Ares Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 (edytowane) Ale czy ja kwestionuję, że NX nie będzie chodliwy? Ale teraz zwrócić trzeba uwagę, że w przypadku klienta chcącego kupić set 1x12 Srama występuje kompatybilność czyli zacznie się mieszanie zamiast kupować homogeniczną grupę NX. Ktoś wstawi nową kasetę na stary bębenek a resztę może dobrać z GX'a bo to też wcale nie wyjdzie drogo albo na odwrót bo przeliczył się z kasą a coś trzeba kupić bo się zepsuło lub zniszczyło. To jest powód wprowadzania tego typu grup. Głównie chodzi o kasety, które były potwornie drogie no i ten magiczny kłopot bębenków. Zresztą Shimano ma podobny kłopot a kijowym stopniowaniem swoich kaset z którym nic nie robi i traci. W temacie reszty to już przerabialiśmy wszystko jak wchodził 1x11 Srama w tym GX gdzie faktycznie była to rewolucja. Co było potem jak "nadgoniła" konkurencja też wiemy. Pojawiło się sporo rowerów na XT i SLX. Na dziś jutro należy w 12sp do Srama a co będzie potem się zobaczy. Na pewno blokadą dla Japończyków będzie ten ich nowy nie kompatybilny bębenek więc na razie słabo to widzę. Nie wiem co jest magicznego między koronką 11T a 10T ale jak świat światem to był główny argument na rzecz Srama. Były nawet wyliczenia ile to szybciej da się pocisnąć a, że te koronki znikają szybko to już nie ważne. Edytowane 7 Września 2018 przez Ares
firefoks Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 W dniu 6.09.2018 o 12:58, SpiderMAN napisał: aktualnie Dominik z OnTheBike.com ma ten napęd w testach I bardzo dobrze, jest szansa na rzetelny test bo te robione przez Sz... jakoś do mnie nie przemawiają (delikatnie mówiąc) Jak zjadę korbę i kasetę XT to może się skuszę na Eagla?
trollu Opublikowano 7 Września 2018 Opublikowano 7 Września 2018 4 godziny temu, firefoks napisał: zębatki 9 s 9s może być kaseta. Zębatki 9z nie widziałem, sram po to wprowadził nowy standard Xd żeby upchnąć zębatkę 10z i tutaj było jedno z ich najważniejszych haseł czyli rozpiętość napędu, która miała dawać przewagę nad shimano, szczególnie w czasach napędów 1x. Gx podobno ma problemy z miękkimi wózkami i ukręcającymi się śrubami. Jeśli ktoś myślał, że sram zrobi prezent i za ułamek ceny sprzweda xx1 pod inną nazwą to się pomylił. Forum to też nie ogół posiadaczy. Sram mocno podniósł poprzeczkę w napędach mtb z 1x12 ale to nie zmienia faktu, że w ogólnym rozrachunku shimano dalej jest na czele
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) Przydałaby się. Pożyjemy zobaczymy. Ceny generalnie się zmieniaja w chwili pojawienia się nowej odsłony konkretnej grupy. Nie sądze aby XTR potaniał z powodu pojawienia się NXa. Shimano nie tyle co będzie chciało co będzie musiało nowsze technologie wrzucać do niższych grup. Zresztą własnie to robi. Wystarczy porównach choćby starą Deore z najnowsza odsłoną. XT czy SLX 12s jest tylko kwestią czasu. Edytowane 8 Września 2018 przez Gość
Franz Mauer Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 21 godzin temu, Puncu napisał: Albo znowu "odkryją" przednią przerzutkę i zrobią napęd 2x12 o stopnoowaniu 32/50 + 10-50. Też prawda. Za jakiś czas okaże się że przełożeń w rowerze jest więcej niż możliwości ich wykorzystania 😏
trollu Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) 22 godziny temu, GrochowaMTB napisał: SRAM obrał drogę, która pozwala mu skutecznie wypychać z rynku konkurencję. Ich taktyka przenoszenia najważniejszych elementów techniki z wyższych grup do niższych po prostu się sprawdza i tego oczekuje rynek. ich? To taktyka całego świata, mamy XXI wiek Cytat Shimano nie tyle co będzie chciało co będzie musiało nowsze technologie wrzucać do niższych grup. czy ktoś tutaj próbuje dorabiać jakieś ideologie czy budować świat na nowo? Co to za hasła, że (np) shimano będzie musiało schodzić z technologiami do niższych grup, jakby to było coś niesamowitego Przecież tak działa cały świat jak choćby samochody czy telefony. Co do bębenka to sram też musiał zmienić bębenek pod 12s, poszli od razu nieco inaczej i 11s też dali na ten sam bębenek, przez co, nie było krzyków, że wprowadzając 12s chcą doić kasę i wprowadzać nowe standardy. Shimano mogło już wcześniej wprowadzić np M8000 w 2 standardach - jak jest np z tarczami - na 6 śrub lub centerlock. Edytowane 8 Września 2018 przez trollu
firefoks Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) 12 godzin temu, trollu napisał: 9s może być kaseta. Zębatki 9z nie widziałem Mało jeszcze widziałeś... Chodziło mi oczywiście o zębatkę z 9 zębami. Swoją drogą to cenzura ta tym forum jest rodem z PRL-u... Edytowane 8 Września 2018 przez firefoks
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 30 minut temu, trollu napisał: jakby to było coś niesamowitego Przecież tak działa cały świat jak choćby samochody czy telefony. No wlasnie, dletego żadnej rewolucje technologicznej i cenowej w niższych grupach nie będzie co zreszta napisałem.
Ares Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Godzinę temu, firefoks napisał: Mało jeszcze widziałeś... Chodziło mi oczywiście o zębatkę z 9 zębami. Swoją drogą to cenzura ta tym forum jest rodem z PRL-u... Stwierdzenie "mało jeszcze widziałeś" to jak do gówniarza z forum Onetu... więc nie narzekaj tylko podziel się z innymi wiedzą. 1
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Panowie spokojnie... to tylko dyskusja i wymiana opini. Nie ma o co się spinać.
trollu Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) zrobić można wszystko, być może jest jakiś producent, który pokazał zębatkę 9z co nie zmienia faktu, że to pozostaje jako ciekawostka. Mało jest rozwiązań, które były kiedyś gdzieś pokazane ale nie wyszły z prototypu/projektu do produkcji seryjnej? Obecnie żeby było 10z sram wprowadził nowy standard, shimano tak samo. Odnośnie zębatki 10z kiedyś czytałem, że jest już zbyt mała, żeby łańcuch płynnie się po niej przetaczał więc podejrzewam, że jest to już pewna granica i zębatka 9z nie ma racji bytu. To, że musieliby wprowadzać kolejny standard pogrzebałoby już totalnie to rozwiązanie ale proszę @firefoks, wrzuć foto, jakiś link gdzie można kupić kasetę z zębatką 9z, z chęcią zobaczę jak rower jeździ z tą zębatką w kasecie Edytowane 8 Września 2018 przez trollu
Nath_147 Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 https://www.bike-components.de/en/3T/Bailout-Road-11-speed-Cassette-p59559/Wysłane z mojego TA-1024 przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Kaseta szosowa ale jednak. Nie mniej wątek się trochę zamienia w "luźne pogaduchy".
firefoks Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Miałem na myśli tę: https://www.bikester.pl/ethirteen-trs-race-kaseta-rowerowa-11-biegowe-super-light-edycja-limitowana-czarny-560006.html Zakres większy niż w Eaglu 10-50 ale cena to jakiś kosmos :) 1
trollu Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 na bębenek XD, pytanie - skoro Sram mógł w Eaglu dać 9z to czemu tego nie zrobili
Nurek_ Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 (edytowane) 28 minut temu, trollu napisał: na bębenek XD, pytanie - skoro Sram mógł w Eaglu dać 9z to czemu tego nie zrobili Bo 9-zebowa zębatka ma mało sensu z punktu widzenia fizyki. Na, dajmy na to, 20 zębowej zębatce łańcuch "zapina się" na 8-10 zębach i siła napędowa rozkłada się na te 8-10 zębów. Czym mniejsza koronka tym, mniej zębów się zapina się na kasecie, a przez to siła napędu rozkłada się na mniej zębów. Więc obciążenie zębatki i łańcucha drastycznie rośnie. W 10-zębowej koronce, napęd przenoszony jest przez 2-3 zęby - to już jest na granicy używalności. Jak łatwo policzyć, każdy ząb koronki musi pracowań po 3-4 razy większym obciążeniem niż na większych zębatkach. Sytuacje ratuje tylko to, ze tej koronki używamy głownie do dokręcania na zjazdach, czyli nie bardzo często a obciążenie jest niewielkie. Gdyby używać takiej koronki na co dzień pod dużym obciążeniem, to pewnie momentalnie wyciągnąłbyś łańcuch i zjadł zęby koronki. Edytowane 8 Września 2018 przez Nurek_ 1
trollu Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 z mojej strony to było trochę pytanie retoryczne bo wiem, że już z 10z jest problem ale dzięki za opisanie tematu miałem pisać że w enduro (dokręcanie) jakoś to jeszcze przechodzi ale 1x często już widać w xc, gdzie na płaskim pewnie dość ostro korzysta się z twardych przełożeń - a wtedy problemy jak wyżej opisane. Tak więc - w dalszym ciągu 9z jest jak W16 z Weyrona - jeździ ale wcale nie najlepiej, jakby niektórzy sobie wyobrażali
bloomkvist Opublikowano 8 Września 2018 Opublikowano 8 Września 2018 Albo znowu "odkryją" przednią przerzutkę i zrobią napęd 2x12 o stopnoowaniu 32/50 + 10-50.Dominik też o tym wspominał w swoim filmie. Osobiście się z nim zgadzam. Wysłane z mojego Redmi 5A przy użyciu Tapatalka
GrochowaMTB Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 W dniu 8.09.2018 o 22:04, Nurek_ napisał: Gdyby używać takiej koronki na co dzień pod dużym obciążeniem, to pewnie momentalnie wyciągnąłbyś łańcuch i zjadł zęby koronki. Łańcuch jako tako chyba nie wyciąga się tylko wyciera łączenie ogniw co powoduje wydłużanie się łańcucha - w tym przypadku nie powinno to być powodem jego szybszego zużycia. W swoim rowerze najmniejszej koronki na kasecie używam właściwie tylko na zjazdach. Myślę, że w rowerze z taką kasetą ten bieg również będzie używany okazjonalnie. Nie martwił bm się specjalnie o trwałość.
Puncu Opublikowano 10 Września 2018 Opublikowano 10 Września 2018 3 godziny temu, GrochowaMTB napisał: Łańcuch jako tako chyba nie wyciąga się tylko wyciera łączenie ogniw co powoduje wydłużanie się łańcucha - w tym przypadku nie powinno to być powodem jego szybszego zużycia. Zawraca po mniejszym łuku co powoduje większe tarcie. 1
inforobert Opublikowano 14 Września 2018 Opublikowano 14 Września 2018 Matka potrzebą wynalazków, skoro jest zapotrzebowanie to wymyślono 12-rzędową kasetę. Wszystko to jednak ma swoje ograniczenia, im dłuższy bębenek tym mniej sztywne tylne koło. Szprychy od strony napędu poddawane są większym naprężeniom.
malkontent Opublikowano 13 Listopada 2018 Opublikowano 13 Listopada 2018 Jakby coś, zacząłem test długodystansowy tego napędu. Lekko nie będzie miał. Za jakiś czas podzielę się opinią.
Bujak Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Czy przerzutka sram NX EAGLE 12s ma luz na śrubie mocującej jak NX 11s?Jeżeli ma ten luz to warto się zastanowić nad inną pasującą przerzutką GX lub M8000, bo kultura pracy, NX 11, szczególnie w błocie jest dla mnie niezadowalająca.
Kruk Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Tak NX 12 ma ten problem.Ludzie próbują tam coś wciskać czy coś ale średni efekt daje.
Rekomendowane odpowiedzi