Andrzej Sawicki Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Kiedy mam płynny miód, to muszę go zapiec, aby utwardzić całość. Kiedy zacznę od twardego miodu, muszę go tylko podgrzać i mogę nie zapiekać. Tak, chodzi mi o mieszanie na małym ogniu.
Annie Opublikowano 9 Maja 2017 Opublikowano 9 Maja 2017 To może podrzucę swój przepis: - garść daktyli namoczonych przez 1h w ciepłej wodzie i odsączonych - 2 czubate łyżki ugotowanej fasoli azuki (czubate na sucho, potem fasolki sporo rosną) - 1 przejrzały banan - szklanka płatków owsianych rozdrobnionych w blenderze - 1 czubata łyżka masła orzechowego (albo zmielone orzeszki w tej samej ilości) - 1 czubata łyżka kakao - 1 łyżka oleju kokosowego - wiórki kokosowe do obsypania Generalnie prosta sprawa - daktyle, banana, fasolę, olej kokosowy, masło orzechowe i kakao blendujemy. Wsypujemy płatki owsiane, mieszamy i zostawiamy na ok. 1h do nasiąknięcia (masa mocno zgęstnieje). Formujemy ruloniki, obtaczamy w wiórkach, kroimy na krótsze odcinki i do lodówki. Ja zawijam potem w pergamin i gotowe. Miękną trochę przy upale, ale jeszcze żaden nie wypłynął mi z kieszonki Pewnie jakby się ktoś uparł, można podpiec, ale nie próbowałam. Koszt raczej nieduży, dla mnie istotniejsze, że mogę unikać niektórych "śmieci" w gotowych batonach, a które źle znoszę.
Rekomendowane odpowiedzi