nctrns Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Zgaduję: "bezproblemowo, jest moc" Tapatalk'd
Nemrod Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 A czego konkretnie koledzy chcieliby się dowiedzieć ?
leejoonidas Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Kolega "arc" już wcześniej zadał pytanie dlatego oczekujemy wszelkich wiadomości na ten temat włącznie z osobistymi odczuciami co do różnic w jeżdżeniu na dętkach a bezdętkach w szosie, kciuki i bicepsy darujmy sobie.
Nemrod Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Różnica jest taka, że można jeździć naniższym ciśnieniu bez obawy o złapanie snejka. Czyli bardziej komfortowo. Jeżeli ma się w okolicy asfalty gorszej jakości to na pewno duży plus. Przez prawie cały sezon ( jeździłem na tublessach od maja do października ) nie miałem ani jednego kapcia. Chociaż i tak ostatniego laczka chyba ponad 2 lata temu złapałem... Na pewno za to sam montaż jest nieco trudniejszy niż duetu opona + dętka i wymaga też nieco więcej czasu. Edytowane 11 Lutego 2019 przez Nemrod
Eldo Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) 10 godzin temu, leejoonidas napisał: No właśnie, możesz jakoś wytłumaczyć ten biceps i kciuk? W skrocie bo tubeless w szosie mam od kilku miesięcy zalozony i moze skupie sie na tym rowerze (mtb inny klimat). Montaż TL opony 25C nie jest łatwy, nie jest mozliwy bez uzycia kompresora tak ze zwykla pompka podlogowa nie ogarnie tematu przynajmniej z opona Schealbe Pro One. Pomagaja zawory z wyciaganym wkładem i strzał cisnienia z pistoletu do przedmuchiwania. Wagowo w moim przypadku wyszlo tak ze zyskałem po zalaniu mleczka 30ml / kolo ok 150g (komplet). Zysk wagowy kola, brak detki to musi byc odczowalne i jest. Kolo kreci sie lekko. Przy moich 70kg wbilem 5bar przod 5,5bar tył i komfort jazdy wzrosl bardzo ! Rower jest stabilny, opona trzyma 👌 Pro one jest dosyc miekka wiec to tez pewnie daje duzo. Jazda w grupie o tyle jest przyjemniejsza ze przewaznie widac mniej jadac na kole a tubeless wybacza uderzenia w popekany asfalt i co najwazniejsze snake ! 💪 Ogolnie caly upgrade dostaje odemnie 👍 na pewno bede udzieral caly sezon a na chwile obecna po niecalej setce optymistyczne odczucia 😉 Edytowane 11 Lutego 2019 przez Eldo
arc Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) dzieki za info na temat tubeless brakuje mi jednej istotnej informacji tylko od praktyków 😋 czy ktoś już przebił opone na treningu wyścigu obojętne i jak sobie z tym czymś poradziło mleczko ? czy nie poradziło ? Vittoria ma taki film wierzyć czy nie bo jeżeli to prawda to nie mam pytań idę w tubeless Ps. " nie przebiłeś opony lepiej nic nie pisz" a tu drugi film Edytowane 11 Lutego 2019 przez arc
Eldo Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Tutaj glownie chodzi o to ze nie wiadomo kiedy sie przebije. W mtb mysle ze nie raz zaliczylem kolca w opone i tyle w temacie 😉 W szosie mysle ze wyglada to podobnie, w ruchu ulicznym nawet mozna nie uslyszec „pssssyt” a utrata 0,5bara bedzie nieodczówalna. Tak jak pisalem wczesniej zszedlem na 5bar z 6 ktore mialem na detce i stwierdzam ze jest komfotowo i przyjemnie.
leejoonidas Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Fajnie ogląda się te wszystkie testy, ale zawsze należy brać małą poprawkę na takie pokazy bo wiadomo że dużo w tym wszystkim jest czystego marketingu nastawionego na pokazanie się z najlepszej strony aby później jak najwięcej sprzedać. Wiadomo że w codziennym użytkowaniu roweru nie jeździmy po gwoździach postawionych na sztorc, życie jest bardziej prozaiczne i wiara że mleczko w oponie załata każdą dziurkę może być zgubna o czym przekonał się niedawno pewien kolega z tego forum chwaląc się że przed chwilą w środku lasu złapał kapcia na oponie z mleczkiem i że idzie na piechotę i że ma kilkanaście kilometrów do domu, w takim przypadku dobrze jest mieć przy sobie dętkę która mimo że jest archaicznym rozwiązaniem to ratuje tyłek w takich sytuacjach.
arc Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 (edytowane) jeszcze jedno pytanie ile ml mleczka wlewa sie (albo ile wlewacie) do opony 25 ? mówimy o kołach szosowych Edytowane 11 Lutego 2019 przez arc
DAWID281984 Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 Witam zakupiłem 3 dni temu kółka vision team 35 comp SL i mam taka dziurkę na stozku czy to normalne i do czego ona sluzy bo mam przypuszczenia czy moze jest to wada prosilbym o pomoc
Kruk Opublikowano 15 Lipca 2019 Opublikowano 15 Lipca 2019 W karbonowych kołach czasami taki otworek to pozostałość po baloniku którego w środku się daje podczas formowania obręczy.
Szymon78 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Opublikowano 28 Stycznia 2020 W dniu 17.10.2018 o 19:42, Eldo napisał: No i stało sie, tubeless zawitał do szosy 👍 - opony Schwalbe Pro ONE 700x25C - koła Fulcrum Racing Quattro - taśma Stan"s No Tubes 21mm - zaworki Stan's No Tubes 55mm - mleczko Stan's No Tubes po ok 30ml na koło Zysk wagowy na kole to ok 50g mino 40g lzejszych opon Pirelli które miałem wczesniej ! 😏 Jazdy testowej jeszcze nie było ale już widze że bedzie różnica odczówalna. Opony sa wykonane rewelacyjnie, montaż tubeless bez problemu. Część a wkładkę antyprzebiciowa maja bo ja kupiłem Continental Grand prix 5000 tl i słabo nie czuje pod palcami wkładki i pierwsza jazda i mleko cały rower zachlapalo myślę o tych schwalbe jak brałeś w dłonie to wyraźnie czuć wkładkę 😀🚵♂️
Rekomendowane odpowiedzi