Antyszprycha Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 Kupiłem kółka do szosy i kolejnym krokiem jest za tubeless'owanie ich. Szykam w tym celu opon dedykowanych pod system bezdętkowy. Póki co natknąłem się na Schwalbe Pro One, Hutchison'y ale to gumy, które kosztuja ponad 200 zeta za sztuka. Poleci ktoś z Was coś tańszego ? Na zagranicznym yt widziałem jak gość zakłada Schwalbe One Tubeless ale w PL necie nigdzie nie moge ich znaleźć... Poraz kolejny zwracam się o pomoc (rozmiar 700x25C)
Łukasz_P Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 2 minuty temu, Antyszprycha napisał: Schwalbe One Tubeless Wcale nie są tańsze https://allegro.pl/zestaw-opon-tubeless-schwalbe-pro-one-700x25c-zwij-i7412270302.html
Antyszprycha Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 1 minutę temu, Łukasz_P napisał: Wcale nie są tańsze https://allegro.pl/zestaw-opon-tubeless-schwalbe-pro-one-700x25c-zwij-i7412270302.html Podlinkowałeś mi właśnie PRO ONE więc nie wiem o co chodzi
Nemrod Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 No niestety tublessy są drogie. To zreguły topowe oponki u producentów. Są jeszcze choćby Giant Gavia czy Bontrager R2 TLR. Ale to też nie są tanie oponki. A tak pozatym Pro One to świetne oponki. Jakie kółka wogóle kupiłeś ?
Łukasz_P Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 38 minut temu, Antyszprycha napisał: Podlinkowałeś mi właśnie PRO ONE więc nie wiem o co chodzi Sorry, nie zauważyłem członu Pro w nazwie.
Antyszprycha Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 No niestety tublessy są drogie. To zreguły topowe oponki u producentów. Są jeszcze choćby Giant Gavia czy Bontrager R2 TLR. Ale to też nie są tanie oponki. A tak pozatym Pro One to świetne oponki. Jakie kółka wogóle kupiłeś ?Zdecydowałem się. A vision Team 35. W isport Kraków mieli je za 980 zeta plus wysyłka i w poniedziałek ma wyjść kurier. Cena dobra a i stosunek do jakości zacny. Swoje podstawowe od Colnago wystawiłem za 350 i w środku tygodnia ma je odebrać klient jeśli się. Je sprzedadzą wiec deal nie będzie najgorszy na całej akcji. Jedynie te opony do tubeless Zdecydowałem się na zakup kołek Alu aby na ten okres gdzie już na drodze nie jest zbyt ciekawie odłożyć swoje karbonu i ubrać Colnago na jesienno zimowy setupWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Nemrod Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 Mi udało się kilka miesięcy temu wyrwać okazyjne American Classic Tubless Argent. Stożek 30 mm, szerokość wewnętrzna 19,4 mm i waga 1370 g komplet. A tak wogóle to Vision 35 są kompatybilne z tubless bo jakoś nic nie znalazłem.
Antyszprycha Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 (edytowane) Nie trzeba mieć obręczy kompatybilnej z tubeless aby zrobić bezdętki, ale ważne aby albo obręcz albo opona był przystosowana do zatubelessowania. Sprzedawca mówił że te koła sa przystosowanie do zalania ale ja takiej info nie znalazłem. 2 gości z którymi jeżdzę mają mleko w obreczach nie przystoswanych i do tej pory nic się nie dzieje Choć cały czas zastanawiam się czy iść w mleko w szosie. Komplet opon do tubeless + robota i wentyle to 600 zł a komplet opon na dętkę i dętki bez roboty bo to zrobie sam to wydatek 300... Edytowane 15 Września 2018 przez Antyszprycha
Nemrod Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 W mtb raczej nie ma kłopotu ale w szosie stosuje się jednak wyższe ciśnienie. No ele jak ktoś to ma zrobić to ok. Kiedyś z kumplem próbowaliśmy przerobić fulcrumy 3 i conti 4000s ale za nic nie udało nam się tego uszczelnić.
piterrrxd Opublikowano 15 Września 2018 Opublikowano 15 Września 2018 Z ciekawości - w oponie szosowej da to w ogóle jakieś odczuwalne benefity?
Antyszprycha Opublikowano 15 Września 2018 Autor Opublikowano 15 Września 2018 Najbardziej chodzi mi o laczki. Obecnie posiadam szytki i już dwukrotnie na trasie złapałem laczka ale mleko uszczelniające wypełniło dziurkę. Wystarczyło dopompować i wio dalej. Z dętka może być trochę inaczej niestety. Wszyscy dookoła podają ze bezdetka w szosie ma nizszeopory toczenia ale czy jest to odczuwalne to nie wiem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Nemrod Opublikowano 17 Września 2018 Opublikowano 17 Września 2018 No niby mają niższe opory toczenia ale te 2 czy też 3 waty raczej ciężko poczuć. Za to z zalet to to, że nigdy nie złapie się snejka i pozwalają zejść niżej z ciśnieniem.
Eldo Opublikowano 16 Października 2018 Opublikowano 16 Października 2018 (edytowane) I na jakim etapie konwersja kółek ? Zastanawiam sie nad TL w szosie i nie wiem czy ma to sens 😏 Mam kółka Fulcrum Racing Quattro i moze bym zapodał te Schwalbe Pro One jak by to miało sens. Wentyle Stans 55mm + taśma do ogarniecia bo robiłem nie raz gravela czy mtb na TL 😏 Wyczytałem ze szosowe opony TL maja nieco inne stopki i scianki boczne ale ile w tym prawdy 😁 Edytowane 16 Października 2018 przez Eldo
Antyszprycha Opublikowano 17 Października 2018 Autor Opublikowano 17 Października 2018 11 godzin temu, Eldo napisał: I na jakim etapie konwersja kółek ? Zastanawiam sie nad TL w szosie i nie wiem czy ma to sens 😏 Mam kółka Fulcrum Racing Quattro i moze bym zapodał te Schwalbe Pro One jak by to miało sens. Wentyle Stans 55mm + taśma do ogarniecia bo robiłem nie raz gravela czy mtb na TL 😏 Wyczytałem ze szosowe opony TL maja nieco inne stopki i scianki boczne ale ile w tym prawdy 😁 Ostatecznie stanęło na kółkach Vision Team 35 Comp i oponach Tufo Calibra Plus 700x25C. Nie zdecydowałem się na system TL przez kwestie finansową. Schwalbe Pro One to wydatek rzędu ok 450 zeta plus 100 zł za założenie tego na obręcze oraz użycie leka i taśmy oraz wentyli. Taniej wyszły mnie kółka w zwyklym zestawieniu. Póki co przelatane pareset km i jest (bardziej komfortowo niż na szytkach mimo iż miałem nabite 9 bar:) ale oponki 25 mm wyglądają jak baloniki na obręczach ale to aspekt wizualny. Szytka wygląda sporo lepiej. Te kółka które zakupiłem to koła jesienno zimowe / zapasowae aby nie zajeżdżać w okresie roztrenowania moich karbonowych Evanlite na szytkach stąd też nie przykładałem dużej uwagi do wagi koła. Na system TL zawsze mogę przejść w późniejszym czasie - może w pryzszłym sezonie jesienno zimowym. Daj znać jaką podjąłeś decyzje i jak wrażenia.
Eldo Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) Zrobił bym sobie dla testu jedno kolo czy to wogole ma sens w szosie bo zdania sa mocno podzielone na innych forach. Opona chyba tylko Schwalbe wchodzi w gre bo nie widze nic innego z TL 🙃 Aktualne Pirelli P Zero (cenowo drozsze od Pro ONE TL) maja najechane ok 7k km i jednego snake dwa dni temu 😁 Dętki mam conti race light i calosc wagowo wychodzi całkiem fajnie. Przy TL było by bardzo podobnie w tym temacie... Edytowane 17 Października 2018 przez Eldo
Antyszprycha Opublikowano 17 Października 2018 Autor Opublikowano 17 Października 2018 Z opon do TL jest jeszcze opona tufo i hurchonsonWysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
Nemrod Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Jest jeszcze też np Gavia od Gianta. Ja praktycznie pół sezonu przejechałem na zestawie AC Argent Tubless i oponkach właśnie Schwalbe Pro One 25c. Zrobione od maja 4,5k km i ani jednego kapcia w tym czasie nie zaliczyły. Oponki szybkie i dobrze trzymające się ale za to dość mocno szumiące. Z ciśnieniem stopniowo schodziłem obecnie jeżdze na około 5 - 4,5 bara ( same obręcze mają 19,4 mm szerokości wewnętrznej a opona faktycznie 28,5 mm). Komfort w porównaniu do oponek 25c jakie miałem wcześniej i które pompowałem do około 6,5 bara wzrósł znacznie.
Eldo Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 Wylukałem jeszcze takie cos : Vittoria Corsa Graphen G+ Jest nawet oficjalny filmik jak przejezdzaja po gwozdziach 🙃 Cenowo ok 250 szt 🤪 ale fajny efekt wizualny (jak szytki) 😏 1
Eldo Opublikowano 17 Października 2018 Opublikowano 17 Października 2018 (edytowane) No i stało sie, tubeless zawitał do szosy 👍 - opony Schwalbe Pro ONE 700x25C - koła Fulcrum Racing Quattro - taśma Stan"s No Tubes 21mm - zaworki Stan's No Tubes 55mm - mleczko Stan's No Tubes po ok 30ml na koło Zysk wagowy na kole to ok 50g mino 40g lzejszych opon Pirelli które miałem wczesniej ! 😏 Jazdy testowej jeszcze nie było ale już widze że bedzie różnica odczówalna. Opony sa wykonane rewelacyjnie, montaż tubeless bez problemu. Edytowane 15 Listopada 2018 przez Eldo
arc Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam czy ktoś jezdzi na tubeless na szosie chetnie bym wysłuchał (przeczytał) opini takich ludzi a nie filozofów którzy nie mieli tego w rękach a wywody prawią
Eldo Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Dziaj przejechane w grupie 80km i coz moge powiedziec 👌👍💪
leejoonidas Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) 8 godzin temu, arc napisał: Witam czy ktoś jezdzi na tubeless na szosie chetnie bym wysłuchał (przeczytał) opini takich ludzi a nie filozofów którzy nie mieli tego w rękach a wywody prawią Podbijam pytanie kolegi powyżej, też chciałbym się dowiedzieć jak to wygląda w szosie, 6 godzin temu, Eldo napisał: Dziaj przejechane w grupie 80km i coz moge powiedziec 👌👍💪 bo to że po przejechaniu ośmiu dych na bezdętkach powoduje że rośnie biceps a kciuk i palec wskazujący są elastyczne jak guma to już wiem. Edytowane 10 Lutego 2019 przez leejoonidas
arc Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 wytłumacz ten biceps i kciuk bo nie kumam
leejoonidas Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) 7 godzin temu, Eldo napisał: 👌👍💪 No właśnie, możesz jakoś wytłumaczyć ten biceps i kciuk? Edytowane 10 Lutego 2019 przez leejoonidas
Rekomendowane odpowiedzi