzja:

- Jazda w masce, jaka by to maska nie była, nigdy nie będzie taka sama jak jazda bez maski. Fizyki nie da się oszukać. zawsze będzie ograniczenie w oddychaniu. Segmenty na stravie lepiej, żeby poczekały do wiosny

- maska jest szczelna i wygodna, choć musiałem chwilę spędzić, żeby ją dopasować. W dolnym chwycie (baranek) trochę ciągnie po nosie.

- po paru kilometrach można się przyzwyczaić

- na pewno po zimie będę miał lepszą wydolność, więc wtedy można myśleć o segmentach :D

- Ogromny plus, że przy temperaturze -1st, było mi ciepło w twarz i, co najważniejsze, nie czułem, że wdycham lodowate powietrze, co było zawsze odczuwalne bez maski i bałem się o gardło.

- po jeździe zdjąłem maskę i po powąchaniu swojego ubrania miałem wrażenie jakbym na jakimś ognisku był. Nie czułem tego wcześniej. to chyba świadczy w jakim smogu jeździłem (Katowice)

Podsumowując - maskę RZ M2 mogę polecić, bo da się w niej jeździć, jest wygodna i przede wszystkim spełnia swoje zadanie - Filtruje.

Dlaczego wybrałem RZ M2 - przekonała mnie ta siateczkowa konstrukcja. Wszystkie maski chwalą się zaworami, ale moim zdaniem to nei o zawory chodzi. Zawory służą do wydychania, a za wdychanie odpowiada filtr i powierzchnia na której wciąga się powietrze i przepusza przez filtr. te wszystkie maski mają otwory, a RZ M2 ma siateczkę na całej powierzchni. Do tej maski można też dokupić specjalne filtry Hi-Flow, które bardziej się nadają do sportu. Wypróbuję jak przyjdzie czas wymiany

PS. Rozmawiałem dzisiaj z kolegą, który ma Respro Cinqro i ma takie same spostrzeżenia. Zdaje egzamin, ale ogranicza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Dzisiaj do mnie dotarła maska Smoglimit Sport Extreme. Wygląda przyzwoicie, dobrze leży nawet na dużej ilości sierści jaką mam na obliczu. Wg rankingu velonews, przywolywanego tutaj jest całkiem niezła. Na Respro pozałowałem kasy, zobaczymy jak w praktyce wyjdzie. Firma ok, zamówiłem tuż przed świętami i nie liczyłem że dotrze strasznie szybko, biorąc pod uwagę ilości paczek jakie wtedy były. Dzisiaj dostałem i byłem zaskoczony: odręczna notatka z przeprosinami i kilka zapasowych filtrów jako rekompensata za opóźnienie którego nie zauważyłem i nie miałem za nie pretensji. Jak przetestuję, dam znać, a postawa firmy na duży plus. 

IMG_20181231_101023.jpg IMG_20181231_120125.jpg
Opublikowano

Cześć nie wiem czy te maski smogowe to nie ściema średnio wierzę w jej działanie. Wydaje mi się, że to jest tylko marketing i tyle bo maska raczej nic nie daje. Zresztą to jak jechałem w masce samej ocieplanej na twarz to zdjąłem bo nie dało się powietrza złapać jak jedziesz 30 km/h na  górskim rowerze. I tego nie używam a szkoda mi kasy na antysmogowe.

Opublikowano

Może coś tam pomaga, ale wydaje mi się że nie będzie większej różnicy w porównaniu z np maską przeciwpyłową FFP2 lub FFP3 za kilka PLN.
Na YT AdBuster ma zrobić porównanie o ile już tego nie zrobił.
Wydaje mi się, że dobry marketing wykreował takie ceny.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
W dniu ‎01‎.‎01‎.‎2019 o 12:19, Pucmen napisał:

Cześć nie wiem czy te maski smogowe to nie ściema średnio wierzę w jej działanie. Wydaje mi się, że to jest tylko marketing i tyle bo maska raczej nic nie daje. Zresztą to jak jechałem w masce samej ocieplanej na twarz to zdjąłem bo nie dało się powietrza złapać jak jedziesz 30 km/h na  górskim rowerze. I tego nie używam a szkoda mi kasy na antysmogowe.

Oczywiście że działają i widać to po kilku wycieczkach w masce. Z resztą swego czasu dr Rożek robił taki test z chusteczką i odkurzaczem. a podczas jazdy na rowerze, czy biegania jesteśmy jak te odkurzacze, a te maski są jak te chusteczki.

Marketing - jak najbardziej - cena maski jest przesadzona o kilkaset procent. ale to nie znaczy, że ona nie działa. myślę, że nie działa lepiej niż te za kilka zł. Ale największy marketing jest położony na te sławetne zawory, które (o tym nikt nie wspomina) służą do - uwaga - wydychania. wdech zawsze będzie utrudniony bo swoimi płucami musisz wciągnąć tyle powietrza ile wymaga organizm, ale musisz to powietrze przefiltrować przez filtr. a filtr im gęstszy tym lepiej filtruje, ale tym trudniej przez niego zaciągnąć odpowiednią ilość powietrza. Dlatego TAK - jadąc na rowerze górskim 30km/h można się w masce udusić. Dlatego moja prędkość średnia spada w zimie.

W dniu ‎01‎.‎01‎.‎2019 o 15:18, pawel2208 napisał:

Może coś tam pomaga, ale wydaje mi się że nie będzie większej różnicy w porównaniu z np maską przeciwpyłową FFP2 lub FFP3 za kilka PLN.
Na YT AdBuster ma zrobić porównanie o ile już tego nie zrobił.
Wydaje mi się, że dobry marketing wykreował takie ceny.

Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka

Oczywiście, że nie będzie różnicy. maski sportowe to takie same maski, ale z zewnątrz ładnie wyglądające. w środku mają taki sam (podobny) filtr co maski za kilka zł. może jeszcze są bardziej szczelne. i tak dla mnie najbardziej niedorzeczne są ceny filtrów do masek Respro (WTF?!) Są też maski w cenie 50-80zł i podobno różnią się jakością wykonania. spokojnie można do nich dopasować filtry RZ, Dragon itp.

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj wieczorem przetestowałem w warunkach średniego smogu swój nowy nabytek, czyli maskę Smoglimit Sport Extreme. Maska wygodna, daje się jedną ręką (nawet w grubej narciarskiej rękawicy) odchylić i założyć na swoje miejsce na ryjku. Pobieranie powietrza nieco utrudnione, gdy starałem się jechać w tempie takim jak zwykle myślałem że się uduszę... Na część trasy (na początku) zdjąłem i jechałem bez, po czym doszedłem do wniosku, że jak cisnę 28-33 km/h w śniegu to może być ciężko oddychać... Gdy zwolniłem, zacząłem skupiać się na pilnowaniu oddechu okazało się że jest całkiem nieźle. Element na nosie wymaga jeszcze dostosowania do mojej fizjonomii (odpowiednie dogięcie), trochę mi przeszkadzała gdy musiałem przedmuchać nos (lekki katar akurat mi się trafił-pierwsza odsłona alergii w tym roku). Jednak gdy już się przyzwyczaiłem okazało się że pilnując oddechu mogę pojechać nieco szybciej, ale wymagało to czasem odchylenia maski na chwilę żeby wypuścić nagrzane powietrze z wnętrza.W połączeniu z normalnymi okularami powoduje straszliwe ich parowanie, po zmianie okularów na gogle narciarskie temat niemal zupełnie ustąpił, chyba że się zatrzymałem. Ogólnie mogę spokojnie polecić wspomnianą maskę, cena rozsądna, wykonanie przyzwoite.

IMG_20190109_222848.jpg

IMG_20190109_212004.jpg

Edytowane przez pizzaq
  • 2 miesiące temu...
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Jak u znajomego na Śląsku byłem to tam bez maski smogowej się nawet nie ruszałem.. masakra tam z powietrzem jest 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

W Decathlon mają maski z wymiennymi filtrami. Pod marką Broyx. Jak sprawdziłem mają certyfikat CE co chyba nie jest standardem.

Ogólne odczucia są naprawdę spoko. Robię w niej ok 20 km dziennie na rowerze. Przy tej pogodzie używam jej raczej jako antyalergiczna lub antykurzowa:) Mam jakieś doświadczenie w temacie bo rok temu kupiłem maskę brytyjskiej firmy za ponad 200 zł i raczej była słaba funkcjonalnie. (ale ładna) I trochę podduszała.

Miałem Dragona ale to ogólnie klapa. Żadnego certyfikatu... nic A cena kosmos

Opublikowano
W dniu 8.05.2019 o 11:44, Dixon_Merida napisał:

W Decathlon mają maski z wymiennymi filtrami. Pod marką Broyx. Jak sprawdziłem mają certyfikat CE co chyba nie jest standardem.

Ogólne odczucia są naprawdę spoko. Robię w niej ok 20 km dziennie na rowerze. Przy tej pogodzie używam jej raczej jako antyalergiczna lub antykurzowa:) Mam jakieś doświadczenie w temacie bo rok temu kupiłem maskę brytyjskiej firmy za ponad 200 zł i raczej była słaba funkcjonalnie. (ale ładna) I trochę podduszała.

A ile ta maska kosztuje??

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja po kilku przetestowanych modelach mogę polecić maskę Respro Cinqro. Dobrze przylega, dobrze się oddycha, spełnia swoje zadanie.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Broyxy są ok, ale rozmiar największy, to tylko L i jeśli ktoś ma większy łeb, to albo nie jest w stanie wcisnąć maski na brodę i na pełen, by paska za głową starczyło, by zapisać, albo, jak wciśnie, to maska ściska nos tak, że nie da się oddychać. Inna sprawa, to zarost, przez który maska staje się nieszczelna i który jeszcze zwiększa potrzebny rozmiar.

Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Brodę zapuszczam
To chyba odpowiedniejsza będzie ta wersji z chustą tak jakby.
Pomierzę i zobaczę co i jak.
kolega Michał z dobrerowery.pl jeździ w masce i ma brodę, pewnie coś podpowie.
O jakiej chuście piszesz?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie wiem, nie testowałem. Dla mnie żadna maska się nie sprawdza bo mi za bardzo ogranicza oddychanie.

Tapatalk'd

Opublikowano

A spytam się jeszcze - czy ktoś widział w sprzedaży same zaworki do masek?

Nie wiem, nie testowałem. Dla mnie żadna maska się nie sprawdza bo mi za bardzo ogranicza oddychanie.

Tapatalk'd

Na allegro są różnej gradacji tkaniny filtrujące. Można spróbować zaszyć taką tkaninę w bandanie plus dodać blaszkę na nos i zaworki do wydechu.

Opublikowano

Próbowałem Broyxa z Decathlona, ale największy rozmiar L jest za mały - jak naciągnę choć centymetr na brodę, to tak ściska nos, że oddychać nie mogę, a po dłuższym czasie mam wrażenie, jakby mi chrząstka pękała. To samo z maską z Castoramy, tą szarą za niecałe 12 zł.

Szukam czegoś o większym rozmiarze, co pod brodą sięga niemal pod samą szyję, co łatwo uszczelnić i nie ściska nosa. Nie da rady takich rzeczy raczej zamawiać, przymierzać i oddawać, więc muszę się zdać na opinie internautów ;)

Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Właśnie zaczynam rozeznawać temat. Mam pytanie: jak często należy wymieniać filtry? Bo o ile sama maska to jakiś wydatek ale warty inwestycji to już późniejsze inwestycje w filtry okazują się być dość wysokim kosztem.

Opublikowano
21 minut temu, Marcin Kwita napisał:

Właśnie zaczynam rozeznawać temat. Mam pytanie: jak często należy wymieniać filtry? Bo o ile sama maska to jakiś wydatek ale warty inwestycji to już późniejsze inwestycje w filtry okazują się być dość wysokim kosztem.

W warunkach Krakowskich i codziennego używania to gdzieś tydzień. Ja tak zmieniałem, ale codziennie była jazda 2x1h. Później się przeżyciem na maski jednorazowe z atestem, teraz testuje maski 3M i są niezłe.

Opublikowano
2 minuty temu, IOO napisał:

W warunkach Krakowskich i codziennego używania to gdzieś tydzień. Ja tak zmieniałem, ale codziennie była jazda 2x1h. Później się przeżyciem na maski jednorazowe z atestem, teraz testuje maski 3M i są niezłe.

Czyli 3M wychodzi taniej? A jaki model? Bo u mnie byłoby trochę mniej 5h na tydzień gdzieś. Co dzień do pracy na Śląsku 🤢

Opublikowano

W dniu 16.11.2018 o 21:38, Kasztanka napisał:

Po 1,5 h jazdy w jakości powietrza "dobrej" i 1,5 h w jakości "umiarkowanej" już mam lekko zszarzały filtr na środku. Nie chcę wiedzieć co będzie przy złej. 

Co jaki czas wymieniasz filtry?

Opublikowano
8 godzin temu, Marcin Kwita napisał:

Czyli 3M wychodzi taniej? A jaki model? Bo u mnie byłoby trochę mniej 5h na tydzień gdzieś. Co dzień do pracy na Śląsku 🤢

3M Aura 9332+
Sprawdziłem regularną cenę i już wiem dlaczego tak dobrze działa :)

• 2 tygodnie później...