Skocz do zawartości

koło szosowe, jakie wybrać

norbert

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cosmici to poprostu model z innej półki niż Fulcrumy 5. Jakby je porównać do wyższych Fulcrumów np Zero, zapewne znowu byłaby duża przepaść.

Opublikowano

Dobra, zostaje przy tych Zondach i nie kombinuję. Chociaż te stożki 35mm podobają mi się jak cholera! 

Opublikowano

Też na nie patrzyłem, ale generalnie poszedłem za wagą 🙂

Opublikowano

Ja ze swojej strony mogę napisać że jeździłem wcześniej na kołach SHIMANO ULTEGRA niestety uległy zniszczeniu i kupiłem koła Mavic Ksyrium ze względu na swoją wagę w tamtej chwili 97kg i przy tej wadzę mojej ani razu koła niebyły centrowane żadnych uszkodzeń  a dużo poruszam się po łódzkich drogach która do najlepszych nie należą wytrzymały i nadal ich używam. Chociaż od dłuższego czasu szukam kół na stożku 38mm lub 50mm zastanawiam się na EVANLITE  bo tak do 3200zł ciężko jakieś koła karbonowe kupic nowe chyba ze znacie jakieś inne polskie firmy lub zagraniczne obym zmieścił się w tym budżecie. I co byście wybrali szytkę czy pod oponę w wersji tubless ?

endomondo.png

Opublikowano

Posiadam evanlite 50mm na szytce tufo i bardzo polecam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro

Opublikowano
11 godzin temu, Antyszprycha napisał:

Posiadam evanlite 50mm na szytce tufo i bardzo polecam 

A na jakich piastach masz ? 

Opublikowano

Novateca. Pod szytke mieli jedynie taki ostatni komplet w tym kolorze. Zapłaciłem za koła 2650 i dodatkowe 400 za dwie szytki tufo composit hi Carbon z założeniem.

Opublikowano

Od kiedy jeżdżę chce mieć szytki ale zastanawiam się czy nie lepiej bezdętkowe mieć. Nie wiem już sam co wybrac. Miałeś już jakieś przygody z szytkami ? Jak w trasie przebijesz to chyba nie zmienisz na drugą ? 

Opublikowano
Od kiedy jeżdżę chce mieć szytki ale zastanawiam się czy nie lepiej bezdętkowe mieć. Nie wiem już sam co wybrac. Miałeś już jakieś przygody z szytkami ? Jak w trasie przebijesz to chyba nie zmienisz na drugą ? 

Szytka jest rewelacyjna. Przebiłem w trasie już dwa razy. Zatrzymałem się wtedy spałem trochę płynu uszczelniajacego od tufo przez wentyl o śmigam do dziś ! W życiu nie zmieniłbym na coś innego do głównych kół na których śmiałam. Co prawdę teraz zakupiłem vision Team 35 i wkładam oponki i dętki ale to kwestia ograniczenia finansowego. Mam jedne świetne koła karbonowe a Alu potrzebuje jako zapasy na nadchodzące warunkinpogodowe.

Opublikowano

Czyli normalnie wlales mleczko do szytki i jest ok ? 

Opublikowano (edytowane)

Płyn uszczelniający Tufo (właśnie na takie zdarzenia), jedna buteleczka 50ml przeznaczona jest na dwukrotne dolanie / dwa koła.

Za pierwszym razem kiedy złapałem kapcia, odkręciłem wentyl i dolałem 25 ml płynu, dopompowałem koło i leciałem dalej (tu ważne aby mieć dobrą pompkę, ja posiadam taką, którą moge dobić koło na 11bar więc szosową opone spokojnie dopompuje). Za drugim razem jak złapałem kapcia to uszły jedynie troche powietrza ok 1 bara i płyn uszczelnił dziurke. Dopompowałem i latam do dziś. 

Zalecam od razu zalanie płynu uszczelniającego aby nie bawić się ew. na trasie ale w sumie to i tak operacja może na 5 minut.

Polecam, polecam, polecam. W szególności też szytki Tufo bo nic się z nimi nie dzieje, przelatane już prawie 4000 i wyglądają nadal jak nowe. Jedyny minus jest taki, że 1 szytka Tufo Hi Compossite Carbon kosztuje 200 stówki plus wysyłka

Edytowane przez Antyszprycha
  • Pomógł 1
Opublikowano
Teraz, Maaciek26 napisał:

Dzięki śliczne za pomoc :)

Luzik

Opublikowano (edytowane)

Dziś dotarły kółka Vision Team 35 po oponkę.

Założyłem je i…no właśnie po założeniu kasety na tylnym kole i ruszeniu pojawia się dziwny dzwięk. Tylko wtedy kiedy przestane pedałować, tak jak by coś tarło.

WTF ? (Tylko w przypadku założonej kasety, bez nałożonej kasety dzwięk nie występuje)

@Gregory34 też tak masz ?

Edytowane przez Antyszprycha
Opublikowano

Żadne niepokojące dźwięki u mnie się nie wydobywają..Kółka kręcą się gładko i płynnie, no i to cykanie 🙂 jak dla mnie super melodia